Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η συμμετοχή μας στο 11ο Συνέδριο της ΟΜΕΡ

Η εκπαίδευση και το σχολείο αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο αναφοράς τόσο για την πρόοδο της κοινωνίας γενικότερα άλλα και για τις καθηλώσεις που παρουσιάζει αυτή η πρόοδος καθώς συγκρούεται με καλά εδραιωμένα στερεότυπα.

Το σχολείο είναι ο πρώτος χώρος όπου τα παιδιά μας βγαίνουν από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και μπαίνουν σε ένα όχι και τόσο ασφαλές κοινωνικό πλαίσιο.
Η προσπάθειά μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να αντιληφθούν την ομοφοβία και τρανσφοβία που κρύβει η απόκρυψη της ύπαρξης των οικογενειών μας από τους μαθητές τους.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος εκδόθηκε ο οδηγός LGBTQI γονείς και σχολείο και στο πλαίσιο της διάθεσης του αλλά και της γενικότερης ενημέρωσής των εκπαιδευτικών συμμετείχαμε με ανακοίνωση στο 11ο  Πανελλήνιο Συνέδριο της ΟΜΕΡ.:
 Η εισήγηση της Στέλλας Μπελιά και της Κέλλης Ουσαντζοπούλου με τίτλο "Ποικιλομορφία Οικογενειακών Σχηματισμών και Προσχολική Αγωγή, προκλήσεις και προοπτικές για ένα συμπεριληπτικό νηπιαγωγείο" προκάλεσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκειά του.Η κεντρική πολιτισμική θέση που κατέχει η ετεροφυλοφιλική πυρηνική οικογένεια στην Ελλάδα έχει επισημανθεί και αναλυθεί εκτεταμένα σε κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες, ενώ οι αναπαραστάσεις οικογενειακών σχηματισμών στον κυρίαρχο λόγο εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά «παραδοσιακές» εκδοχές έμφυλης συγκρότησης και σεξουαλικότητας των γονέων.


Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η αντιμετώπιση του μοντέλου της πυρηνικής οικογένειας ως «ανώτερου» εντός του ελληνικού σχολείου, με άλλες εκδοχές οικογενειακότητας να θεωρούνται υποδεέστερες, να μην είναι αναγνωρισμένες ή να μη θεωρούνται αποδεκτές.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αριθμός των οικογενειακών σχηματισμών που απομακρύνονται από τη λογική του ηγεμονικού μοντέλου αυξάνεται. Μια μορφή οικογενειακότητας που αποτελεί πραγματικότητα και στην Ελλάδα είναι οι σχηματισμοί όπου ο γονέας ή οι γονείς αυτοπροσδιορίζονται ως LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender).
Με δεδομένα τα παραπάνω, κατά την είσοδό τους στο ελληνικό σχολικό σύστημα τα παιδιά με LGBT γονέα ή γονείς μπορεί να μη δουν ποτέ τις οικογένειές τους να εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα σπουδών, στο παιδαγωγικό υλικό ή στα λογοτεχνικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στο νηπιαγωγείο, αλλά ούτε και στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην τάξη. Ωστόσο, η «ακύρωση» της μορφής ή της δομής της οικογένειας ενός παιδιού μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της θετικής-αυτοεικόνας του. Από αυτήν την άποψη, είναι σημαντικό να παρέχει το νηπιαγωγείο ένα ευνοϊκό και συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης, που δεν κάνει διακρίσεις.
Στελλα Μπελιά και Δήμητρα Κογκίδου στο προεδρείο της συνεδρίας

Η  έρευνα που παρουσιάστηκε έχει βασιστεί στη διεξαγωγή μη δομημένων συνεντεύξεων με 12 γονείς που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBT, προκειμένου να σκιαγραφηθούν οι ανάγκες, οι φόβοι και οι προσδοκίες τους ως προς την ένταξη του παιδιού τους στην προσχολική αγωγή, και στη διεξαγωγή 12 μη δομημένων συνεντεύξεων με νηπιαγωγούς, όπου σκιαγραφούνται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να εισαγάγουν στο σχολείο τους την ιδέα της ποικιλομορφίας των οικογενειακών σχηματισμών. Κεντρικός στόχος της έρευνας είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν
Σε όλη την διάρκεια του συνεδρίου ο οδηγός μας ήταν στο τραπέζι της γραμματείας και οι εκπαιδευτικοί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.


Όλη η παραπάνω διαδικασία είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Η συζήτηση έχει ανοίξει και τόσο οι εκπαιδευτικοί της τάξης όσο και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι δείχνουν να βρίσκονται στον σωστό δρόμο και τουλάχιστον να αναγνωρίζουν τον αποκλεισμό των οικογενειών μας από το σχολείο δείχνοντας της πρόθεσή τους να κάνουν κάτι ώστε αυτός ο αποκλεισμός να αρθεί.
 .

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
LGBTQI ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ


Την Παρασκευή 22/9/2017 πραγματοποιήθηκε  σε φιλικό κλίμα συνάντηση εκπροσώπων των  ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων με Το Ποτάμι και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη, τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά και άλλα κομματικά στελέχη στον χώρο του Free Thinking Zone. Συμμετείχαν οι οργανώσεις : Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ΟΛΚΕ, Υπερήφανοι Γονείς,  Proud Seniors GreeceAthens Pride , Δράση Αστυνομικών ενάντια στον Ρατσισμό.
Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσίασαν στον Σταύρο Θεοδωράκη τις βελτιώσεις που θα έκαναν πληρέστερο για τους τρανς και ίντερσεξ ανθρώπους το σχέδιο νόμου, το οποίο χαρακτήρισαν στο σύνολό του ως "ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός", καθώς αναφέρει ρητά ότι ένα τρανς/ίντερσεξ άτομο μπορεί να αλλάξει τα έγγραφά του χωρίς την προϋπόθεση ιατρικών παρεμβάσεων, εξετάσεων ή γνωματεύσεων. Σε αυτή τη διαπίστωση συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων. Ωστόσο, στο παρόν σχέδιο νόμου εντοπίζονται, από όλες τις οργανώσεις, σημαντικοί περιορισμοί και ελλείψεις, όπως η αναφορά στην εξωτερική εμφάνιση που δημιουργεί εύλογες σκέψεις δεδομένου ότι η διαδικασία θα είναι δικαστική, ότι η έδρα θα αποφασίζει με βάση αυτό το κριτήριο, καθώς και ότι αρνείται την πρόσβαση στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε ανήλικους κάτω των 17 ετών και σε τρανς/ίντερσεξ πρόσφυγες και μετανάστες/ριες. Ακόμη, τα έγγαμα τρανς άτομα θα εξαναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο τους, ενώ εάν ένα τρανς/ίντερσεξ άτομο έχει παιδιά,  το φύλο και το όνομα του γονέα δεν θα αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών του, καταπατώντας το δικαίωμά του στη μυστικότητα, ενώ η διαδικασία παραμένει δικαστική και ως εκ τούτου χρονοβόρα. Αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου η έλλειψη νομοθεσίας οδηγεί μικρά παιδιά , εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους τρανς/ίντερσεξ ανθρώπους να βιώνουν καθημερινά ρατσισμό στο σχολείο στις δημόσιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία , στα κέντρα φροντίδας και επισημάνθηκαν τα μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών μέσα στις τρανς/ίντερσεξ κοινότητες εξαιτίας της καθημερινής κακοποίησης  που βιώνουν.
Επιπροσθέτως, επισημάνθηκε η ολοκληρωτική έλλειψη νομοθεσίας και μέριμνας για τους  ίντερσεξ  ανθρώπους, που κακοποιούνται με "κανονικοποιητικές", μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις στην βρεφική ηλικία, ερήμην τους, προκειμένου τα σώματα τους να συμμορφώνονται αισθητικά στην παρωχημένη ιατρική αντίληψη περί αρσενικού - θηλυκού. Και αυτό εάν τελικά τους επιτραπεί να γεννηθούν, καθώς πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς για διακοπή της κύησης υγιέστατων ίντερσεξ  εμβρύων ως "αφύσικα". 
Τέλος, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων εστίασαν στην, ζωτικής σημασίας, ανάγκη για συμπερίληψη και αναγνώριση, στον υπό ψήφιση νόμο, των έμφυλων ταυτοτήτων εκτός του διπόλου των φύλων και των χαρακτηριστικών που προκύπτουν από τις φυσικές ίντερσεξ  διαφοροποιήσεις του βιολογικού φύλου, ώστε να σταματήσουν οι διακρίσεις και το στίγμα σε βάρος τους.  Ο περιορισμός των επιλογών στο στερεοτυπικό δίπολο του φύλου (ή άντρας ή γυναίκα) αφήνει εκτεθειμένους πολλούς τρανς και  ίντερσεξ  ανθρώπους, των οποίων είτε η ταυτότητα φύλου, είτε τα χαρακτηριστικά, είτε το βιολογικό τους φύλο δεν εμπίπτουν σε αυτό το κατασκευασμένο δίπολο, αλλά στο φυσικό φάσμα των έμφυλης διαφορετικότητας και ποικιλίας του ανθρώπινου είδους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και επανέλαβε την ανακοίνωση με την οποία Το Ποτάμι διαχώρισε τη θέση του από το «όχι σε όλα» της Ν.Δ. και της Δη.Συ.  λέγοντας ότι τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά, δεν θα αφήσουν να διαιωνίζονται στη χώρα μας ανισότητες και διακρίσεις.
Με τη σειρά του ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε τη διαθεσιμότητά του σε όλες τις οργανώσεις για μια από κοινού προσπάθεια ώστε να σταματήσουν να στερούνται οι τρανς/ίντερσεξ άνθρωποι δικαιώματα κατοχυρωμένα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι οργανώσεις χαιρετίζουν την πολιτική στάση του Ποταμιού και περιμένουν από τα υπόλοιπα κόμματα να σταματήσουν να παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των τρανς/ίντερσεξ ανθρώπων. Η δήλωση συμπαράστασης με φιλικά χτυπήματα στην πλάτη δίχως την έμπρακτη στήριξη της ψήφου, δεν πείθει κανέναν, υπό το οποιοδήποτε πρόσχημα. Όσα κόμματα και παρατάξεις έχουν στο παρελθόν δηλώσει υποστηρικτές των τρανς/ίντερσεξ κοινοτήτων και των δίκαιων αιτημάτων της ήρθε η ώρα να το επιβεβαιώσουν με πράξεις, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο και προωθώντας βελτιώσεις στα άρθρα του.
Οι Οργανώσεις:
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Υπερήφανοι Γονείς
ΟΛΚΕ Ομοφυλοφιλική & Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Proud Seniors Greece -Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω
Πολύχρωμο Σχολείο

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (που περιλαμβάνει τις άμεσες προτάσεις προς την κυβέρνηση), όπως την διαβάσαμε δημοσιευμένη στην "Αυγή" * περιέχει το ζήτημα του γάμου για όλους και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία.

Συγκεκριμένα στο κομμάτι: Ελευθερίες – Δικαιώματα – Δημοκρατία, αναφέρονται τα εξής:
«Είναι επίσης ώριμο να προχωρήσουμε και σε τομές όπως ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην τεκνοθεσία.»

Χαιρόμαστε που η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνει με σαφήνεια την επικαιροποίηση των αποφάσεων του συνεδρίου του κόμματος- αλλά και τις ιδρυτικές του θέσεις- και περιμένουμε από την κυβέρνηση να μην κλείσει τα αφτιά της .

Το πιο απλό βήμα για την κυβέρνηση στην παρούσα στιγμή θα ήταν, αντί να ζητάει από τους έγγαμους τρανς ανθρώπους να χωρίσουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αλλαγή εγγράφων και από τους τρανς γονείς να μην μπορούν να αποδείξουν ότι είναι γονείς των παιδιών τους στο πιστοποιητικό γέννησης τους,  να κατεβάσει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για γάμο για όλους και τεκνοθεσία. Αυτό θα εξαφάνιζε όσα επιχειρήματα έχουμε ακούσει ως τώρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τους λόγους που τα δύο παραπάνω αιτήματα της τρανς  κοινότητας  -αλλά και συνολικά της LGBTQI+ κοινότητας- δεν γίνονται δεκτά και θα έφερνε ένα πιο δίκαιο νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.

Αυτό θα ήταν στην λογική του "φτιάχνουμε νόμους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι νόμοι αυτοί έρχονται να λύσουν υπαρκτά και χρόνια προβλήματα" και όχι "φτιάχνουμε νόμους που λύνουν ένα πρόβλημα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σωρό άλλα". 

Ελπίζουμε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και η κυβέρνηση να είναι συγκοινωνούντα δοχεία και όχι δύο διαφορετικά δοχεία με στεγανά και περιμένουμε την έμπρακτη απόδειξη ότι αυτά που ψηφίζονται στα κομματικά όργανα τα κάνει πράξη η κυβέρνηση και δεν  λέγονται απλώς για να λέγονται. 
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

*http://www.avgi.gr/article/10842/8335273/e-politike-apophase-tes-kentrikes-epitropes-tou-syri-1

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Τρία ερωτήματα και μία διαπίστωση

Στη διάρκεια της πορείας του  Athens Pride η ομάδα  “Δράση αστυνομικών ενάντια στον ρατσισμό” εκδιώχθηκε από κάποιες ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως queer ή με όποιον άλλο αυτοπροσδιορισμό –και ας μας συγχωρήσουν που δεν τον γνωρίζουμε- με συνθήματα όπως «έξω οι μπάτσοι από το  Pride», "μπάτσοι, tv, νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί".κλπ.

Η παραπάνω  δράση εγείρει πολλά ερωτήματα και αρκετό προβληματισμό:
Ερώτημα 1ο Θέλουμε μια πολιτεία χωρίς αστυνομία; Όντας  «θεσμική» οργάνωση και όχι οργάνωση αναρχικών  κι επειδή δεν ζούμε στο ροζ συννεφάκι μας είναι σαφές ότι στις παρούσες συνθήκες θέλουμε μια πολιτεία με αστυνομία και διατηρούμε απόλυτα τις επιφυλάξεις μας για το αν η «πολιτοφυλακή» μιας ουτοπικής αυτοοργανωμένης κοινωνίας θα είναι λιγότερο ομοφοβική και τρανσφοβική  .  Συχνά έχουμε εισπράξει πολύ ομοφοβία και τρανσφοβία από «συντρόφους» σε καταλήψεις και «στέκια» Αυτή η διαπίστωση αυτομάτως δημιουργεί ένα δεύτερο ερώτημα:
Ερώτημα 2ο  : Τι είδους αστυνομία θέλουμε;  Το πρωί την ώρα που οι οργανώσεις έστηναν τα περίπτερα ομάδα φασιστών με εμετικά συνθήματα μπήκε στο χώρο πέταξε τρικάκια χτύπησε έναν εθελοντή και φωτογράφισε τον κόσμο που ήταν εκεί για να τον στοχοποιήσει σε διάφορα φασιστικά ΜΜΕ.

 Σε τι είδους αστυνομικούς θέλουμε να κάνουμε την καταγγελία μας , τι είδους αστυνομία θέλουμε όταν πάμε να καταγγείλουμε ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά; Τι είδους αστυνομία θέλουμε δίπλα  στους καταυλισμούς των Ρομά,  στα κέντρα των προσφύγων και των μεταναστών, Σε τι είδους αστυνομικούς θέλουμε να καταγγέλλουν  οι γυναίκες ενδοοικογενειακή βία και βιασμούς; 


Ερώτημα 3ο :  Ναι η ΕΛ.ΑΣ από τη θέση της και μόνο είναι κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους αλλά και το Σχολείο π.χ. είναι  μηχανισμός του κράτους  που στοχεύει να αναπαράγει και να εδραιώνει την «κανονικότητα» φροντίζοντας οι μαθητές να γίνουν υπάκουα μη πολιτικά όντα. Γιατί λοιπόν τόσα χρόνια δεν διώχθηκαν από το Pride νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ; που ήρθαν  (lgbtq  και σύμμαχοι)  προσπαθώντας να αλλάξουν τον θεσμό από το εσωτερικό του;

Αυτό που ενώνει τα μέλη μας  είναι δικαιώματα που δεν έχουμε και όχι κοινές  ιδεολογικές  και πολιτικές βάσεις. Με πολλές/πολλούς/πολλά από τα άτομα που εκδίωξαν την συγκεκριμένη ομάδα έχουμε περπατήσει συχνά δίπλα –δίπλα  στην κινηματική μας πορεία στο χρόνο. Ένα αυτοοργανωμένο  pride  θα μπορούσε να είναι και πάλι ένας χώρος σύμπραξης για εμάς  όμως μπήκαν πραγματικά απέναντί μας .  Καταδικάζουμε την συγκεκριμένη ενέργεια και ζητάμε την ανασύσταση του Δικτύου των οργανώσεών μας με πολύ συγκεκριμένο κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας ώστε να μπορούμε να λύνουμε τέτοια ζητήματα –με τις όποιες αντιθέσεις μπορεί να έχουμε μεταξύ μας- με συζήτηση και επιχειρήματα και όχι στο δρόμο  ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σπρωξιές και ύβρεις .  

Τέλος, συμφωνούμε με το κείμενο του Athens Pride σε αυτό το σημείο του: “Το Athens Pride είναι μια γιορτή διεκδίκησης ανοιχτή σε όλα τα άτομα και όλες τις ομάδες που θέλουν να διεκδικήσουν μαζί μας την ορατότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας... με δεδομένη τη βία που δεχόμαστε ως κοινότητα, συνειδητά έχουμε αποφασίσει ότι αυτή τη βία δε θα την αναπαράξουμε. Υπάρχει και θα υπάρχει πάντα χώρος για κριτικές, μη βίαιες παρεμβάσεις", τονίζουμε ότι θέλουμε τη «Δράση αστυνομικών κατά του ρατσισμού» δίπλα μας τόσο στο pride όσο κι εκεί που καταγγέλλουμε τη βία που εισπράττουμε ως lgbtq άνθρωποι συνεχώς.