Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σχεδόν οι μισοί Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και την υγεία, με επιδείνωση των δεικτών υγείας και κατά κύριο λόγο στην ψυχική υγεία, κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε συνέδριο για τα οικονομικά της υγείας.


Ειδικότερα, η επιδείνωση του επιπέδου υγείας πλήττει τους χρόνιους πάσχοντες, τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανέργους και τους μετανάστες.

Οπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, υπάρχει ανάγκη «ολικής επαναφοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και ενίσχυσης της ασφάλισης υγείας, διά της οργανωτικής και της χρηματοδοτικής ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικά, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «έξι στους 10 Ελληνες αναβάλλουν την χρήση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επειδή υπάρχει συμμετοχή. Το βάρος έχει πέσει στα νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχει συμμετοχή».

Πρόσθεσε ότι η πρόσβαση στην ΠΦΥ είναι δυσχερής και η χρήση έχει μειωθεί επειδή σχετίζεται με ιδιωτικές πληρωμές και παραπληρωμές, οι οποίες έχουν μειωθεί πλέον του 30%, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η ολική επαναφορά στην ΠΦΥ, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων.

Τα συμπεράσματα του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας «Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο αμφιθέατρο της.

Η Ελπίδα Πάβη, επιμελήτρια ΕΣΔΥ και αντιπρόεδρος του συνεδρίου, είπε ότι «η οικονομική κρίση έγινε αιτία για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία με "θύματα" τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Οι προτεραιότητες για την Πολιτεία, όπως σημειώθηκε, πρέπει να περιλαμβάνουν:

(α) εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες,

(β) εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι),

(γ) έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή, κ.ά.),

(δ) χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι),

(ε) εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και

(στ) προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη & αυτοκτονίες.



Τα πρώτα «θύματα» της κρίσης, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι οι ευπαθείς ομάδες, όπως καρκινοπαθείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και υπέρταση, που αποτελούν περίπου το 38% του πληθυσμού, και ακολουθούν οι ηλικιωμένοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι αλλά και τα βρέφη.
Το γεγονός ότι λόγω της κρίσης αυξάνεται στη χώρα μας η βρεφική θνησιμότητα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Σύμφωνα με τον κ. Υφαντόπουλο, την εποχή του Μεσοπολέμου η βρεφική θνησιμότητα άγγιζε μεν τα 140 θανόντα βρέφη ανά 1.000, αλλά μέχρι το 2008 η πορεία της ήταν καθοδική, φτάνοντας στα 2,3 θανόντα βρέφη ανά 1.000. Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια η βρεφική θνησιμότητα άρχισε να αυξάνεται, αγγίζοντας τα 3,7 θανόντα βρέφη ανά 1.000. Οπως διευκρινίζει ο καθηγητής, η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας είναι ένας δείκτης άμεσα συνυφασμένος με τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες και επηρεάζεται σημαντικά από την κατοικία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και τον τρόπο επιβίωσης των γονέων.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει στην υγεία των Ελλήνων η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η υγεία των Ελλήνων κινδυνεύει επειδή έκοψαν τα μπουζούκια, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.


    Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η οικονομική κρίση θα έχει ως επίπτωση τη μείωση του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αφενός η ζωή δεν είναι για χόρταση, και αφετέρου θα ζήσει 100 χιλιάδες χρόνια ο Μητσοτάκης και θα ανέβει ο μέσος όρος.

    Επειδή η οικονομική κρίση δεν είναι κρίση –αφού θα κρατήσει για πάντα-, θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται διαρκώς ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων αλλά και των Ελληνίδων που ζουν μερικά χρόνια περισσότερο από τους άνδρες τους, άρρωστες, γριές και μόνες, ενώ κινδυνεύουν διαρκώς από διάφορους κακοποιούς που θέλουν να τις ξεκάνουν για να τους αρπάξουν τη σύνταξη και τα χρυσά δόντια.

    Η μείωση του μέσου όρου ζωής των Ελλήνων θα έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού, αν τα κακαρώσουν οι μισοί, η χώρα θα βγει πιο γρήγορα από το Μνημόνιο.

    Παράλληλα, η μείωση του μέσου όρου ζωής, θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομική κατάσταση του κάθε πολίτη, αφού, αν τα τινάζουμε γύρω στα 35, δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε φόρους, ενώ θα πάμε και μια ώρα αρχύτερα στον παράδεισο που είναι όλα τζάμπα.

    Οι ασθένειες θερίζουν τους Έλληνες -επειδή δεν έχουν χρήματα να πάνε στο νοσοκομείο- αλλά το θετικό στοιχείο είναι πως έχουν εξαφανιστεί οι μουνόψειρες επειδή όλες οι Ελληνίδες πια το ξυρίζουν.
    Υγεία να έχουμε

    26 Ιαν, ’136:20 ΠΜ

    Εγραψε:Pitsirikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.