Αν και το βίντεο είναι στα Ισπανικά, αξίζει να παρατεθεί για λόγους ιστορικούς. Από την σελίδα στο youtube της κυβέρνησης της Αργεντινής:
Το 2012 η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομοθέτησε για την ισότητα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε όταν το καλοκαίρι του 2012 ήρθε σε εφαρμογή νέα νομοθεσία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, νομοθεσία που πολλοί θεωρούν την πιο προοδευτική νομοθεσία για τα τρανς άτομα στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν αναγνωρίζεται η ταυτότητα φύλου (σ.μ. αναφέροντας συγκεκριμένα στο προοίμιο του νόμου: "η ταυτότητα φύλου κάθε ατόμου πρέπει να γίνεται απ' όλους σεβαστή") και δίνεται η δυνατότητα στα τρανς άτομα να αλλάζουν την ταυτότητα τους ώστε να εναρμονίζεται με την ταυτότητα κοινωνικού τους φύλου (δίχως καμία προϋπόθεση ιατρική (ψυχιατρική διάγνωση ή φαρμακολογικά προαπαιτούμενα), και επιπλέον σύμφωνα με τον νόμο αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υποχρεωμένο να καλύπτει πλήρως το κόστος για την διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου τους.
Ο νόμος αυτός ήρθε σε εφαρμογή στις 2 Ιουλίου μετά την υπογραφή της Προέδρου της χώρας Critsina Fernandez de Kirchner που έγινε σε μία δημόσια τελετή όπου η ίδια επέβλεψε τις πρώτες νέες ταυτότητες που δόθηκαν σε τρανς άτομα κατ' εφαρμογήν της νομοθεσίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε με καθολικό τρόπο από το Κονγκρέσσο της Αργεντινής με ψήφους 55 υπέρ έναντι 0 κατά, τον Μάιο του 2012. Ήταν μία τελετή παρουσία της Προέδρου που γιορτάστηκε από την lgbt κοινότητα με γκέι και λεσβιακά ζευγάρια που ήταν εκεί με τις οικογένειές τους (κάποια και με τα παιδιά τους), αλλά ιδιαίτερα την τρανς κοινότητα της χώρας.
Την Παρασκευή που μας πέρασε η εφημερίδα La Nación, σε άρθρο της έκανε μία αναδρομή όπου αναφέρεται η επίδραση των νομοθεσιών για την ισότητα στον γάμο καθώς και για την ταυτότητα φύλου. Συγκεκριμένα:
Ισότητα στον γάμο: Σύμφωνα με την La Nación, 5.839 ζευγάρια έκαναν χρήση της νομοθεσίας από τον Ιούλιο του 2010. Οι περισσότεροι γάμοι έγιναν στο Μπουένος Άιρες, ενώ 389 έγιναν στην Mendoza, 664 στην Santa Fé και στην Córdoba 632. Οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν και πέντε αλλοδαπά ζευγάρια που έκαναν χρήση του νόμου, καθώς δικαστήριο της Santa Fé αποφάσισε ότι και η δυνατότητα αυτή πρέπει να δίνεται και σε πολίτες που δεν έχουν την ιθαγένεια. Επίσης η Argentine LGBT Federation (Ομοσπονδία LGBT Αργεντινής) αναφέρει ότι ήδη 50 αλλοδαπά ζευγάρια παντρεύτηκαν μέσα στο 2013 και υπάρχει λίστα για αρκετά ακόμη.
Νομοθεσία για την ταυτότητα φύλου: Σύμφωνα με την εφημερίδα 1720 τρανς άτομα έκαναν χρήση της νομοθεσίας αλλάζοντας τα έγγραφά τους ώστε τα στοιχεία ταυτότητάς τους να εναρμονίζονται με την ταυτότητα κοινωνικού τους φύλου.
Η La Nación επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν στη χώρα δύο νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες υγείας για τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού, ενώ η λίστα αναμονής για τις επεμβάσεις είναι περίπου δύο μηνών
Οι προκλήσεις για το μέλλον στην LGBT κοινότητα: Η εναρμόνιση της νομοθεσίας για το bullying στα σχολεία, καθώς και η άρση της απαγόρευσης για την δωρεά αίματος για τα lgbt άτομα. Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα LGBT ακτιβιστές στοχεύουν το 2013 να προχωρήσουν αυτά τα δύο.
Όσον αφορά την απαγόρευση στην αιμοδοσία ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, καθώς τον Νοέμβριο του 2012, η Κάτω Βουλή της χώρας αποφάσισε με ψήφους 158 υπέρ έναντι 2 κατά και 4 αποχές την άρση της απαγόρευσης και αναμένεται να έρθει η ρύθμιση στην Γερουσία πιθανά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Αν περάσει ο νόμος η Αργεντινή θα ακολουθήσει το Μεξικό και έτσι η Αργεντινή θα είναι η δεύτερη χώρα της Αμερικανικής Ηπείρου που θα απαλείψει την απαγόρευση στην δωρεά αίματος για τα lgbt άτομα.
Μετάφραση για το transs.gr : * Αφροδίτη Παπαγεωργίου
Trans News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.