Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
του Λύο Καλοβυρνά, της Στέλλας και της Χάρις
apo to 10%
Θέλετε να διαπιστώσετε πόσο κοινωνικά ανοιχτόμυαλος είναι κάποιος, αλλά βαριέστε τις σχοινοτενείς συζητήσεις; Υπάρχει ένα αλάθητο και ταχύτατο τεστ! Απλά ρωτήστε: είναι εντάξει τα γκέι ζευγάρια να κάνουν ή να υιοθετούν παιδιά;
Μα η ψυχούλα του παιδιού; Δεν θα τραυματιστεί; Δεν θα μεγαλώσει στραβά χωρίς τα σωστά πρότυπα; Δεν θα γίνει ψυχοπαθής δολοφόνος, με ή χωρίς αλυσοπρίονο; Και το τρομαχτικότερο: Δεν θα βγει κι αυτό γκέι;
Αυτά τα τρανταχτά «επιχειρήματα» ακούγονται συνεχώς απ' όσους εναντιώνονται στις οικογένειες του ίδιου φύλου. Ισχύουν όμως; Ή είναι επιχειρήματα-σεμεδάκια, για να σκεπάζουν όπως όπως τον ρατσισμό τους;
Γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας για το αν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε γκέι οικογένειες είναι προβληματικά ή όχι. Κι εγώ έχω γνώμη ότι ο Πλούτωνας κατοικείται από χαμστεράκια, αλλά χωρίς αποδείξεις ποιος θα πάρει στα σοβαρά. Αποδείξεις λοιπόν! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες (έρευνες, όχι γνώμες), τα παιδιά που μεγαλώνουν σε γκέι οικογένειες μεγαλώνουν μια χαρά! Αυτό δεν το λέω εγώ σαν γνώμη, είναι πόρισμα ερευνών, που έχουν μελετήσει τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών σε βάθος χρόνου, με βάση διάφορα κριτήρια: κοινωνικής προσαρμογής, ψυχολογικής κατάστασης, προσωπικότητας, επιδόσεων στο σχολείο.[1],[2],[3]
Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με δυο μαμάδες ή δυο μπαμπάδες θα αντιμετωπίσουν κάποια αρνητικά σχόλια στο σχολείο, κάνει ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση ότι, παρ' όλη την κοινωνική χλεύη, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν χωρίς προβλήματα.
Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Αν ένα παιδί έχει δυο γονείς (όποιους γονείς) που το αγαπάνε έμπρακτα, το στηρίζουν και το ενδυναμώνουν, είναι πολύ ευκολότερο για το παιδί να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες βιώνει εκτός σπιτιού – είτε επειδή έχει γκέι γονείς είτε επειδή είναι γκέι το ίδιο είτε είναι χοντρό, με αναπηρίες, ξένο κ.ο.κ.
Στο εξωτερικό υπάρχουν οργανώσεις και ομάδες ομόφυλων οικογενειών, για να αλληλοϋποστηρίζονται αλλά και για να μπορούν τα παιδιά τους να κάνουν παρέα και να νιώθουν ότι δεν είναι μοναδικά (σημαντικό για κάθε παιδί). Τώρα υπάρχει μια τέτοια οργάνωση και στην Ελλάδα: Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.
Το ξεκίνημα
Ο λευκός γάμος ανάμεσα σε έναν γκέι και μια λεσβία στην Ελλάδα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια πάγια τακτική προκειμένου γκέι και λεσβίες να αποκτήσουν το δικαίωμα να γίνουν γονείς και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Η στάση αυτή των γκέι και των λεσβιών προκύπτει εξαιτίας κοινωνικών και νομικών κενών σε μια κοινωνία τόσο ομοφοβική που δεν αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα για τους γκέι και τις λεσβίες και φυσικά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα τους να δημιουργούν οικογένειες και να κάνουν ή να υιοθετούν παιδιά.
Όσα ζευγάρια γκέι ή λεσβιών αντιστάθηκαν και δεν εφάρμοσαν την παραπάνω πρακτική, δημιούργησαν ομογονεϊκές οικογένειες και είτε κράτησαν την οικογένειά τους στην «ντουλάπα», προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κοινωνικά προβλήματα και εκείνοι και τα ίδια τα παιδιά είτε μετανάστευσαν σε άλλες χώρες, όπου η ζωή για την οικογένειά τους θα ήταν ευκολότερη.
Η παραπάνω κατάσταση ανάδειξε την ανάγκη να δημιουργηθούν οργανώσεις, ομάδες και φόρουμ συζητήσεων, που εξειδικευμένα πια θα προσπαθήσουν να φέρουν στο φως την ύπαρξη ομογονεϊκών οικογενειών στην Ελλάδα και θα αγωνιστούν για τα δικαιώματα των οικογενειών αυτών και των παιδιών τους. Έτσι δημιουργήθηκε και η δική μας ομάδα «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» μέσα στους κόλπους της ΛΟΑ (Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας).
Παίρνοντας το παράδειγμα της ιταλικής οργάνωσης Famiglie Arcobaleno, της οποίας κάποια από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μας ήταν μέλη της, προσπαθήσαμε να μάθουμε από την εμπειρία τους και να ακολουθήσουμε δικές τους πετυχημένες τεχνικές και στρατηγικές διεκδίκησης.
Η ομάδα λειτουργεί χωρίς αρχηγούς σε πλαίσιο ισότητας, όπου κάθε μέλος έχει ίσα δικαιώματα και οι αποφάσεις για όλες τις δράσεις παίρνονται από την βάση όχι με όρους πλειοψηφίας αλλά μόνο όταν είναι ομόφωνες.
Τα μέλη μας
Μέλη της ομάδας μας είναι οικογένειες λεσβιών που επέλεξαν να έχουν παιδιά, οικογένειες λεσβιών που έχουν παιδιά από προηγούμενο ετερόφυλο γάμο και αρκετά ζευγάρια λεσβιών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά αλλά δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες την παρούσα στιγμή (οικονομικά προβλήματα κυρίως). Η ομάδα είναι ανοιχτή σε αντρικά ζευγάρια που θα επιθυμούσαν να γίνουν γονείς καθώς δεν γνωρίζουμε κανένα ζευγάρι που να το έχει πράξει ως τώρα, αλλά και σε γυναίκες που συγκροτούν μονογονεϊκές οικογένειες λεσβίες ή όχι, τρανς και κουήαρ άτομα και τις οικογένειές τους καθώς και τις οικογένειες εκείνες που κάποιο παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο.
Οι στόχοι μας
Ο πρώτος και προφανής στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχουμε. Όσο κι αν ακούγεται παραλογισμός είναι αναγκαίο να αποδείξουμε πως οι οικογένειές μας είναι υπαρκτές και δεν κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε τη δύναμη να βγάλουμε τις οικογένειές μας από «την ντουλάπα», αντιμετωπίζοντας τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας τις συνέπειες αυτής της έκθεσης, συνέπειες κυρίως αρνητικές αλλά και θετικές καθώς και άλλα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας θα δουν ότι κάποιοι έκαναν την επιθυμία να γίνουν γονείς πραγματικότητα και ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο αν το επιθυμούν.
Οι διεκδικήσεις μας εκφράζονται πλήρως από το μανιφέστο που εκπονήθηκε από το ευρωπαϊκό κίνημα των ΛΟΑΤ οικογενειών στη 2ο Πανευρωπαϊκή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη 28 Απριλίου - 1η Μαΐου 2012.
Δράσεις της ομάδας
Μέλη της ομάδας πήραν μέρος στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ Right 2 Love, μια τρανή απόδειξη ότι διεκδικούμε το δικαίωμα να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Οι συναντήσεις των μελών της ομάδας γίνονται μια φορά τον μήνα σε δραστηριότητες που οργανώνουμε μαζί με τα παιδιά μας προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στις οικογένειές μας. Παράλληλα οργανώνουμε συζητήσεις με τους γονείς και όσους επιθυμούν να γίνουν γονείς για θέματα που μας απασχολούν.
Είμαστε σε στενή επαφή με άλλες ΛΟΑΤ ομάδες, όπως την ομάδα των εκπαιδευτικών κατά της ομοφοβίας στην εκπαίδευση, ώστε από κοινού να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας στο σχολείο όχι γιατί τα ίδια είναι ομοφυλόφιλα αλλά γιατί δεν έχουν ετεροκανονικές οικογένειες.
Παράλληλα είμαστε σε επαφή με οργανώσεις εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε την οπτική με την οποία οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, έχοντας παγιώσει την άποψη ότι η μοναδική αποδεκτή μορφή οικογένειας είναι η ετερόφυλη και γνωρίζοντάς μας να τους κάνουμε αρωγούς στην προσπάθειά να μη γίνονται τα παιδιά μας θύματα διακρίσεων.
Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της ΛΟΑΤ κοινότητας της χώρας μας, αλλά και σε φεστιβάλ με σαφή δημοκρατικό και αντιρατσιστικό χαρακτήρα, ώστε να έρθουμε κοντά με άλλες ομάδες και φορείς της ελληνικής κοινωνίας. Συμμετέχουμε σε συζητήσεις με ψυχολόγους (process work με τις Αλεξάνδρα Βασιλείου και Λένα Ασλανίδου, στο εργαστήριο για τη μητρότητα και τη μη μητρότητα με τον Λύο Καλοβυρνά).
Τέλος, εκφράζοντας την ανάγκη των μελών μας για ευρύτερη κοινωνική δράση συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που αφορούν την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων άλλων μειονοτήτων (μεταναστών, γυναικών, οροθετικών, εκδιδόμενων κλπ) αλλά και συγκεντρώνουμε φάρμακα για τους Γιατρούς του Κόσμου, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά του Κέντρου Βρεφών Μητέρα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα για τους άστεγους της Αθήνας.
Η μάχη που δίνουμε είναι για να εξασφαλίσουμε κοινωνικά και νομικά ότι τα παιδιά που δεν προέρχονται από ετεροκανονικές οικογένειες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα, ώστε να μπορούν να ζήσουν με σεβασμό, γαλήνη και αξιοπρέπεια και να μη νιώθουν ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Επικοινωνία: 6942 854 784 /6985 813 147, ouraniotoksofamilies@gmail.com
[1] The USA National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS): Homophobia, Psychological Adjustment, and Protective Factors. Henny M. W. Bos, Nanette K. Gartrell, Heidi Peyser, Frank van Balen, Journal of Lesbian Studies,Vol. 12(4), 2008.
[2] Family Equality Council: New Research Reinforces 25 Years of Findings That LGBT People Make Good Parents
[3] Australian Marriage Equality: Outcomes for children of same-sex couples
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.