Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη: Οι Μόνες Μαμάδες Που Έκαναν Τη Συγκατοίκηση Τρόπο Ζωής



Είναι η Αλέκα, ανύπαντρη μητέρα του Φαίδωνα 5 ετών και η Μαριάννα διαζευγμένη μαμά του Σάββα 6 ετών και της Ισμήνης 3 ετών, που ζούν μαζί και βοηθούν η μία την άλλη με το μεγάλωμα των παιδιών. Η ιστορία τους ξεκινάει από ένα νησί των Δωδεκανήσων από όπου και κατάγεται η Αλέκα. Πρίν 6 καλοκαίρια, η Αλέκα γνώρισε έναν άντρα που είχε έρθει για εποχιακή δουλειά στο νησί της. Όταν έμεινε έγκυος, ο φίλος της παραιτήθηκε κατευθείαν από τη δουλειά του και εξαφανίστηκε από το νησί, αφήνοντάς την αντιμέτωπη όχι μόνο με τις δικές της ευθύνες αλλά και με τις δικές του. Η φίλη μας, στράφηκε για υποστήριξη στο οικογενειακό της περιβάλλον, κι ενώ οι γονείς της στην αρχή φαινόντουσαν θετικοί, με τον καιρό άρχισαν να την πιέζουν να κάνει έκτρωση. Τότε ήταν που η Αλέκα αποφάσισε να αφήσει το σπίτι της και τον τόπο που μεγάλωσε και να έρθει στην Αθήνα να προστατέψει το αγέννητο παιδί της.
Από την άλλη η Μαριάννα, μαμά δύο παιδιών, που χώρισε με τον άντρα της έπειτα από 10 χρόνια γάμου λόγω ενδοοικογενειακής βίας, γνώρισε την Αλέκα μέσω μιας κοινής φίλης. Εκείνη η φίλη που φιλοξενούσε την Αλέκα στο σπίτι της, ετοιμαζόταν να παντρευτεί και δεν μπορούσε να τη φιλοξενεί άλλο, οπότε έψαχνε μια λύση. Η Μαριάννα, έχοντας «φλερτάρει» με τη μονογονεϊκή ζωή από πιο παλιά, όταν έμεινε έγκυος στα 18 της και έκανε έκτρωση, είδε στο πρόσωπο της Αλέκας τον εαυτό της και δέχτηκε να τη βοηθήσει.

Σύμφωνα με στατιστικές -μόνο  το 2012-οι μονογονεϊκές οικογένειες, καταλάμβαναν το 22% των οικογενειών στην Ελλάδα, ενώ η κλινική ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Χρυσάνθη Κολύβα εκείνο το έτος ανέφερε ότι μόνο στο Κέντρο της «Πυξίδας», από τα περιστατικά που προσέρχονταν για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη ένα στα πέντε αφορούσε διαζύγιο. Στον αντίποδα των μονογονεϊκών οικογενειών βρίσκονται οι οικογένειες που χωρίζουν νομικά και συναισθηματικά, αλλά συνεχίζουν να συγκατοικούν στο πλαίσιο μιας αναγκαστικής συνθήκης που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Με λίγα λόγια, πολλά ζευγάρια αναγκάζονται, λόγω οικονομικών δυσκολιών που επιδείνωσε η κρίση, να μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού, παραμένοντας στο ίδιο σπίτι (Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/93888/). 
 Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο για τη Μαριάννα που αποφάσισε αντί να συγκατοικεί με έναν σύντροφο που τη κάνει δυστυχισμένη, να συγκατοικήσει με μια άλλη μητέρα μονογονέα και να ενώσουν τις ζωές τους προκειμένου να ωφεληθούν πρακτικά, ψυχολογικά και φυσικά, οικονομικά.
Η ιστορία της Αλέκας και της Μαριάννας επιβεβαιώνουν τον κανόνα που σύμφωνα με μελέτες, υποδεικνύει ότι οι γυναίκες, όπως είναι αναμενόμενο, αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία (91% σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο) των μόνων γονέων. Η μονογονεϊκότητα, συνεπώς, είναι γένους θηλυκού, και τα «σκήπτρα» κατέχει η Ιρλανδία με ποσοστό 99% και ακολουθούν η Γερμανία με 96%, η Αυστρία με 95% και στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 91%. Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις όσον αφορά  τις πολιτικές απασχόλησης αλλά και τις παροχές του κράτους-πρόνοιας. Η Σουηδία  αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στον κανόνα, καθώς το 26% των επικεφαλής μονογονεϊκών νοικοκυριών είναι άνδρες, αλλά στη περίπτωση των μεσογειακών χωρών, ωστόσο, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η αναλογία των ανδρών μόνων γονέων είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζουν οι επίσημες στατιστικές, αφού είναι αναμενόμενο ότι οι μόνοι  πατέρες φιλοξενούνται και συμπεριλαμβάνονται πολύ συχνότερα σε άλλα νοικοκυριά σε σχέση με τις μόνες μητέρες. Έναν άλλο κανόνα που επιβεβαιώνουν είναι ότι οι μονογονείς είναι άνθρωποι που στη πλειοψηφία τους εργάζονται καθώς το ποσοστό των εργαζόμενων μόνων γονέων κυμαίνεται  από 94% στο Λουξεμβούργο και 86% στην Αυστρία μέχρι 62% στο Ην. Βασίλειο, και 64%  στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 82% ενώ 1 στις 3 μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας (Πηγή: http://carnagio.files.wordpress.com/2009/04/cebaceadcebdcf84cf81cebf-cebacebfceb9cebdcf89cebdceb9cebacf8ecebd-ceb5cf81ceb5cf85cebdcf8ecebdcebccebfcebdcebfceb3cebfcebdceb5ceb1.pdf).

Οι δύο γυναίκες που συγκατοικούν μαζί με τα παιδιά τους τα τελευταία 4 χρόνια, γλιτώνουν πολλά χρήματα από τις μπέιμπι σίτερ καθώς η Μαριάννα εργάζεται το πρωί σε μια ασφαλιστική εταιρία και τα παιδιά τα φυλάει η Αλέκα. Όταν η Μαριάννα επιστρέφει στο σπίτι, η Αλέκα φεύγει για να εργαστεί part time σε μια καφετέρια όπου πηγαίνει κάθε απόγευμα. Οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και όταν η μία θέλει να βγεί, φυλάει τα παιδιά η άλλη. Πώς είναι όμως να ζούν δύο γυναίκες με τα παιδιά τους στο ίδιο σπίτι; Πόσες εντάσεις και τί «παγίδες» μπορεί να κρύβει μια τέτοια απόφαση;  Επειδή τη μέρα που πήραμε τη συνέντευξη η Αλέκα εργαζόταν, μιλήσαμε μόνο με τη Μαριάννα που είχε πολλά να μας πεί!
-Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι τι θα κάνετε αν μία από τις δύο κάνει σχέση και θέλει να συγκατοικήσει ή παντρευτεί. Το έχετε σκεφτεί;
Μαριάννα: Το έχω σκεφτεί γιατί έχω μια σχέση εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν θα αλλάξει κάτι. Έχουμε πεί ότι και να παντρευτούμε ή εγώ είτε η Αλέκα, θα κοιτάξουμε όσο περνάει από το χέρι μας να κρατήσουμε τις δουλειές μας σε αυτά τα ωράρια για να εξυπηρετούμε η μία την άλλη. Δεν αλλάζει κάτι, απλά θα ζούμε σε άλλα σπίτια.
-Πώς πήρες μια τέτοια απόφαση;
-Πρίν από πολλά χρόνια έμεινα έγκυος και ο τότε φίλος μου, με άφησε. Ήμουν μόνο 18 χρονών, δεν είχα τελειώσει ούτε το Λύκειο. Έκανα έκτρωση και το έχω μετανιώσει. Δεν έπρεπε. Μία συνάδελφος και φίλη, μου γνώρισε την Αλέκα και θαύμασα τη θέλησή της, ποιος θα άφηνε τη βολή του για να μεγαλώσει ένα παιδί μόνος του χωρίς κανέναν, χωρίς τίποτα; Και έτσι το αποφάσισα. Βασικά δεν το σκέφτηκα καν.
-Πόσο σας έχει ωφελήσει ή όχι, η συγκατοίκηση;
-Μας έχει ωφελήσει πάρα πολύ. Καταρχήν γλιτώσαμε τα λεφτά από οποιαδήποτε γυναίκα ζητούσαμε να μας φυλάξει τα παιδιά. Εγώ παίρνω 800 ευρώ, η γυναίκα ήθελε 600 ευρώ για τα δύο παιδιά. Δεν με συνέφερε, θα αναγκαζόμουν να σταματήσω. Και την Αλέκα τη βοήθησε, βρήκε μια δουλειά και έχει κάποιον να της κρατάει το παιδί. Έπειτα όλα τα έξοδα μοιράζονται δια του δύο. Πρίν πλήρωνα μόνη μου όλους τους λογαριασμούς. Αυτό που δεν αλλάζει είναι τα έξοδα των παιδιών. Να΄ναι καλά ο πρώην άντρας μου που δεν έχει δώσει φράγκο διατροφή όλα αυτά τα χρόνια…

-Τί είπατε στα παιδιά, πώς εξηγήσατε αυτή τη συμβίωση;-Επειδή ήταν μικρά τα παιδιά όταν μείναμε μαζί, τους ήρθε φυσικά και δεν ρώτησαν ποτέ, είχαν μάθει έτσι και δεν τους φαινόταν περίεργο. Πρίν μερικούς μήνες μόνο ήρθε ο Σάββας και με ρώτησε αν εγώ και η Αλέκα είμαστε παντρεμένες. Του εξήγησα ότι είμαστε φίλες και ότι βοηθάμε η μία την άλλη, δηλαδή την αλήθεια.
-Πώς είναι να μεγαλώνετε τρία παιδιά μαζί; Τι γίνεται όταν μαλώνετε;
-Χαμός. Το σπίτι είναι μονίμως μπάχαλο να δες εδώ (μου λέει και μου δείχνει αμαξάκια και φαγητά πεταμένα στο πάγκο της κουζίνας) αλλά και ποιο δεν είναι; Όταν μεγαλώνεις παιδιά είτε είσαι μονογονεϊκή οικογένεια είτε όχι, το σπίτι δεν είναι ποτέ μαζεμένο.  Ε, άμα μαλώσουμε κλεινόμαστε στα δωμάτιά μας και ύστερα το συζητάμε και το λύνουμε. Όταν π.χ. ένα ζευγάρι μαλώνει τι κάνει;
-Τι γίνεται όταν μαλώνουν τα παιδιά;
-Όταν είναι η μία από τις δυο μας στο σπίτι, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην πάρει το μέρος κανενός. Όταν είμαστε και οι δύο, παίρνει η κάθε μία το παιδί της σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο και του μιλάει. Στην αρχή υπήρχαν παρεξηγήσεις του τύπου «γιατί μάλωσες το παιδί μου» ή «γιατί του μίλησες έτσι» αλλά με τον καιρό γίναμε οικογένεια και ξεπεράστηκαν αυτά.
-Έχει παρεξηγηθεί από τους άλλους αυτή η συγκατοίκηση;
-Στην Ελλάδα ζούμε αγαπητή μου. Ο Έλληνας τρέφεται από τη κλειδαρότρυπα, το σίριαλ που πλάθει στο μυαλό του. Εννοείται ότι έχουμε ακούσει πως είμαστε λεσβίες κι αν δεν το έχουμε ακούσει, κάποιοι στην αρχή ειδικά, μας κοίταζαν περίεργα σαν να μας έλεγαν «Είστε ομοφυλόφιλες». Δεν έχω πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, δεν με ενοχλεί που λένε ότι είμαι. Η κριτική με ενοχλεί. Η ετικέτα που τρέχουν να σου κολλήσουν. Κάνεις αυτό, είσαι εκείνο. Κάνεις το άλλο, είσαι το άλλο. Η αναγωγή με πειράζει.

Εμείς τις συγχαίρουμε που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις ευχόμαστε μια ευτυχισμένη ζωή!
Θέλετε να μας μιλήσετε; Κι εμείς!
Στείλτε μας email στο
 info@singleparent.gr ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook εδώ.
Σημ: Το Singleparent.gr εγγυάται για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και σας διαβεβαιώνει ότι, η ταυτότητά σας θα παραμείνει μυστική. Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά.
- See more at: http://singleparent.gr/empeiries/synentefxeis/oi-mones-mamades-poy-ekanan-ti-sygkatoikisi-tropo-zoys/#sthash.WLBdX25g.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.