Σάββατο 9 Μαΐου 2015

And Tango Makes Three


















Δύο ερωτευμένοι αρσενικοί πιγκουίνοι προκαλούν πονοκέφαλο στην αμερικανική Έκδοση Βιβλιοθηκών. "And Tango Makes Three" είναι ο τίτλος του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου των συγγραφέων Justin Richardson και Peter Parnell που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία δύο πιγκουίνων, του Roy και του Silo που ζούσαν στον Κεντρικό Ζωολογικό Κήπο της Νέας Υόρκης και οι οποίοι περνούσαν όλη τη μέρα μαζί. Ο φύλακας ισχυριζόταν ότι πρέπει να είναι ερωτευμένοι και αυτό έγινε περισσότερο εμφανές όταν κολυμπούσαν μαζί και έχτισαν μια φωλιά προκειμένου να εκκολάψουν ένα αυγό. Αυγό δεν υπήρχε όμως και στη θέση του τα δύο πουλιά είχαν βάλει μια πέτρα. Όταν ο φύλακας ανακάλυψε ένα αυγό το έδωσε στους πιγκουίνους. Μετά από δύο περίπου μήνες οι πιγκουίνοι άρχισαν να μεγαλώνουν την Tango.   Αυτή, λοιπόν, είναι η αληθινή ιστορία η οποία μεταφέρθηκε σε ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών και τους «διδάσκει την αληθινή αγάπη και το πραγματικό νόημα της οικογένειας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η School Library Journal σε κριτική της. Το βιβλίο, μάλιστα, προτάθηκε ως υποψήφιο για τα βραβεία ALA Notable Children's Book και άγγιξε παραλίγο την κορυφή των LAMDA Literary Awards. Παρόλα αυτά, δεν βρήκε την ίδια ανταπόκριση στην ετήσια αναφορά της αμερικάνικης Έκδοσης Βιβλιοθηκών η οποία το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 βιβλία που συγκέντρωσαν τα περισσότερα παράπονα.   Το βιβλίο βρέθηκε τρίτο στην κατάταξη προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ όσων το υποστήριζαν θερμά και όσων αντιτάσσονταν στην έκδοσή του. Η λίστα δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Αμερικανική Έκδοση Βιβλιοθηκών και ήδη από το 2000 το 20% των βιβλίων τα οποία εντάσσονται σε αυτή έχουν ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο. Η κατανομή τους γίνεται με βάση απόψεις από καθηγητές, γονείς, και τους υπεύθυνους βιβλιοθηκών της τοπικής κοινωνίας. Τα πιο συνηθισμένα παράπονα σχετίζονται με αναφορές ΓΙΑξ, στη βία, στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.   Για την ιστορία, στη λίστα ήρθε πρώτο σε παράπονα το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Τhe Absolutely True Diary of a Part-Time Indian» το οποίο παρουσιάζει τη ζωή ενός ιθαγενή Αμερικάνου έφηβου που αποφασίζει να πάει σε ένα σχολείο λευκών.   Δείτε την ιστορία των δύο πιγκουίνων όπως την διηγήθηκε το βιβλίο "And Tango Makes Three":                                 Πηγή:www.lifo.gr


Εκτιμώ ότι η ομογονεικότητα και στην Ελλάδα θα συναντήσει πάρα πολλές δυσκολίες για να ενταχθεί στην παιδική λογοτεχνία και στο παιδαγωγικό υλικό του σχολείου.
Ιδιαίτερα στο σχολείο, παρά τη συνήθη ρητορική για ελεύθερη και ολόπλευρη ανάπτυξη της υποκειμενικότητας των μαθητών/τριών, εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική όταν υπάρχει το ενδεχόμενο να παραβιαστούν οι κανόνες της ετεροσεξιστικής μας κοινωνίας. Εξάλλου το σχολείο προωθεί τις σεξουαλικές «κανονικότητες» με πολλούς τρόπους. Αυτό γίνεται μέσα από το παιδαγωγικό υλικό , αλλά και μέσω των αναλυτικών προγραμμάτων, της οργάνωσης και διοίκησης, του κρυφού αναλυτικού προγράμματος κ.ά.
Υπάρχουν χαρακτηριστικές αναφορές σε διάφορες έρευνες για το πως η ιδεολογία της ετεροσεξουαλικότητας εμπλέκεται καθημερινά σε ποικίλες σχολικές πρακτικές. Για παράδειγμα, όταν προτρέπουμε ένα μικρό αγόρι να γίνει «αληθινός» άνδρας, η προτροπή αυτή εννοείται μέσα στο πλαίσιο ενός ετεροσεξουαλικού αυτονόητου που το σχολείο επικυρώνει, επιδοκιμάζει και παρουσιάζει ως αδιαμφισβήτητο κοινωνικό και ηθικό κανόνα.
Η ετεροσεξουαλικότητα αποτελεί και την κύρια μήτρα μέσω της οποίας το κοινωνικό φύλο κατανοείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών. Το «αρσενικό» δεν έχει κάποιο νόημα αν δε συσχετιστεί με την ετεροσεξουαλική του σχέση με το «θηλυκό». Και βέβαια αυτός ο Λόγος περί ετεροσεξουαλικότητας μέσα στον οποίο τα αγόρια συγκροτούν τους ανδρισμούς τους είναι άμεσα συνδεδεμένος με Λόγους περί ομοφοβίας και μισογυνισμού . Έτσι, η ετεροσεξουαλικότητα, ο μισογυνισμός και η ομοφοβία δρουν στο πλαίσιο του σχολείου αφήνοντάς ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης στους περισσότερους μαθητές, μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.