Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σύμφωνο Συμβίωσης, βήμα ισονομίας & δημοκρατίας ;




 Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλά αποκλειστικά στο left.gr

Εκπρόσωποι της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν επίσης στο left.gr τόσο για το προτεινόμενο νομοσχέδιο όσα και για γενικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας - Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε ήδη το σχέδιο νόμου «Σύμφωνο Συμβίωσης και άλλες διατάξεις»


Αποκλειστική συνέντευξη: Νίκος Παρασκευόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης
Φωτογραφίες-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Με τον υπουργό δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο συζητάμε για το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (από τη Δευτέρα 9/11). Το νομοσχέδιο έχει κρίσιμη σημασία για τα δικαιώματά της ΛΟΑΤ κοινότητας (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) αφού αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ταυτόχρονα, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου, το ειδικό βραχιολάκι για τους κρατούμενους, την αυστηροποίηση για τις περιπτώσεις ρατσιστική βίας, διατάξεις για την παρακώληση συγκοινωνιών.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της 15λεπτης περίπου συνέντευξης αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης. Κατά τον υπουργό το Σύμφωνο Συμβίωσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση βρίσκει σύμφωνη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Στην ερώτησή μας γιατί η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια πράγμα που θα τα εξίσωνε νομικά με τα ετερόφυλα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος μας απαντά:
«Τα νομοθετικά βήματα πρέπει να γίνονται όταν η στιγμή είναι κοινωνικά ώριμη. Δηλαδή, δεν είναι το ζήτημα να εισαγάγουμε ένα θεσμό που ο κόσμος δεν θέλει και αντιδρά και στη συνέχεια να έχουμε φαινόμενα ανομίας, δηλαδή ο νόμος να ορίζει κάτι και η κοινωνία να μην το εφαρμόζει. Πριν το κάθε βήμα χρειάζεται μια προεργασία, ένας κοινωνικός διάλογος» (1:42-3:57 στο βίντεο).
Στο ζήτημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της εξίσωσης ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ο υπουργός δηλώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξίσωση, αλλά αυτό απαιτεί πρόσθετες μελέτες και κανονιστικές πράξεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σύντομα (04:05-05:09).
Στο θέμα του δικαιώματος στην παιδοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια ο υπουργός μας λέει:
«Πιστεύω ότι τα βήματα αυτά που αφορούν θέματα που υπάρχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον πρέπει να γίνουν όταν έχει προηγηθεί ένας κοινωνικός διάλογος και η μελέτη του θέματος σε βάθος» (05:09-05:39).
Ακολούθως ρωτάμε τον Νίκο Παρασκευόπουλο για το αν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τα ΛΟΑΤ άτομα που προέρχονται από χώρες (Ιράν, Ιράκ, κ.λπ.) όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός διώκεται με βαρύτατες ποινές -έως θανατική καταδίκη (05:39-07:21):
«Αν κάποιος κινδυνεύει να θανατωθεί εξ αιτίας της διαφορετικότητάς του, αν κινδυνεύει το δικαίωμα του στη διαφορά, το οποίο αναγνωρίζεται από τους διεθνείς χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να έχει την αντιμετώπιση ενός ανθρώπου που κινδυνεύει από θάνατο. Πιστεύω ότι στις σημερινές συνθήκες πρέπει να υπάρξει μια υπέρβαση στη νομοθεσία για τους πρόσφυγες. Η νομοθεσία για την υποδοχή των προσφύγων πρέπει να διευρυνθεί».
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση νομικών διατάξεων που δημιουργούν άνιση διάκριση σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων ο υπουργός τονίζει (07:21-09:04):
«Η κατεύθυνσή μας είναι να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη διαφορά και να μην έχουμε στη χώρα μας αδικαιολόγητες διακρίσεις. Οι διακρίσεις, ή ακόμα κι η στέρηση της ελευθερίας, να αφορούν σε όσους αποτελούν κίνδυνο για άλλους ανθρώπους, όλες οι άλλες συμπεριφορές θα πρέπει να είναι ελεύθερες».
Για το θέμα του ρατσισμού τόσο στην ομοφοβική του διάσταση όσο και γενικότερα, ο υπουργός μας λέει (09:04-10:06):
«Σημαντική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε είναι αυτή που ποινικοποιεί τον αποκλεισμό ατόμων με βάση τη φυλή τους, τη θρησκεία, τη γλώσσα, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από τη δημόσια παροχή τροφής ή αίματος».
Αυτό σίγουρα θα συμβάλει στο να σταματήσουν οι ρατσιστικές πρακτικές των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Από το 10:28-11:56 του βίντεο συζητάμε με τον υπουργό τις διατάξεις που αφορούν τον Τύπο. Μας λέει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διάφορες ποινές για το αδίκημα των προσβλητικών δημοσιεύσεων. Από τη μία δεν θα υπάρχει κατώτερο όριο, όπως υπήρχε μέχρι σήμερα, από την άλλη επανεισάγεται μια «διαδικασία διόρθωσης». Αν ο εκδότης ή ο συντάκτης του δημοσιεύματος δεχθεί να διορθώσει το δημοσίευμα, δεν θα προχωρεί η αγωγή αποζημίωσης, εκτός εάν υπήρξε συγκεκριμένη υλική βλάβη.
Για το θέμα με το ειδικό βραχιόλι για τους κρατούμενους (11:56-13:19) ο υπουργός τονίζει ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί το μέτρο σε μεγαλύτερη έκταση απ’ όσο γίνεται μέχρι τώρα. Και μάλιστα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, το μέτρο θα εφαρμοστεί για όλους χωρίς διακρίσεις.
Σε σχέση με τις διατάξεις για «παρακώλυση συγκοινωνιών» (13:19-14:28) ο υπουργός μάς διευκρινίζει ότι ο νόμος σε σημεία του γίνεται ηπιότερος. Η ποινή που αφορά διατάραξη συγκοινωνιών που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ανθρώπου γίνεται πιο αυστηρή (εξακολουθεί ωστόσο να είναι πλημμεληματική). Σε περίπτωση που δεν προκαλείται κίνδυνος (σε συνήθεις περιπτώσεις ή διαδηλώσεις) οι διατάξεις γίνονται πολύ ελαφρύτερες οι «οποίες αποτρέπουν τις απειλές βαριάς ποινής που υπήρχαν στο παρελθόν».
******
Παράλληλα με τη συνέντευξη του υπουργού, ζητήσαμε από εκπροσώπους της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να μας μιλήσουν τόσο για το προτεινόμενο νομοσχέδιο όσα και για γενικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, μας τονίζει τη σημασία που θα έχει για τη ΛΟΑΤ κοινότητα η καθιέρωση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα άτομα.
Ο Νίκος Ναυπλιώτης, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μας μιλά για το δικαίωμα στην παιδοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Βαγγέλης Σκούφας, από την Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Έκφρασης Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφει τη μεγάλη σημασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, χωρίς προϋποθέσεις για τα trans άτομα.
- See more at: https://left.gr/news/symfono-symviosis-vima-isonomias-dimokratias-o-th-paraskeyopoylos-mila-apokleistika-sto-leftgr#sthash.GDsvepNK.dpuf

http://www.kathimerini.gr/838020/article/epikairothta/ellada/symfwno-symviwshs-kai-gia-ta-omofyla-zeygaria


Στο 01:04:46 του δελτίου της 09/11 θα δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. Ακολουθούν δηλώσεις της αντιπροέδρου των Οικογένειες Ουράνιο ΤόξοΕιρήνης Πετροπούλου, και δηλώσεις του υπ. Επικοινωνίας της Colour Youth Γιώργου Κουρόγιωργα. Guest star η Νεφέλη στο 01:06:43

http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=266447


 http://www.gaystarnews.com/article/adorable-photo-of-canada-pm-and-gay-mps-family-wins-the-internet/
emoticon heart

1 σχόλιο:



  1. Γιατί οι αγώνες περί ίσων δικαιωμάτων δεν είναι θεωρητική συζήτηση.
    Το 2008 και το 2013 αρρώστησα βαριά. Την πρώτη φορά από οξύ ψυχωσικό επεισόδιο, τη δεύτερη από ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα. Και στις δύο περιπτώσεις κινδύνευσε η ζωή μου.
    Και ο Τάσος μου, με τον οποίο μοιραζόμουν ήδη τη ζωή μου επί χρόνια, δεν μπορούσε ούτε να υπογράψει τα έγγραφα της εισαγωγής μου στο νοσοκομείο, ούτε καν να με επισκεφθεί όσο ήμουν δεμένος στο κρεβάτι του Δρομοκαΐτειου ή ημιθανής με 2.000 αιμοπετάλια στο Γενικό Κρατικό αν δεν μεσολαβούσε ο πατέρας μου και τις δύο φορές, διότι η πολιτεία δεν του αναγνώριζε κανένα δικαίωμα ύπαρξης στο πλευρό μου.
    Οικογένειες που αντιμετωπίζονται ως ξένοι. Ο άνθρωπός σου, η ψυχή της ψυχής σου, ανήμπορος εξαιτίας μιας θηριώδους ανισότητας.
    Γι' αυτά και για άλλα εξίσου σημαντικά αγωνιζόμαστε με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης και όχι μόνο. Δεν είναι θεωρητική η συζήτηση, ούτε αφορά την 'αισθητική' του καθενός: μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, που αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια.
    Και δεν θέλουμε να ζούμε σ' έναν τέτοιο κόσμο - τόσο απλά. Και γι' αυτό, με κάθε τίμημα, θα τον αλλάξουμε.

    Auguste AuCorteau

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.