Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η σχέση μ'εναν οροθετικό / 5 ragioni per cui frequentare un ragazzo con HIV è semplice



Ο Νίκος Μανιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί βγήκε λέει και είπε ότι η συμπερίληψη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης θα σημάνει και τη μείωση των κρουσμάτων του HIV. 
Δηλαδή ο Νίκος Μανιός μας λέει ότι το HIV αφορά τους ομοφυλόφιλους και αυτό οφείλεται στην ερωτική τους ζωή που έχει να κάνει με την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια κατά τα ετεροκανονικά πρότυπα, επειδή το κράτος δεν τους αναγνωρίζει. 
Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Νίκου Μανιού, που είναι και γιατρός τρομάρα του, για την αύξηση των κρουσμάτων του HIV στη χώρα μας και ειδικά η ταύτιση του HIV με τη ΛΟΑΤ κοινότητα και ειδικά τους γκέι άνδρες. Ας μάθει λοιπόν μερικά πράγματα:
1. Η δημιουργία οικογένειας κατά τα ετεροκανονικά πρότυπα δεν υπήρξε ποτέ αίτημα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Δύο ΛΟΑΤ άτομα που συνάπτουν ερωτική σχέση και θέλουν να αναγνωρίζονται ως οικογένεια δεν το κάνουν με τα ετεροκανονικά πρότυπα. Το κάνουν με τα δικά τους πρότυπα. Δηλαδή δύο ΛΟΑΤ άτομα, με ό,τι κι σημαίνει αυτό στα μάτια, στα αυτιά και στη φαντασία του οποιουδήποτε, αποτελούν οικογένεια με τα δικά της αυτόνομα και ανεξάρτητα από δοξασίες, θρησκείες και παγανισμούς πρότυπα. Και επιζητούν και διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
2. Η άποψη ότι ένα άτομο μέσα σε μια σχέση γίνεται αυτομάτως και μονογαμικό, είναι τόσο υποκριτική, όσο βάθος έχει η θάλασσα. Από τα βάθη των αιώνων η μονογαμία υπήρξε μια μεγάλη χίμαιρα. Κανείς και καμιά δε μπορεί να αποκλείσει την αυτόματη φυσική έλξη που ασκούν δύο σώματα το ένα στο άλλο όσο και αν αυτό αποτελεί την εστία και την ρίζα της ανασφάλειας ενός ατόμου. Η ερωτική διεκδίκηση συνεχίζεται αέναα χωρίς κανένα έλεος. Αυτά είναι πράγματα που ισχύουν για όλα τα ζευγάρια και είναι απραίτητα για να υπάρχει μια υγιής σχέση. Τα αρνούνται μόνο μερικοίν συντηρητικοί αρνητές κάθε προόδου, αυτοί που δε θεωρούν τον έρωτα κινητήριο δύναμη, αλλά εμπόδιο. Αυτοί βουλιάζουν στο τέλμα της κοινωνικής στασιμότητας, αδιάφορο πόσο μεγάλη κοινωνική αποδοχή έχουν.
3. Το HIV δεν αφορά μόνο τη ΛΟΑΤ κοινότητα κύριε Μανιέ. Τα περισσότερα καινούργια κρούσματα του HIV παγκοσμίως αφορούν ετεροφυλόφιλα άτομα. Η αύξηση στα ΛΟΑΤ άτομα έχει εκλείψει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα, αλλά ότι ο ρυθμός αύξησης της εμφάνισης νέων κρουσμάτων έχει μικρύνει και ίσως και σε μερικές περιπτώσεις έχει μηδενιστεί εντελώς. Οι πολιτικές του κράτους για τον HIV και την ενημέρωση του πληθυσμού είναι αυτές που πρέπει να δούμε και, αν κρίνω και από το γεγονός ότι εσείς κύριε Μανιέ, που είστε και γιατρός και βουλευτής, είστε τόσο ανενημέρωτος για το θέμα, μπορώ να καταλάβω σε τι ακριβώς προτεραιότητα έχει βάλει το υπουργείο υγείας της κυβέρνησής σας την καταπολέμηση του HIV.




hiv sexΑγαπητές μου Νεραϊδες.
Βλέπω κάτι μακροσκελή που σας στέλνουν τελευταία. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο λακωνικός γίνεται: Γνωρίζω πριν 3 μήνες ένα παιδί υπέροχο, ξεκινάμε να βγαίνουμε, υπάρχει απίστευτη συνεννόηση και τέλειο κρεβάτι. Πριν ένα μήνα περίπου μου λέει ένα βράδυ με δάκρυα στα μάτια πως είναι οροθετικός, εδώ και 5 χρόνια. Ένιωσα να χάνω τη γη κάτω απ'τα πόδια μου, προσπαθούσα να κρύψω την εκπληξή μου, να τον καθησυχάσω πως για μένα τίποτα δεν αλλάζει. Και σ'ένα συνειδητό επίπεδο, η αλήθεια είναι πως πάλεψα για να μην αλλάξει τίποτα.
Αλλά τις νύχτες όταν κοιμάμαι, ουκ ολίγες φορές βλέπω εφιάλτες όπως έναν γιατρό να μου ανακοινώνει ότι κόλλησα κι εγώ ή ότι είμαι στο μπάνιο και φτύνω αίμα ατέλειωτο (πληγές στο στόμα - δίοδος για τον ιό). Η αλήθεια είναι πως δε μοιράστηκα τις ανησυχίες μου μαζί του. Έκανα σαν να μη συνέβη τίποτα. Σκέφτηκα πως έχει περάσει τόσο δύσκολα κουβαλώντας το στίγμα, δεν ήθελα να τον φορτώσω ακόμα μ'έναν φοβικό αδαή. Δε σας κρύβω όμως πως κάθε φορά που μπαίνει και μέχρι να βγει και να βεβαιωθώ ότι το προφυλακτικό δεν έχει σπάσει, νιώθω σαν να παίζω ρώσικη ρουλέτα. Κάθε τρεις και λίγο ελέγχω με το χέρι μου ότι δεν έχει βγει. Αποφεύγω τις πίπες και γενικά μόνο χαλαρός δεν είμαι.
Έχω και δυο απαράδεκτους κολλητούς οι οποίοι μου κάνουν πόλεμο ότι πάω γυρεύοντας κι ότι θα το φάω το κεφάλι μου. Έμενα η λογική μου μού λέει ότι δεν παίζω με τη φωτιά κι ότι ο φόβος μου είναι αδικαιολόγητος. Και μ'αρέσει πολύ ο τύπος και δε θεωρώ ότι θα'πρεπε να τον αποκλείσω γι΄αυτό το λόγο έτσι κι αλλιώς. Χρειάζομαι τη συμβουλή σας (και σε πρακτικό επίπεδο). Έχω ανάγκη να πιστέψω βαθιά ότι το να κάνεις σεξ με προφυλακτικό μ'εναν οροθετικό του οποίου το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο δεν είναι επικίνδυνη πρακτική κι ότι δε θα τιμωρηθώ. Πρέπει να βρω τρόπους να χαλαρώσω (πώς;), δε μπορώ να με φανταστώ να αγχώνομαι τόσο κάθε φορά που είμαι παθητικός.
Σας υπερευχαριστώ για τις πολύτιμες απαντήσεις σας.
Σταύρος
kali neraida 80x80
Αγαπητέ φίλε,
Η άγνοια και η καλπάζουσα φαντασία δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Οι οροθετικοί δεν φτύνουν αίμα, ούτε ο ιός που είναι μέσα τους και πρέπει να βγει από κάπου, σαν alien. Επίσης ένας οροθετικός με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο είναι ελάχιστα μεταδοτικός, αφού ο ιός βρίσκεται σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα στο αίμα και (συνήθως και) στο σπέρμα. Όχι ότι δεν χρειάζεται να παίρνεις προφυλάξεις, αλλά μη σε πιάνει τρέλα. 
Χρησιμοποίησε προφυλακτικό (όχι τα λεπτά!) με υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ζελέ) για να ελαττώσεις τις πιθανότητες να σπάσει. Μπορείτε ακόμη να συμφωνήσετε και να εξασκηθείτε, όταν πλησιάζει να τελειώσει, να βγαίνει και να τελειώνει έξω, παρότι φορά προφυλακτικό. Έτσι ελαττώνεις τελείως τον κίνδυνο, ηρεμείς εσύ, ηρεμεί και αυτός (μην παραβλέπεις και το δικό του άγχος). 
Αν όμως σπάσει το προφυλακτικό και έχει εκσπερματώσει μέσα σου (αν δεν προλάβει να εκσπερματώσει, δεν υπάρχει κίνδυνος για σένα), υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να πάρεις (μέσα στις πρώτες 48 ώρες) την λεγόμενη «Προφύλαξη μετά από έκθεση» (στα αγγλικά post exposure prophylaxis, PEP). Αυτή είναι μια θεραπεία ίδια με αυτήν που παίρνει ένας οροθετικός, αλλά μόνον για έναν μήνα, η οποία ελαττώνει σχεδόν τελείως την πιθανότητα να κολλήσεις.
Τη θεραπεία αυτή την δίνουν οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων που βρίσκονται στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και στα Πανεπιστημιακά όπου υπάρχουν. Πάντως αν ζεις σε επαρχία, σου συνιστώ να πας σε Αθήνα και Θεσ/νικη για λόγους εχεμύθειας. Αν σου τύχει σε Σαββατοκύριακο, πάρε αμέσως ό,τι φάρμακο παίρνει και ο φίλος σου, στις ίδιες δόσεις και τη Δευτέρα το πρωί πήγαινε σε μια ΜΕΛ για να σου κάνει ανώνυμα εξετάσεις και να σου δώσει τα φάρμακα. 
Αν τελικά τίποτε από τα παραπάνω δεν σε ηρεμεί, βρες άλλο γκόμενο. Ο οποίος όμως μπορεί να είναι (ή να γίνει στην πορεία) οροθετικός και να μην το ξέρει. Το έχεις σκεφτεί αυτό; 
Για να σου το θέσω αλλιώς: αν σπάσει το προφυλακτικό με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, πάλι πρέπει να πάρεις προφύλαξη μετά από την έκθεση, ακόμη και αν έχει κάνει εξέταση την ίδια μέρα και είναι αρνητικός (μπορεί να έχει μολυνθεί να είναι μεταδοτικός αλλά να μην έχει αναπτύξει ακόμη τα αντισώματα που ανιχνεύει η εξέταση). Έχοντας έρθει σε επαφή με σπέρμα οροθετικού με μη ανιχνεύσιμο φορτίο έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις, απ' ότι με σπέρμα οροθετικού που το αγνοεί. Σκέψου τις προεκτάσεις και πράξε αναλόγως. 
Φιλικά
signature kali neraida

kaliteri neraida 80x80
Σταυράκο μου,
Οι καλοί γκόμενοι δεν φυτρώνουν σε μανιτάρια, να τους πετάμε με την πρώτη δυσκολία. Αν μου έλεγες ότι μόλις τζάσεις αυτόν, θα βρεις άλλον και δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να πονοκεφαλιάσεις με το HIV, θα σου έλεγα βουρ! Αλλά το HIV θα παραμείνει στη ζωή σου, είτε σου αρέσει είτε όχι. Κάθε φορά που θα κάνεις σεξ με κάποιον θα παραμένει μια πιθανότητα, μεγαλύτερη ή μικρότερη. Τουλάχιστον, με τον συγκεκριμένο εραστή, ξέρεις τι προφυλάξεις πρέπει να παίρνετε και έχετε και οι δύο τον νου σας, συνεχώς.
Πάρα πολλά ζευγάρια είναι οροασύμβατα, δηλαδή ο ένας έχει HIV και ο άλλος δεν έχει. Οι πιθανότητες μετάδοσης είναι ελάχιστες, αν παίρνετε τις στοιχειώδεις  προφυλάξεις, όπως σου τα εξήγησε και η Καλή Νεράιδα. Το Play της Durex είναι μάπα λιπαντικό – δες αν μπορείτε να προμηθευθείτε κάνα καλύτερο από κάποιο sex shop ή online. Η Durex έχει επίσης τα extra strong προφυλακτικά. Και το να τελειώνει πάνω σου αντί μέσα σου μπορεί να είναι πολύ καυλωτικό και για τους δυο σας.
Ούτε με τις πίπες μεταδίδεται, αν δεν χύνει στο στόμα σου και αν εσύ έχεις μια καλή στοματική υγιεινή.
Πιο σοβαρό θεωρώ το θέμα των ενοχών και της ανάγκης για τιμωρία που νιώθεις επειδή είσαι παθητικός. Μεγαλώνουμε με τεράστια για ντροπή γι’ αυτό το θέμα, η οποία μας ακολουθάει σαν κατάρα, λες και είμαστε ό,τι πιο ξεφτιλισμένο υπάρχει στον πλανήτη επειδή γουστάρουμε να τον παίρνουμε. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό σου εμπόδιο, όχι το HIV αυτό καθ’ αυτό. Κι είναι κρίμα. Είσαι μια χαρά άνθρωπος είτε γαμάς είτε γαμιέσαι.
Και κάτι ακόμα: το να ανησυχείς και να μην του λες τίποτα σας απομακρύνει. Μην το παίζεις πιο ψύχραιμος απ’ ό,τι είσαι. Ζευγάρι είστε, μοιραστείτε τα. Ο HIV είναι κομμάτι της σχέσης σας και χρειάζεται να μπορείτε να μιλάτε και γι’ αυτόν!
ΥΓ. Οι κολλητοί σου είναι όντως απαράδεκτοι και να δεις που θα το βρουν μπροστά τους κάποια στιγμή, τα αρχιδάκια, που έχουν και γνώμη εκ του ασφαλούς.
http://www.10percent.gr/stiles/neraida/3601-2015-11-04-08-48-29.html#.VlQaKNlX8KU.facebook





5 ragioni per cui frequentare un ragazzo con HIV è semplice


di   
5 ragioni per cui frequentare un ragazzo con HIV è semplice
La persona che hai conosciuto ha l'HIV? Ecco perché non è un problema, tutt'altro

Tra pochi giorni, il 1° dicembre, sarà la Giornata Mondiale di Lotta all'AIDS. Di sesso sicuro, prevenzione, test e terapie contro HIV e malattie sessualmente trasmesse Gay.it ne ha parlato più volte, ma non sempre in maniera organica. Con questo articolo inizia quindi una collaborazione con noi Paolo Gorgoni, un attivista di Plus , l'associazione che riunisce le persone gay sieropositive e che fa molte belle iniziative, e di EATG, European AIDS Treatment Group. Paolo si definisce simpaticamente come "sognatore, viaggiatore e attivista . Ha il dito medio che si solleva facilmente e la penna rabbiosa, soprattutto quando si parla di salute, diritti LGBTQ, corpi, identità, genere, libertà, comunità trans*, femminismo e autodeterminazione."
Quante volte ci è capitato di beccare un ragazzo che ci piace tanto e sapere, mentre lo frequentiamo, che ha l'HIV? E quante volte abbiamo immaginato che questo fosse una specie di ostacolo insormontabile?
Se ci è successo per davvero, potremmo aver scoperto molte cose nuove e sorprendenti su questo argomentoLa prima fra tutte, spesso, è che crediamo di saperne abbastanza, e invece ne sappiamo poco o niente. Magari abbiamo persino capito che oltre al basico -ma sempre validissimo- suggerimento usa il preservativo! c'è un mondo di informazioni che non avevamo mai trovato. Con ogni probabilità, di fronte alla parola sieropositivo abbiamo avuto in mente scene tragiche da film, amori tormentati e impossibili, martiri sanguinolenti e dottori cospiratori. Se è andata così, forse è giunto il momento di parlare in modo realistico della nostra salute sotto le lenzuola. Semplicemente perché alla maggior parte di noi fare sesso piace, possibilmente con attenzione, ma senza ipocondrie. Non dobbiamo dimenticarci che la salute è importante, ma allo stesso tempo il successo delle nostre relazioni e il nostro benessere generale necessitano anche di una sessualità libera, consapevole, spensierata e felice.
Ecco quindi una lista di ragioni ottime per continuare a frequentare un ragazzo sieropositivo.

1) Il sesso che faremo con un ragazzo con HIV sarà, con ogni probabilità, il più sicuro


Perché?
Semplice: l'HIV viene trasmesso nella maggior parte dei casi da persone che non sanno di averlo. Conoscere il proprio stato di salute, non solo ci permette di adottare comportamenti meno rischiosi, ma vuol dire probabilmente che il ragazzo in questione segue una terapia. La terapia per tenere sotto controllo l'HIV rende impossibile la trasmissione sessuale. Lo so, ci sembra fantascienza, ma no, non lo è e ne parleremo in seguito.
Per giunta, seguire una terapia vuol dire vedere spesso un medico, fare analisi di routine e testarsi regolarmente per tutte le altre infezioni a trasmissione sessuale.
Quando lo stato sierologico è assolutamente importante? Quando uno non se ne cura.

2) Un ragazzo con HIV può avere una salute invidiabile e vivere come un sieronegativo


Non lo avevamo mai sentito dire? Forse perché è fra gli anni 80 e 90 che abbiamo tanto sentito parlare di HIV e AIDS. Inizialmente se ne sapeva poco, ci si infettava, ci si ammalava, si moriva. Le terapie sono arrivate qualche anno dopo, ma le prime erano difficili da prendere, piene di effetti collaterali. Lo scenario attuale è completamente diverso, avere l' HIV non è più una sentenza di morte e sappiamo perfettamente come fare a viverci bene e per molti anni, senza passare il virus a nessun altro. Come detto prima, stiamo parlando di un soggetto il cui stato di salute che viene controllato e seguito più spesso e più accuratamente. Così, prevenire e/o curare qualunque cosa in tempi utili diventa più facile per chi vive con HIV che per chi è sieronegativo.

3) La routine quotidiana di chi vive con HIV è la stessa di tutti gli altri.


Studiare, andare a lavorare, fare sport, avere un hobby, andare a ballare, scrive leggere, qualunque cosa ci vada di fare. Sì, sul serio. Credevamo che stare con un ragazzo sieropositivo volesse dire avere una vita limitata sotto molti punti di vista? Sbagliato!
Ci terrorizza il fatto che lui debba prendere delle pillole tutti i giorni, senza dimenticarsene, sempre alla stessa ora? Se la risposta è sì, ci stiamo spaventando per nulla. Prendere una, due o tre pillole al giorno (mediamente non sono più di tre) non è un'impresa degna di un poema epico, non lo è, sul serio. Niente di titanico, e niente di tanto diverso da ciò che alcuni di noi fanno già per qualche altra ragione (dalla pressione alta al diabete, passando per mille altre cose comuni che non ci fanno affatto paura). Invece di stare da soli a trastullarci con le nostre paranoie, potremmo decidere di invitare la nostra nuova fiamma al cinema, a cena, a ballare, o, perché no?, a casa per divertirci un po' insieme.

4) Ha scelto di condividere con noi una cosa molto importante.


Troppo facile pensare che chi ha l'HIV sia automaticamente obbligato a dirlo sempre e subito a qualunque partner. Siamo sicuri che si tratti di una pretesa che abbiamo il diritto di avanzare? Pensiamo che parlarne sia facile? Siamo tutti in grado di accogliere questa notizia senza avere reazioni spiacevoli? Forse, invece di concentrarci sul fatto che non ce ne abbia parlato al primo appuntamento (ma noi gli abbiamo parlato della nostra salute? Gli abbiamo detto qual è il nostro stato sierologico, ammesso che lo sappiamo? Forse no, siamo sinceri!), potremmo provare a spostare la nostra attenzione sul fatto che ce ne abbia parlato, prima o dopo. Noi saremmo stati capaci di farlo in tempi diversi? Dopotutto si tratta di qualcosa che si può fare solo in un clima di reciproco rispetto, di apertura e di fiducia. Quante volte nella vita abbiamo trovato tutto ciò in un primo incontro?
Quando il nostro amante decide di parlarci così a fondo di sé, ci sta trasmettendo più che una semplice notizia: ci sta dicendo mi fido di te. Potremmo provare ad apprezzare il valore di un simile gesto, sentirci onorati e pronti ad un confronto adulto.

5) Chi ha l'HIV non ha alcun interesse a trasmettere il virus (anzi!)


Vivere con HIV non è più una tragedia, siamo probabilmente già d'accordo, tuttavia non è una cosa che ci sentiremmo di augurare a nessuno, poiché si tratta pur sempre di un'infezione che al momento non si può eliminare. Se avessimo il diabete, per esempio, desidereremmo mai che venisse anche alla persona con cui usciamo? Crediamo proprio di no. Quindi perché mai uno che ha l'HIV dovrebbe aspirare a trasmetterlo a qualcun altro? Al contrario, una delle più grandi paure che si vivono in questi casi è proprio quella di essere pericolosi per chi ci sta intorno. Ci si colpevolizza, spesso inutilmente, ci si prende tutto il peso di questa nuova condizione e condividerlo non è semplice. Soprattutto, se si segue correttamente la terapia, la trasmissione sessuale diventa praticamente impossibile, ed è la comunità scientifica a dirci questa rivoluzionaria verità. Per cui: meno complottismo, meno fantascienza, e bentornati al mondo reale, il posto migliore in cui provare a vivere il meglio possibile.

Infine, ricordiamoci un altro paio di cosette: Il preservativo è uno dei migliori alleati della nostra salute, ma funziona solo se lo usiamo correttamente e insieme ad un buonlubrificante (a base acqua o silicone);
Parlare di salute col nostro partner sieropositivo (ma anche con uno sieronegativo, o che crede di essere negativo ma non fa un test da tanto) è importante, ma è altrettanto importante farlo sempre con rispetto e un minimo didelicatezza. Essere sieropositivo non vuol dire fare il counsellor o lo psicologo ventiquattro ore al giorno; il nostro flirt può legittimamente non aver voglia di parlare sempre di questo argomento. Dopotutto, avrà gli stessi diritti e bisogni di tutti: divertirsi, sedurre, chiacchierare di cose frivole e così via. Domande del tipo ma sai da chi l'hai preso? e simili sono in genere piuttosto sgradevoli. E poi...risparmiamoci i moralismi: scopare senza preservativo piace a tutti ed alla maggior parte di noi sarà capitato qualche volta nella vita. HIV è un'infezione, non una colpa e tantomeno un peccato o una punizione divina.
Quando facciamo sesso (che noi abbiamo l'HIV o meno) la responsabilità per ciò che si sceglie di fare è sempre di tutte le persone coinvolte, siano esse due, tre o quindici. Piuttosto che puntare il dito contro il partner sieropositivo come fosse un capro espiatorio, impariamo a stabilire un dialogo aperto, sereno e consapevole su questi temi. Sarà tutto più facile. E sicuramente anche più bello.




1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
    Το στίγμα και οι διακρίσεις αποτελούν, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του HIV.
    Ειδικά για την πιο ευάλωτη στον HIV ομάδα, που είναι οι άντρες που κάνουν σέξ με άντρες, η διεύρυνση των δικαιωμάτων βοηθάει στην ορατότητα, στην κανονικοποίηση της εξέτασης, στην πρόληψη.
    Υπό αυτή την έννοια το σύμφωνο συμβίωσης μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει.
    Και επειδή έχουμε μιλήσει πρόσφατα με τον κ. Μανιό επ' ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου της Βουλής, που για πρώτη φορά συνεδρίασε με θέμα το HIV/AIDS η τοποθέτηση του Βουλευτή αυτή ακριβώς την έννοια έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.