Θετική εξέλιξη είχε υπόθεση του Ιρανού πρόσφυγα που διαμένει στη χώρα μας και ο οποίος έχει ζητήσει να του αναγνωριστεί η δυνατότητα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ως ομοφυλόφιλος κινδύνευε να χάσει μέχρι και τη ζωή του, εάν αναγκαζόταν να επιστέψει πίσω στο εξαιρετικά ομοφοβικό Ιράν.
Συγκεκριμένα από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ο ίδιος αναγνωρίζεται και επίσημα ως πρόσφυγας α΄βαθμού, διατηρώντας αυτόματα το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα. Η υπόθεση του είχε προκαλέσει τον ενδιαφέρον και την υποστήριξη της ελληνικής LGBT κοινότητας, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του τον Ιούνιο και την κράτηση του σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αρωγός σε αυτή του τη προσπάθεια η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα, η οποία κατάφερε να πετύχει τόσο την αποφυλάκισή του όσο και την de facto αναγνώριση της «προσφυγικής του ιδιότητας».
Να αναφέρουμε εδώ, ότι στην Ελλάδα η πλειονότητα των υποθέσεων αίτησης ασύλου καταλήγουν σε αδιέξοδο αλλά και σε διαδικασίες άμεσης απέλασης. Γεγονός που σχολιάζει και η κ Λήδα- Κόυτρα: «Λιγότεροι από 10 αιτούντες στους 30.000 αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στον α΄ βαθμό. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ κυμαίνονται γύρω στο 15%».
Το σχετικό έγγραφο της αναγνώρισης παραδόθηκε εχθές στον Ιρανό ομοφυλόφιλο, ο οποίος μπορεί πλέον να ζήσει με τον Έλληνα σύντροφο του, απαλλαγμένος από το φόβο μιας ενδεχόμενης απέλασης.
Ο ίδιος δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Είναι σαν να ξαναγεννήθηκα. Επιτέλους νιώθω ελεύθερος πρώτη φορά στη ζωή μου. Τώρα μπορώ να ζήσω χωρίς φόβο, χωρίς να περιορίζομαι από τις απαγορεύσεις της θρησκείας που με καταδίωκε και με ήθελε νεκρό. Μια χώρα με έχει δεχτεί, μπορώ να ζήσω όπως το ονειρευόμουν».
Σε αντίστοιχη διάθεση και ο σύντροφός του: «Μου κάνει πολύ θετική εντύπωση ότι μέσα σε όλο το κλίμα της μιζέριας και της δυσαρέσκειας λειτούργησαν οι θεσμοί και κάποιοι άνθρωποι έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Νιώθω σαν αυτή τη φορά να απέκτησε πραγματικό νόημα η ονομασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που μέχρι τώρα μου ακουγόταν ειρωνική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.