Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πρακτικά βήματα για όταν οι γονείς μας κακοποιούν /Ψυχολογική κακοποίηση: υπάρχουν λύσεις



Δεν θέλουν πάντα όλοι οι γονείς το καλό μας - ή το «καλό» που μας θέλουν μερικές φορές εμάς μας διαλύει ψυχικά.
του Λύο Καλοβυρνά

Τι είναι η συναισθηματική κακοποίηση;

praktika-vimata-01Είναι η συμπεριφορά, λεκτική ή πρακτική, που θέτει τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σε κίνδυνο. Παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης είναι:
  • Οι φωνές και οι κραυγές.
  • Οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί «είσαι ηλίθιος», «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος/η».
  • Η σύγκριση των παιδιών με άλλα παιδιά σε βάρος τους: «δεν αξίζεις τίποτε», «ο ξάδελφος σου πάει καλύτερα από σένα» κλπ.
  • Η δημιουργία ενοχών «θα με κάνεις να πεθάνω», «εσύ φταις για όλα».
  • Η ταπείνωση του παιδιού «είσαι για πέταμα», «τι ήθελα και έκανα ένα παιδί σαν και σένα», «είσαι ανώμαλος», «μακάρι να πέθαινες στη γέννα αντί να μου βγεις ανώμαλος» κ.λ.π.
  • Οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας «θα φύγω και θα σε παρατήσω», «θα σε κλείσω σε ίδρυμα», «θα σου σπάσω τα κόκαλα» κλπ.
  • Οι ακραίες μορφές τιμωρίας π.χ. στέρηση φαγητού, νερού, κλείδωμα σε σκοτεινούς χώρους, δέσιμο κλπ.

Όταν οι γονείς ασκούν ψυχολογική βία

Αν οι γονείς σου σού ασκήσουν βία ψυχολογική επειδή είσαι γκέι (μόνιμη γκρίνια, βρισιές, απειλές, εξευτελισμούς, συναισθηματικούς εκβιασμούς κτλ) πρώτα δώσε τους λίγο χρόνο μπας και τους περάσει. Πολλοί γονείς αντιδρούν δραματικά στην αρχή, ειδικά αν το έμαθαν ξαφνικά, αλλά σιγά σιγά συνηθίζουν ή έστω παύουν να αντιδρούν τόσο άσχημα. Τις περισσότερες φορές κάνουν σαν να μη συνέβη ποτέ. Το delete της πληροφορίας είναι από τις πιο κοινές στάσεις στις ελληνικές οικογένειες. Όσο προσπαθούν να το χωνέψουν μην τους προκαλείς πολύ αλλά ούτε και να τους χαρίζεσαι υποχωρώντας (π.χ. λέγοντας ότι είπες ψέματα, ότι ήταν μια φάση που πέρασε κτλ). Κάτι τέτοιο απλώς θα μεταθέσει το πρόβλημα στο μέλλον.

Με το ίδιο νόμισμα

Αν οι γονείς σου συνεχίσουν τις απειλές, τον πόλεμο νεύρων, τους συναισθηματικούς εκβιασμούς, κάνε το ίδιο. «Θα με στείλεις στον τάφο!» απειλεί η μαμά; «Έτσι που μου φέρεσαι θα με ρίξεις στα ναρκωτικά» απείλησε εσύ. «Θα πέσω να πεθάνω μ' αυτό που μου 'κανες» κλαψουρίζει ο μπαμπάς; «Αν εσείς που είστε γονείς μου δεν μ' αγαπάτε επειδή είμαι γκέι, θα πάω να σκοτωθώ» κλαψούρισε εσύ. «Φύγε, δεν είσαι πια παιδί μου» αυτοί; «Τι θέλετε, να σηκωθώ να φύγω και να μη με ξαναδείτε ποτέ; Να κοιμάμαι στα παγκάκια επειδή δεν δέχεστε το ποια είμαι;» εσύ. Το παιχνίδι των συναισθηματικών εκβιασμών παίζεται από πολλούς παίκτες και είναι εξίσου αποτελεσματικό και προς τις δύο κατευθύνσεις. Δυσκολεύεσαι να το κάνεις; Θυμήσου ότι το κάνεις (και) για το δικό τους καλό!
praktika-vimata-02Οι περισσότεροι γονείς ηρεμούν με τον καιρό. Παρόλ' αυτά, αν οι δικοί σου συνεχίζουν να σου ασκούν βία αμείωτα, οργάνωσε το να φύγεις. Όχι κινήσεις παρορμητικές, γιατί μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Στο κάτω κάτω, μετά την ενηλικίωσή σου οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να σε δεχτούν όπως είσαι. Μπορεί όντως να τους νοιάζει περισσότερο να έχουν στρέιτ παιδί παρά το να χάσουν το γκέι παιδί τους. Δεν μπορείς να τους πιέσεις να σε αποδεχτούν. Παρομοίως ούτε εσύ είσαι υποχρεωμένη/ος να τους αποδεχτείς.
Οργάνωσε το πώς θα μπορέσεις να μετακομίσεις αλλού - σε φίλους, με συγκάτοικο, με σύντροφο. Οργάνωσεαπό πριν το πώς θα βγάζεις λεφτά για να ζήσεις. Πάνω απ' όλα μην κάνεις παρορμητικές κινήσεις, π.χ. να σηκωθείς να φύγεις χωρίς να έχεις οργανώσει που θα είσαι σε πέντε μήνες από τώρα.

Γιατί είναι σημαντικό να φύγεις;

«Τι πειράζει που μου τη λένε και μου γκρινιάζουνε συνέχεια;», «Πού να σηκωθώ να φύγω, πώς θα τα βγάλω πέρα μόνη μου;»
Εύλογοι ενδοιασμοί, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι συνεχής ψυχολογική βία μπορεί να μη σπάει κόκαλα, αλλά σπάει ψυχές. Σιγά σιγά καταλήγουμε να βλέπουμε τα πράγματα -κι εμάς τους ίδιους- με τα δικά τους, διεστραμμένα, βρωμισμένα μάτια. Σκέψου το σαν προπαγάνδα. Λίγο λίγο μάς δηλητηριάζει, μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε και να γίνουμε όλα όσα μπορούμε να γίνουμε σ' ένα πιο θετικό, στηρικτικό περιβάλλον.
praktika-vimata-03Σε ακραίες περιπτώσεις λοιπόν, ενδείκνυται να φύγεις, πρώτον για να γλιτώσεις από τη βία και δεύτερον γιατί σε αρκετές περιπτώσεις παιδιών που σηκώθηκαν κι έφυγαν, κλείνοντας την πόρτα στη μούρη των γονιών τους εξαιτίας της απαίσιας συμπεριφοράς τους, μετά από μήνες οι γονείς μαλάκωσαν και άρχισαν εκείνοι να κάνουν συμφιλιωτικά βήματα.
Πρώτον: Μην υποτιμάς το πρόβλημα. Βία δεν είναι μόνο το ξύλο, είναι οι συνεχείς βρισιές, ο εξευτελισμός, η υποτίμηση. Το κακό είναι ότι η ψυχολογική /ψυχική βία δεν αποδεικνύεται. Δεν αφήνει μελανιές και σπασμένα κόκαλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντη. Σε καταστρέφει πιο μόνιμα και πιο σοβαρά! Γι' αυτό μην επιτρέπεις ούτε στους γονείς σου να σου φέρονται άσχημα!
Δεύτερον: Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS του «Χαμόγελου του Παιδιού», που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν και ανώνυμη. Μπορείς να πάρεις όσες φορές θέλεις. Στο Χαμόγελο του Παιδιού δεν θεωρούν την ομοφυλοφιλία πρόβλημα προς λύση. Υπάρχει τηλέφωνο SOS 1056 αλλά και επιπλέον νούμερα περιφερειακά (Θεσσαλονίκη: 2310-250160, Πάτρα: 2610-332499 και Πύργος: 26210-81040).
Σε αυτή τη γραμμή μπορούν να πάρουν παιδιά, έφηβοι, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν:
  • τη σχέση των παιδιών με την οικογένειά τους
  • κακοποίηση (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική)
  • το σχολικό περιβάλλον
  • τη σχέση με τους συνομήλικους

Όταν οι γονείς ασκούν σωματική βία

Αν οι γονείς σου σηκώνουν χέρι πάνω σου, μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα. Η σωματική κακοποίηση αποδεικνύεται πιο εύκολα από την ψυχολογική κακοποίηση. Τηλεφώνησε αμέσως στη γραμμή SOS του Χαμόγελου του παιδιού. Έχουν δομές και υπηρεσίες που μπορούν να σε στηρίξουν άμεσα.
Διάβασε το άρθρο που έγραψαν οι ψυχολόγοι του Χαμόγελου του Παιδιού.
Η ψυχολόγος της γραμμής θα προσπαθήσει να βρει λύσεις και να μιλήσει και με τους δικούς σου, όταν αυτό είναι εφικτό. Αν οι δικοί σου συνεργαστούν μπορεί να σας παραπέμψει στα κέντρα ψυχικής υγείας των δημόσιων φορέων, σε οικογενειακούς θεραπευτές, δωρεάν. Μερικές φορές αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή οι γονείς σου αρνούνται να συνεργαστούν, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα το έχεις εσύ. Αν η κατάσταση που αντιμετωπίζεις συνεχίζει και είναι σοβαρή, η ψυχολόγος της γραμμής θα σου πει να απευθυνθείς στηνΕισαγγελέα Ανηλίκων.
Στον Εισαγγελέα Ανηλίκων θα εξηγήσεις τι συμβαίνει. Αν πρόκειται για λεκτική/ψυχολογική βία η Εισαγγελέας αρχικά θα κάνει συστάσεις στους δικούς σου. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν θα βγει τίποτα, αλλά οι γονείς αρκετές φορές συμμορφώνονται.
Αν οι γονείς σου δεν διορθώσουν τη συμπεριφορά τους απέναντί σου, η/ο Εισαγγελέας θα τους υποχρεώσει, ανάλογα με τη σοβαρότητα, να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη. Αλλιώς οι γονείς σου θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις του νόμου.
Στον Εισαγγελέα μπορείς να πας και μόνος/η σου, χωρίς κάποιον ενήλικα. Αντίθετα, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας μπορείς να πας μόνο με τους γονείς σου ή άλλο συγγενικό πρόσωπο.
Δεν χρειάζεται ν' ανεχτείς αυτή τη βία. Το ότι είσαι γκέι είναι απόλυτα φυσιολογικό! Κανείς, μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου πει το αντίθετο, να σε ταπεινώσει και να σε χτυπήσει γι' αυτό.
Μην αφήνεις τους άλλους να σου κάνουν κακό. Το να αγαπάς ανθρώπους του ίδιου φύλου είναι φυσιολογικό. Είναι όμορφο.

Σε βρίζουν ή σε χτυπάνε οι γονείς σου επειδή είσαι γκέι; Δεν χρειάζεται να το ανέχεσαι. Μάθε τι μπορείς να κάνεις.
των ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού»

kakopoiisi-01Η ψυχολογική κακοποίηση, όπως και κάθε άλλη μορφή κακοποίησης προς τα παιδιά, απειλεί την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ενώ η σωματική βία / κακοποίηση είναι εύκολο να διακριθεί, η ψυχολογική διάσταση της βίας μπορεί να παραμένει καλά «καλυμμένη» -ιδίως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον- για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και για πάντα. Εντοπίζεται δύσκολα από τους επαγγελματίες και απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας προκειμένου το παιδί να μοιραστεί τα ανάλογα γεγονότα. Όταν μιλούμε για το συγκεκριμένο είδος βίας αναφερόμαστε σε συμπεριφορές (λεκτικές και εξω-λεκτικές) που εμπεριέχουνσυστηματική υποτίμησηαπόρριψηεκμετάλλευσηαποθάρρυνσηαπομόνωση.
Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αγωνίζεται καθημερινά για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των ανήλικων παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα, κάθε παιδί ή έφηβος που του ασκείται οποιαδήποτε μορφή βίας, μπορεί να καλέσει στην Εθνική Γραμμή SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο και είναι δωρεάν και από κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να μιλήσει με κάποιο ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό. Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης-Συμβουλευτικής γίνεται ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων που ενδέχεται να αναφέρονται μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών.
1056
Η γραμμή SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι δωρεάν και από κινητό τηλέφωνο.
Εκτός από την αποφόρτιση και την παροχή συμβουλευτικής, μια πρόσθετη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 1056 είναι η παροχή κατευθύνσεων από κοινωνικούς λειτουργούς σε σχέση με το πώς μπορεί ένα παιδί και ειδικά ένας έφηβος να απευθυνθεί σε αρμόδιους φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά του ενάντια στην κακοποίηση. Επιπλέον, ο Σύλλογος απευθύνεται και σε γονείς που επιθυμούν να συζητήσουν θέματα ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Ψυχολογική κακοποίηση και ομοφυλοφιλία

Περιστατικά όπου ασκείται ψυχολογική κακοποίηση και ψυχολογικός εκβιασμός, είναι και εκείνα που αφορούν άτομα με ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν δικαιολογεί καμία αιτία άσκησης σωματικής ή η ψυχολογικής βίας και θεωρεί πως κανένας ανήλικος δεν αξίζει αυτού του είδους τη διαπαιδαγώγηση, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων συμπεριφορών. Σε καμία περίπτωση ένας άγριος ξυλοδαρμός ή ένα χαστούκι δε θα προσφέρουν το παραμικρό σε έναν έφηβο, o οποίος βρίσκεται σε έναν κυκεώνα απειράριθμων συναισθηματικών εναλλαγών και καινούριων ρόλων (εφηβεία), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διαχειριστεί τη διαφορετικότητά του, την οποία τις περισσότερες φορές βιώνει με απομόνωση από τις παρέες των συνομηλίκων, με έντονα συναισθήματα ενοχών για μια φυσική του τάση, η οποία άλλωστε συχνά βρίσκεται υπό έντονη διαπραγμάτευση.
kakopoiisi-02Σε αυτή τη δύσκολη φάση που μπορεί να χαρακτηρίζει την εφηβική ηλικία, οι έφηβοι έχουν ανάγκη τους γονείς τους, να είναι δίπλα τους, να είναι βοηθητικοί, ενημερωτικοί και υποστηρικτικοί για το σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Η βία οδηγεί σε βία

Συνέπειες όλων των μορφών και ειδών βίας που ασκούνται στα παιδιά είναι να γίνονται εσωστρεφή και να «μοιράζονται» δύσκολα τα συναισθήματά τους, να υιοθετούν αντίστοιχες συμπεριφορές βίας με συνομηλίκους, αναπαράγοντας στο κοινωνικό σύνολο τα ίδια πρότυπα που έχουν βιώσει μέσα στην οικία τους. Έτσι, την «επόμενη μέρα» βγάζουμε στην κοινωνία άτομα που εκφράζουν το θυμό τους μέσω επιθετικών συμπεριφορών και που πολλές φορές έχουν δυσκολίες κοινωνικής ένταξης και προσαρμογής.
Η ψυχολογική υποστήριξη συμβουλευτικής γίνεται ανώνυμα.
Σε καμία περίπτωση το παιδί «δε θα διαβάσει περισσότερο», «δε θα φέρει καλύτερους βαθμούς» και δε θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στις -κρυφές πολλές φορές- προσδοκίες των γονέων, αν αντιμετωπιστεί με βία ή εκτίθεται συστηματικά σε διάφορες μορφές εκβιασμών, ακόμη και αν δεν υπόκειται σε σωματικές κακώσεις. Ο διάλογος και οι σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην οικογένεια ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού και το ωθούν στο να δημιουργεί και να απολαμβάνει, και μαζί με αυτό και όλη η οικογένεια.
Ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, και ένα από αυτά τα δικαιώματα συνίσταται στην ποινή όσων τα κακομεταχειρίζονται και τους στερούν τις βασικές τους ελευθερίες, όπως τη δυνατότητα να παίζουν και να εκφράζονται ελεύθερα, ξεδιπλώνοντας τις ικανότητες και δεξιότητές τους, μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης, αποδοχής, στήριξης και κατανόησης.

Parents nearly burn teen son to death after they find out he is gay

An 18-year-old from Azerbaijan has escaped with his life after his parents doused him with gasoline and threatened to murder him
Isa Shakhmarli died earlier this year in an apparent suicide.
A teenager has escaped with his life after his family found out he was gay.
An 18-year-old from Azerbaijan, who we will call Malik to protect his identity, has been victim of blackmail for the past few months.
An anonymous person on Facebook threatened to out him to his family on 23 July, sending a picture of him marching in a Pride to his parents.
‘[Malik’s] parents attempted to burn him with gasoline,’ the LGBT Azerbaijan Alliance reports, adding they punched and kicked him.
‘Even though [Malik] ran away from home, a lot of his personal belongings and documents were taken away by his family….meaning he has no chance to leave the country.’
‘[Malik] is in a safe place right now. However, a threat to his life continues.’
While it is not illegal to be gay in Azerbaijan, the strong Muslim culture makes it very difficult to be out and live openly.
He was discovered dead after reportedly hanging himself using the rainbow-colored flag.
Prior to his death, Shakhmarli said in an interview that LGBT Azerbaijan people struggle because it is a homophobic country and many cannot find a job. This means 90% are forced to remain closeted.
‘Though psychologists explained it to my family, they still call it an illness.’ Shakhmarli said.
‘I wish our society was not biased. Before hating, read about homosexuality on the internet, learn about it. Then you can be free to hate after it.
‘I want LGBTs to be brave. I live separately from my family in my own house, I have my own job, I can do everything myself.
‘If you want, you can achieve.’
- See more at: http://www.gaystarnews.com/article/parents-nearly-burn-teen-son-death-after-they-find-out-he-gay120814#sthash.9nL1EYR6.CQWvndQy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse