Νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ένα δυο πράγματα πρώτα απ’ όλα για μας και ίσως να φανούν και ενδιαφέροντα σε μερικές – μερικούς.
Το πρώτο είναι ότι ως κοινότητα το μόνο κοινό που μπορούμε να έχουμε στο σύνολό μας είναι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που μας αρνούνται και κοινή διάθεση να τα διεκδικήσουμε και κάποτε να τα αποκτήσουμε.
https://www.facebook.com/video.php?v=10155159310140093&fref=nf
Τα μέλη της lgbtq κοινότητας δεν έχουν ίδιες αφετηρίες, ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις, ίδιες κομματικές ταυτότητες, με τον ίδιο τρόπο που η κοινωνία στο σύνολό της διαφέρει στα παραπάνω, εξίσου διαφέρει και το 10% της που ανήκει στην κοινότητα.
Δεν βιώνει με τον ίδιο τρόπο τον αποκλεισμό π.χ. από την εργασία κάποιο μέλος της κοινότητας που η οικονομική του κατάσταση του επιτρέπει να μην εργαστεί με κάποιο άλλο μέλος της που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς δουλειά.
Ακόμα και στο επίπεδο της διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είδαμε ποτέ σύσσωμη την κοινότητα να βγαίνει στο δρόμο και να διεκδικεί, δεν την είδαμε να επιλέγει τον ίδιο βαθμό ορατότητας, ακτιβιστικής δράσης και δημιουργίας ενός συμπαγούς διεκδικητικού πλέγματος που να αναγκάζει κόμματα και κυβερνήσεις να μας παίρνουν υπόψη τους .
Καθένας και καθεμία από εμάς που ανήκει δυνητικά σε αυτό το 10% επιλέγει τον τρόπο που θα λειτουργήσει σε ατομικό επίπεδο: άλλ@ βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν, άλλ@ βγαίνουν στα μπαράκια και γλεντούν,άλλ@ τα κάνουν και τα δυο γιατί το ένα δεν αποκλείει το άλλο, άλλ@ σε μια προσπάθεια ομοκανονικότητας αντίγραφο της ετεροκανονικότητας χτίζουν κατ’ εικόνα και ομοίωση με το στρέιτ ζευγάρι του από πάνω ορόφου τις προσωπικές τους ζωές,
άλλ@ επιλέγουν άλλους τρόπους ζωής, άλλ@ είναι προοδευτικοί και άλλ@ όχι, άλλ@ κράζουν την διαφορετική έκφραση που δεν ταιριάζει με τη δική τους και άλλ@ αφήνουν τους άλλ@ς ήσυχους να εκφραστούν όπως θέλουν γιατί θεωρούν δικαίωμα του καθενός τον αυτοπροσδιορισμό του κ.ο.κ.
Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν ζυγίζουμε και τις ανάγκες μας σε ατομικό επίπεδο, βλέπουμε ποιοι αποκλεισμοί και ποιες διακρίσεις μας μετράνε περισσότερο, βλέπουμε που γέρνει η προσωπική μας ζυγαριά και επιλέγουμε που θα ρίξουμε το ψηφαλάκι μας –αν το ρίξουμε κι όλας γιατί κάποι@ επιλέγουν την αποχή.
Σε όλα τα κόμματα (αν εξαιρέσουμε την Χ.Α.) μπορούν να βρεθούν σύμμαχοι, το ζητούμενο είναι που είναι μαζεμένοι οι περισσότεροι σύμμαχοι ώστε να μπορέσει να αλλάξει κάτι σε θεσμικό επίπεδο και για μας ή πως οι σύμμαχοι μας από τα διάφορα κόμματα θα συμφωνήσουν να κρατήσουν μια στάση από κοινού σε κάποιο θέμα (όπως π.χ. έγινε με την πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης) μια και ως γνωστόν «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» .
Το ζήτημα της παιδοθεσίας ως οργάνωση μας ενδιαφέρει σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα οποιοδήποτε σύμφωνο συμβίωσης ή ακόμα και από το γάμο αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε την σημασία των δύο αυτών διεκδικήσεων για άλλα μέλη, οργανώσεις και ομάδες της κοινότητας . Επίσης βλέποντας τον τρόπο που λειτούργησε αντίστοιχα σε άλλα κράτη η διαδικασία θεωρούμε ότι είναι μάλλον απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε κάποτε σε ίσα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα. Δεν χάρήκαμε καθόλου είναι η αλήθεια με την απάντηση του Τσίπρα για το θέμα της παιδοθεσίας ειδικά στο σημείο της που μιλούσε για τις επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας ( με ποδοσφαιρικούς όρους εντελώς φάουλ τοποθέτηση και να το δουν αυτό τα μέλη της ομάδας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στα σοβαρά) αλλά μεταξύ μας δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό.
Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από ένα-δύο χρόνια δεν ήταν καθόλου «ζήτημα» και οι περισσότερ@ πίστευαν ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχουν» οι οικογένειές μας τότε μπορώ έως και να χαρούμε που σήμερα το θέμα έγινε μείζον και να νιώσουμε και περήφαν@ που βάλαμε κι εμείς ένα μικρό πετραδάκι ώστε να γίνει τόσο σημαντικό ώστε καθορίζει την πρόθεση ψήφου ολόκληρης της κοινότητας (κάτι που επίσης δεν πιστεύουμε ότι ισχύει αφού όπως προείπαμε όλ@ τα ζυγίζουμε όλα με τις προσωπικές μας ζυγαριές και ανάγκες)
Χθες υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τασία Χριστοδουλοπούλου, Χρήστος Σταυρακάκης, Βασιλική Κατριβάνου) και κάποια (λίγα) μέλη της κοινότητας μιλήσαμε μετά από πρόσκληση της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" με θέμα της συζήτησης "Τα ΛΟΑΤ δικαιώματα και η κυβέρνηση της Αριστεράς"
Οι παρούσες-παρόντες ξαναμίλησαν για Σύμφωνο Συμβίωσης και γάμο για όλους. Ελπίζουμε να δούμε και στην πράξη να θεσμοθετούνται τα παραπάνω αλλά είναι βέβαιο ότι κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση δεν θα μας χαρίσει ποτέ τίποτα αν εμείς δεν διεκδικήσουμε με πείσμα και επιμονή τα αυτονόητα . Η δική μας αποφασιστική πίεση θα άρει τις όποιες αναστολές μπορεί να υπάρχουν μέσα στους κόλπους οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Η δική μας συστηματική δράση θα φέρει τα όποια θετικά αποτελέσματα.
Συμμάχους ψάχνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, σωτήρες ξέρουμε ότι δεν θα βρούμε πουθενά.
Την Κυριακή 18/1/2015, με πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών ΛΟΑΤ οργανώσεων και των υποψήφιων με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών-ριών Τασίας Χριστοδουλοπούλου (Επικρατείας), Μαρίας Μπόλαρη (Α Αθηνών) και Χρήστου Σταυρακάκη (Β Πειραιά), ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε η υποψήφια Βουλεύτρια Β Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου.
Η συζήτηση με θέμα «Τα ΛΟΑΤ δικαιώματα και η κυβέρνηση της Αριστεράς» επικεντρώθηκε κυρίως στη διεκδίκηση από τη μεριά του ΛΟΑΤ κινήματος ίσων δικαιωμάτων στο οικογενειακό δίκαιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (πολιτικός γάμος, σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία), καθώς και στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου.
Τα μέλη των ΛΟΑΤ οργανώσεων (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Πρωτοβουλία κατά της Ομοφοβίας στην Εκπαίδευση) έκφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη πως δεν θα συμπεριληφθεί η τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν «διαφορετικές εκτιμήσεις για το θέμα στην επιστημονική κοινότητα». Από τη μεριά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζονται από τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, που υιοθετούν όλα τα βασικά αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας και διατυπώθηκε η πρόθεση όλων να συμβάλλουν στην υλοποίηση των θέσεων αυτών από την επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων ήταν η ανάγκη ανάληψης κινηματικών και θεσμικών δράσεων και επαφών με πρωτοβουλία των ίδιων των ΛΟΑΤ Οργανώσεων από την επομένη των βουλευτικών εκλογών. Η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» θα καλέσει σύσκεψη φορέων για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων αμέσως μετά τις εκλογές της 25 Γενάρη.
Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»
1 Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια έτσι, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; Θα στηρίξετε την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια;
ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνώ και προσωπικά θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Και τα δύο είναι προτεραιότητά μας και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου, και μάλιστα χωρίς αστερίσκους που αφορούν τηνπορεία άλλων μεγεθών.
ΠΑΣΟΚ: Η άποψη του κόμματος είναι καταγεγραμμένη. Ανεξάρτητα από την απόφαση του ΕΔΑΔ, πριν και μετά από αυτήν, τάσσεται υπέρ της άμεσης ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα για ομόφυλα ζευγάρια.
ΠΟΤΑΜΙ: Λάβαμε εξ αρχής σαφέστατη θέση υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν το αυτονόητο αυτό δικαίωμα δεν καταστεί συλλογική συνείδηση, η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
ΚΚΕ: Οπου εφαρμόστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, άνοιξε ο δρόμος και για την υιοθεσία παιδιών. Εμείς δεν συμφωνούμε. Η σεξουαλική επιλογή, η συμβίωση είναι ατομική-ιδιωτική υπόθεση, η οικογένεια όμως είναι βασικά θεσμός προστασίας των παιδιών που προκύπτουν από τη συμβίωση του άνδρα και της γυναίκας.
ΑΝ.ΕΛΛ.: Η κορυφαία και κατεπείγουσα προτεραιότητα των ΑΝ.ΕΛΛ. στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι να σταματήσει η μνημονιακή καταστροφή που πλήττει εκατομμύρια συμπολίτες μας. Εκεί θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, καθήκον μας είναι να εστιάσουμε άμεσα σ’ αυτήν και όχι σε ειδικές ομάδες πίεσης.
ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματικά συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα εσωτερικού δικαίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αντικείμενο διακρίσεων ανάμεσα στους πολίτες.
ΚΙΔΗΣΟ: Ασφαλώς συμφωνώ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είχα αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι έτοιμο. Μένει να αποφασιστεί η προώθησή του στη Βουλή.
https://lgbtqantarsya.wordpress.com/2015/01/18/ekloges-kai-lgbtqi-dikaiomata/
"Για τους Οικολόγους Πράσινους η κατάργηση των διακρίσεων και η οικοδόμηση ισότιμων ανθρώπινων σχέσεων μας αφορά όλους και όλες. Θέλουμε μια ανοιχτή κοινωνία που αγαπά την πολυχρωμία και τη διαφορετικότητα και είναι περήφανη γιατί όλα τα μέλη της είναι διαφορετικά αλλά ίσα. Πιστεύουμε πως οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, ο στιγματισμός και τα στερεότυπα, γεννούν τη βία μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
. Νομοθετική κατοχύρωση για την εφαρμογή του πολιτικού γάμου καθώς και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες(....)
Δικαίωμα στη γονεϊκότητα και την τεκνοθεσία για όλες και για όλους. Για τους Οικολόγους Πράσινους οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που ως πρωταρχικό σκοπό της έχει την προστασία, την ευημερία και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων των μελών της. Εάν ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται, δεν υπάρχει οικογένεια. Ακόμη, το κράτος πρόνοιας οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να βοηθά κάθε είδους οικογένεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μονογονεϊκών και των ομοερωτικών ζευγαριών) στην επίτευξη των παραπάνω στόχων της. Πολλές σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά των ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα παιδιά των άλλων οικογενειών. Ταυτόχρονα οι θέσεις μας αλλά και οι δράσεις μας για την ισότητα όλων, μας οδηγούν να υποστηρίζουμε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός των μελλοντικών γονέων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις τεκνοθεσίες."
Α' Θεσσαλονίκης, Ελεονόρας Ζώτου
http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/07/07/children-of-same-sex-couples-are-happier-and-healthier-than-peers-research-shows/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.