Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

9η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»






Το Σάββατοκύριακο 30 και 31 Μάη, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» μας καλούν στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει φέτος στην Γεωπονική Σχολή (Ιερά οδός). Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης αλληλεγγύης και κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών/προσφύγων, με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα. 

Η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή γίνεται την ώρα που η είσοδος νεοεισερχομένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά και πολεμικά μέτρα από την ηγεσία της Ε.Ε., ενώ επανέρχεται δριμύτερη η ακροδεξιά ρατσιστική ατζέντα από τα μεγάλα εγχώρια ΜΜΕ, τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις και τους νεοναζί. Την ίδια στιγμή η απελευθέρωση μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η δηλωμένη πρόθεση δημιουργίας ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων από τη νέα κυβέρνηση και η αναμενόμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, δημιουργούν προσδοκίες και ελπίδες σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίστηκαν ως λαθρομετανάστες που έπρεπε να υποστούν τα πάνδεινα στα σύνορα και στην ενδοχώρα. Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τα μέτρα εξανθρωπισμού και αποσυμφόρησης του σωφρονιστικού συστήματος μαζί με εξαγγελίες ρυθμίσεων όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επαναφέρουν την δημόσια συζήτηση για τα θέματα των κοινωνικών δικαιωμάτων με όρους στοιχειώδους λογικής και δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα η έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης των νεοναζί με την παραδειγματική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της φασιστικής συμμορίας συνεπικουρούντος του αντιφασιστικού κινήματος και της αριστεράς. Όλα αυτά θα αποτελέσουν θέματα των συζητήσεων στην 9η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα φιλοξενηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις την «Αντιμεταναστευτική και Αντιπροσφυγική προπαγάνδα των ΜΜΕ» τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα», τον «Πολιτικό Γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την ταυτότητα φύλου» καθώς και την «Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών».

Αναβαθμισμένο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα όπως η Μάρθα Φριντζήλα και η Kubara Project, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Ηλίας Βαμβακούσης, οι Sazman Orchestar που θα εμφανιστούν το Σάββατο 30, Μάη. Oι Ιllegal Οperation, οι Majic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, oι Γεια σου Τακη (αφοι Σπυροπουλοι και Πουλικακος) και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική latin μπάντα της θα τραγουδήσουν μαζί μας την Κυριακή 31 Μάη. Στο χώρο των προβολών, οι επισκέπτες της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε πρώτη πανελλαδική προβολή τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί» που σύμφωνα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκεται μέσα στην ομάδα ταινιών που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο της Ακαδημίας. Το πολιτιστικό τμήμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής συμπληρώνεται από εκθέσεις σκίτσου γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων, φωτογραφίας από έλληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ. Όπως κάθε χρόνο η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από τον κόσμο. Διοργανώνεται με την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του ραδιοσταθμού 105,5 στο Κόκκινο και θα έχει σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας όπως η Εφημερίδα των Συντακτών και η ΕΡΤopen.


Kυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση «Απελάστε το Ρατισμό»



 Οι Συζητήσεις της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, 30 & 31 Μάη, στη Γεωπονική:
Σάββατο 30/5

6 μ.μ. στον LGBTQ χώρο:
«Γάμος, σύμφωνο συμβίωσης, τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ταυτότητα φύλου και τρανσφοβία»
Εισηγούνται η Στέλλα Μπελιά (Οικογένειες Ουράνιο Τόξο) η Άννα Κουρουπού (Σύλλογος Υποστήριξης Διεμφυλικών) και συντονίζει η Ιωάννα Γαϊτάνη (βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ). Συμμετέχουν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Colour Youth, Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας στην εκπαίδευση, ΟΛΚΕ, Proud Press.





7 μ.μ. Από τον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» στον Χώρο της Αλληλεγγύης:
«Μουσικά και μεταναστευτικά ρεύματα» με τον Μάκη Μηλάτο
7.30 μ.μ. Κεντρική Συζήτηση στον Χώρο των Εκδηλώσεων:
«Η δίκη της Χρυσής Αυγής και το Αντιφασιστικό Κίνημα»
Ομιλητές-τριες: Γρηγόρης Καλομοίρης (ΕΕ ΑΔΕΔΥ), Ελευθερία Κουμάντου (Παρατηρητήριο για την Δίκη της Χρυσής Αυγής - GDW), Αλεξάνδρα Χριστακάκη (δημοσιογράφος, 105,5 στο Κόκκινο), Γιάννης Μπασκάκης (δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών).
Παρεμβαίνουν: Τάκης Γιαννόπουλος (AntiNazi Zone), Κώστας Παπαδόπουλος (δημοτικός σύμβουλος «Κόντρα στο Ρεύμα» Νίκαιας – Ρέντη), Έφη Καραγιάννη (Αντιφασιστική Ομάδα Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ).
Συντονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»)

Κυριακή 31/5


6 μ.μ. στον χώρο της Αλληλεγγύης:
«Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά»
Ομιλητές: Φρουμέντιους Κίνουα (ASANTE), Άουα Σάνκο ( Οργάνωση Ένωμένων Αφρικανών Γυναικών), Παιδιά 2ης γενιάς από τις Φιλιππίνες (KASAPI)
Συντονίζει ο Ντμίτρι Πιβοβάρωφ (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»)
7 μ.μ. στον LGBTQ χώρο:
Ανοιχτή Συνέλευση με θέμα: «Φτώχεια, ανεργία και ρατσισμός στις γειτονιές της πόλης». Συμμετέχουν τοπικές κινήσεις κατοίκων, λαϊκές Συνελεύσεις, δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοδιοικητικές κινήσεις από την Αθήνα και τον Πειραιά.
7.30 μ.μ. Κεντρική Συζήτηση στον χώρο των Εκδηλώσεων:
«Αιγαίο, Λαμπεντούζα, Αμυγδαλέζα: Η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και ο ρόλος των ΜΜΕ»
Ομιλητές: Δημήτρης Αγγελίδης (δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών), Κώστας Αρβανίτης (δημοσιογράφος, 105,5 στο Κόκκινο), Νασίμ Λομανί (Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης), Έλενα Ψαρρέα (βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ).
Παρεμβαίνουν: Ελθήνα Αγγελοπούλου (Ανοιχτή Πόλη), Ανθή Καραγγελή (Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ), εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΕΡΤ & Τούρκος Πρόσφυγας από την οργάνωση ΚΑΠΑ.
Συντονίζει η Έφη Γαρίδη από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

https://www.facebook.com/events/1586601744954572/




Το Σάββατο 30/5, στις 8 – 10 μ.μ. θα γίνει στον χώρο προβολών της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, στη Γεωπονική Σχολή, η πρώτη προβολή της ταινίας του Χρήστου Βούπουρα "7 Θυμοί".
Πρόκειται για μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του σκηνοθέτη: Ο Πέτρος, αρχαιολόγος στο επάγγελμα, μέσα στο κέντρο τη Αθήνας, βιώνει την απογυμνωμένη ελληνική παράνοια ερχόμενος σε επαφή από επιλογή ή από σύμπτωση με ανθρώπους «διαφορετικούς». Για κάθε μια απ’ αυτές τις επαφές θα καταβάλει και ένα αντίτιμο. Άλλοτε υλικό, άλλοτε καθαρά ψυχικό – συναισθηματικό. Κάποτε και τα δύο. Το κέρδος της Εμπειρίας θα καλύψει την απώλεια; Ουμανισμός και αναζήτηση της ψυχικής ισορροπίας μέσα από έναν ρεαλισμό της καθημερινότητας.
Συντελεστές της ταινίας
Ηθοποιοί:
Μάξιμος Μουμούρης, Νίκος Γκέλια, Σοφία Κόκκαλη, Χάρης Φραγκούλης, Κόρρα Καρβούνη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Βασίλης Ξενικάκης, Μουζαφέρ Ζίφλα, Νένα Μεντή, Μάγια Λυμπεροπούλου,Στέλιος Μάινας,
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Φωτογραφία: Κωστής Γκίκας
Μοντάζ: Μανόλης Ζεάκης
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης
Παράνομοι οι νεοναζί, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες 

Αναβαθμισμένο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα όπως η Μάρθα Φριντζήλα και η Kubara Project, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Ηλίας Βαμβακούσης, οι Sazman Orchestar που θα εμφανιστούν το Σάββατο 30, Μάη. Oι Ιllegal Οperation, οι Majic de Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, oι Σπυριδούλα και η Μάρθα Μορελεόν με την εξαιρετική latin μπάντα της θα τραγουδήσουν μαζί μας την Κυριακή 31 Μάη. Στο χώρο των προβολών, οι επισκέπτες της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε πρώτη πανελλαδική προβολή τη νέα ταινία του Χρήστου Βούπουρα «7 θυμοί» που σύμφωνα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκεται μέσα στην ομάδα ταινιών που θα διεκδικήσουν υποψηφιότητα για το φετινό βραβείο της Ακαδημίας. Το πολιτιστικό τμήμα της 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής συμπληρώνεται από εκθέσεις σκίτσου γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων, φωτογραφίας από έλληνες και μετανάστες φωτογράφους, θεατρικά δρώμενα και πολλά χάπενινγκ. Όπως κάθε χρόνο η 9η Αντιρατσιστική Γιορτή θα φιλοξενήσει έκθεση βιβλίου, παιδότοπο, μπαρ και εξαιρετικές κουζίνες από τον κόσμο. Διοργανώνεται με την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του ραδιοσταθμού 105,5 στο Κόκκινο και θα έχει σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας όπως η Εφημερίδα των Συντακτών και η ΕΡΤopen. 

Kυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Περισσότερα εδώ: 
όπου και το πρόγραμμα της Γιορτής, που φέτος γίνεται στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός).




Σημειώνεται πως ο Παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 6 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή. Το Σάββατο 30/5 στις 8 μ.μ. η Αγγελική Κιβωτού με την ομάδα της παρουσιάζει το παιδικό θεατρικό  «Οι περιπέτειες του Λύκου».

Την Κυριακή 31/5 από τις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δράση για τα παιδιά: "Φτιάχνουμε παραμύθια απ' την ανάποδη", η οποία θα είναι μία σύμπραξη ανάμεσα στη Στέλλα Μπελιά κι εμένα.

Θα χαρώ να σας δω, μικρούς και γιατί όχι και μεγαλύτερους, και να αλληλεπιδράσουμε δημιουργώντας τα δικά μας "ανάποδα" παραμύθια. Επομένως, ας πάρετε το παιδάκι, ανιψάκι, ή το παιδί του καλύτερού σας φίλου ως αφορμή/πρόφαση κι ελάτε να παίξουμε το παιχνίδι της φαντασίας και της δημιουργικότητας.  
Spiros Petritis


2 σχόλια :

  1. Dionissis Kantiotos
    ·
    Ένας γάμος,ένα προαναγγελθέν σύμφωνο και πολλοί πιθανοί(και απίθανοι) αφορισμοί
    Εσχίσθη το παραπέτασμα του ναού στα δυο,ακρίδες ,δάκος και περονόσπορος έπεσαν στα σπαρτά και εγκεφαλικά πολλά,φάνηκαν να προδιαγράφονται,στο άμεσο μέλλον του σεπτού ιερατείου ,όταν αμέσως μετά την είδηση του γάμου του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου , ακούστηκε, πως μέσα στον Ιούνιο, η τροποποίηση του ,ήδη υπάρχοντος (και λειψού) συμφώνου συμβίωσης ,θα κάνει την εμφάνισή της και στον ελλαδικό μικρόκοσμο ,της βαλκανικής εσχατιάς .
    Και αρχίσαμε ,ήδη, να μαζεύουμε απειλές για αφορισμούς ,κατάρες για τους αρσενοκοίτες ,μύδρους για τις λεσβίες ,και ότι άλλο μπορεί η θλιβερή , και συνάμα πλούσια φαντασία ενός μικρόμυαλου φονταμενταλιστή να σκεφτεί.
    Διότι σου λέει ο χαρωπός νοικοκυραίος :Δεν μας έφταναν οι τρομοκράτες και οι λοιποί αντιφρονούντες, δεν μας έφταναν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ,δεν μας έφταναν οι φούντες και τα δάκρυα για την τεθνεωσα αριστεία , πλάκωσαν και οι ροζ συνιστώσες.
    Διότι ,σου λέει ,τι θα πει ότι στην Ευρώπη εννέα χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία) επιτρέπουν τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών?
    Και τι θα πει ότι άλλες 13 χώρες αναγνωρίζουν δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια μέσω συμφώνων συμβίωσης (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λίχτενσταϊν, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Τσεχία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία).
    Και ποια είναι στο κάτω κάτω αυτή η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που θα μας πει ,ότι την παραβιάζουμε και μάλιστα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ?
    Εδώ σου λέει ,είναι Βαλκάνια,δεν είναι παίξε γέλασε!!

    Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ,άπαξ και δια παντός !
    Η ισότητα και η ισονομία για όλους τους πολίτες μιας δημοκρατίας, είναι αναφαίρετο,αδιαμφισβήτητο,αδιαπραγμάτευτο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα .
    Αυτό, σε απλά ελληνικά ,σημαίνει ,πως εάν η ελληνική πολιτεία κατοχυρώνει κοινωνικά,φορολογικά,ασφαλιστικά και κληρονομικά, τον Κώστα και την Ελένη ,επειδή σε κάποια στιγμή της ζωής τους ,αποφάσισαν να δηλώσουν ενωπίω ,θεού,δημάρχου,η,συμβολαιογράφου,την κοινή τους θέληση να ενωθούν με τα όποια δεσμά, το ίδιο ακριβώς οφείλει να κάνει και για τον Κώστα και τον Γρήγορη ,η, την Ελένη και την Μαρία.
    Τόσο απλά και τόσο καθαρά .
    Και αν κάποια κοινωνική ομάδα ,οφείλει ,πρώτα και πάνω απ όλα να ερωτηθεί ,είναι αυτή των άμεσα ενδιαφερομένων.
    Διότι ,φυσικά και ο καθένας μπορεί και πρέπει να έχει το δικαίωμα της γνώμης και της ελεύθερης έκφρασης της άποψης του .
    Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για το αν έχω το δικαίωμα ,να έχω τα ίδια δικαιώματα με αυτόν .
    Και η αριστερά σε ζητήματα αξιακα δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Stavros Giannakopoulos Δεν είναι πια 9 οι χώρες που επιτρέπουν τον γάμο των ομοφύλων αλλά 13. Ξέχασες Λουξεμβούργο, Φινλανδία, ΗΒ πλην βορείου Ιρλανδίας και Σλοβενία. Και όπου να ' ναι και η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Μάλτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse