Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στρογγυλή Τράπεζα «Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: ο ρόλος της Πολιτείας».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σήμερα, 17 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Στρογγυλή Τράπεζα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ), με θέμα «Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: ο ρόλος της Πολιτείας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας», στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Πες το σ’ εμάς».[1]

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του φαινομένου της βίας και των διακρίσεων - με βάση την ταυτότητα/ έκφραση φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό - κατά των νέων, στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον, αποσκοπούσε στην προαγωγή ενός ευρύ και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εκπρόσωπων της κοινωνίας των πολιτών και της ελληνικής Πολιτείας, ο οποίος θα αναπτυχθεί με βάση δύο θεματικούς άξονες. Πρώτον, το ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των άτυπων ομάδων πολιτών και του οργανωμένου κράτους, στην αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των LGBTQI+ ανθρώπων, με έμφαση στους νέους. Δεύτερον, τις επιλογές/ πολιτικές που προτείνονται, με βάση την ελληνική, ευρωπαϊκή αλλά και ευρύτερη διεθνή πρακτική, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της βίας και των διακρίσεων κατά των νέων LGBTQI+ ανθρώπων και στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ισονομίας.



Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό οι :
·       κ. Ευάγγελος Ξηνταρόπουλος, Ειδικός Συνεργάτης στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
·       κ. Αικατερίνη Μπαρτζώκα, Συνεργάτιδα για θέματα ισότητας των φύλων του Υπουργού Εσωτερικών καιΔιοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτση
·       κ. Βασίλης Φούκας, Υπαστυνόμος Α΄,Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.
·       κ. Τίνα Σταυρινάκη, Βοηθός Συντονίστρια Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
·       κ. Ελίζα Γκορόγια, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επίσης,συμμετείχαν με εισήγηση:
·       κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
·       κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος, κοινωνιολόγος, υπ. διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνος Έργου «Πες το σ’ εμάς», Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
·       κ. Βασίλης Καρύδης, Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη
·       κ. Εύα Γιαννακάκη, πολιτική επιστήμονας, Υπεύθυνη Έργου «Υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους», Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
·       κ. Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Δ.Σ. Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
·       κ. Παναγιώτης Δαμάσκος, κοινωνιολόγος, Μέλος Δ.Σ. Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
·       κ. Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, μέλος Ομάδας Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση.

Τέλος, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Ντίνα Βαρδαραμάτου από την ΜΚΟ PRAKSIS, η κ. Ειρήνη Πετροπούλου από τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξοο κ. Σπύρος Κουλοχέρης από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,η κ. Ελένη Παπαγεωργίου από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η κ. Νέλλη Καμπούρη από το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.


Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στο Ίδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία (Open Society Foundations) με χορηγία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα εκδηλώσεων του και στους εθελοντές της Οργάνωσης Νίκο Παγώνη, Σταύρο Ζουγανέλη και Έλενα Νεσούδη που ανέλαβαν τη γραμματειακή υποστήριξη της εκδήλωσης.
[1] Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»,το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.  




50+10... λόγοι να ανησυχούμε

omofovia_diethnis_imera.jpg

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ομοφοβίας- ΤρανσοφοβίαςΔεκάδες περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤ πολιτών έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ενώ πολλά δεν γίνονται καν γνωστά εξαιτίας του φόβου των θυμάτων να τα καταγγείλουν | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Περισσότερα από 50 περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤ πολιτών έχει καταγράψει η οργάνωση Colour Youth–Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, ενώ έχουν αναφερθεί και περίπου άλλα δέκα που δεν καταγράφηκαν, καθώς δεν το θέλησαν τα θύματα για τους δικούς τους λόγους.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της μάλλον πρωτότυπης για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Colour Youth στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, μια στρογγυλή τράπεζα που έδωσε την ευκαιρία σε εκπροσώπους ΛΟΑΤ οργανώσεων και στελέχη της κυβέρνησης να ανταλλάξουν για περισσότερες από τέσσερις ώρες απόψεις και πληροφορίες για τις διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤ στην Ελλάδα και για τις δράσεις που σχεδιάζει ή υλοποιεί η κυβέρνηση για να αλλάξει την κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπ. Δικαιοσύνης Ευ. Ξηνταρόπουλος μίλησε για τη σημασία του παιδευτικού χαρακτήρα του νόμου, σημειώνοντας ότι «η θέσπιση ενός συμφώνου συμβίωσης για όλους μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην απομόνωση κραυγών μισαλλοδοξίας όσο και στην πρόληψη της ρατσιστικής βίας» (το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου).
Σημείωσε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και τόνισε την ανάγκη να προσεγγίσουν οι διωκτικές αρχές τις οργανώσεις των πολιτών και τις στοχοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Τοποθετήσεις

Την ανάγκη αυτή αναγνώρισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ Β. Φούκας, που παραδέχτηκε πως μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των ΕΔΕ ενθαρρύνουν την αίσθηση ατιμωρησίας των αστυνομικών.
Η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων Αικ. Μπαρτζώκα μίλησε για «διωγμό» και «βασανιστική διαδικασία» που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ στην Ελλάδα, αναγνώρισε την εξάντληση της υπομονής τους και δήλωσε ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων τους έχει σχεδιαστεί για το δεύτερο εξάμηνο του κυβερνητικού έργου.
Ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Β. Καρύδης, σημείωσε πως σε περιόδους κρίσης αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά η αξία προστασίας των μειοψηφιών.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΛΟΑΤ οργανώσεων ζήτησαν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και του πλήρους σεβασμού στη διαφορετικότητα.
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τον δημόσιο χώρο χωρίς φόβο ή απειλές για την ασφάλειά του», σημείωσε η Ελίζα Γκορόγια από το Διεθνές Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Colour Youth μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία διοργάνωσαν το απόγευμα στο Σύνταγμα δράση με φιλιά μεταξύ αντρών και μεταξύ γυναικών, για να τονίσουν την ανάγκη «ορατότητας» των ΛΟΑΤ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse