Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Υπήρξες γονιός, εργαζόμενη, ντίβα, ακτιβίστρια, μα πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Μέχρι το τελος, η Νανά παραμένε ενεργό μέλος του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), της Homophonia- Thessaloniki Pride, καθώς και του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ. 
Με τις προσπάθειες και τους αγώνες της, έθετε πάντα σαν στόχο την αναγνώριση των δικαιωμάτων όχι μόνο της τρανς κοινότητας, αλλά και ολόκληρου του LGBTQI χώρου.




Αντί επικήδειου.
Μ' αρέσει να μην λέω πολλά. Είναι που δεν θέλω τα λόγια να σκεπάζουν την στιγμή. Είναι που όσα και να πω, δεν θα καταφέρουν ποτέ να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής σου και την ακόρεστη δίψα που είχες για ζωή. Οι λέξεις φαντάζουν τόσο δα "μικρούλικες" - θυμάσαι, μια απ' τις αγαπημένες λέξεις σου -μπροστά σ' αυτά που εσύ έζησες και μάλιστα στο έπακρο. Γεύτηκες την χαρά, την δόξα, τον έρωτα, την αγάπη. Είχες τον τρόπο σου να γιατρεύεις μια μια όλες τις πληγές που σε ανάγκασαν να κουβαλάς...αλήθεια, ποτέ δεν μου είχες απαντήσει, όσες φορές κι αν σε ρώτησα, από πού την αντλούσες όλη αυτή τη δύναμη...; Πώς κατάφερνες να μας παρασέρνεις όλους και να μας πείθεις κιόλας, πως την ζωή τελικά, δεν αξίζει να την παίρνουμε στα σοβαρά...;



Όσο κι αν μας δυσκολεύει, δεν σου πρέπουν τα δάκρυα Νανά. Εσένα σου πρέπουν τα τραγούδια, τα χαμόγελα. Έτσι είναι ο πιο ταιριαστός τρόπος να σε θυμόμαστε. Η απώλειά σου θα μας στοιχειώσει πολλές νύχτες, όταν ξάγρυπνοι θα σε αναπολούμε. Να, σαν κι απόψε που δεν θα κλείσω μάτι κι αντί να σωπαίνω, τελικά φλυαρώ...Όμως εμείς οφείλουμε να σε θυμόμαστε όπως αγαπούσες. Περήφανα, τραγουδιστά, σαρκάζοντας την σοβαροφάνεια που τόσο απεχθανόσουν.
Όλη σου η ζωή ένας διαρκής αγώνας για αξιοπρέπεια, μια αέναη περιπέτεια σε πολλά διαφορετικά κεφάλαια. Και τα κατάφερες. Στάθηκες αγέρωχη και μας έδωσες το μεγαλύτερο μάθημα. Πως τα αγαθά, κόποις κτώνται. Υπήρξες γονιός, εργαζόμενη, ντίβα, ακτιβίστρια, μα πάνω απ' όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Και στέκομαι με έμφαση σ' αυτήν σου την ιδιότητα, καθώς δεν είναι διόλου αυτονόητο πια για όλους...όπως δεν είναι και δίκαιο για όλους, να λέγονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Θα μου λείψεις πολύ Νανά...και θα μου λείψεις γιατί βαθιά μέσα μου το ξέρω πως δεν θα συναντήσω ποτέ ξανά προσωπικότητα της δικής σου μεγαλοπρέπειας...θα λείψεις σε όλους πολύ, καθώς για τον καθένα χωριστά σημαίνεις κάτι διαφορετικό. Νιώθω τυχερή που σε γνώρισα και μοιράστηκα μαζί σου τόσες στιγμές. Νιώθω ευλογημένη που μπόρεσα δίπλα σου να έχω λίγη απ' την λάμψη σου...κι απ' τα λόγια μου αυτά, αν μπορείς, να κρατήσεις την κάθε λέξη, γιατί τα εννοώ. Ακόμη κι αν σε πίκρανα, ακόμη κι αν δεν σου έκανα πάντα όλα τα χατίρια...δεν είμαι εξάλλου κι ο πιο εύκολος άνθρωπος. Το ήξερες. Όλα τα ήξερες. Τα μάτια σου διαβάζαν την κάθε μου σκέψη. Μαντεύαν την κάθε μου συννεφιά...
Θα σου έλεγα να αναπαυτεί η ψυχούλα σου και να γαληνέψεις εκεί που θα πας, κι άλλα τέτοια γλυκερά, όμως θαρρώ πως ούτε κι εκεί θα έχεις ησυχία. Και γιατί άλλωστε...; Να τα κάνεις όλα άνω κάτω, να οργανώσεις καινούρια γλέντια και φαγοπότια με όλους όσους θα συναντήσεις εκεί. Να είσαι ο εαυτός σου. Ο ρόλος που τόσο αγαπούσες πάντα...
Θα σε φυλάω στην καρδιά μου παντοτινά...



Yesterday, on the 20th of August, Nana died of cancer. She was a very generous person and always there for anybody who needed help. She had an incredible strong personality and fought for a lifetime to defend what she is. Despite all the difficulties she was faced with (social isolation because of her identity, economic situation), she was not alone in this difficult time. Many people who loved her and people who admired her were there for her until the end. Maybe this example of solidarity will sensitize more people about the social isolation of elderly LGBTIQ persons and it may increase solidarity among us. 
Thank you, Nana, for what you meant to us.


http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2015/08/blog-post_9.html#ixzz3kQVnT8g6








5 σχόλια :

  1. ·
    Πρώτη φορά νιώθω μετά από κηδεία αγαλλίαση... Τόσος νέος κόσμος στην κηδεία μιας τρανς γιαγιάς...Τόση ζεστασιά και έμπρακτη αλληλεγγύη σε μια γυναίκα που βιοπορίστηκε από το πεζοδρόμιο...Τόσοι άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους (άθεοι, θρησκευόμενοι,αριστεροί, αναρχικοί, ανένταχτοι, γκέι, τρανς, λεσβίες,στρεητ) και με διαφωνίες να συναντιούνται σιωπηλά για έναν αποχαιρετισμό...Μια εκκλησιαστική λειτουργία με σεβασμό στο φύλο και στον τρόπο ζωής που επέλεξε η Νανά (ίσως και για πρώτη φορά παπας έψαλε στο όνομα και στο γένος που επέλεξε το τρανς άτομο.)
    Μπορεί τα θεσμικά ζητήματα για τα τρανς άτομα να αργήσουν πολύ να αλλάξουν, όμως η αλληλεγγύη μας είναι πιο δυνατή από όλους τους θεσμούς.
    Φιλίππα Διαμάντη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις... Ως και ένας παπάς μας ρώτησε γιατί είχε μαζευτεί τόση νεολαία και αν κηδεύονταν κάποιος νέος άνθρωπος. Μου έκανε κι εμένα τόση εντύπωση αυτό και τώρα που καταλάγιασε λίγο η λύπη για το χαμό της σκέφτομαι αυτό ακριβώς και χαμογελάω... Θα ήταν σίγουρα χαρούμενη που μας έβλεπε από εκεί ψηλά. Έφυγε όπως ακριβώς θα ήθελε, με το κεφάλι ψηλά όπως ακριβώς έζησε. Αντίο Νανά δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ να το ξέρεις! <3

      Διαγραφή
  2. Ακόμα και στο θάνατό σου, άνοιξες δρόμους.
    Το αγγελτήριο ήταν σαφές. Κηδεύτηκες και ψάλθηκες με δόξα και τιμή με το όνομά σου, Νανά Χατζή, για το οποίο ήσουν τόσο υπερήφανη, και ντυμένη με τα ρούχα που ελεύθερα θα διάλεγες να ντυθείς για να βγεις τσάρκα, αν εκείνη τη μέρα ήσουν κοντά μας.
    Κι έτσι ξαφνικά, πλάι σ' όλη τη θλίψη για το χαμό σου, άναψες άλλη μια μεγάλη πολύχρωμη ελπίδα για την ταυτότητα φύλου, στην Ελλάδα του 2015.
    Stratís Skountianéllis-Syriános

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σε θυμαμαι παντα Νανά μου παρολο που δεν μπορεσα να παραβρεθω και ποναω για αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Νανα ειχε θετικη αυρα..οταν καθομουν διπλα της δεν ηθελα να ξεκολλησω... με ταξιδευε με τις ιστοριες της.Λυπαμαι πολυ που δεν αφιερωσα κ αλλο χρονο μαζι της ..οι ανθρωποι δεν ειναι για παντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse