Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τα βιβλία των οικογενειών ουράνιο τόξο

Οι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται να εκδώσουν πρωτότυπα ή μεταφρασμένα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που να περιλαμβάνουν lgbtqi+  χαρακτήρες στους ήρωες τους.
Αυτό έγινε σαφές όταν προσπαθήσαμε να εκδώσουμε το πρώτο μας βιβλίο «Τα δύο μικρά αυγά» (κείμενο Στέλλα Μπελιά εικονογράφηση Σμαράγδα Μάγκου.)



Είδαμε ότι μια τέτοια εκδοτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα  για τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους αλλά μάλλον δείχνουν μια τάση να θέλουν και να την αποτρέψουν. Καθώς η λογοτεχνία είναι η συμβολική αναπαράσταση της πραγματικότητας μια «έξωση» των lgbtqi+   χαρακτήρων από αυτήν δείχνει και την προσπάθεια έξωσης των lgbtqi+  ανθρώπων και από την πραγματικότητα.
                          
Εμείς πάλι επειδή είμαστε πραγματικοί άνθρωποι αποφασίσαμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην πραγματική ζωή αλλά να δώσουμε ζωή και σε lgbtqi+  χαρακτήρες στα βιβλία μας.
Το δεύτερο βιβλίο μας "Η Αλίκη κοιτάζει τον καθρέφτη" (κείμενο  Στέλλα Μπελιά,  εικονογράφηση Ιωάννης Αλεξιάδης) ,  απευθύνεται όπως και το προηγούμενο σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολική ηλικίας. Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για μια μικρούλα που βρίσκει την αγάπη την χαρά και την ασφάλεια, βρίσκει δηλαδή την οικογένειά της σε ένα ζευγάρι gay ανδρών που την αγαπούν «άνευ όρων»


 Είναι ένα τρυφερό βιβλίο για μια οικογένεια με δύο μπαμπάδες. Καθώς στην ελληνική πραγματικότητα οι γυναίκες προορίζονται σε μεγάλο βαθμό να «ολοκληρωθούν» ως άνθρωποι, κόντρα σε κάθε φεμινιστική διεκδίκηση, μόνο όταν θα γίνουν μητέρες, έτσι  « δύο μαμάδες»  θα μπορούσαν, καταχρηστικά ως γυναίκες  να μεγαλώσουν παιδιά αλλά οι « δύο μπαμπάδες»; Ούτε για αστείο!

Το συγκεκριμένο παραμύθι λοιπόν μιλάει για ένα μικρό κορίτσι, την Αλίκη, που μια σωματική αναπηρία την κρατάει στα «αζήτητα» ενός ιδρύματος. Συνήθως τα παιδιά με κάποιου είδους αναπηρία δεν αποτελούν « την πρώτη επιλογή» των ετεροκανονικών οικογενειών που έχουν πρόσβαση σε αναδοχή και παιδοθεσία. Μια  αρνητική  ανάγνωση θα μπορούσε να είναι «ας δώσουμε στους gay τα παιδιά με αναπηρία αφού δεν τα παίρνει κανείς» Καθώς κάθε κείμενο έχει πολλαπλές αναγνώσεις έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό  να μείνουμε στην ιδέα ότι όλα τα παιδιά αξίζουν μια οικογένεια που να τα αγαπάει άνευ όρων κανονικότητας. Η κανονικότητα είναι τόσο περιοριστική που αν το σκεφτεί κάποιος σοβαρά κανένας και καμία δεν χωράει στην πράξη σε αυτά τα τόσο στενά όρια.

Το δεύτερο βιβλίο έχει σαν γενικό τίτλο το «Μικρές Οικογενειακές Ιστορίες» και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Το αποτελούν τρία διηγήματα  ένα που έγραψε ο Αύγουστος Κορτώ και δύο της Στέλλας Μπελιά . Το πρώτο διήγημα – του Αύγουστου Κορτώ - έχει τίτλο « Εμείς-οι-πέντε»
Πρόκειται για μια επίσης τρυφερή ιστορία μιας μικρούλας που μεγαλώνει σε μια οικογενειακή «κολεκτίβα» και ήρθε στον κόσμο ως το παιδί δύο λεσβιών και δύο gay ανδρών.



 Το δεύτερο διήγημα με τίτλο «Η μετακόμιση» περιγράφει με χιούμορ την επαφή και την επικοινωνία ενός αγοριού που μεγαλώνει σε μια συντηρητική ετεροκανονική οικογένεια με δύο άλλα συνομήλικα του αγόρια που τα μεγαλώνουν δύο μαμάδες. Το τρίτο διήγημα με τίτλο  « “ Ο Πέτρος και ο λύκος “» μιλάει για την τρανς γονεϊκότητα.


Ο τρόπος που η απόρριψη γίνεται αποδοχή περιέχει πολλά βιώματα τρανς ανθρώπων όπως περιγράφουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους.
Και τα δύο βιβλία έχουν σαν στόχο να δείξουν πόσο μεγάλο μπορεί να είναι  το φάσμα των πιθανών οικογενειακών δομών μέσα στις οποίες μπορεί να μεγαλώνει ένα παιδί και ταυτόχρονα παρά την κοινωνική δυσφορία και τα στερεότυπα να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί .
Τα βιβλία μας μπορείτε να τα βρείτε σε όλη την διάρκεια του OUTVIEW στην ταινιοθήκη της Ελλάδας.
Το διαφημιστικό σποτάκι για τα βιβλία μας εδώ:
https://youtu.be/uW6s2C_xVa8



Τα δύο βιβλία εκδόθηκαν με την συμβολή του Νικόλα Λαιμού που συγκέντρωσε χρήματα γι' αυτό το σκοπό καθώς και εισφορές/δωρεές διαφόρων μελών και φίλων της οργάνωσης "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse