Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Θέμα: «Διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών - Συμμετοχή LGBT και άλλων οργανώσεων.»




              Αγαπητές φίλες, φίλοι,

    Όπως γνωρίζετε η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών Ατόμων, είναι μία ημέρα μνήμης και τιμής για όσα διεμφυλικά / τρανς άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω του ρατσιστικού μίσους και της μισαλλοδοξίας που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη στον πλανήτη μας. Οι επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για περίπου 350 δολοφονίες τρανς ατόμων τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες οι δολοφονίες αυτές δεν καταγράφονται ως δολοφονίες μίσους για λόγους ταυτότητας φύλου. Είναι μία ημέρα μνήμης και τιμής για όσα τρανς άτομα δέχονται τον ρατσισμό, για έναν και μοναδικό λόγο: για την ίδια την ταυτότητα και την ύπαρξή τους, μα είναι ακόμη και μια ημέρα ευαισθητοποίησης για την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο.

     Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Διεμφυλικών. Φέτος στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί διημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» την Τρίτη 20 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου (απογευματινές ώρες).

    Την πρώτη ημέρα θα μιλήσουν εκπρόσωποι οργανώσεων και θα προβληθεί ταινία (Picture of Angie, για την δολοφονία της Angie Zappata) και την δεύτερη ημέρα θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, νομικοί και πολιτικοί, ενώ θα ακολουθήσει η πορεία μνήμης προς το Κοινοβούλιο και την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί το Ψήφισμα της Ημέρας Μνήμης.

     Ο σκοπός της συνάντησής μας είναι κυρίως για την συνεννόησή μας για την πρώτη ημέρα της διημερίδας. Φέτος η πρότασή μας είναι να ξεφύγουμε από το τυπικό πλαίσιο των χαιρετισμών όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές και να προχωρήσουμε σε περισσότερη ουσία. Εκτός δηλαδή από μία ομιλία υποστήριξης και αναφοράς στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρανς κοινότητα, χωρίζοντας θεματικά τα θέματα της τρανς ατζέντας και αναλαμβάνοντας η κάθε οργάνωση που θα συμμετάσχει με ομιλητή / ομιλήτριά της ένα θέμα της τρανς ατζέντας ή κάποιο θέμα επικαιρότητας ή καθημερινών προβλημάτων. Αυτό δηλαδή που προτείνουμε είναι η κάθε μία οργάνωση να αναλάβει μετά από συνεννόηση (για να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερη επικάλυψη) ένα συγκεκριμένο θέμα που θα αναλυθεί.

      Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), εκτός της έναρξης και εισαγωγής στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, θα αναλάβει το κεντρικό θέμα της τρανς ατζέντας, που για εμάς είναι η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων, χωρίς προϋποθέσεις.

     Όσον αφορά τις υπόλοιπες οργανώσεις, στο πλαίσιο που ανεφέρθη προηγουμένως, και σύμφωνα με την εικόνα που περίπου έχουμε για το ποιες περίπου θα είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν, προτείνουμε τα εξής:

    Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), προτείνουμε να αναφερθεί στο νομοθετικό πλαίσιο κατά των διακρίσεων και την αναγκαιότητα της επέκτασης του 3304/2005, ώστε να συμπεριλαμβάνει ως έδαφος που να απαγορεύονται οι διακρίσεις για λόγους ταυτότητας φύλου στην απασχόληση, στην παροχή υπηρεσιών και στην στέγαση.

     Η Colour Youth, προτείνουμε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας (αναθεώρηση του 927/1979) καθώς επίσης και της νομοθεσίας για τα εγκλήματα μίσους (Άρθρο 79, παράγραφος 3 του ΠΚ  π.δ. 283/1985, ΦΕΚ 106 Α΄). Και στα δύο απουσιάζει η ταυτότητα φύλου.

   Η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας (ΛΟΑ), προτείνουμε να αναφερθεί στην νομοθεσία για την ισότητα των φύλων δηλαδή την τροποποίηση του νόμου 3896/2010 / ΦΕΚ207Α, που αναφέρεται στις διακρίσεις για λόγους φύλου στην απασχόληση και απουσιάζει η ταυτότητα φύλου.

     Η «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», προτείνουμε να αναφερθεί γενικότερα στις lgbt οικογένειες, μιλώντας και για την αναγκαιότητα αναγνώρισης των τρανς οικογενειών και φυσικά στην αναγκαιότητα νομοθεσίας για την νομοθέτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, πολιτικό γάμο και της υιοθεσίας ανεξαρτήτως φύλου (και βεβαίως και κοινωνικού φύλου) των συντρόφων.

     Η ομάδα «Ομοφοβία στην εκπαίδευση», προτείνουμε να μιλήσει για την αναγκαιότητα πολιτικών κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση με έμφαση στις πολιτικές για την ταυτότητα φύλου.

     Η «Θετική Φωνή» προτείνουμε να αναλύσει τις κατευθυντήριες γραμμές του ILO (Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία) όσον αφορά την οροθετικότητα και την εργασία με στόχευση στην σεξουαλική εργασία. Ότι δηλαδή ο ILO στην πραγματικότητα δεν λέει πουθενά ότι οι οροθετικοί/ές δεν πρέπει να ασκούν σεξουαλική εργασία. Αντίθετα ορίζει το πλαίσιο κατά των διακρίσεων για λόγους οροθετικότητας.

     Η PRAKSIS, προτείνουμε να μιλήσει για την αναγκαιότητα κατάργησης της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου που επιτρέπει τις υποχρεωτικές εξετάσεις για hiv.

     Το «Κέντρο Ζωής» προτείνουμε να μιλήσει σε σχέση με την μήνυση που κατατέθηκε εκ μέρους του για την υπόθεση των οροθετικών.

      Η Act Up Hellas προτείνουμε να μιλήσει για τις διακρίσεις στον χώρο της υγείας, ιδιαίτερα σε σχέση με την ταυτότητα και έκφραση φύλου.

      Η ομάδα QVzine, προτείνουμε να μιλήσει σε σχέση με το θέμα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και των μαζικών προσαγωγών τρανς ατόμων που συνοδεύονται από υποχρεωτικές εξετάσεις hiv και το κυνήγι μαγισσών αστυνομίας-ΚΕΕΛΠΝΟ.

      Το «Athens Pride» προτείνουμε με βάση την εμπειρία του στις πορείες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, να αναλάβει την περιφρούρηση της πορείας μνήμης που θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

     Τέλος την ίδια ημέρα, θα μιλήσει και η δικηγόρος και ακτιβίστρια Ηλέκτρα – Λήδα Κούτρα, Πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Πλειάδες, αναλύοντας το νομικό κεκτημένο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όσον αφορά την ταυτότητα φύλου.

      Σε περίπτωση που κάποια οργάνωση χρειαστεί υλικό από τη δική μας εμπειρία, είναι αυτονόητο ότι είμαστε στη διάθεσή σας.

     Οι παραπάνω μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες που αναφέρονται είναι όσες έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην διημερίδα μας. Αν έχουμε ξεχάσει κάποια ή υπάρχει κάποια επιπλέον που θα επιθυμούσε να συμμετάσχει, παρακαλούμε να το δηλώσει και να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα που θα μιλήσει.

     Για τον χρόνο που θα έχει η κάθε οργάνωση στη διάθεσή της, θα γίνει συνεννόηση όταν θα καταλήξουμε στο τελικό πρόγραμμα των οργανώσεων που θα συμμετάσχουν.


Με αλληλεγγύη,
Μαρίνα Γαλανού   (Πρόεδρος Σ.Υ.Δ.)
6944820441


ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Ζαν Μωρέας 17, Κουκάκι, Αθήνα, 119241

http://www.transgender-association.gr/

Επικοινωνία: Μαρίνα Γαλανού
Τηλ. 6944820441 (ώρες: 14.00-21.00)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse