Γεωργία: Πλήθος φανατικών ορθόδοξων επιτέθηκε σε gay ακτιβιστές

tvxs.gr/node/128876
Βίαιες συγκρούσεις αμαύρωσαν την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στην Τιφλίδα. Ένα πλήθος φανατικών ορθόδοξων ιερωμένων και πολιτών επιτέθηκε σε ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα ων ομοφυλόφιλων στην πρωτεύουσα της Γεωργίας τραυματίζοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους.
Το πρώτο συλλαλητήριο κατά της ομοφοβίας στη Γεωργία μεταφέρθηκε στο δημόσιο κήπο της Πλατείας Ελευθερίας της Τιφλίδας όταν 10.000 σκληροπυρηνικών ορθόδοξων συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου ήταν αρχικά προγραμματισμένο το συλλαλητήριο.

Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέτυχαν να ελέγξουν το έξαλλο πλήθος το οποίο οδηγούσαν ιερείς και το οποίο κατόπιν εμφανίστηκε στο νέο σημείο συγκέντρωσης των ακτιβιστών. Εκεί τους επιτέθηκαν με πέτρες και κατόπιν προχώρησαν σε ξυλοδαρμούς. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 14 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ένας δημοσιογράφος χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι ενώ ένας περαστικός έσπασε το πόδι του.





Αστυνομία και ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκκενώσουν το χώρο, φορτώνοντας τους ακτιβιστές σε μικρά λεωφορεία αλλά το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε και στα οχήματα σπάζοντας τα τζάμια. 

  Ο διαμεσολαβητής Uchya Nanusahvili αναγκάστηκε να φύγει από το σημείο φρουρούμενος από τουλάχιστον μια ντουζίνα αστυνομικούς αφού προσπάθησε να πείσει το πλήθος των φανατικών ορθόδοξων να μην εμποδίσουν την πορεία κατά της ομοφοβίας. Το εξαγριωμένο πλήθος απάντησε με βρισιές. Επίσης τοπικά μέσα αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε την πρέσβη των ΗΠΑ στη Γεωργία Bridget Brink καταδιώχθηκε από μια ομάδα που θεώρησε ότι το όχημα ανήκει σε κάποιον ακτιβιστή υπέρ των ομοφυλόφιλων.




Το συλλαλητήριο κατά της ομοφοβίας είχε επιτραπεί από τις αρχές της πόλης, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας είχε ζητήσει την απαγόρευσή του. Ο Πατριάρχης της Γεωργίας είχε κάνει λόγο «για προσβολή της γεωργιανής παράδοσης» ενώ αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία «ανωμαλία και ασθένεια». «Οι άνθρωποι δεν θέλουν προπαγάνδα από τις μειονότητες» δήλωσε ιερέας που βρισκόταν στο φανατικό πλήθος προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επιδειχτούν, τότε υπάρχει πρόβλημα» υποστήριξε. Άλλοι δήλωναν ότι δεν θα επιτρέψουν την «ανεξέλεγκτη ανηθικότητα» στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, το γεωργιανό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την υποστήριξή του στα δικαιώματα των μειονοτήτων. «Το Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία της πίστης και των απόψεων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πάει πέρα από το Σύνταγμα και το Νόμο» δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γεωργίας. Βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων. Και η μειοψηφία της Βουλής τάχθηκε υπέρ του συλλαλητηρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, σε δήλωση του υποστήριξε ότι «τα δικαιώματα της LGBTI κοινότητας είναι ανθρώπινα δικαιώματα και η κυβέρνηση της χώρας είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της».