Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Βήμα προς την ισονομία


Διαδήλωση ΛΟΑΤΠαρά τις επιφυλάξεις για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, αποτελεί ιστορική στιγμή η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων | EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ραντεβού έξω από τη Βουλή δίνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ την ημέρα που ψηφίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης (αύριο αναμένεται η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου, όπως έχουν δηλώσει, επί της αρχής θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. εξέφρασε επιφυλάξεις και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ, όπως και το ναζιστικό κόμμα, θα καταψηφίσουν), για μια διαδήλωση που συνδυάζει τη γιορτή, τη διεκδίκηση και τη διαμαρτυρία, όπως ξέρει καλά να τα συνδυάζει το κίνημα των ΛΟΑΤ.
Γιορτή, γιατί, παρά τις επιφυλάξεις για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, αποτελεί ιστορική στιγμή η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων και μάλιστα με καθεστώς οικογένειας.
Μέχρι στιγμής, η μόνη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια σύμφωνα με τον νόμο οι γκέι και οι λεσβίες ήταν ένας λευκός γάμος, που αποτελούσε το τελικό ζητούμενο στις περισσότερες αγγελίες αναζήτησης συντρόφου για «σχέση αλληλοκάλυψης» (δημοσιεύονταν μέχρι πολύ πρόσφατα στον γκέι Τύπο) ή ένας γάμος με ετεροφυλόφιλο σύντροφο, όπου αναγκάζονταν σε παράλληλη ζωή, συχνά κρυφή από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Παρ’ όλη την κωλυσιεργία της ελληνικής πολιτείας να κατοχυρώσει την ισονομία των γκέι και των λεσβιών (άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από χρόνια το δικαίωμα των γκέι και των λεσβιών στην οικογενειακή ζωή, συχνά μάλιστα με πολιτικό γάμο και με νομική κατοχύρωση των παιδιών), το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης είναι το πρώτο ουσιαστικό -αν και μετέωρο- βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εξαιρέσεις

«Τριάντα χρόνια αδερφή, πρώτη φορά με αναγνωρίζει το κράτος! ΚαταλαβαίνειςΘα είμαι εκεί και θα είμαι εγώ, περήφανος, να δείχνω το πρόσωπο μου. Να είσαι κι εσύ εκεί μαζί μου. Να αγωνίζεσαι μαζί μου. Να δείχνεις ότι νοιάζεσαι να υπάρχω. Και το βράδυ θα βγω να το γιορτάσω», γράφει σε άρθρο του στο ΛΟΑΤ περιοδικό Antivirus ο ακτιβιστής Τέλης Ράπτης.
Συνεχίζει όμως μιλώντας για «ασταθές και μετέωρο βήμα» και παραλληλίζει τη γιορτή «σαν ένα πάρτι που δεν μπορούσα να διαλέξω τη μουσική». Γιατί, παρόλο που το νομοσχέδιο αναγνωρίζει στο σύμφωνο συμβίωσης σε γενικές γραμμές τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο (δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα στους συντρόφους να ρυθμίσουν αυτόνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία, αν το επιθυμούν), εισάγει μια πολύ σημαντική εξαίρεση σε οτιδήποτε αφορά τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών που αναγνωρίζονται με το Σύμφωνο και επιπλέον αφήνει τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα να προσδιοριστούν με προεδρικό διάταγμα σε έξι μήνες από την ισχύ του νόμου.
Στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, οι ΛΟΑΤ οργανώσεις και οι φορείς της πολιτείας, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζήτησαν να ρυθμιστούν τα ζητήματα αυτά στο παρόν νομοσχέδιο, φαίνεται όμως πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός.
Ωστόσο, η ίδια διάταξη υπήρχε στο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο, πριν από έξι μήνες, και επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή το καλοκαίρι, αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση.
Η επέκταση της προθεσμίας για άλλους έξι μήνες από σήμερα αναδεικνύει πιθανά ζητήματα συντονισμού, αν όχι πολιτικής βούλησης, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.
Ως προς τις άλλες διεκδικήσεις του ΛΟΑΤ κινήματος (για παράδειγμα, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και την αλλαγή του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα), ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως γίνεται ήδη η σχετική επεξεργασία και, μόλις ολοκληρωθεί, θα εισαχθούν τάχιστα σε χωριστά νομοσχέδια.

Η γονική μέριμνα

Γενικό ΒουλήςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αφησε μάλιστα ανοιχτή τη μελλοντική ρύθμιση του ζητήματος της υιοθεσίας (το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει σχετικά κατά την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου), την οποία απέκλεισε στο παρόν νομοσχέδιο, προβαίνοντας μάλιστα σε ρητή διευκρίνιση, ύστερα από τη στάση της Ν.Δ. που εξάρτησε τη στάση της από το ζήτημα αυτό.
Αγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, η οποία βασίζεται σε πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη να ρυθμιστεί η γονική μέριμνα των παιδιών, μια λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία από την υιοθεσία.
Στην πρόταση του Συνηγόρου συμφώνησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή της Βουλής, ωστόσο το θέμα των παιδιών έχει αναδειχτεί σε κεντρικό από όσους μάχονται το σύμφωνο και τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διακρίσεων σε βάρος των γκέι και των λεσβιών, όπως και των παιδιών τους.
Μπορεί να προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση της εκπροσώπου της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Στέλλας Μπελιά, στην επιτροπή της Βουλής, η οποία εξήγησε πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν μια πραγματικότητα που χρειάζεται ρύθμιση, ωστόσο οι ανοιχτά ομοφοβικές τοποθετήσεις όσων αντιδρούν δεν αφήνουν περιθώριο λογικής συζήτησης.


Ακραίες παρεμβάσεις

Αν και η στάση της επίσημης Εκκλησίας ήταν ήπια και έθεσε το ζήτημα σε θεολογική βάση, μια μικρή μερίδα ιεραρχών επιχείρησε να δώσει τον τόνο στη δημόσια συζήτηση, απορρίπτοντας εκ προοιμίου την ομοφυλοφιλία σαν κάτι μη φυσιολογικό και εξοβελιστέο από τη δημόσια ζωή (μάλιστα, το ύφος και τα επιχειρήματα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστού για τις ακραίες παρεμβάσεις του στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, που, σε επιστολή της στην επιτροπή της Βουλής, μιλά για «ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας», φαλκίδευση της αξιοπρέπειας, «παράχρησης των σωματικών οργάνων» και μεταβολή του ανθρώπου σε... «βοσκηματώδη ύπαρξη»).
Αίσθηση μάλιστα δημιουργεί ότι παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησαν τόσο οι ΑΝ.ΕΛΛ. (με τον πρόεδρο του κόμματος-εταίρου της κυβέρνησης να συγκρίνει την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, αναπαράγοντας μυθεύματα του διαδικτύου για δήθεν οίκους ανοχής με καμηλοπαρδάλεις στην Ολλανδία), όσο και το ΚΚΕ, που μίλησε για σχέσεις που δεν συμφωνούν με την ανθρώπινη φύση.


http://www.efsyn.gr/arthro/meteoro-vima-toy-symfonoy-symviosis-0




Ντιν Νταν Ντιν Νταν
οι καμπάνες χτυπάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
το σύμφωνο συμβίωσης το περνάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
οι Αμβρόσιοι θα σκάσουν στο ελλαδιστάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
και οι λοατ θα το γλεντάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Ήρθε ο καιρός και οι ανώμαλοι να χαμογελάν
Ντιν νταν Ντιν Νταν
Οι Αμβρόσιοι στην Κόλαση να πάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Οι ΚΚΕΔΕΣ στα γκουλάγκ να διψάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Οι γκέι και οι λεσβίες παιδιά θα γεννάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Και όσοι διαφωνούν ας σκαν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Τα παιδιά μας θα γελάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Και ας μην μας τα αναγνώρισαν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Γιατί τα παιδιά των λοατ έχουν γονείς που τα αγαπάν
Ντιν Νταν Ντιν Νταν
Οι καμπάνες για μας χτυπάν
το ποίημα philip diamond
Άντε και καλά Χριστούγεννα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse