Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Διημερίδα για τα θύματα της τρανσφοβικής βίας

Galanou-Marina-trans
21/11/13

Στη μνήμη των θυμάτων της τρανσφοβικής βίας είναι αφιερωμένη η 20ή Νοεμβρίου, που τιμάται με εκδηλώσεις σε 180 χώρες. Στην Ελλάδα, το ΣΥΔ οργανώνει για τέταρτη χρονιά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που θα ολοκληρωθεί με πορεία μνήμης προς τη Βουλή .

«Το τελευταίο περιστατικό που έχουμε καταγράψει έγινε σε λεωφορείο. Μια παρέα περιέλουσε με κόκα κόλα μια τρανς. Κατέβηκε η τρανς κάτω, μπήκε μπροστά στο λεωφορείο, είπε στον οδηγό “δεν πας πουθενά” και φώναξε την αστυνομία. Δεν έκανε όμως μήνυση, γιατί δεν είχε να πληρώσει το παράβολο».


Η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), είναι εξοργισμένη με τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται οι τρανς στην Ελλάδα και σ” όλο τον κόσμο. Εφτασαν τις 238 οι δολοφονίες τρανς παγκοσμίως την τελευταία χρονιά, 1.374 από το 2008, όταν άρχισε η συστηματική καταγραφή τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο τρανς οργανώσεων Transgender Europe.
«Στην Ελλάδα βέβαια δεν έχουν καταγραφεί δολοφονίες τρανς, και ελπίζουμε να μην υπάρξουν ποτέ. Ομως καθημερινά οι τρανς στραγγαλίζονται. Δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά. Δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Είναι αποκλεισμένες από παντού», μας λέει η Μαρίνα Γαλανού.
Στη μνήμη των θυμάτων της τρανσφοβικής βίας είναι αφιερωμένη η 20ή Νοεμβρίου, που τιμάται με εκδηλώσεις σε 180 χώρες. Στην Ελλάδα, το ΣΥΔ οργανώνει για τέταρτη χρονιά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, που θα ολοκληρωθεί με πορεία μνήμης προς τη Βουλή την Κυριακή βράδυ στις εννιά. Ημερίδα έχει προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου.
Στο πάνελ βρίσκονται μεταξύ άλλων πολιτικοί – «για να ακούσουν τα ζητήματά μας, αλλά και να μας πουν τι προτίθενται να κάνουν για μας», λέει η Μαρίνα Γαλανού.
Την τρανσφοβία τη νιώθουν καθημερινά οι τρανς στην Ελλάδα. Πέρσι, λίγο έλειψε να κάψουν ζωντανή μια τρανς μαθήτρια στο σχολείο, όπου της έκαναν τη ζωή δύσκολη με σκοπό να τη διώξουν. Υστερα από κινητοποίηση και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, τα δικαιώματά της αναγνωρίστηκαν. Χαρακτήρα πογκρόμ είχαν οι πρόσφατες διώξεις τρανς από δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο δόθηκε τέλος και πάλι με δυναμική κινητοποίηση του ΣΥΔ και βουλευτών.

Τα περιστατικά τρανσφοβίας δεν έχουν τέλος. «Πρόσφατα, το ΣΥΔ ενοικίασε χώρο σε μια πολυκατοικία κυρίως γραφείων, για να μετακομίσει εκεί. Ξεσήκωσαν το σύμπαν οι άλλοι ένοικοι, θέλουν να μας διώξουν. Μιλάμε για ένα αναγνωρισμένο σωματείο, που έχει νομική μορφή. Είναι δυνατόν; Αντέδρασε μάλιστα κάποιος που είναι και δικηγόρος. Πρέπει να μάθει ότι υπάρχουν και οι νόμοι 3304/2005 και 3896/2011 κατά των διακρίσεων», λέει η Μαρίνα Γαλανού.

Το Σαββατοκύριακο η διημερίδα και η πορεία 
Η διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Διεμφυλικών ατόμων πραγματοποιείται το απόγευμα του Σαββάτου και της Κυριακής από τις 5 ως τις 9, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Το Σάββατο θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ΣΥΔ, ΛΟΑΤ οργανώσεων και οργανώσεων για το HIV/AIDS, και θα προβληθεί ταινία. Την Κυριακή θα μιλήσουν η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», ο Κωστής Παπαϊωάννου από την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια στο Πάντειο, οι βουλευτές Γιάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) και ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr


1 σχόλιο :

  1. Stavros Giannakopoulos
    7 ώρες πριν
    Παρακολούθησα το σαββατοκύριακο την τέταρτη διημερίδα για την παγκόσμια ημέρα μνήμης διεμφυλικών ατόμων.

    Έμαθα τα εξής:

    1) Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Καμίνης, για τέταρτη χρονιά δεν παρευρέθηκε. Ούτε καν απάντησε στην πρόσκληση να ανοίξει τη διημερίδα.

    2) Κάθε χρόνο η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου δινόταν δωρεάν, φέτος ζητήθηκε χρηματικό αντίτιμο.

    3) Όλη η διοργάνωση γίνεται με χρήματα που μαζεύουν οι Τρανς από χορηγίες από ευαισθητοποιημένους ιδιώτες. Δεν παίρνουν και δεν έχουν πάρει ποτέ καμία κρατική χορηγία.

    4) Το κράτος πληρώνει μόνο την ορμονοθεραπεία σε μια ή έναν τρανς. Τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα πρέπει να βρουν λεφτά από μόνες/οι τους.

    5) Ο Δένδιας έχει ξεκινήσει πογκρόμ κατά των τρανς γυναικών και του τελευταίους μήνες έχει εξευτελίσει δεκάδες τρανς γυναίκες. Σταματούν ακόμη κι αυτές που είναι στα αυτοκίνητά τους και τις συλλαμβάνουν. Η επιχείρηση αυτή ονομάστηκε " Για τον καλλωπισμό της πόλης" από τον Δένδια υπονοώντας πως οι γυναίκες αυτές είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας και δεν πρέπει να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Όλο αυτό γίνεται ώστε να αποτρέψουν τις τρανς πόρνες από το να εργάζονται. Αν συλληφθούν και καταδικαστούν πληρώνουν 3.000 ευρώ πρόστιμο. Πέραν της φυλάκισης και του ευτελισμού τους. Αστυνομεύουν περιοχές που συνήθως γίνεται πιάτσα όπως η Συγγρού. Αν μια τρανς γυναίκα εργάζεται ως μη πόρνη ή μένει εκεί κοντά κινδυνεύει εξίσου να συλληφθεί επειδή δε συνάδει το κοινωνικό της φύλο με το βιολογικό.

    6) Η αστυνομία εν έτει 2013 συμπεριφέρεται στις τρανς και στους τρανς σαν να είναι ζώα. Ακούσαμε μαρτυρίες απίστευτες.

    7) Ο Μπουτάρης θα παρευρεθεί το ερχόμενο Σάββατο στην αντίστοιχη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και θα μιλήσει υπέρ τους. Σπουδαίος!

    Οι τρανς, οι Ρομά, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι πόρνες και οι ναρκωμανείς αντιμετωπίζοναι από την Πολιτεία σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας.

    9) Προσκαλέστηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα να μιλήσουν.

    Δέχτηκαν από:

    -ΝΔ(βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης), αλλά τελικά το ακύρωσε. ΛΟΓΙΚΟ, τι να έλεγε... πόσο πολύ ντρέπεται που είναι σε αυτό το κόμμα που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;
    -ΠΑΣΟΚ (βουλευτής Κώστας Τριαντάφυλλος) πολύ καλός
    -ΔΗΜΑΡ (βουλευτής Νίκος Τσούκαλης) πολύ καλός
    -Φιλελεύθερης Συμμαχίας – (Πρόεδρος, Γρηγόρης Βαλλιανάτος) Εξαιρετικός
    και
    ΣΥΡΙΖΑ – (βουλευτής Γιάννα Γαϊτάνη) Αν και ξεκίνησε πολύ καλά άρχισε να λέει κάτι ασυναρτησίες τις οποίες θα τις κάνω στάτους.

    10) Τα διεμφυλικά άτομα είναι το υπερύνολο των παρενδυτικών, τρανσέξουαλ, τραβεστί, διαφυλικών και μεσοφυλικών. Οι επεξηγήσεις θα δοθούν σε άλλο στάτους επίσης.

    11) Κάθε χρόνο δολοφονούνται περίπου 300 διεμφυλικά άτομα ( κι αυτό είναι μόνο όσοι φόνοι γνωστοποιούνται, γιατί πολλοί δεν καταγράφονται ως εγκλήματα μίσους, δεν αναγωρίζονται ως τρανς άτομα επειδή δεν έχουν αλλάξει φύλο κτλ κτλ) εξαιτίας του τρανσφοβικού μίσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse