Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

σκέψεις και προβληματισμοί για το 1ο επιστημονικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού.


Η ΜΚΟ «το χαμόγελο του παιδιού» οργανώνει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστημονικό συνέδριο για τον σχολικό εκφοβισμό και στο πρόγραμμα του συνεδρίου βλέπουμε την παρουσία της ILGA Europe καθώς και τη συμμετοχή κάποιων (1 ή 2) οργανώσεων από την lgbtqi κοινότητα. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, και συγκεκριμένα, μετά από αναζήτηση στην ιστοσελίδα του «χαμόγελου του παιδιού» εκφράσεων όπως «ομοφοβικός σχολικός εκφοβισμός» ή «ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση» δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Το δοκιμάσαμε και είδαμε το παρακάτω:
Αποτελέσματα αναζήτησης
Αναζητήσατε για "ομοφοβικός σχολικός εκφοβισμός" (0 αποτελέσματα)
Αποτελέσματα αναζήτησης
Αναζητήσατε για "ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση" (0 αποτελέσματα)
Μπορείτε ελεύθερα να κάνετε κι εσείς αυτό το τεστ και θα έχετε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα (εκτός εάν έχει προστεθεί κάτι στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί).

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στην εκπαίδευση άρα θα είναι τώρα η αρχή; Συμφωνούμε φαντάζομαι όλ@ και κυρίως όλες οι lgbtqi οργανώσεις ότι είναι αναγκαίο να γίνει επιμόρφωση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ομοφοβικού και τρανσφοβικού bullying.
Είναι η συγκεκριμένη ΜΚΟ κατάλληλη για να το πράξει;
Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να το απαντήσουμε καθώς όπως μας πληροφορεί η ΜΚΟ στην σελίδα της «Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συντονίζει 17 φορείς από 12 ευρωπαϊκά κράτη στην συγκρότηση ενός δικτύου (European AntiBullying Network - http://www.antibullying.eu/el) με στόχο την ουσιαστική απάντηση στο φαινόμενο του εκφοβισμού.» Και ακόμα όπως επισημαίνει: «Επίσης ο κύριος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.» Όλα αυτά μέσα από την συμμετοχή της ΜΚΟ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δάφνη 3. Επομένως «το χαμόγελο του παιδιού» κατέθεσε κάποιο πρόγραμμα, κάποιο σχέδιο δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών και γονέων και κρίθηκε από τους αρμόδιους αξιολογητές ως κατάλληλος φορέας για να το κάνει.

Το έπραξε μέχρι τώρα; Όπως είπαμε και πριν όχι.
Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον ότι είναι κακός ποδοσφαιριστής αν δεν έχει παίξει ποτέ ποδόσφαιρο, μπορείς όμως όταν τον δεις να πανηγυρίζει την είσοδό του σε γήπεδο να του φωνάξεις «παίξε μπάλα» και εάν δεν το κάνει να τον γιουχάρεις. Περιμένουμε να δούμε πως θα αξιοποιήσει το «χαμόγελο του παιδιού» το υλικό του συγκεκριμένου επιστημονικού συνεδρίου, περιμένουμε να το δούμε να φτάνει στα σχολεία, να φτάνει στον εκπαιδευτικό της τάξης για να πιστέψουμε ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να «παίξει μπάλα»
Το «χαμόγελο του παιδιού» είναι μια αμφιλεγόμενη ΜΚΟ που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις για δράσεις και συμπεριφορές, με αποκορύφωμα την στάση της στο θέμα της «μικρής Μαρίας». Μια οργάνωση που της δίνεται ένα παιδί από την ελληνική δικαιοσύνη γιατί ο τρόπος που το μεγαλώνουν οι άνθρωποι που το φροντίζουν δεν της αρέσει κι εκείνη το κάνει σημαία στην πολιτική της για την συγκέντρωση χορηγών και χορηγιών σηκώνει πολύ συζήτηση. Αύριο η ίδια ΜΚΟ μπορεί να κάνει το ίδιο σε συνεργασία με το κράτος για πολλές από τις δικές μας οικογένειες. Από την άλλη η ανεπάρκεια του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και το γκρέμισμα των ελάχιστων υπαρκτών δομών σε θέματα παιδικής κακοποίησης, εξαφάνισης παιδιών κλπ της δίνει το δικαίωμα να αντικαθιστά το ανύπαρκτο κράτος.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας, ως αρμόδιος φορέας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της ενδοσχολικής βίας, κάνει εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς για να τους πει «τι θα κάνει» στο μέλλον χωρίς ουσία και χωρίς σχεδιασμό. Θα παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας τον ρόλο του να κατευθύνει και να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς «στο χαμόγελο του παιδιού»; Εμείς θέλουμε να του εκχωρηθεί αυτός ο ρόλος; Πιστεύουμε ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα;
Ο τρόπος που έγινε η ενημέρωση για το παραπάνω συνέδριο εγείρει πολλές αμφιβολίες για το πόσο καλά θέλει και μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα σωρό απορίες.
• Η είδηση για το συνέδριο κοινοποιήθηκε μόνο όταν είχαν κλείσει οι συμμετοχές.
• Η πρώτη μέρα (10 Ιουνίου) με την συνεργασία της ILGA Europe και την συμμετοχή και κάποιων ακτιβιστών που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα του ομοφοβικού και τρανσβοβικού σχολικού εκφοβισμού, μπήκε σε μια γυάλα και έμεινε εκεί για να μην περάσει η πληροφορία παραπέρα δεν υπάρχει ούτε στο επίσημο πρόγραμμα ούτε πουθενά.
• Τη συζήτηση στις 10 Ιουνίου την οργανώνει κάποιος άλλος και απλώς από σύμπτωση γίνεται μια μέρα πριν το επιστημονικό συνέδριο στον ίδιο τόπο και με τα ίδια άτομα που θα συμμετέχουν την επόμενη ημέρα τουλάχιστον από την μεριά της ILGA Europe;
• Η διοργάνωση του συγκεκριμένου επιστημονικού συνεδρίου γίνεται σε απόσταση αναπνοής από τη Γιορτή Περηφάνιας – Athens Pride, που διεξάγεται στις 14 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και εν μέσω όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Πολλές συμπτώσεις και πολλή σιωπή για να μπορέσει κάποιος να πιστέψει ότι αποφάσισαν «να παίξουν μπάλα» στο θέμα της ομοφοβίας και τρανσφοβίας στην εκπαίδευση τώρα. Πάντως την «προπόνηση» την κράτησαν κρυφή σαν επτασφράγιστο μυστικό.
• Για να μην το δουν οι συντηρητικοί σπόνσορες και κόψουν τις χορηγίες;
• Για να μην το δουν οι ενοχλητικοί ακτιβιστές και ζητήσουν ουσιαστική δράση;
• Για να μην το δει ποιος και για ποιους λόγους;
Όπου η κρατική ανεπάρκεια συρρικνώνει τις δομές βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί η «ιδιωτική πρωτοβουλία» με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα είμαστε εδώ να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και να φωνάξουμε όπου χρειαστεί.
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Υ.Γ. Η αιγίδα της Ελληνικής προεδρίας μοιάζει με στάχτη στα μάτια των εταίρων στην Ευρώπη, δεν ψηφίζει νόμους (σύμφωνο συμβίωσης, αντιρατσιστικός κλπ), δεν παίρνει μέτρα κατά της ρητορικής μίσους (σχολεία, κοινωνία), αλλά δίνει την αιγίδα της σε ένα συνέδριο που συμμετέχει η ILGA Europe είναι σαν να τους κλείνει το μάτι και λέει: "είμαστε προοδευτικοί, κοιτάξτε μας!"
Στους ανωτέρω προβληματισμούς μας έρχονται να προστεθούν και τα παρακάτω:
1) Ενημέρωση Βουλής μετά από ερώτηση Μαρίας Γιανανκάκη για την προνομιακή ενίσχυση του ΧτΠ από την ΕΛΑΣhttp://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8c0f6d5b-07ea-4a6f-bb2a-013c90b933d5
2) Συλλογή θέσεων ΧτΠ για το θέμα της Μαρίας που αποπνέουν ρατσισμόhttp://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1581


Σχολικός εκφοβισμός και πολλοί αποκλεισμοί

Δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς το ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του bullying, καθώς οι ΛΟΑΤ οργανώσεις μιλούν για «ξέπλυμα» του Χαμόγελου του Παιδιού από την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και καταγγέλλουν την εξαίρεσή τους.
     
Του Δημήτρη Αγγελίδη

Το ιδρυτικό του συνέδριο στην Αθήνα προγραμματίζει για τις 10 και 11 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 17 οργανώσεις από 12 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η πανευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα ILGA-Europe. Ωστόσο, τέσσερις ελληνικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ [Lesbians for Equality, PoustiRiots, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Οικογένειες Ουράνιο Τόξο] κάνουν λόγο για «ξέπλυμα».

Αντιδράσεις

Οι επιφυλάξεις των οργανώσεων εστιάζονται στον ρόλο που έχει αναλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού», με τους γνωστούς χειρισμούς του στο θέμα της μικρής Μαρίας, χειρισμοί που θεωρήθηκαν ρατσιστικοί, τόσο απέναντι στους Ρομά όσο και στην αιγίδα που δίνει στη διοργάνωση η ελληνική προεδρία της Ε.Ε., τη στιγμή που ελάχιστα έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού σχολικού εκβιασμού και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

«Θεωρούμε ότι η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., αντί να δίνει την αιγίδα της σε “ξέπλυμα” αμφιλεγόμενων συλλόγων, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”, θα έπρεπε πρώτιστα να τηρεί τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε., πράγμα που δεν συμβαίνει, αφού μέχρι στιγμής: α) αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για ένα σύμφωνο συμβίωσης που δεν αποκλείει τους/τις ΛΟΑΤ, και β) δεν έχει ενσωματώσει την Απόφαση-Πλαίσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο εθνικό της δίκαιο (αντιρατσιστικός νόμος)», αναφέρει σε επιστολή του προς την ILGA-Europe το ΣΥΔ. Θυμίζει μάλιστα τη συμμετοχή του προέδρου του «Χαμόγελου» στην οργανωτική επιτροπή του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, το οποίο είχε αποκλείσει από συνάντηση εκπρόσωπο της τρανς κοινότητας πέρσι τον Μάρτιο.

«Είναι προφανές πως η Ελληνική Προεδρία σε συνεργασία με την ΜΚΟ “Χαμόγελο του Παιδιού” προσπαθούν να δείξουν πως πράττουν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που δεν είναι αληθές (pink-washing) [...] Παραμένουμε επιφυλακτικές στη διοργάνωση μιας καμπάνιας από φορείς που ώς τώρα δεν έχουν δώσει δείγματα θετικά προς τα LGBTIQ δικαιώματα», αναφέρει ανακοίνωση των Lesbians for Equality και PoustiRiots.

«Η είδηση για το συνέδριο κοινοποιήθηκε μόνο, όταν είχαν κλείσει οι συμμετοχές. Η πρώτη μέρα με τη συνεργασία της ILGA Europe και τη συμμετοχή και κάποιων ακτιβιστών που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα του ομοφοβικού και τρανσφοβικού σχολικού εκφοβισμού, μπήκε σε μια γυάλα και έμεινε εκεί, για να μην περάσει η πληροφορία παραπέρα [...] Για να μην το δουν οι συντηρητικοί σπόνσορες και κόψουν τις χορηγίες; Για να μην το δουν οι ενοχλητικοί ακτιβιστές και ζητήσουν ουσιαστική δράση; Για να μην το δει ποιος και για ποιους λόγους;» αναρωτιούνται μεταξύ άλλων οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

• Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επιφυλάσσεται να απαντήσει, αφού λάβει γνώση των κειμένων των οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse