Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ομοφοβικοί γονείς; Είμαστε όλοι, πριν να μάθουμε!


 Ταϊβάν : Παρασκευή, 16 Nοεμβρίου 2012 | 21:26


Η μητέρα μιας τρανς κοπέλας δείχνοντας την αγάπη της για αυτή, λέει πως τα lgbt παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να «βγουν απ' την ντουλάπα» στην Ταϊβάν.
  
*
Της Anna Leach
Μετάφραση για το transs.gr
* Πάρβη Πάλμου

Η κυρία Kuo πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των lgbt νέων στην Ταϊβάν βρίσκονται σε κίνδυνο απομόνωσης από τους γονείς τους. Πιστεύει ότι αν τους δοθεί ο χρόνος και η κατάλληλη εκπαίδευση, το 80% των γονέων της Ταϊβάν θα δεχθούν τα lgbt παιδιά τους.

Το Gay Star News ρωτάει για τις δικές της εμπειρίες ως γονέας, τις κοινωνικές αλλαγές στην Ταϊβάν, το γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου και τις συμβουλές της για τα παιδιά των lgbt.

- Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την οργάνωση "Γονείς με Αγάπη" και με τα lgbt παιδιά στην Ταϊβάν;
Η κόρη μου έκανε Coming Out στην ηλικία των 15 ετών, πολύ νέα. Ήταν ένα σοκ για εμάς, αλλά ήταν πάντα ένα "αγοροκόριτσο" οπότε ήδη σκεφτόμουν ότι είναι διαφορετική από τα άλλα κορίτσια. Ο μπαμπάς της μού είπε, ίσως της αρέσουν τα κορίτσια. Ήταν ακόμα ένα σοκ, αλλά πιστεύω λιγότερο έντονο από ό,τι για τους γονείς με πιο θηλυκές κόρες ίσως.
Είναι πολύ χαρούμενη. Έχει επιτέλους μια φίλη. Απλά βαθιά μέσα στην καρδιά της θέλει πραγματικά να γίνει ένα αγόρι ή ένας άντρας κάποια μέρα. Οπότε ελπίζουμε και περιμένουμε να περάσουν οι νέοι νόμοι ώστε τα τρανς άτομα δεν θα χρειάζεται να κάνουν χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν επίσημα το φύλο τους. Έχει ήδη απαλλαγεί από τους μαστούς, αλλά το να προχωρήσει σε άλλες πιο σοβαρές επεμβάσεις πραγματικά δεν το εγκρίνουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι κακό για την υγεία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι απαραίτητο. Κανείς δεν πρόκειται να ελέγξει!


- Πιστεύετε ότι οι γονείς όλο και περισσότερο αποδέχονται τα lgbt παιδιά τους στην Ταϊβάν;
Ναι σίγουρα. Εφόσον έχουν περάσει πολλά και διαφορετικά στάδια, προσωπική παρατήρηση μου είναι ότι το 80% των γονέων αποδέχονται τα παιδιά τους. Μπορεί να χρειαστούν τέσσερα ή πέντε χρόνια, αλλά στη συνέχεια πραγματικά καταλαβαίνουν.
Στην αρχή οι γονείς αναρωτιούνται "Γιατί; Γιατί το δικό μου παιδί;" Έχουμε πει στους γονείς ότι δεν είναι επιλογή του παιδιού και αυτή η συνειδητοποίηση έχουμε παρατηρήσει ότι βοηθά. Συνήθως κατηγορούν άλλα παιδιά, ή τους δασκάλους ή το περιβάλλον, έτσι προσπαθούμε να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι είναι κάτι φυσικό.
Το 80 ή 90% των lgbt παιδιών δεν κάνουν Coming Out στους γονείς τους. Είναι φοβισμένα. Λένε ότι "οι γονείς μου είναι παλαιών αρχών, πεισματάρηδες, δεν θα ακούσουν". Τους ενθαρρύνω να βγουν απ' την ντουλάπα.

- Τι συμβουλεύετε τα παιδιά που σας λένε, "ξέρω ότι οι γονείς μου είναι πολύ αυστηροί και ομοφοβικοί και δεν θα καταλάβουν".
Είμαστε όλοι ομοφοβικοί πριν να ενημερωθούμε. Θα πρέπει να διατηρήσετε μια καλή σχέση με τους γονείς σας. Είναι πραγματικά σημαντικό. Στη συνέχεια, θα έχετε μια καλύτερη ζωή στο σπίτι. Ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει Coming Out ακόμα, μπορείτε να μιλήσετε με αυτούς που θα σας ακούσουν περισσότερο και θα σας σεβαστούν.
- Γνωρίζετε πως κάποια LGBT παιδιά απλά δεν μιλούν με τους γονείς τους πια. Ζουν σε άλλη πόλη και πάνε στο σπίτι μόνο μία φορά το χρόνο για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Έτσι είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να κατανοήσουν, όχι μόνο το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και του φύλου, αλλά και γιατί κρατούν απόσταση από αυτούς.
Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αν έχετε κρατήσει μια απόσταση από τους γονείς σας, μόνο και μόνο επειδή είστε ομοφυλόφιλος. Οι γονείς δεν είναι και τόσο κακοί. Αλλά θα πρέπει να αφήσετε τους γονείς σταδιακά να καταλάβουν τι συμβαίνει με εσάς.

- Ποιες είναι οι δραστηριότητες της οργάνωσης "Γονείς με Αγάπη" στην Ταϊβάν;
Έχουμε ξεκινήσει ένα εργαστήρι σχετικά με το πώς να κάνει ένα παιδί Coming Out στους γονείς του. Βοηθάμε τα παιδιά να γράφουν γράμματα. Γράφοντας κάτι ώστε οι γονείς να μπορούν να το διαβάσουν είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι αρκετή μόνο η συζήτηση και ο τσακωμός. Προτού γίνει το Coming Out είναι καλό για ένα παιδί να γράφει γράμματα και e-mail κάθε εβδομάδα. Στη συνέχεια, όταν οι γονείς έρθουν πιο κοντά στο παιδί, τότε θα είναι έτοιμοι να ακούσουν.
Μιλάω με πολλούς γονείς και μερικές φορές απλά δεν γνωρίζουν όλα τα γεγονότα και δεν έχουν τις σωστές πληροφορίες. Γι 'αυτό χρειάζεται χρόνος ώστε να είναι σε θέση να καταλάβουν. Μερικές φορές πιστεύουν την κάθε κουβέντα που ακούν στο δρόμο, οι άνθρωποι λένε "θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα μοναχό" ή πηγαίνετε σε ένα ναό για να αλλάξετε τα παιδιά σας.
Όταν τα παιδιά αποκρύπτουν τα γεγονότα από τους γονείς για τόσα πολλά χρόνια είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς, ειδικά αν νομίζουν ότι τους έχουν πει ψέματα. Μερικά παιδιά προσποιούνται ότι είναι ετεροφυλόφιλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


- Άκουσα χθες ότι πολλές οικογένειες απορρίπτουν τους συγγενείς τους όταν ακούν ότι έχουν τον ιό HIV;
Ναι, επειδή δεν καταλαβαίνουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το AIDS και τον ιό HIV και ποια είναι η διαφορά κατά πόσο η ασθένεια είναι μεταδοτική. Είναι φοβισμένοι.

- Είχατε οποιαδήποτε σύγκρουση με την κυβέρνηση ή άλλες ομάδες;
Πέρυσι προέκυψε ένα δυσάρεστο θέμα. Το υπουργείο Παιδείας επρόκειτο να προσθέσει κάτι για θέματα lgbt στα σχολικά βιβλία για παιδιά ηλικίας δημοτικού και γυμνασίου. Υπήρξαν διαμαρτυρίες από θρησκευτικές ομάδες λέγοντας "γιατί προσπαθούν να διδάξουν τα θέματα που αφορούν τη lbgt κοινότητα; θα κάνουν τα παιδιά μας γκέι, λεσβίες, αμφί, τρανς;".
Τελικά πέρασε, αλλά έπρεπε να τροποποιηθεί το βιβλίο. Υπήρξαν δημόσιες ακροάσεις και μιλήσαμε με άλλους γονείς και τους εξηγήσαμε "ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι μεταδοτική, το παιδί σας δεν μπορεί κολλήσει έναν 'ιό' που δεν υφίσταται". Μπορεί να μην άκουγαν τα παιδιά τους αλλά σεβόντουσαν περισσότερο την άποψη των άλλων γονέων.


- Παρατηρείτε το φαινόμενο του ομοφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία στην Ταϊβάν;
Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, γιατί δεν αποκαλύπτονται στο σχολείο έτσι ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μην γνωρίζουν. Οι εκπαιδευτικοί εξελίσσονται όλο και καλύτερα διότι εξαιτίας της εκπαίδευσης, το σύνολο της κοινωνίας αποδέχεται τα lgbt παιδιά όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Αλλά νομίζω ότι η στάση των παιδιών είναι ακόμα πολύ κλειστή, επειδή είναι νέοι δεν μπορούν να κρίνουν ποιους μπορούν να εμπιστευτούν. Θέλω πραγματικά αυτά τα παιδιά να έχουν έναν πιο ευτυχισμένο, πιο "ανοιχτό" τρόπο ζωής.

- Έχετε πατέρες που συμμετέχουν στην ομάδα, καθώς και μητέρες;
Ναι ναι, οι άνθρωποι είναι προκατειλημμένοι και συνήθως πιστεύουν ότι "οι πατέρες δεν μπορούν να το δεχτούν", αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Απλά δεν θέλουν να έρχονται στις συναντήσεις τόσο συχνά. Πιστεύουν ότι η συζήτηση για τα προβλήματα και η έκφραση των συναισθημάτων ή το κλάμα είναι κάτι που αρμόζει μόνο στις γυναίκες. Αλλά το αποδέχονται.

- Υποστηρίζετε την εκστρατεία για γάμο ανεξαρτήτως φύλου στην Ταϊβάν;
Σίγουρα, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα για αυτά τα παιδιά. Ένα πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα lgbt παιδιά δεν καταλαβαίνουν το γάμο, ίσως διότι οι νέοι έχουν μάθει να σκέφτονται "μα ο γάμος είναι για έναν άνδρα και μια γυναίκα, δεν με αφορά". Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει γάμος και δεν σκέφτονται την πιθανότητα μακροπρόθεσμων σχέσεων.
Θα ήταν πολύ θετικό για αυτά αν νομιμοποιηθεί ο γάμος ανεξαρτήτως φύλου. Θέλουμε να παντρευτούν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αυτό είναι πραγματικά το όνειρό μας να έχουν μια οικογένεια, να κάνουν παιδιά.
Χρειάζονται το γάμο, το σύστημα, το νόμο, τα πάντα. Θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους. Συμβαίνει αυτό όταν κάποιος παντρεύεται. Αυτό ισχύει και για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Αν δεν έχουν ένα σύστημα γάμου τότε οι σχέσεις καταρρέουν, ίσως μετά από τρεις μήνες, ίσως και μετά από τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό διαζυγίων είναι πολύ υψηλό, νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν να πάρουν στα σοβαρά το γάμο.
Νομίζω ότι αν νομιμοποιηθεί ο γάμος του ιδίου φύλου τα πάντα θα αλλάξουν, γρήγορα. Νομίζω ότι θα επιτραπεί ο γάμος τον ομοφυλοφίλων στην Ταϊβάν πολύ σύντομα.


- Τι συμβουλές δίνετε στους lgbt νέους στην Ταϊβάν;
Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να βγαίνουν περισσότερο στην κοινωνία, όχι μόνο στους γονείς, αλλά οι γονείς είναι σημαντικοί, η οικογένεια τους μπορεί πραγματικά να τους υποστηρίξει σε όλη τη διαδρομή, μέσα από οτιδήποτε. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά τελικά θα καταλάβουν τι είναι καλύτερο για αυτά.
Οι γονείς στην Ταϊβάν είναι αρκετά χαλαροί. Πιστεύουν ότι αν θέλουν να έχουν παιδιά, εντάξει, αλλά αν δεν το κάνουν, είναι επίσης αποδεκτό. Έχουμε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Ταϊβάν ούτως ή άλλως. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε έλλειψη παιδιών νεαρής ηλικία. Οπότε αυτό δεν αφορά μόνο τα lgbt άτομα.
Η κοινωνία αλλάζει ραγδαία. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε παιδιά ώστε να μας στηρίξουν όταν θα γεράσουμε. Πολλές φορές τώρα πια σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται πολύ χρόνο και χρήματα για να αναθρέψει κάποιος ένα παιδί! Έτσι δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση για τους νέους στην Ταϊβάν για να κάνουν παιδιά, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Οπότε δεν νομίζω πως τα lgbt παιδιά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως δικαιολογία για να μην αποκαλυφθούν στους γονείς τους.
Τα LGBT παιδιά πρέπει να αποδεχθούν τον εαυτό τους. Νομίζω ότι ακόμα φοβούνται ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν θα τους δεχτούν, αλλά αυτή η συμπεριφορά εισάγει διακρίσεις εις βάρος τους. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Ο φόβος αυτός είναι ριζωμένος στο μυαλό τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο άσχημα στην πραγματικότητα.


- Ποια θέματα αντιμετωπίζουν τα lgbt παιδιά στην Ταϊβάν;
Συνήθιζα να μιλάω στα παιδιά και να λέω, "δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά υγιές να περιορίζεστε στην ομάδα σας που αποτελείται από άτομα της lgbt κοινότητας, 24 ώρες την ημέρα". Η κόρη μου είναι πραγματικά "ανοιχτή" σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό της, κι έτσι δεν περνά πολύ χρόνο με lgbt ομάδες. Για εκείνη δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο, διότι συνειδητοποιεί ότι πρέπει να ασχοληθεί και με την υπόλοιπη κοινωνία.
Δεν είναι απαραίτητο να περνάτε χρόνο μόνο με το "είδος σας" όλη την ώρα, διότι εξαρτάστε ο ένας απ' τον άλλο και στη συνέχεια, δημιουργείτε την αντίληψη ότι δεν μπορείτε να κοινωνικοποιηθείτε στην ετεροφυλόφιλη κοινωνία. Λένε ότι "δεν μας καταλαβαίνουν", αλλά ίσως το πρόβλημα είναι ότι ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο με το "είδος σας". Έτσι δεν αφήνετε το υπόλοιπο της κοινωνίας να σας καταλάβει. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ταϊβάν.
Συναντώ ανθρώπους ετεροφυλόφιλους που λένε "είμαι πολύ φιλικός, είμαι ανοιχτόμυαλος, αλλά δεν μπορώ να βρω κανέναν σε ολόκληρη την κοινότητα μου που είναι lgbt, επειδή δεν αποκαλύπτονται σε μένα".

- Οπότε δεν παρατηρείται το φαινόμενο της ομοφοβίας στην Ταϊβάν;
Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι ομοφοβικοί στην Ταϊβάν τώρα. Όταν ήμουν νέα, είμαι 57 ετών, η κοινωνία ήταν πολύ κλειστή και προκατειλημμένη. Δεν μας άρεσε η ιδέα του διαζυγίου. Οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί έχανε την τιμή του "Δεν μπορώ να αφήσω τους συναδέλφους μου να μάθουν ότι το παιδί μου πήρε διαζύγιο" και ένα παιδί εκτός γάμου ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα, άνθρωποι θα μπορούσαν να σκοτωθούν εξαιτίας της σύγκρουσης. Αλλά στις μέρες μας οι άνθρωποι το αποδέχονται. Και δέχονται τους γάμους μεταξύ αυτοχθόνων της Ταϊβάν και Κινέζους Χαν. Δεν πιστεύω ότι το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού θα είναι πρόβλημα για τους ανθρώπους να αποδεχθούν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.
Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των θρησκευτικών ομάδων τάσσονται υπέρ των ομοφυλόφιλων ανθρώπων - αλλά αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Μόνο το 3% των ανθρώπων στην Ταϊβάν είναι Χριστιανοί και μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς τάσσονται υπέρ των ομοφυλόφιλων ατόμων. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά!
Άλλοι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν. Μπορεί να είναι κάπως ανόητοι αλλά δεν πιστεύω ότι έχουν την πρόθεση να κάνουν κακό. Από τη στιγμή που θα επιμορφωθούν είναι εντάξει.
Είμαι πολύ αισιόδοξη. Νομίζω ότι σε τρία ή τέσσερα χρόνια ο οργανισμός αυτός δεν θα είναι απαραίτητος. Όπως συνηθίζαμε να έχουμε ομάδες υποστήριξης για διαζευγμένες γυναίκες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο πια, επειδή γίνονται αποδεκτές στην κοινωνία

1 σχόλιο :

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse