Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανία: Ναι στην διαδοχική παιδοθεσία για τα λεσβιακά ζευγάρια

Γερμανία: Ναι στην διαδοχική παιδοθεσία για τα λεσβιακά ζευγάρια

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας επέκτεινε τους νόμους της Lbtiqπαιδοθεσίας ώστε να γίνουν σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν για τα ετερό ζευγάρια. 

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ισχύουσα νομοθεσία εισάγει διακρίσεις. 

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ανέτρεψε την απαγόρευση στις 19 Φεβρουαρίου στις λεγόμενες “διαδοχικές παιδοθεσίες" για λεσβιακά ζευγάρια που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης. 

Σύμφωνα με την απόφαση, αν μια συντρόφισα έχει παιδοθετήσει ένα παιδί, η άλλη συντρόφισα έχει πλέον το δικαίωμα να γίνει η θετή γονέας του παιδιού.

Μέχρι τώρα, μπορούσε να παιδοθετήσει μόνο το βιολογικό παιδί της συντρόφισάς της. Αυτή η πτυχή του δικαίου της παιδοθεσίας είχε προηγουμένως εφαρμογή μόνο σε ετερό ζευγάρια, μια διάκριση που το δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε πως είναι ενάντια στο βασικό δίκαιο της Γερμανίας και ως εκ τούτου ήταν αντισυνταγματική. 

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα λεσβιακά ζευγάρια θα μπορούν να έχουν παιδιά, όπως και τα παντρεμένα ζευγάρια. 

"Όπως στο γάμο έτσι και στο Σύμφωνο Συμβίωσης, η παιδοθεσία παρέχει στα παιδιά νομική ασφάλεια και υλικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη φροντίδα, το επίδομα και το κληρονομικό δίκαιο", είπε ο προεδρεύων δικαστής Ferdinand Kirchof στο δικαστήριο. 

Η απόφαση ήρθε μετά τη νομική προσφυγή μιας λεσβίας που της είχαν απαγορεύσει την παιδοθεσία ενός βουλγαρικής καταγωγής παιδιού το οποίο είχε παιδοθετήσει ήδη η συντρόφισά της. 

Η απόφαση της Τρίτης δεν αλλάζει τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει στα λεσβιακά ζευγάρια να παιδοθετήσουν από κοινού ένα παιδί. Μπορούν ακόμη να παιδοθετήσουν μόνο το ίδιο το παιδί σε ατομική βάση. 

Η Γερμανία νομιμοποίησε το Σύμφωνο Συμβίωσης το 2001, αλλά παρά τις πρόσφατες αποφάσεις στην Αγγλία και στη Γαλλία, δεν έχει ακόμη κινηθεί για να επιτρέψει τον Lbtiq γάμο. 

Την ειδηση την βρήκαμε στις 19.2.13 από την dw.de στην http://www.dw.de/germanys-top-court-extends-gay-adoption-law/a-16609658 

Υπάρχει ρητή Συνταγματική αναφορά για το φύλο των μελλονύμφων στο γάμο στη Γερμανία και είναι εξαιρετικά δύσκολη η αλλαγή στο Σύνταγμα. 

Τα λεσβιακά ζευγάρια που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά πολύ λιγότερα δικαιώματα από τα ετερό ζευγάρια. 
Νομικά οι σύζυγοι Συμφώνου Συμβίωσης θεωρούνται συγγενείς, δηλαδή επιτρέπεται να φέρουν το ίδιο όνομα και να παρουσιάζονται οικογενειακά, κοινωνικά και επαγγελματικά ως σύζυγοι. Εάν μάλιστα η μία είναι αλλοδαπή, μπορεί χωρίς πρόβλημα να πάρει άδεια παραμονής και εργασίας. Επίσης επιτρέπεται η παιδοθεσία, εάν η μία από τις δύο έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο ή σχέση. 
Στα λιγότερα δικαιώματα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά το φορολογικό σύστημα, όπου ενώ επιτρέπεται οι λεσβίες σύζυγοι να έχουν κοινή περιουσία, ο φόρος κληρονομίας είναι τόσο υψηλός, που στην πράξη καθίσταται αδύνατο να κληρονομήσει κάποια λεσβία την σύζυγο της. Κι αυτό διότι τα λεσβιακά ζευγάρια δεν δικαιούνται διευκολύνσεων σε αντίθεση με τα ετερό ζευγάρια που τυγχάνουν διευκολύνσεων της τάξεως έως και 500.000 Ευρώ. 
Όπως τα ετερό ζευγάρια σε γάμο σε περίπτωση διαζυγίου η οικονομικά ασθενέστερη υποστηρίζεται από την πρώην σύζυγο, ενώ σε περίπτωση ανεργίας της μίας εκ των συζύγων μετράει και το εισόδημα της άλλης που εργάζεται, πράγμα που σημαίνει ότι η άνεργη δικαιούται και λαμβάνει λιγότερο επίδομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse