Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η πόλη μας ανήκει! του Λύο Καλοβυρνά


Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 00:00

Έρχεται το Athens Pride και μόλις τέλειωσε η φετινή μου ομάδα για τη (μη) μητρότητα, όπου μιλήσαμε για τη γυναικεία σεξουαλικότητα (και το πώς γυναικεία ερωτική επιθυμία και μητρότητα αλληλοακυρώνονται κοινωνικά), αλλά και για τους ρόλους που μας μαθαίνουν από μικρά: πώς να μιλάμε, να φερόμαστε, να κάνουμε σεξ (ή να μην κάνουμε). Οι λεσβίες της ομάδας μίλησαν επίσης για το πώς ενοχοποιούνται οι γυναίκες που προτιμούν τον ενεργητικό ρόλο στο σεξ – μια ενοχοποίηση που αντιστοιχεί με την ντροπή των γκέι αντρών που προτιμούν τον παθητικό ρόλο στο σεξ.

Θα μας τρελάνεις! Τι σχέση έχει η ομοφυλόφιλη περηφάνια με τους ρόλους; Τεράστια! Εκπαιδευόμαστε πάρα πολύ αυστηρά από την ώρα που γεννιόμαστε πώς (δεν) πρέπει να λειτουργούμε –ως άντρες, ως γυναίκες– για να θεωρούμαστε φυσιολογικοί και να γινόμαστε αποδεκτοί από τους γύρω μας. Οι γκέι λοξοδρομήσαμε από αυτή την εκπαίδευση – κάνουμε σεξ με το ίδιο φύλο και μάλιστα πολλοί από μας όχι μόνο κάνουμε σεξ (κρυφά), αλλά κάποιοι ερωτευόμαστε και θέλουμε να το δείχνουμε, να συζήσουμε, ακόμα και να κάνουμε παιδιά. Αφύσικα πράματα, ε;

Δυστυχώς, πολλοί γκέι γυναίκες και άντρες έχουν πειστεί ότι είναι αφύσικα αυτά τα πράματα. Νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι λάθος. Ή ότι παραπάει να ζητήσουμε κάτι παραπάνω. Θα προκαλέσουμε. Ακόμα κι όσοι έχουμε ξεπεράσει τη ντροπή που μας έχουν εμβολιάσει βαθιά μέσα μας, εξακολουθούμε να επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά στερεότυπα (π.χ. να γουστάρουμε να τον παίρνουμε και τι σημαίνει αυτό για τον ανδρισμό μας, να γουστάρουμε να πηδάμε τη σύντροφό μας και να ν' ανησυχούμε τι σημαινει αυτό για τη γυναικότητά μας).

Η μεταξύ μας συναναστροφή δεν είναι γκετοποίηση, όπως πιπιλίζουν διάφοροι. Είναι τρόπος να δυναμώσουμε, να καταρρίψουμε αυτά τα στερεότυπα, να δούμε πόσο πιο καλύτεροι είμαστε. Καλύτεροι απ' ό,τι μας προδιέγραφαν (μόνοι, περιθωριακοί, σφαγμένοι). Εκεί στοχεύει το Pride: να διεκδικήσουμε χώρο και μέσα μας και έξω, στην κοινωνία, όπως είμαστε και όπως θέλουμε να είμαστε (που δεν είναι πάντα το ίδιο).

Γύρω μας η βία αυξάνει καθημερινά. Και η νεοναζιστική και η κρατική και η αριστερίστικη. Νομιμοποιείται και θεωρείται φυσιολογική κι αναμενόμενη. Γι' αυτό το λόγο, το φεστιβάλ γκέι περηφάνιας έχει περισσότερη σημασία από ποτέ: να (μας) δείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι δεν μουλώχνουμε στο σαλονάκι μας, ελπίζοντας εμείς κι η παρεούλα μας να τη γλυτώσουμε. Χτες ήταν οι οροθετικές ιερόδουλες. Σήμερα είναι οι μετανάστες. Αύριο θα είμαστε εμείς, οι ανύπαντρες μητέρες, όλοι όσοι δεν χωράνε στα ανεγκέφαλα κουτάκια του «φυσιολογικού».

Το Σάββατο 9 Ιουνίου γίνεται για όγδοη χρονιά το Φεστιβάλ Περηφάνιας, ενώ 22/23 Ιουνίου γίνεται το πρώτο gay pride και στη Θεσσαλονίκη! Ειδικά τώρα που οι φασίστες κάνουν πόγκρομ στους δρόμους της πόλης εναντίον των «ανεπιθύμητων», εμείς πρέπει να μην τους χαρίσουμε την πόλη! Σε μια εποχή που καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ χείριστων και τρισχείριστων κομμάτων, εγώ επιλέγω να διαλέξω με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τους τριλοβίτες του ΚΚΕ, τους νεοναζί της ΧΑ, τους νεοναζί με λίγα λιπαρά του Καμμένου ή τους ληγμένους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους καταλαβαίνω καλύτερα: βρωμάει περισσότερο η στενομυαλιά τους, είναι πιο ξεκάθαρο το ανελεύθερο, ομοφοβικό μήνυμά τους.

Πιο ύπουλη είναι η ψεύτικη «ανοιχτομυαλιά» τύπου Τζήμερου, που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν κουτί με σοκολατάκια: διαλέγει μόνο αυτά που του αρέσουν.Καλοί οι μετανάστες αλλά με δικαιώματα από το καλάθι της λαϊκής! Καλοί κι οι γκέι ακτιβιστές, αλλά όχι και να θέλουν να γίνουν πολιτικοί! Η ανοιχτομυαλιά του ξεβάφει χειρότερα κι από χρωμοσαμπουάν.

Γι' αυτό τώρα η συμμετοχή μας στην παρέλαση περηφάνιας το Σάββατο είναι πιο πολιτική από ποτέ: Αξίζουμε ολόκληρες ζωές, όχι φοβισμένοι σπίτια μας!
Παρασκευή, 8 Ιούνιου, 20:00

απολαύστε την Γκέι Χορωδία του Βερολίνου Männer-Minne, στην πλατεία Καπνικαρέας & Ερμού.
Σάββατο, 9 Ιουνίου: Πλατεία Κλαυθμώνος

    11:00 Banner Project: Absent Friends. Άφησε το μήνυμα σου στο πανό μας, προς τιμή, μνήμη και αλληλεγγύη σε όσες/όσους δεν είναι μαζί μας σήμερα
    14:00-17:00 LGBTQ Olympics 2012 H Colour Youth διεξάγει αγώνες ενάντια στην ομοφοβία με το Rainbow στεφάνι της νίκης
    17:45 Männer-Minne – Η Γκέι Χορωδία του Βερολίνου
    18:00 Παρέλαση
    20:00-00:00 Πάρτυ & Συναυλία DJ sets, drag show με τις Κούκλες. Συναυλία με: Κέλλυ Κάλτση, Ράλλια Χρηστίδου, Leon, Ματούλα Ζαμάνη με τους Angry Birds, My Wet Calvin, Ilia Darlin, Tareq. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ρήγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse