Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς “Homophobic attack by police officers at the centre of Athens”.


Ξεκινώντας από χλευαστικά σχόλια, συνέχισαν με επιθετική συμπεριφορά, ύβρεις και απειλές, ενώ ζήτησαν και έλεγχο ταυτοτήτων. Καταγγέλλουν ότι το «100» αρνήθηκε να παρέμβει, παραπέμποντας στη ΓΑΔΑ.


        
Της Διαλεκτής Αγγελή

Θύματα ομοφοβικής επίθεσης από αστυνομικούς έπεσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δύο νεαροί που έκαναν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επειδή περπατούσαν χέρι χέρι. Το συμβάν κατήγγειλαν στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουνάνης και ο Χάρης Βασιλάκης, ενώ το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι το κατέγραψε στο πλαίσιο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Λεκτική πρόκληση

«Την Παρασκευή γύρω στις 22.40 περπατούσαμε με τον Χάρη στη συμβολή των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη πιασμένοι χέρι χέρι, όταν ακούσαμε κάποιον από μία σταθμευμένη διμοιρία αστυνομικών με δίκυκλα να σχολιάζει χλευαστικά “ζευγάρι είναι;” και “ποιος είναι ο άντρας;”», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουνάνης, ένας από τους 324 προσφεύγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, ακτιβιστής στις οργανώσεις PoustiRiot, E.R.G.O., Equal Rights Greece Org. και εθελοντής στο Athens Pride.

«Αντιδράσαμε αμέσως καλώντας οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο προκειμένου να αναφέρουμε το περιστατικό, αλλά και προσπαθώντας να δείξουμε ότι ακούσαμε το σχόλιο και ότι δεν θα το αφήναμε έτσι.
Μας πλησίασαν τέσσερις από τους περίπου δέκα αστυνομικούς που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο και ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στις τσάντες μας. Μας προκαλούσαν λεκτικά σε έντονα υβριστικό τόνο, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Τι; Ομοφοβία; Ομοφυλόφιλη βία; Τι είναι ομοφοβία;”, “δεν προστατεύονται αυτά από τον νόμο, λες μαλακίες”, “έχεις γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο και τα λες αυτά;”, “μας λέτε αυτά και μας κάνετε μαγκιές, εμείς ξέρουμε καλύτερα πλέον”, ενώ σε εριστικό ύφος ο ένας από αυτούς επέμενε να ρωτά ποιος είναι τελικά ο άντρας και ένας άλλος έλεγε ότι “τα έχουμε ισοπεδώσει όλα” και ότι προκαλούμε.

»Στο μεταξύ, ο -καθώς φαίνεται- επικεφαλής της ομάδας συνέχιζε να μιλάει με επιθετικό ύφος αμφισβητώντας το γεγονός ότι υποστήκαμε οποιουδήποτε είδους βία. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά προσπάθησε να μου δείξει πώς θα ήταν η “πραγματική” βία, αρπάζοντάς με από το χέρι και κολλώντας με με δύναμη στον τοίχο. Επαθα σοκ και του έλεγα ότι από αυτούς περιμένουμε να μας προστατεύουν και όχι να μας ασκούν οποιασδήποτε μορφής βία, ενώ ο Χάρης τούς τόνιζε το απαράδεκτο της συμπεριφοράς τους εν ώρα υπηρεσίας».

Αφού ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, έγινε έλεγχος ταυτοτήτων και η ομάδα αποχώρησε. «Στη στολή του ενός διέκρινα τη βασιλική σημαία, ενώ δεν είδα πουθενά τον αριθμό του για να μπορέσει να γίνει συγκεκριμένη καταγγελία. Καλέσαμε το 100 απ’ όπου μας είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να πάμε από τη ΓΑΔΑ και όχι σε κάποιο κοντινό αστυνομικό τμήμα». «Το 100 έπρεπε να στείλει αμέσως περιπολικό ή να ζητήσει από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να παρέμβει άμεσα η ίδια για να συλλάβει τους αστυνομικούς και να προχωρήσει στη διερεύνηση της καταγγελίας στο πλαίσιο του Αυτόφωρου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ.

«Απροστάτευτοι»


«Από εκείνο το βράδυ βρισκόμαστε σε έναν ψυχολογικό κυκεώνα. Αισθανόμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Νιώθουμε λες και βιαζόμαστε από αυτούς που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν…», καταλήγει ο Γιώργος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δίκτυο καταγράφει περιστατικό ομοφοβικής επίθεσης που εμπλέκει την αστυνομία. Θυμίζουμε τις αθρόες προσαγωγές ομοφυλόφυλων και τρανς ατόμων, που ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου 2013 και συνεχίστηκαν για αρκετά εικοσιτετράωρα μετά, στη Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν από την έναρξη του περσινού gay pride.




Τί κάνουμε αν δεχθούμε ομοφοβική-τρανσφοβική επίθεση.

Primary tabs







Βία είναι κάθε σωματική, ψυχολογική ή/και λεκτική κακοποίηση ανθρώπου που δμιουργεί σωματικό ή/και ψυχικό πόνο ή πληγές.
Προσέχουμε για να έχουμε:
  • Έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα όταν περπατάμε μόνοι μας
  • Αν έχουμε πιει ζητάμε από κάποιον να μας συνοδεύσει
  • Αν καποιος μας περιμενει σπιτι τον ενημερωνουμε ότι ερχόμαστε
  • Εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, αν νιώθουμε ότι κάποιος μας παρακολουθεί ή οτιδήποτε δε το αγνοούμε
  • Δε πάμε από δρόμους που δε ξέρουμε ούτε και περπατάμε με φόβο
Αν υποπτευθούμε ότι απειλούμαστε:
  • Πάμε κάπου όπου έχει φώτα ή κάμερες π.χ. τράπεζα
  • Προσπαθούμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνοι/ες τηλεφωνούμε σε κάποιον
  • Κοιτάζουμε και παρατηρούμε συγκρατούμε πρόσωπα, πινακίδες ό,τι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προσώπου
  • Σε περίπτωση λεκτικής επίθεσης που εξελίσσεται σε σωματική προσπαθούμε να αποφύγουμε τη συμπλοκή αν θεωρούμε ότι κινδυνεύουμε

Αν βρισκόμαστε σε κίνδυνο:
  • Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τη προσοχή. Φωνάζουμε “Φωτιά” ή αν έχουμε χρησιμοποιούμε σφυρίχτρα
  • Προσπαθούμε να διαφύγουμε
  • Αν βρισκόμαστε στο έδαφος καλύπτουμε το κεφάλι
Μετά το περιστατικό:

  • Καταγγέλουμε την επίθεση στην αστυνομία και επιμένουμε να καταγραφεί ως περιστατικό ομοφοβικής ή τρανσφοβικής βίας
  • Ζητάμε αντίγραφο της καταγραφής του περιστατικού από το βιβλίο συμβάντων
  • Αν υπάρχουν πληγές/τραύματα πηγαίνουμε στο νοσοκομείο και ζητάμε εξέταση από ιατροδικαστή επιμένοντας να συνταχθεί αντίστοιχη έκθεση
  • Επικοινωνούμε με τη γραμμή LGBTQ Κατά της Βίας 693 093 8505 ή στελνουμε email στο kataggeile.to@gmail.com. Καλώντας σε αυτό το νούμερο μπορούμε να ζητήσουμε άτομα της ομάδας υποστήριξης να μας συνοδεύσουν στην αστυνομία, στο νοσοκομείο ή αλλού

Αν τύχει και έιμαι μάρτυρας ενος ομοφοβικού περιστατικού
  • Δεν στεκόμαστε απαθείς, φωνάζουμε για βοήθεια, καλούμε την αστυνομία.
  • Καταγράφουμε στοιχεία των δραστών
  • Αν είμαι μάρτυρας ψυχολογικής ή λεκτικής βιας υποστηρίζουμε το θύμα, δείχνουμε ότι δεν είναι μόνος/μόνη
  • Επικοινωνούμε με τη γραμμή LGBTQ Κατά της Βίας 693 093 8505 ή στελνουμε email στο kataggeile.to@gmail.com.

Από το φυλλάδιο που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της πορείας ενάντια στις ομοφοβικές/τρανσφοβικές επιθέσεις.
Διαδώστε το, Όλοι/Όλες πρέπει να ξέρουμε

- See more at: http://diekdikw.gr/article/%CF%84%CE%AF-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CF%87%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%83%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7#sthash.FkySLinF.dpuf


LGBT ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Θέμα: «Ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας».

     Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων, με την παρούσα δημόσια δήλωση εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους σχετικά με πολύ σοβαρό περιστατικό ομοφοβικής -λεκτικής και σωματικής- βίας κατά δύο γκέι αντρών από ομάδα αστυνομικών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών»[1]:

Θύμα ομοφοβικής επίθεσης από αστυνομικούς έπεσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (25/7/2014) δύο νεαροί, που έκαναν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επειδή περπατούσαν χέρι χέρι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Οι αστυνομικοί προχώρησαν τόσο σε λεκτική όσο και σε σωματική βία. Η ρητορική τους συνοψίζεται στις φράσεις: «τι; ομοφοβία; ομοφυλόφιλη βία; τι είναι ομοφοβία;», «δεν προστατεύονται αυτά από τον νόμο, λες μαλακίες», «έχεις γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο και τα λες αυτά;», «μας λέτε αυτά και μας κάνετε μαγκιές, εμείς ξέρουμε καλύτερα πλέον», «τα έχουμε ισοπεδώσει όλα» και «ε, προκαλέσατε», ενώ λίγο αργότερα ο -καταπώς φαίνεται- επικεφαλής της ομάδας άρπαξε τον έναν νεαρό από το χέρι και τον κόλλησε με δύναμη στον τοίχο, προκειμένου να του «δείξει» τι είναι «πραγματική βία».
«Από εκείνο το βράδυ βρισκόμαστε σε έναν ψυχολογικό κυκεώνα. Αισθανόμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Νιώθουμε λες και βιαζόμαστε από αυτούς που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν…»
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέγραψε το συμβάν στο πλαίσιο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ ο εκπρόσωπός του, Παναγιώτης Δημητράς, καταγγέλλει με τη σειρά του την ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θεωρούμε το περιστατικό αυτό ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς προέρχεται από την αστυνομία που αποστολή της είναι η προστασία όλων των πολιτών και όχι ο εκφοβισμός, η τρομοκράτησή τους, πολλώ δε παραπάνω η άσκηση ρατσιστικής λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον τους. Καταδεικνύει δε ότι ο ρατσισμός, η κλιμακούμενη ομοφοβία, λεσβοφοβία και τρανσφοβία έχουν λάβει θεσμοποιημένα χαρακτηριστικά στη χώρα μας.

Καταδικάζουμε με έντονο και απερίφραστο τρόπο την αυθαιρεσία, την θεσμοποιημένη ρατσιστική ομοφοβική, λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία, ενώ δηλώνουμε ότι οι λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά τους και απαιτούν να γίνονται αυτά σεβαστά και να εφαρμόζονται σε ένα κράτος δικαίου.

Καλούμε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές:

  • να προβούν σε ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού αυτού, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.
  • να καταρτίσουν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, εξειδικευμένα στην προστασία των LGBT πολιτών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου, σε συνεργασία με τις LGBT οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Καλούμε επιπλέον την Πολιτεία: α) να αναθεωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη Σύσταση Γραφείων κατά της Ρατσιστικής Βίας, με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, και, β) να ενσωματώσει την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ε.Ε.» που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Δηλώνουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους/ες τους/τις LGBT ανθρώπους απέναντι στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την ομοφοβική, λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία.


ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ


Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.).

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Thessaloniki Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας - Athens Pride.

Lesb.Equal - Λεσβίες για την Ισότητα.

Good as You(th) – Κοινότητα LGBTIQ Νέων Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση.

Θετική Φωνή.

QueerTrans.


  

Athens, July 31, 2014
 JOINT PRESS RELEASE
“Homophobic attack by police officers at the centre of Athens”.
 The undersigned organizations, that support the rights of lesbian, gay, bisexual and trans people, are expressing with this public statement their deep concern and protest against a very serious incident of verbal and physical homophobic violence by police officers against two gay men at the historic center of Athens.
More specifically, as reported in the “Journalists’ Newspaper” [1]:
Last Friday night (07/25/2014) two young men were attacked by Police officers because they were walking hand in hand at the historic centre of Athens. The victims told the newspaper that it was a homophobic incident.
The officers assaulted physically and verbally the two men in a homophobic attack. Their rhetoric goes as follows: “What did you say? Homophobia? Violence against gay people? What is homophobia?”, “you are talking nonsense, these things are not protected by the law”, “how do you know about such issues, are you a lawyer or what”, “you are just boasting telling us how to do our job, we know better now”, “ have everything flattened out”, and “you’ve asked for it”, while later on the officer in charge grabbed one of the two young men by the hand and pushed him against a wall in his attempt to “show” what “raw violence” means.
“We are in a state of shock since that night. We feel totally helpless. We feel like being raped by the very people who are supposed to protect us … “
The incident was reported to Greek Helsinki Monitor, who recorded it on behalf of the Racist Violence Recording Network, while Panayote Demetras – representative of GHM – denounce the negligence of the Greek Police.
We believe that this incident is extremely important as it comes from police officers whose mission is to protect all citizens and not to frighten, terrify and, above all, to exercise racist verbal and physical violence against them. It shows that racism and escalating homophobia, lesbophobia and transphobia have institutionalized characteristics in our country.
We strongly and explicitly condemn arbitrariness, institutionalized homophobic, lesbophobic and transphobic racist violence, and in the meantime declare that lesbians, gays, bisexuals and trans people are well aware of their rights and demand that these rights to be respected and enforced as the rule of law.
We urge the police authorities to:
  • thoroughly investigate the incident, to find the officers that are responsible and punish them.
  • develop information and training courses that are aiming to the protection of LGBT people, as in all countries in the western world, in collaboration with the LGBT organizations of the Civil Society.
Furthermore, we urge the State: a) to revise the Presidential Decree on the Establishment of the Offices against Racial Violence so as to include sexual orientation and gender identity on the grounds of protection and, b) to transpose the EU Directive “for the protection of victim’s rights across the EU” that was voted in September 2012 and includes sexual orientation and gender identity among its grounds of protection.
We declare that we will not leave LGBT people unprotected against acts of discrimination, racism, homophobic, lesbophobic and homophobic violence.
THE ORGANISATIONS
Lesbian and Gay Community of Greece (O.L.K.E.)
Greek Transgender Support Association (G.T.S.A.)
Colour Youth – LGBTQ Youth Community of Athens
Ouranio Tokso Families (Rainbow Families Greece)
Thessaloniki Pride – Thessaloniki Pride Festival
Athens Pride
Lesb.Equal – Lesbians for Equality
Good as You(th) – LGBTIQ Youth Community of Thessaloniki
Homophobia and transphobia in Education
Positive Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse