Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Όχι στις δράσεις εξαφάνισης της ανθρώπινης δυστυχίας



 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/03/2013 απο ΤΗΝ ΑΥΓΗ
Η αναβάθμιση του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας που βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη συνδυάζεται με συστηματικές επιχειρήσεις μαζικής καταστολής ενός μεγάλου και ετερόκλητου πληθυσμού εξαθλιωμένων ανθρώπων. Η συστηματική και με κάθε τρόπο συγκέντρωσή τους στο κέντρο της πόλης, αφού ολοκλήρωσε την υποβάθμισή του και την αναδιάταξη των ιδιοκτησιακών δεδομένων της περιοχής, τώρα αναστρέφεται μέσα από την επίσης με κάθε τρόπο αποβολή και διαπόμπευσή τους. Μετά τους μετανάστες, τους κάθε είδους ύποπτους, οι τοξικοεξαρτημένοι, ο οροθετικοί και οι κάθε κατηγορίας πληθυσμοί που χρήζουν κοινωνικής προστασίας αντιμετωπίζονται με αστυνομικές επιχειρήσεις που συνοψίζονται στο πρόσταγμα «Εξαφανίσατε παν τι το αποκρουστικόν».

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ως εγκληματολόγοι και πολίτες, θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μας επιτρέπει άλλη σιωπή. Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας και την πλήρη αντίθεσή μας με την τροπή που παίρνει η αντεγκληματική πολιτική
Οι 132 ουσιοεξαρτημένοι άνθρωποι, οι οποίοι προ ημερών μεταφέρθηκαν στις αστυνομικές εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, οι οποίες αίφνης μετατράπηκαν σε κέντρα μέριμνας, περίθαλψης και σίτισης, φαίνεται να αποτελούν το προνομιακό πεδίο εφαρμογής του νέου δόγματος της αντεγκληματικής πολιτικής στο πλαίσιο του οποίου η Ελληνική Αστυνομία συγχωνεύεται και απορροφά τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και ακυρώνει κάθε αρμόδιο φορέα, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κ.λπ. Η τροπή αυτή, εκτός του ότι αποπροσανατολίζει από το πραγματικό διακύβευμα, υποβιβάζει το ζήτημα των ναρκωτικών σε υπόθεση μίας απάνθρωπης σύμπραξης μεταξύ αστυνομίας, Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και μεταμορφώνει για άλλη μια φορά ένα κοινωνικό πρόβλημα ευρέος φάσματος σε ζήτημα «αισθητικής», αστυνομικής καταστολής, λοιμώξεων.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ως εγκληματολόγοι και πολίτες, θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μας επιτρέπει άλλη σιωπή. Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας και την πλήρη αντίθεσή μας με την τροπή που παίρνει η αντεγκληματική πολιτική. Ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή των αρμόδιων φορέων, που ήδη έχουν αντιδράσει σε αυτές τις επιχειρήσεις εξαφάνισης της ανθρώπινης δυστυχίας.

Επισημαίνουμε ότι το μόλις, πανηγυρικά, διά νόμου κατοχυρωθέν δικαίωμα των ανθρώπων που βρίσκονται στη δίνη της ουσιοεξάρτησης για θεραπεία ήδη δεν αναγνωρίζεται και, κυρίως, ότι δεν μπορεί να ασκείται στο πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που ενισχύουν τον αποκλεισμό και τον στιγματισμό αυτών των ανθρώπων.

Η επίδειξη κατασταλτικής ισχύος εξωραϊσμένης με αποχρώσεις περιστασιακού ανθρωπισμού, σε συνδυασμό με πολιτικές που αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες και τις δομές απεξάρτησης και συρρικνώνουν τον ευρύτερο τομέα της κοινωνικής προστασίας, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις συνταγματικές επιταγές που διέπουν ένα κοινωνικό κράτος δικαίου. Επιπλέον πλήττουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και επιδεινώνουν την κατάσταση των κοινωνικά αδύναμων.

Στις σημερινές ακραίες συνθήκες που ευνοούν κάθε είδους εκτροπές και ενισχύουν τους εκφραστές κάθε είδους παραβιάσεων δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστημονικών παραδοχών, οι θεσμικοί εγγυητές της νομιμότητας οφείλουν να δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να πράττουν με περίσκεψη, χαράσσοντας με ακρίβεια τα όρια της δημόσιας δράσης τους και χωρίς να τα υπερβαίνουν. Η αστυνομική καταστολή, όσο επιτηδευμένα κι αν μεταμφιέζεται, δεν είναι η απάντηση που μπορεί να ικανοποιήσει ευσυνείδητους ανθρώπους.

Καλούμε τους συναδέλφους, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, τα δημοκρατικά κόμματα, βουλευτές, τον Τύπο και κάθε ευσυνείδητο συμπολίτη μας, να αντιδράσουν με όλα τα θεσμικά μέσα που παρέχει η κοινωνία μας σε αυτήν την κλιμακούμενη κρίση ανθρωπισμού, παραβιάσεων της νομιμότητας και απαξίωσης του πενιχρού κράτους πρόνοιας που έχει απομείνει.

- Αντωνόπουλος Γιώργος, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Teesside, UK

- Σοφία Βιδάλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

- Στράτος Γεωργούλας, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

- Όλγα Θεμελή, επίκουρη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης

- Νίκος Κουλούρης, επίκουρος καθηγητής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

- Γρηγόρης Λάζος, αναπληρωτής καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

- Γιώργος Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Teesside UΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse