Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Παναγία μου, γίνε φεμινίστρια»


|
Τον Φεβρουάριο του 2012, μέλη του πάνκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot ερμήνευσαν για πολύ λίγα λεπτά ένα τραγούδι- διαμαρτυρία σε κεντρικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό, με το οποίο καλούσαν την Παναγία να γίνει φεμινίστρια και την παρακαλούσαν  να λυτρώσει την Ρωσία από τον Πούτιν, ασκώντας με αυτό τον τρόπο κριτική στις αρχές της Ρωσίας, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων, την ανελευθερία και την πατριαρχεία που καταπιέζει τις γυναίκες από την ελεύθερη έκφραση.

Οι δύο γυναίκες μέλη του συγκροτήματος, η Νάντια Τολοκονίκοβα και η Μάσα Αλεκίνα κρίθηκαν από τα ρωσικά δικαστήρια ένοχες για «χουλιγκανισμό» κινούμενες από «θρησκευτικό μίσος» , και καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση, ενώ μόνο η τρίτη Κατερίνα Σαμούκοβιτς αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή της ποινής. Οι δύο γυναίκες εκτείουν την ποινή τους σε σοφρωνιστικές «αποικίες» δηλαδή σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας τα οποία είναι διαβόητα για την βάναυση αντιμετώπιση των κρατούμενων. Δυστυχώς πρόσφατα το δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε να μην επιτρέψει στην Μάσα, η οποία μεγάλωνε μόνη της το παιδί της να αναβάλει την έκτιση της ποινή της έως ο γιός της να κλείσει τα 14 χρόνια.

Και οι τρεις γυναίκες θεωρούνται κρατούμενες συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία ενώ υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά τους, αφού έχουν δεχτεί απειλές οι ίδιες και οι οικογένειές τους.

Στην φυλακή όπου κρατείται η Μάσα, η διοίκηση την έβαλε σε ειδικό απομονωμένο κελί λόγω των απειλών που δεχόταν. Η μέγιστη διάρκεια που μπορεί να κρατείται εκεί κάποια είναι 3 μήνες, μετά πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι προστασίας της, ενώ η Νάντια έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της κράτησής της σε άσχημες συνθήκες.

Ένα χρόνο μετά τη σύλληψη των μελών του συγκροτήματος, η όλο και κλιμακούμενη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία φαίνεται και από την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Ρωσίας,  να απαγορεύσει την προβολή των βίντεό τους  κατά τη διάρκεια της παράστασής τους στον καθεδρικό της Μόσχας ως «εξτρεμιστικά»…

Καλλιτέχνες και τραγουδιστές από όλο τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυοι στα μέλη του συγκροτήματος και έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των Pussy Riot. Ένας από αυτούς είναι και ο Μάτ Κάμερον των Pearl Jam.
της Δήμητρας Ρωμανού
fylosykis | 08/03/2013

Αν θές να ζητήσεις την άμεση απελευθέρωσή τους και εσύ, μπορείς να μπεις εδώ: http://takeaction.amnestyusa.org

Για περισσότερα: Διεθνής Αμνηστία, freepussyriot.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse