Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

"Υπερήφανοι Γονείς" η ομάδα των γονέων με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά και η "επίσημη" παρουσία τους στο Athens Pride

Το χθεσινό Athens pride είχε κάτι ξεχωριστό για μας. Ήταν η πρώτη παρουσίαση μπροστά σε κόσμο της ομάδας "Υπερήφανοι Γονείς" με το δικό τους χώρο στο τραπεζάκι μας, με την δικό τους λογότυπο, φτιαγμένο από τον Χάρρυ Σάξον, με τον ενθουσιασμό τους να μιλήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο και βέβαια με τον Αντρέα, υπερήφανο μπαμπά ενός τρανς αγοριού  να κάνει την υπέρβαση και να ανεβαίνει στην σκηνή.

Κι άλλοι γονείς που δεν είχαν έρθει μέχρι χθες σε επαφή με την ομάδα άρχισαν να πλησιάζουν. Κι άλλοι όπως αυτό το ζευγάρι (γνωστό μας από τις εκδηλώσεις μας) που είχε ήδη βρει το δρόμο για την πλατεία Κλαυθμώνος αλλά όχι για τους Υπερήφανους Γονείς πήραν πληροφορίες και κουβέντιασαν. 
Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα γονέων που θα μπαίνει μπροστά στις διεκδικήσεις μας για να τις στηρίξει.
Ακολουθεί το κείμενο του φυλλαδίου της ομάδας


Συχνά σε διάφορες εκδηλώσεις μας προσέγγιζαν γονείς που τα παιδιά τους αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ με την επιθυμία να μάθουν πως θα μπορούσαν να είναι δίπλα τους και στο πλευρό τους αλλά και την διάθεση για αυτομόρφωση, επαφή και μοίρασμα του δικού τους βιώματος με άλλους γονείς.  Όταν το αίτημα της δημιουργίας μιας ομάδας για γονείς με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά έγινε σαφές από πολλούς γονείς σκεφτήκαμε πως ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί . Η πολύτιμη βοήθεια της Εύας Σπίνου στον συντονισμό αυτής της ομάδας  και η αγάπη των γονιών που την πλαισίωσαν τόσο για τα παιδιά τους όσο και για τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο οδήγησαν σε αυτή τη συλλογικότητα που μετά από κάθε συνάντηση αποκτά όλο και πιο ισχυρούς δεσμούς. Ελπίζουμε κι άλλοι γονείς να βρουν το δρόμο προς την ομάδα και να την εμπλουτίσουν με το δικό τους μοναδικό χρώμα.
   
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

Η 1η συνάντηση της ομάδας Γονέων με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, έλαβε χώρα την 1η Απριλίου 2016. Πράγματι, ήταν σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα η συνεύρεση στον φιλόξενο χώρο του καφέ-μπαρ ΚΟΛΑΖ στον  Κεραμεικό εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής. Όμως κάθε άλλο παρά ψέμα αποδείχτηκε. Σε αυτή και στις επόμενες συναντήσεις που ακολούθησαν, κάθε δεύτερη Παρασκευή, στο AMOQA (Athens Museum Of Queer Arts) πλέον, οι γονείς έδειξαν με την παρουσία τους πόσο μεγάλη ανάγκη υπήρχε για να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα. Ανάγκη για επικοινωνία, μοίρασμα προβληματισμών, σκέψεων και συναισθημάτων, ανάγκη για κοινωνικοποίηση σε ένα ασφαλές και μη επικριτικό περιβάλλον.
Ο συντονισμός της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί την υλοποίηση ενός προσωπικού οράματος και γι’αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Στέλλα Μπελιά από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», η οποία βοήθησε καταλυτικά στην πραγματοποίησή του. Τα υπόλοιπα θεωρώ τα εκφράζουν καλύτερα παρακάτω οι ίδιοι οι γονείς, τους οποίους επίσης ευχαριστώ για την συμμετοχή τους, την ειλικρίνειά τους και την διάθεση και δύναμη που επιδεικνύουν ως προς το «ξερίζωμα» αποκρυσταλλωμένων πεποιθήσεων και στερεοτύπων και την αντικατάστασή τους με ανοιχτότητα στην ποικιλομορφία που υπάρχει παντού γύρω μας.

Εύα Σπίνου – Ψυχολόγος



«Αρχικά είναι αυτή η ωραία αίσθηση που βλέπεις και στην πράξη ότι δεν είσαι μόνος. Μετά έρχεται η ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών και μέσα από την κουβέντα αρχίζεις να βλέπεις πιο καθαρά τα πράγματα. Σε αυτό είναι καθοριστική και η βοήθεια της ψυχολόγου μας, η οποία μας παρέχει σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες.                                                                                             
Το παιδί μου είναι τρανς άντρας και μέσα από τα δικά μου λάθη και τις δικές μου εμπειρίες θέλω να πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω γονείς που βιώνουν κάτι ανάλογο. Σκέφτομαι πόσο σημαντικό θα ήταν για μένα, αν πριν μερικά χρόνια είχα αυτή την δυνατότητα. Θα μου είχε φύγει ένα μεγάλο κομμάτι του άγχους μου.
Για όλα αυτά, οι δυο συναντήσεις που έχουμε κάθε μήνα μου δίνουν χαρά  γιατί επιπλέον βρίσκομαι σε ένα χώρο που υπάρχει κατανόηση και σεβασμός στις όποιες διαφοροποιήσεις  και δυσκολίες που έχει ο καθένας μας να δεχτεί και να καταλάβει  πράγματα. Και να πω ακόμη, ότι ΝΑΙ είμαι περήφανη για το παιδί μου, για τον δύσκολο αγώνα που έχει κάνει για να φτάσει μέχρι εδώ και για το ότι τα έχει καταφέρει!»    
Σπυριδούλα

«Eίμαι λεσβία και μητέρα ενός αγοριού στην εφηβεία. Βρίσκω αυτή την ομάδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, λόγω και της εξειδικευμένης προσέγγισης από την ψυχολόγο μας αλλά και, κυρίως, γιατί με βοηθάει να συνειδητοποιώ τους φραγμούς που έχω σαν μητέρα, σχετικά με την κουήρ ταυτότητα του παιδιού μου, παρά την πολύχρονη ακτιβιστική μου δράση και παρά το γεγονός πως το παιδί μεγάλωσε σε ομογονεϊκή οικογένεια, μέχρι τα έξι του».
Έλενα


«Η ομάδα μού έδωσε την δυνατότητα να μοιραστώ προβληματισμούς και εμπειρία και επίσης να «ανοίξω» περισσότερο την καρδιά και το μυαλό μου».
Μαίρη


«Είμαι γονέας και είμαι τρανς. Ήρθα σ’αυτή την καινούργια ομάδα γιατί δυο από τα βιολογικά παιδιά μου έκαναν coming out μετά από το δικό μου. Ενώ στην αρχή ένιωθα πολύ στρεσαρισμένος, γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα ανοιγόμουν σε άλλους γονείς, στην πορεία κατάλαβα ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές και μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και έπειτα τον κόσμο όλο, έτσι ώστε όλες οι ποικιλομορφίες να συνυπάρχουν ειρηνικά».
Χάρης


«Κάθε παιδί  είναι ιδιαίτερο, μοναδικό και ανεπανάληπτο, όπως άλλωστε είναι και η σχέση μας με το συγκεκριμένο παιδί.
Εντάχτηκα στην ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς», για να ανταλλάξω εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα με άλλους γονείς ευαισθητοποιημένους στα θέματα που αντιμετωπίζουν τα LGBT άτομα  - τα παιδιά μας - και κατ' επέκταση οι οικογένειές μας. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν τα παιδιά μας ούτε η «ιδιαιτερότητά» τους στο θέμα ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα δημιουργεί μια κοινωνία κατά βάση σεξιστική και σε μεγάλο βαθμό ομοφοβική που φοβάται, εχθρεύεται και αντιπαλεύει το διαφορετικό. 
Μετά από τη βασική εκπαίδευση με τη βοήθεια της ψυχολόγου μας, δηλώνω πρόθυμη να υποστηρίξω και άλλους γονείς, ώστε να εκφράσουν ελεύθερα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους και να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας καλύτερης μορφής επικοινωνίας με τα παιδιά τους.
Για να αλλάξει λοιπόν η νοοτροπία και τα στερεότυπα αυτής της κοινωνίας, ώστε τα παιδιά μας να ενσωματωθούν πλήρως, να έχουν ίσα δικαιώματα και να εκφράζονται ελεύθερα στην καθημερινή τους ζωή, συμμετέχω σ' αυτήν την ομάδα. Γιατί δεν μου αρκεί να αισθάνομαι «περήφανη» ως μητέρα. Πρέπει και η κοινωνία να αγκαλιάσει αυτή την «πολυχρωμία» και την διαφορετικότητα».            
Αλεξάνδρα





«Η ομάδα με βοηθάει να καταλάβω το παιδί μου και τον εαυτό μου. Στην ομάδα αντιλήφθηκα το πώς η ενότητα προσφέρει δύναμη και μου δίνει την ευκαιρία να πλουτίσω την ζωή μου, να καλωσορίσω την ποικιλομορφία, καθώς και αυτούς που θέλουν να είναι ορατοί και ο εαυτός τους. Τίποτα πιο πολύ αλλά και τίποτα πιο  λίγο».
Ελένη


«Μπήκα στην ομάδα για να γίνω καλύτερος γονιός, για να βοηθήσω και άλλους γονιούς να δουν την αλήθεια και η αλήθεια είναι μόνο η αγάπη, απλή και αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τα παιδιά μας, για όλα τα LGBTQ παιδιά.
Στην ομάδα μας δεν είσαι μόνος, μοιράζεσαι αυτά που σε προβληματίζουν και νιώθεις καλύτερα, κανείς δεν θα σε κοιτάξει παράξενα, ξέρουμε πόσο άσχημο είναι να σε κοιτάζουν παράξενα.
Όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο για τα παιδιά μας, έλα στην ομάδα μας».
Αντρέας

Επικοινωνία με την Ομάδα «Υπερήφανοι Γονείς»
Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6907554509

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse