Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Καλά νέα από την Τσεχία για το θέμα της τεκνοθεσίας

Τσεχικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για όσους γονείς ίδιου φύλου έχουν κάνει σύμφωνο να μπορούν να τεκνοθετούν παιδιά μπαίνοντας στις λίστες των υποψήφιων γονέων.
Το Τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι τα άτομα  του ιδίου φύλου που έχουν κάνει σύμφωνο μπορούν  να τεκνοθετήσουν ένα παιδί, ανατρέποντας την απαγόρευση που δημιουργούσε διακρίσεις.

Ένα δικαστήριο στη Πράγα  ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί σχετικά με αυτήν την απαγόρευση  έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ένας άνθρωπος που είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με άτομο του ίδιου φύλου  όταν οι αρχές δεν μπορούσαν να τον εντάξουν στον κατάλογο ως κατάλληλο θετό γονέα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας εξαιτίας της έννομης  σχέσης του με τον σύντροφό του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την απαγόρευση, λέγοντας ότι ήταν  εξόφθαλμα διάκριση καθώς   ένα γκέι άτομο που ζει χωρίς σύμφωνο θα πληρούσε  τις προϋποθέσεις για να τεκνοθετήσει, αλλά  του αρνούνται αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που θα δημιουργήσει  μια έννομη  σχέση με τον σύντροφό του.

"Μια ομάδα ανθρώπων - με καταχωρημένη σχέση συμβίωσης - αποκλείστηκε αβάσιμα από τη δυνατότητα τεκνοθεσίας ," δήλωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφασή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα επιτρέψει στα άτομα του ιδίου φύλου με καταχωρημένη σχέση  να τεκνοθετούν, αλλά όχι και οι δύο μαζί ως ζευγάρι.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα συμφώνων συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου από το 2006,  αλλά  δεν επιτρέπει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου.
 Πηγή: http://www.reuters.com/article/czech-gay-adoption-idUSL8N19K4DU


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse