Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου!


http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.sex&id=30647


Το σεξ που κάνουμε δεν είναι προσωπική υπόθεση.
Ίσως το πιο συχνό πράγμα που ακούει ένας γκέι άντρας ή μια γκέι γυναίκα είναι η φράση: «Δεν με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου, είναι δική σου υπόθεση, αρκεί να μην προκαλείς». Μάλιστα, όσοι το λένε πιστεύουν ότι είναι σούπερ ανοιχτόμυαλοι. Κα-θό-λου!
1ος μύθος
Πρώτα απ’ όλα, το «τι κάνουμε στο κρεβάτι μας» δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι απόλυτα κοινωνικό και δημόσιο ζήτημα – του δήμου, όχι του οίκου. Ανέκαθεν το σεξ ήταν υπόθεση κοινωνική, με την έννοια ότι ρυθμίζεται από την κοινωνία και τους κανόνες της – είτε σε συμφωνία προς αυτούς είτε κόντρα σ’ αυτούς αλλά ποτέ ερήμην τους.Μάλιστα υπήρχαν εποχές και κοινωνίες όπου το σεξ ρυθμιζόταν πάρα πολύ αυστηρά και επί ποινή θανάτου (ακόμα υπάρχουν).
Το πότε (δεν) κάνουμε σεξ, με ποιον (δεν) πρέπει να κάνουμε σεξ, πού (δεν) πρέπει να κάνουμε σεξ, ποιο σεξ (δεν) είναι φυσιολογικό, ποιο σεξ (δεν) είναι ρομαντικό, σε ποια ηλικία (δεν) πρέπει να κάνουμε σεξ, κοκ – ήταν και είναι θέματα που αποφασίζει και ρυθμίζει η εκάστοτε κοινωνία, ενίοτε ρητά, επίσημα και αυστηρά, συχνότερα υπόρρητα, έμμεσα και πολύ πιο καταδυναστευτικά.


Π.χ. στην αρχαία Αθήνα ήταν απολύτως φυσιολογικό ως άντρας να πηγαίνεις στο μπουρδέλο της γειτονιάς σου εν γνώσει της οικογένειάς σου· εξάλλου, η πορνεία ήταν διατιμημένη από το κράτος – υπήρχε κρατικός τιμοκατάλογος για κάθε σεξουαλική πράξη. Και στις μέρες μας, το κράτος (η κοινωνία) αποφασίζει σε ποια ηλικία επιτρέπεται να κάνει σεξ ένας άνθρωπος – στα 18; στα 13; στα 19; στα 10; (όλες ίσχυαν ή ισχύουν). Ποια είναι η «φυσιολογική» ηλικία; Η κοινωνία το αποφασίζει, όχι η φύση.
Όχι πολύ παλιά, το να κάνεις σεξ εκτός γάμου ήταν ποινικά κολάσιμο και ηθικά καταδικαστέο. Στις μέρες μας η λέξη μοιχεία κοντεύει να μπει στο χρονοντούλαπο, ενώ πολλά ζευγάρια επιλέγουν να βάζουν τρίτους ή τέταρτους στο κρεβάτι τους – και θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Ακόμα και το τι θεωρείται σέξι ή ντεκαυλέ καθορίζεται από την κοινωνία, ανάλογα με την εποχή. Συνεπώς, το σεξ που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) είναι κοινωνική, δημόσια υπόθεση.

2ος μύθος
Το ότι είμαι γκέι δεν περιορίζεται στο «τι κάνω στο κρεβάτι μου», δηλαδή στη σεξουαλική πράξη αυτή καθαυτή. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλά παραπάνω από τη συνουσία· σημαίνει ποιον ερωτευόμαστε, με ποιον μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Υπάρχουν ετεροφυλόφιλοι που για διάφορους λόγους δεν κάνουν σεξ, αλλά παραμένουν στρέιτ. Δεν είναι η σεξουαλική πράξη που καθορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά η ερωτική επιθυμία. Συνεπώς, το να λέω/δείχνω ότι είμαι γκέι δεν αφορά το «τι κάνω κρεβάτι μου» αλλά ολόκληρη τη ζωή μου.
Οι ετεροφυλόφιλοι που με τουπέ ανοιχτομυαλιάς διακηρύσσουν ότι δεν τους ενδιαφέρει τι κάνουμε οι γκέι στο κρεβάτι μας, μας τρίβουν συνεχώς στη μούρη τι κάνουν εκείνοι στο κρεβάτι τους! Όταν ο γείτονας περπατά χέρι-χέρι με τη γυναίκα του, μου δείχνει απροκάλυπτα «τι κάνει στο κρεβάτι του». Όταν μια κοπέλα λέει «μωρό μου» στον σύντροφό της στο λεωφορείο και του σκάει ένα πεταχτό φιλί στο στόμα, ξεδιάντροπα αποκαλύπτει σε όλους «τι κάνει στο κρεβάτι της». Όταν ο υπάλληλος στην τράπεζα έχει φωτογραφία της γυναίκας του στο γκισέ, ανερυθρίαστα δηλώνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του. Τρελό δεν ακούγεται; Βάλτε «γκέι» στις παραπάνω προτάσεις και ωπ! ξαφνικά ακούγεται τόσο συνηθισμένο.
Όταν λοιπόν ως γκέι άντρας περπατώ αγκαλιά με τον σύντροφό μου στον δρόμο, δεν «προκαλώ», ούτε δείχνω «τι κάνω στο κρεβάτι μου». Τι κάνω; Ζω τη ζωή μου ολοκληρωμένα και φυσιολογικά όπως οι στρέιτ.

Μόνο που δεν είναι τόσο απλό. Δυστυχώς, ακόμα κι όταν ο κοινωνικός περίγυρός μας δεν έχει πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία μας, έχουμε εμείς. Ταλαιπωρούμαστε απ’όλη την εσωτερικευμένη ντροπή με την οποία έχουμε γαλουχηθεί από μικρά παιδιά – μια πολύ βαθιά και εξουθενωτική ντροπή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Που όχι, δεν αφορά το «τι κάνουμε στο κρεβάτι μας».
*Τον Ιανουάριο ξεκινά η 9η ομάδα αυτογνωσίας για γκέι άντρες. Τι σημαίνει να είσαι γκέι; Πώς μας αφορά η αρρενωπότητα και η θηλυπρέπεια; Πώς κάνουμε ερωτικές σχέσεις; Πώς χειριζόμαστε τη μονογαμία ή την πολυγαμία; Γιατί να (μη) μιλήσουμε για τη σεξουαλική μας ταυτότητα σε άλλους; Περισσότερες πληροφορίες

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

2 σχόλια :

  1. Μήπως γνωρίζετε αν υπάρχουν αντίστοιχες ομάδες για γυναίκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.webtherapy.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/90-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD.html

      Νέα ομάδα αυτογνωσίας γυναικών

      Διαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse