Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Το ΕΑΜ συγχωρούσε, ο Αθανασίου ποτέ

   αθανασίου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για την καταγωγή του Χαράλαμπου Αθανασίου κάνει τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου.
Ο πατέρας του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης ήταν επικεφαλής της οργάνωσης Χ (δηλαδή συνεργάτης των Ναζί) αλλά γλίτωσε τη ζωή του εκλιπαρώντας του αντάρτες του Δημοκρατικού στρατού.
Παραθέτουμε για το λόγο αυτό ένα απόσπασμα από παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Hot Doc προσθέτοντας μια μικρή επισήμανση: Μπορούμε να κατηγορούμε έναν άνθρωπο για τα αμαρτήματα των γονιών του; Η απάντηση είναι προφανώς όχι.
Μήπως όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες οικογένειες στην Ελλάδα οφείλουν τη σημερινή τους δύναμη στο δωσιλογισμό των προγόνων τους;
Ή μήπως, τουλάχιστον, δικαιούμαστε να φανταζόμαστε πως θα ήταν αυτή η χώρα αν οι συνεργάτες των Ναζί είχαν τιμωρηθεί ή εκτελεστεί όπως συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν στελέχωναν, μετά τον εμφύλιο, τον κρατικό μηχανισμό και τα «τζάκια» που κυβερνούν ακόμη και σήμερα τη χώρα;

Και τώρα το απόσπασμα από το Hot Doc: 

 Η οικογένεια του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μία από τις παραδοσιακές δεξιές οικογένειες της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Ο πατέρας του Χριστόφας Αθανασίου, υπήρξε επικεφαλής της «Οργάνωσης Χ» κατά διάρκεια του Εμφυλίου, όπως καταγράφει στο βιβλίο του «Το Αντάρτικο της Λέσβου», ο παλιός αντάρτης και συγχωριανός του Νίκος Θεοχάρης, το 1986.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, τον Δεκέμβριο του 1946, μέλη της οργάνωσης «Χ», (οι γνωστοί χίτες που βρήκαν κοινό τόπο δράσης με τους γερμανούς κατακτητές κατά των κομμουνιστών και του ΕΑΜ), μπήκαν σε σπίτια μελών του ΕΑΜ στο χωριό Νάπη της Λέσβου και ξυλοκόπησαν σχεδόν μέχρι θανάτου όσους είχαν πάρει μέρος στον αντιστασιακό αγώνα.
Ανάμεσα στους βασανιστές, οι κάτοικοι του χωριού είχαν αναγνωρίσει και τον Χριστόφα Αθανασίου, πατέρα του σημερινού υπουργού.
Μερικές μέρες μετά, ένοπλα τμήματα των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού, μπήκαν στο χωριό Νάπη μεταμφιεσμένα σε τμήματα χωροφυλάκων για να βρουν και να τιμωρήσουν τους βασανιστές. Μπαίνοντας σε ένα από τα καφενεία του χωριού, ο Χριστόφας Αθανασίου, νομίζοντας πως είναι φιλικά τμήματα Εθνικοφρόνων, τους υποδέχθηκε ως αρχηγός της οργάνωσης «Χ» και δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.
Οι αντάρτες τον συνέλαβαν μαζί με άλλους δύο που οι κάτοικοι του χωριού αναγνώρισαν ως δράστες. Πριν τους οδηγήσουν όμως σε δίκη, όπως γράφει ο Νίκος Θεοχάρης, ο ίδιος και ο επικεφαλής των ανταρτών υπέκυψαν στις ικεσίες του Χριστόφα Αθανασίου αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να στραφεί στο μέλλον εναντίον των ανταρτών και τον άφησαν ελεύθερο.

Μετά το 1981, ο Χριστόφας Αθανασίου, κάνοντας χρήση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση, παρουσιάστηκε με δύο μάρτυρες και δήλωσε αντιστασιακός και ζήτησε την αναγνώρισή του ως μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

http://info-war.gr   


                

  Σύμφωνο συμβίωσης:



Αθήνα
Την οργή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο υπουργός εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί από αυτήν την κυβέρνηση ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. «Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο, μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται τη φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία, ο γάμος» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην ομοφυλοφιλική κοινότητα που δηλώνει βαθύτατα προσβεβλημένη και απαιτεί δημόσια συγγνώμη από τον υπουργό.

«Οι δηλώσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ο κ. Αθανασίου όχι μόνο επιδεικνύει περίτρανα την ομοφοβία του, αλλά υποκινεί και πρακτικές μίσους όταν περιγράφει αιτήματα πολιτών ως εκτός ανθρώπινης φύσης. Με αυτό τον τρόπο αναιρεί ο ίδιος τον αντιρατσιστικό νόμο  που ψηφίστηκε στην Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβρη και προστατεύει το σεξουαλικό προσανατολισμό από την ρητορική μίσους» τονίζει ο κοινωνιολόγος και μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Παναγιώτης Δαμάσκος.

Κατηγορεί τον κ. Αθανασίου ότι δεν σέβεται τη θέση του ως υπουργός Δικαιοσύνης, αφού όπως τονίζει «αυτοαναιρείται». «Εμπλέκει θέματα Αστικού Δικαίου με την Εκκλησία, όταν ήδη 12 χώρες στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και χώρες με ισχυρή την παρουσία της Εκκλησίας όπως η Ισπανία) έχουν θεσμοθετήσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφύλων. Την ώρα που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Προτιμά τον διεθνή διασυρμό της χώρας από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

» Ως άτομα με ομοερωτικό προσανατολισμό αισθανόμαστε βαθύτατα προσβεβλημένες και προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις του κ.Αθανασίου και ζητάμε μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους του» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΛΚΕ έχει αναλάβει όλα τα δικαστικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα προσφυγών στον Άρειο Πάγο των ομόφυλων ζευγαριών (δύο γυναικών και δυο ανδρών) για την αναγνώριση των γάμων που πραγματοποίησαν στην Τήλο. «Προτιθέμεθα δε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» υπογραμμίζει ο κ. Δαμάσκος.

Η ΟΛΚΕ με ανακοίνωσή της καλεί τον κ. Αθανασίου «να μη σκαρφίζεται αβάσιμα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των Ελλήνων και Ελληνίδων ΛΟΑΤ πολιτών και να αναφερθεί επιτέλους στους πραγματικούς λόγους της στάσης αυτής, που είμαστε σίγουροι-ες πως έχουν να κάνουν με τις ψηφοθηρικές μικροπολιτικές της κυβέρνησης και το φόβητρο της Εκκλησίας».

Από την πλευρά της, η Andrea Gilbert, από την οργανωτική επιτροπή του Αthens Ρride και μέλος της Επιτροπής του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι τονίζει: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης  καλά θα κάνει να ερευνήσει την έννοια της λέξης “Δικαιοσύνη” και την αρμοδιότητά του να διασφαλίσει ότι η Δικαιοσύνη –δηλαδή η αμεροληψία και η ισότητα – υπηρετεί  όλα τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας».

«Η Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου δεν απονέμεται βάσει προσωπικών νοοτροπιών, διαστρεβλωμένων αντιλήψεων περί του “νόμου της φύσης”, του “σεβασμού των παραδόσεων” και των “θρησκευτικών απόψεων”. Δικαιοσύνη σημαίνει την εξασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων του κάθε ατόμου, όπως το δικαίωμα στο γάμο και την δημιουργία της οικογένειας άσχετα από το σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητας φύλο του» προσθέτει.

Guardian: Έλληνας υπουργός κατηγορείται για ομοφοβία

Οι δηλώσεις Αθανασίου και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν ξεπέρασαν τα σύνορα και έγιναν θέμα στον βρετανικό Guardian. Σε άρθρο της με τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάζει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών» η εφημερίδα παρουσιάζει τα όσα δήλωσε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι ο υπουργός κατηγορείται για ομοφοβία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε πέρσι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως τονίζει ο Guardian, μετά την καταδικαστική απόφαση η κυβέρνηση Σαμαρά έδειξε ότι θα αποκαταστήσει το σφάλμα, αλλά δέχτηκε τις έντονες αντιδράσεις από τους πιο συντηρητικούς δεξιούς και από την Εκκλησία, ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Κική Μαργαρίτη http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231368292


Εξοργιστική υποκρισία του υπουργού δικαιοσύνης για τον Ν. Ρωμανό:

                                     



Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ «αδειάζει» Αθανασίου-Λοβέρδο

 περί τηλε-μαθημάτων για το Ρωμανό

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
ATHANASIOU


Ενώ ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 23η ημέρα την απεργία πείνας με κάτι πάρα πάνω από προφανείς τους κινδύνους για την υγεία του, το Υπ.Δικαιοσύνης το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο αυτές τις ημέρες, φαίνεται πως προσπαθεί με κάθε...μέσο να βάλει ένα τέλος στην όλη υπόθεση. Όχι βέβαια με την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας – αφού δηλώνει αναρμόδιο- αλλά με την «ιδέα» που πρότεινε περί παρακολούθησης των μαθημάτων από τον κρατούμενο με τηλεδιάσκεψη. Το όλο θέμα δε το παρέπεμψε προς διερεύνηση στο Υπουργείο Παιδείας και στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Μόνο που αυτή η «ιδέα» δεν μπορεί να εφαρμοστεί!
Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του καθ' ύλην αρμόδιου Μιχάλη Μπρατάκου, προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα στο Τμ.Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας, όπου επρόκειτο να φοιτήσει ο Ν.Ρωμανός.
Όπως εξήγησε μιλώντας στη HuffPost Greece «η φυσική παρουσία του κ.Ρωμανού τουλάχιστον στα εργαστήρια είναι απαραίτητη. Και φανταστείτε πως ουσιαστικά έχει ήδη χάσει το πρώτο εξάμηνο, αφού δεν έχει παρακολουθήσει το 60% των εργαστηρίων τα οποία είναι υποχρεωτικά. Απομένουν μόλις πέντε, αλλά πως θα προλάβει να αναπληρώσει τα κενά, τα οποία βέβαια θα τον ακολουθήσουν και το επόμενο εξάμηνο;». Το δε δεύτερο εξάμηνο, στη σχολή του Ρωμανού έχει σχεδόν αποκλειστικά εργαστηριακά μαθήματα ενώ όπως σχολίασε «Είμαστε ίδρυμα. Για άλλες σχολές σε άλλα ιδρύματα μπορεί οι τηλεδιασκέψεις να λειτουργούν, αλλά όχι για εμάς. Έχουμε ασκήσεις, τεστ, πως θα γίνουν αυτά;».
Όπως σημειώνει δε ο κ.Μπρατάκος και στο παρελθόν, νεαρός κρατούμενος για υποθέσεις ληστειών είχε λάβει άδεια και παρακολουθούσε τα εργαστήρια του ΤΕΙ και μάλιστα ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Πέραν πάντως του ότι η φυσική παρουσία του κάθε φοιτητή στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική δεν φαίνεται να υπάρχει και κανένας τρόπος αυτή τη στιγμή για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μαθήματα μέσω «τηλεδιάσκεψης». Όπως εκτιμά ο κ.Μπρατάκος «χρειάζεται ολόκληρη τεχνολογική υποδομή. Για να γίνει αυτό που προτάθηκε θα πρέπει επίσης να έχουμε στο ΤΕΙ με κάθε μέρα έναν ειδικό τεχνικό πληροφορικής, να τοποθετήσουμε μηχανήματα και να είμαστε “συνδεδεμένοι” όλη μέρα με τη φυλακή» εξηγεί ο κ.Μπρατάκος.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει να αφορά τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα. «Ο χώρος του ΤΕΙ είναι ένα ζωντανό κύτταρο. Ως φοιτητής ο κ.Ρωμανός, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συζητά με τους καθηγητές, να αλληλεπιδρά με τους τους συμφοιτητές του. Δεν αρκεί μόνο να διαβάσει και να δώσει εξετάσεις».
Παρά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπ.Δικαιοσύνης και τον υπ.Παιδείας για το θέμα του Νίκου Ρωμανού. Όπως αναφέρουν πηγές στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζεται, εάν χρειαστεί, να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του 21χρονου κρατούμενουο.
Νομότυπη και πολύ αργά η πρόταση Αθανασίου, κατά την εγκληματολόγο Αν.Τσουκαλά
Πραγματικός καταπέλτης πάντως κατά του υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν η αναπλ. καθηγήτρια εγκληματολογίας σε πανεπιστήμιο των Παρισίων, Αναστασία Τσουκαλά η οποία μετείχε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν γονείς των απεργών πείνας, ιατροί και εκπαιδευτικοί.
nikos romanos
Η κ.Τσουκαλά κατηγόρησε τον υπουργό πως «περίμενε να μετρήσει το ρεύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας για να τοποθετηθεί και τελικά το έπραξε μόνο όταν οι αντιδράσεις έλαβαν και υπερκομματικές διαστάσεις» ενώ απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση του να παρακολουθεί ο Ν.Ρωμανός εξ αποστάσεως τα μαθήματα της σχολής του.
Κατά πρώτον, όπως σημείωσε αυτή η «πρόταση» έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, την οποία μάλιστα απέδωσε σε μια προσπάθεια «επίδειξης πυγμής από πλευράς του υπουργού». Παράλληλα όμως αποτελεί κατά την ίδια και μια «νομότυπη συμβιβαστική λύση» η οποία όμως είναι αντίθετη με τις βασικές αρχές σωφρονισμού αλλά και με την έννοια των αδειών οι οποίες στόχο έχουν να επιτρέψουν τη σταδιακή, ομαλή επιστροφή των κρατουμένων στην κοινωνία με στόχο την πλήρη και επιτυχή επανένταξή τους.
Σε εκπαιδευτικό δε επίπεδο, όπως σημείωσε ο υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι έννοιες παιδεία και εκπαίδευση, δεν αντιστοιχούν μόνο «στη μελέτη της προβλεπόμενης ύλης» αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της είναι η αλληλεπίδραση μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους, όπως άλλωστε σημείωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας στη HuffPost Greece.
Και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Τουλάχιστον 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Μοναστηράκι σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Ρωμανό και τους συντρόφους του απεργούς πείνας. Παρά τη βροχή οι περισσότεροι παρέμειναν στο σημείο για αρκετή ώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.
nikos romanos
nikos romanos

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse