Διαδηλώνουμε και διεκδικούμε
Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι η πρώτη πανεργατική απεργία στη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μας δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να βγούμε ξανά στους δρόμους προβάλλοντας τα αιτήματά μας. Να, λοιπόν, μερικοί καλοί λόγοι για να διαδηλώσουμε:
- Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η υλοποίησή του συνεχώς αναβάλλεται. Διεκδικούμε τη νομική κατοχύρωση εδώ και τώρα όλων των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ και των πολυσυντροφικών ανθρώπων: το σύμφωνο συμβίωσης, τον πολιτικό γάμο, την παιδοθεσία, καθώς και την αναγνώριση και τη νομική προστασία ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις. Ζητάμε τη δωρεάν πρόσβαση σε ορμονοθεραπείες και επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου για όσα τρανς άτομα τις επιθυμούν.
- Στηρίζουμε τους αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, που καταστρέφει τις ζωές μας. Συγχρόνως, ζητάμε από το εργατικό κίνημα να προσθέσει στην ατζέντα του τις δικές μας διεκδικήσεις και να παλέψει ενάντια σε κάθε σεξιστική διάκριση στους χώρους δουλειάς. Αναγνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση και η καταπίεση είναι παιδιά του ίδιου συστήματος. Πιστεύουμε ότι η ομοφοβία, η τρανσφοβία και η πολυφοβία σπάνε στην πράξη μέσα από τις κοινές μάχες.
- Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του αντιφασιστικού κινήματος στις φετινές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Εν όψει της δίκης της Χ.Α., ενώνουμε μαζί του τη φωνή μας απαιτώντας την καταδίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας. Δεν ξεχνάμε τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις των οπαδών του Μιχαλολιάκου και νοσταλγών του Χίτλερ. Όπως και την πρώτη μέρα της δίκης (20 Απρίλη), θα φωνάξουμε και πάλι δυνατά: «Και gay και trans και μετανάστες παλεύουμε το φασισμό με όλους τους εργάτες.
- Μετατρέπουμε την οργή μας για τους πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε κραυγή διαμαρτυρίας. Είμαστε ενάντια στη ρατσιστική και ισλαμοφοβική προπαγάνδα που ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς. Διεκδικούμε άσυλο και στέγη για όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας κατατρεγμένοι από τη φτώχεια, τη βία και τους πολέμους. Όχι άλλα πτώματα στον Έβρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο!
Για όλους αυτούς τους λόγους, ελάτε με τις πολύχρωμες σημαίες σας να βαδίσουμε μαζί. Διαδηλώνουμε στο πλευρό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη 1η Μάη στο Μουσείο στις 10 π.μ. Συμμετέχουμε στην αντιφασιστική κινητοποίηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Γήπεδο της Προοδευτικής στις 7 Μάη στις 8 π.μ. Διεκδικούμε την ορατότητα και την αξιοπρέπεια, παλεύουμε για έναν αλλιώτικο κόσμο!
Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Email: genderantarsya[at]gmail.com
Αντί ασύλου... Αμυγδαλέζα
Πέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος από τότε που γράφαμε για τον Μοχάμεντ και τον Μισέλ και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν να ζήσουν μαζί στη χώρα μας, όπως κάθε ζευγάρι που βγαίνει ξέγνοιαστο για καφέ ή κάνει μια βόλτα στην Ακρόπολη, χωρίς τον φόβο της Αστυνομίας. Θα ίσχυε και γι’ αυτούς το αυτονόητο, γράφαμε τότε, αν λειτουργούσε απρόσκοπτα η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου ή αν είχαν ίσα δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...
Το Σάββατο, ο Μοχάμεντ συνελήφθη σε έλεγχο της Αστυνομίας να μην έχει χαρτιά, κρατήθηκε στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, όπου κατάφερε να κάνει -επιτέλους!- αίτημα για άσυλο, και από κει μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα. Ναι, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, παρά την κοινή απόφαση των αναπλ. υπουργών Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη πριν από περισσότερο από δύο μήνες ότι η Αμυγδαλέζα θα κλείσει ή -σε κάθε περίπτωση- πως δεν θα κρατούνται όσοι ζητούν άσυλο.
«Κυνηγημένοι»
«Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια με τον σύντροφό μου σαν κυνηγημένοι, στερούμαστε την κοινωνική μας ζωή στο μεγαλύτερό της μέρος, αλλά και την ψυχική μας ηρεμία, από φόβο μήπως συμβεί αυτό που συνέβη σήμερα, από φόβο δηλαδή μήπως συλληφθώ και τεθώ σε κράτηση, προτού κατορθώσω να ζητήσω άσυλο», αναφέρει ο Μοχάμεντ, που υπέβαλε στη Δικαιοσύνη αντιρρήσεις κατά της κράτησής του.
Ζητά να μην απελαθεί, να αρθεί η κράτησή του και να μεταβεί στην υπηρεσία Ασύλου, ώστε να καταγραφεί και εκεί το αίτημα ασύλου και να οριστεί ημερομηνία για τη συνέντευξη.
Γνωρίστηκαν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Ο Μισέλ από την Αυστρία ζει στο σπίτι που έχει αγοράσει πριν σχεδόν 25 χρόνια στη χώρα μας. Ο Μοχάμεντ από το Πακιστάν έφυγε από τη χώρα του, όπου απαγορεύεται στον ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία, και αναζήτησε στην Ευρώπη ανθρώπινη ζωή.
Οπως μας έλεγαν πριν από ενάμιση χρόνο, περίμεναν ώρες και μέρες στην ουρά στην υπηρεσία Ασύλου, χωρίς να τα καταφέρουν να μπουν. Πήγαν στην αυστριακή πρεσβεία, όπου μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά κι από κει τους έδιωξαν με απειλές.
Αν ίσχυε στη χώρα μας το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως το ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα μπορούσαν να είχαν αναγνωρίσει τη σχέση τους και να ήταν νόμιμος ο Μοχάμεντ.
«Αναρωτιέται κανείς πόσο ελεύθερη είναι η μετακίνηση προσώπων εντός του ενιαίου χώρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υποτίθεται ότι εγγυάται η Ε.Ε., όταν αυτόματα συνεπάγεται παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), λόγω της νομοθεσίας και της πρακτικής που ακολουθείται σε μία χώρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος του ζευγαριού Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα
.
Electra Leda Koutra
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αυστριακός πάει κλαίγοντας από χαρά να πάρει τον σύντροφο του από την Αμυγδαλέζα πίςω στο σπίτι. Είναι νομίζω η πρώτη φορά που μου συμβαίνει αντιρρήσεις για την κράτηση ενώπιον του αστυνομικού διευθυντή να γίνουν δεκτές. Ο νέος Ταξίαρχος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είναι πολύ πιο ανοιχτός αντιληπτικά και δικαιωματικά από τους προκατόχους της θέσης του... Αφού όλοι οι προϊστάμενοι (υφιστάμενοί του) είχαν απορρίψει ή αναβάλει, άκουσε εμένα, άκουσε το σύντροφο του Μοχάμεντ και διέταξε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος. emoticon smile