Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

MATT SHEPARD IS A FRIEND OF MINEMatt Shepard Is a Friend of Mine

Michele Josue

20141 h 29 min
 Ένα τρομερά επίκαιρο ντοκιμαντέρ, η ιστορία του Matthew Shepard, του gay νεαρού που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στις ΗΠΑ. Η ταινία έχει σκηνοθετηθεί από την Michele Josue, μιας προσωπικής φίλης του Shepard.
Ένα τρομερά επίκαιρο ντοκιμαντέρ, η ιστορία του Matthew Shepard, του gay νεαρού που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στις ΗΠΑ. Η ταινία έχει σκηνοθετηθεί από την Michele Josue, μιας προσωπικής φίλης του Shepard. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε υλικό που δεν έχει ξαναπροβληθεί και θα μάθουμε νέα πράγματα για την ζωή του Shepard και τις δυσκολίες που πέρναγε. Η σκηνοθέτης θα είναι στην Αθήνα να παρουσιάσει την ταινία και να συζητήσει με το κοινό.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους στις 11 Μαΐου 2015 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στα πλαίσια του Outview Film Festival και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

“Η ταινία μας και όλοι οι άνθρωποι που θα δείτε στην ταινία είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι ο Matt Shepard ήταν ένα καλό παιδί. Ένας καταπληκτικός άνθρωπος με ένα ελπιδοφόρο μέλλον ο οποίος έπεσε δυστυχώς θύμα του μίσους που υπάρχει στην κοινωνία μας ακόμη και σήμερα.” -MICHELE JOSUE, ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ
Πριν 15 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου 1998, ο καλός μου φίλος Matt Shepard σκοτώθηκε από τους ομοφοβικούς Aaron McKinney και Russell Henderson. Ο θάνατος του Matt άνοιξε τα μάτια του κόσμου αλλά και τα δικά μου, στο μίσος και την αδικία που υπάρχει απέναντι στην LGBT κοινότητα. Ήμουν 19 όταν πέθανε ο Matt και η απώλεια του μου στοίχισε πολύ. Είναι κάτι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι όσο η ιστορία του γινόταν μια διεθνής είδηση, στεναχωριόμουν ακόμη πιο πολύ γιατί ο καλός μου φίλος ο Matt είχε αντικατασταθεί από τον “Matt Shepard”, μια φιγούρα, ένα είδωλο που πάντα θα σχετίζεται με την ομοφοβία και τα εγκλήματα μίσους. Όσο τα ΜΜΕ συνέχιζαν να αγνοούν την ανθρωπότητα του Matt υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι όταν θα ήμουν συναισθηματικά και καλλιτεχνικά έτοιμη, θα μοιραζόμουν με τον κόσμο την ιστορία του Matt και το ποιος ήταν πραγματικά με τον μόνο τρόπο που ήξερα, μέσω του φιλμ.
Έτσι πριν 3 χρόνια, το 2010, έπειτα από ένα χρόνο έρευνας και συζητήσεων, μαζί με μια μικρή ομάδα γυρίσαμε την ταινία “Matt Shepard Is a Friend of Mine,” που θα απέδιδε το πνεύμα αυτού του ανθρώπου που μόνο λίγοι μας ξέραμε πραγματικά. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια ταξίδεψα σε όλη την Αμερική, καθώς και στην Ελβετία και το Μαρόκο για να μιλήσω με σημαντικούς ανθρώπους από τη ζωή του Matt. Πήγαμε αρκετές φορές στο Laramie του Wyoming, όπου φωτογραφήσαμε στοιχεία από την επίθεση εναντίον του Matt. Πήραμε συνέντευξη από τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του, όπως του υπαστυνόμου Rob DeBree, που μας μίλησε για κάθε λεπτομέρεια εκείνης της μοιραίας βραδιάς. Μιλήσαμε σε όλους, από τους γονείς του Matt, τους καλύτερους του φίλους, τους καθηγητές του μέχρι και τον υπάλληλο του μπαρ ο οποίος ήταν και ο τελευταίος που είδε τον Matt μαζί με τους δολοφόνους του, το 1998.
Οι άνθρωποι που θα δείτε στην ταινία “Matt Shepard Is a Friend of Mine,” πολλοί από τους οποίους είναι και δικοί μου φίλοι, είχαν στενές σχέσεις με τον Matt και τον ήξεραν σε διάφορα στάδια της σύντομης ζωής του. Όλοι μαζί σχηματίζουν ένα πορτρέτο του Matt, έτσι όπως πραγματικά ήταν, ένας πολύπλοκος, ευαίσθητος γκέι νεαρός που προσπάθησε σκληρά να βρει την θέση του σε αυτόν τον κόσμο. Μέσα από τις αναμνήσεις τους και τις ιστορίες τους θα ζήσετε κι εσείς τις χαρές και τους αγώνες του Matt και θα δείτε ένα νεαρό άντρα που δε διαφέρει σε τίποτα από τους υπόλοιπους.
Παρόλο που ο θάνατος του Matt μου άνοιξε τα μάτια στο πόσο εχθρικός μπορεί να είναι ο κόσμος, μέσα από την ευκαιρία που μου δόθηκε να πω την ιστορία του Matt μου έδειξε επίσης πόσο καλός και όμορφος μπορεί να είναι επίσης. Η ιστορία του μας δείχνει πως η αγάπη και η ανοχή μπορούν να ξεπεράσουν το μίσος και την βιαιότητα του κόσμου. Υπάρχει, τελικά η δύναμη του “Matthew Shepard,” ένα κληροδότημα που μπορεί να εμπνεύσει αμέτρητες γενιές και να είναι περήφανοι για τους εαυτούς τους και να ζουν τη ζωή τους χωρίς φόβο.

Η ιστορία του Matthew Shepard

O Matthew Shepard γεννήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 1976, στο Wyoming των ΗΠΑ. Όταν πήγαινε στο λύκειο μετακόμισε με την οικογένεια του στην Σαουδική Αραβία και αναγκάστηκε να τελειώσει τις σπουδές του στο Αμερικάνικο Σχολείο στην Ελβετία γιατί δεν υπήρχαν αμερικάνικα σχολεία στην Σαουδική Αραβία. Συμμαθητές του είπαν πως ήταν ευχάριστος στη συζήτηση, έκανε φίλους εύκολα και πάντα αγωνιζόταν για την αποδοχή.
Είχε ένα τρομερό πάθος για την ισότητα. Οι εμπειρίες του στο εξωτερικό τον γέμισαν με αγάπη για τα ταξίδια και του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει πολλούς φίλους από όλο τον κόσμο. Ο Matt επέστρεψε στο Wyoming για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις και Γλώσσες στο Πανεπιστήμιο του Wyoming.
Τα φριχτά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου 1998, θα μείνουν στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά βίας ενάντια σε gay άτομα και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νόμου ειδικά για τις επιθέσεις ενάντια σε LGBT άτομα.
Οι Aaron McKinney και Russell Henderson, απήγαγαν τον Matt και τον οδήγησαν σε ένα απομονωμένο σημείο στο Laramie του Wyoming. Τον έδεσαν σε ένα μεταλλικό φράχτη και τον χτυπούσαν επανειλημμένως με τη λαβή ενός όπλου. Τον έδειραν πολύ άσχημα και τον εγκατέλειψαν. Μετά από 18 ώρες τον βρήκε ένας ποδηλάτης, παρόλο που τον πέρασε αρχικά για σκιάχτρο.
Ο Matt πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1998. Στην κηδεία του πέρα από τους αγαπημένους του, υπήρχαν και πολλά μέλη από τα ΜΜΕ που είπαν την ιστορία του στον κόσμο. Η ζωή και ο θάνατος του Matthew Shepard έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε και αντιμετωπίζουμε το μίσος και το ρατσισμό. Παρόλο που η ζωή του Matt ήταν σύντομη, η ιστορία του συνεχίζει και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία μας και σε χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται για την ανοχή και την αποδοχή.

Matt Shepard Is a Friend of Mine

Χώρα: ΗΠΑ
Παραγωγή: 2014
Σκηνοθεσία: Michelle Josue
Διάρκεια: 89’

ΠΡΟΒΟΛΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse