Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Εκδήλωση-συζήτηση για το LGBTQ(+) κίνημα και το σύμφωνο συμβίωσης

Η αντιφαστιστική πρωτοβουλία νέων Χαλανδρίου ΣΒΗΣΤΕ ΤΟΥΣ! κάνει αυτό το Σάββατο 9 Απριλίου εκδήλωση συζήτηση για το  LGBTQ(+) κίνημα και το σύμφωνο συμβίωσης.

Το κείμενο του καλέσματος :
"Από τη στιγμή που γεννιόμαστε μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους μέσα από πολύ συγκεκριμένα σχήματα που μας προσφέρει ο κοινωνικός μας περίγυρος. Τα στερεότυπα της κοινωνίας για ζητήματα όπως είναι το φύλο, η σεξουαλικότητα και η μορφή της οικογένειας, επιβάλλονται από πολύ μικρή ηλικία μέσα από τη δική μας οικογένεια, σχολείο, κτλ. Η απουσία αναπαραστάσεων από κάθε εναλλακτική μορφή και προτίμηση έχει ως αποτέλεσμα να ενοχοποιεί, να περιθωριοποιεί και να καταδικάζει. Οι άνθρωποι που έχουν διαφορετική σεξουαλική προτίμηση ή αντίληψη του φύλου τους από αυτή που αναμένεται να έχουν σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, καταπιέζονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Όχι απλώς δεν γίνεται κανείς εύκολα αποδεκτός στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά, αλλά δεν μπορεί να έχει και τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα επιδιώκει την ισότιμη ύπαρξή της μέσα στην κοινωνία και παλεύει για την αναγνώρισή της. Το κίνημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας άσκησε σοβαρές πιέσεις και έφερε στο προσκήνιο της ύπαρξη της διαφορετικότητας μέσα στην ελληνική κοινωνία.


Τελευταία, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που αφορά και τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι σαφώς και αδιαπραγμάτευτα μία νίκη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, ένα βήμα για την επίσημη αναγνώριση της διαφορετικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα προχώρημα που δεν μας χαρίστηκε, αλλά επιτεύχθηκε μετά από σκληρούς αγώνες και μάχες του κινήματος.
Ωστόσο παρά τις έντονες αντιδράσεις που αυτό προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία, επί της ουσίας δεν επιφέρει καμία πραγματική αλλαγή στην καθημερινή ζωή των ομόφυλων ζευγαριών και αν μη τι άλλο αφήνει απ’ έξω βασικές διεκδικήσεις, όπως είναι η από κοινού φορολογική δήλωση των ζευγαριών, η υιοθεσία, και η δυνατότητα να αναγνωρίζεται η κηδεμονία στο παιδί του ενός από τους δύο. Εκτός αυτού, προφανώς δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να περιλαμβάνει και την υπόλοιπη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό της εργασιακής ισότητας, καθώς είναι προφανές πως στην αγορά εργασίας, αυτό που συμβαίνει είναι είτε ότι δεν προσλαμβάνεσαι είτε απολύεσαι είτε ακόμα χειρότερα θεωρείσαι απευθείας ανίκανος για “σοβαρή δουλειά”.

            ( Φωτογραφία Βασίλης Τομαρόπουλος)
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όμως, πως τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει σε σχέση με το φύλο και τη σεξουαλικότητα έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, καθώς αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία σχετικά με τη μορφή της οικογένειας και τα πρότυπα των κοινωνικών φύλων. Το κίνημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πρέπει στο σήμερα να βρει τους συμμάχους του στο δρόμο, γιατί μία αντίληψη αποκομμένης δράσης μόνο βήματα πίσω μπορεί να μετρήσει.


(Φωτογραφία Βασίλης Τομαρόπουλος)
 Τα κινήματα στέκονται αλληλέγγυα μεταξύ τους και δεν πέφτουν στην παγίδα του συστήματος που προσπαθεί να τα φέρει αντιμέτωπα. Στα πλαίσια αυτού, μια αριστερή ριζοσπαστική τοποθέτηση οφείλει να εμπεριέχει και να εκφράζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε κάθε μάχη που δίνει, σε κάθε στιγμή και συμπεριφορά την καθημερινής μας ζωής, εμπνέοντας έτσι απ’ το σήμερα, για τη δυνατότητα ενός καλύτερου αύριο !"

Για μας στις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο είναι σαφές ότι τα κινήματα πρέπει να βρουν τα σημεία εκείνα που τέμνονται, να βρουν τα σημεία επαφής και να συνομιλήσουν ώστε κάθε νίκη να είναι μια νίκη για όλες και για όλους. Η διαθεματική  προσέγγιση των κινημάτων  θα μπορούσε να λειτουργήσει  με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας , σύμφωνα με την οποία οι οπτικές γωνίες από τις οποίες κάθε κίνημα βλέπει το ίδιο σύστημα καταπίεσης  δεν είναι εξολοκλήρου ούτε ανεξάρτητες ούτε συμβατές H εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα της διαθεματικής προσέγγισης  των κινημάτων μεταξύ τους  μας δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουμε μαζί περισσότερες αλήθειες για το σύστημα καταπίεσης απ’ ότι θα ανακάλυπτε το κάθε κίνημα χωριστά.  Και επίσης με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας η διαθεματική προσέγγιση των κινημάτων μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να χτυπήσουμε το σύστημα καταπίεσης με πολλά και διαφορετικά όπλα που το κάθε κίνημα από μόνο του δεν θα διέθετε στο οπλοστάσιό του.
  Στο δρόμο προς τα εμπρός να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.
     Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι και είναι  το όπλο μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse