Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: Ομάδα γονέων με lgbtqi+παιδιά

Πριν από δύο χρόνια και κάτι μήνες , τον Φλεβάρη του  2014 όταν κάναμε την πρώτη ημερίδα μας «η αγάπη δημιουργεί οικογένειες» ήρθε και μας βρήκε η κυρία Αλεξάνδρα με την ευχή και την επιθυμία να γίνει μια ομάδα για γονείς με παιδιά που αυτόπροσδιορίζονται ως lgbtqi. Από τότε μέχρι σήμερα ήρθαν κι άλλες μητέρες και άλλοι γονείς .
 Σε κάθε δημόσια εκδήλωσή μας ήταν ένας –δύο που αναρωτιόντουσαν  «πότε θα γίνει μια ομάδα» Άλλοτε το αίτημα έρχονταν  από γονείς , άλλοτε από παιδιά που ήθελαν να βοηθήσουν τους γονείς τους να τα καταλάβουν καλύτερα.
Ήρθαμε σε επαφή με την οργάνωση AGEDO της Ιταλίας (http://www.agedonazionale.org/ ) . Μας είπαν για τις δράσεις τους , Βλέπαμε τους γονείς στην πρώτη γραμμή στα pride σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας και περιμέναμε.


 Αργότερα η  Colour Youth έφτιαξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας που  όμως δεν προχώρησε με τα βήματα που ελπίζαμε να προχωρήσει.
Κάναμε πολύ δρόμο από τότε.
  Στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του ΑΜΟQA με τίτλο  love affairs, στις 13/03/16 είδαμε την ταινία « my child” και ακούσαμε να μιλά η Sema Yakar (@listag@mychild), στην ταινιοθήκη της Ελλάδας  μαζί με μερικούς άλλους γονείς. Μιλήσαμε με άλλες δύο μητέρες μαζί της και είπαμε να είμαστε σε επαφή ώστε να μας βοηθήσουν με πληροφορίες και τεχνογνωσία όταν θα έχει ήδη δημιουργηθεί κ εδώ η δική μας  ομάδα γονέων.




Είχε ήδη γίνει η αρχή, η ομάδα ήταν ήδη εκεί και το μόνο που έμενε ήταν να πούμε ότι δημιουργήθηκε. Την επόμενη κι όλας μέρα μαζί με την Έύα Σπίνου (η ψυχολόγος που συντονίζει την ομάδα) δώσαμε ένα πιο συγκεκριμένο σχήμα στο σχεδόν αυτοδημιούργητο σχέδιο και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας που να μπορεί να βρει κανείς κάποιον να μιλήσει , κάποιον να τον ακούσει και κάποιον να του δείξει την αρχή του δρόμου.


Στις 27 Μαρτίου έγινε μια  συγκινητική εκδήλωση της οργάνωσης  Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου
Μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες με το κοινό, ένας πατέρας και δύο μητέρες ομοφυλόφιλων, ενήλικων τώρα, παιδιών, σφραγίζοντας με τη δύναμή τους μια καμπή στην πορεία της ΛΟΑΤΙ κοινότητας στο νησί - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/news/318797/to-paidi-mou-einai-omofylofilo#sthash.KXCDALwd.dpuf

Αμέσως μετά ήρθε σε επαφή μαζί μας η συντονίστρια της ομάδας της Κύπρου Ελιάνα Αφανιώτου για να μας δηλώσει τη συμπαράστασή της και την πρόθεση να υπάρχει επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στις ομάδες.
Η νοητή αρχή ενός τόξου Μεσογειακού είχε γίνει ήδη: Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία…
Την Παρασκευή 1η Απριλίου έγινε η πρώτη συνάντηση στο ΚΟΛΑΖ.


Η αμηχανία της αρχής έδωσε τη θέση της σε συναισθήματα χαράς και  ενθουσιασμού.
Όλες και όλοι νιώσαμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε εκεί, όλες και όλοι έβγαλαν ένα μικρό κομμάτι από την ψυχή τους στην κουβέντα.
Η ομάδα αποφάσισε να κάνει συναντήσεις κάθε 15 μέρες. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 15 Απριλίου και αφού ήδη είμαστε πολλές και πολλοί  θα αναζητήσουμε χώρο που να μας επιτρέπει να κάνουμε αυτές τις συναντήσεις πιο αποτελεσματικές.


Η βραδιά έκλεισε με θερμές αγκαλιές, ζεστά βλέμματα, σφηνάκια μαστίχας και φοβερές ατάκες  με φοβερότερη όλων την ατάκα μαμάς Μαρίας, μητέρας τρανς αγοριού για την απάντηση που δίνει όταν της λένε να πει χαιρετισμούς «στην κόρη της»
«Χμ… νομίζεις ότι έχω κόρη… (χαμόγελο) κι εγώ έτσι νόμιζα!»



Λίγες ώρες αργότερα στο facebook ο Γιώργος έγραψε αυτό
στην Colour Youth Κοινότητα LGBTQ νέων Αθήνας
"Πολύχρωμα πλάσματά μου!
Δεν ξέρω πως να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου!
Σήμερα η μαμά μου με έκανε απίστευτα υπερήφανο πηγαίνοντας στη συνάντηση γονέων με παιδιά που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ+ που διοργάνωσαν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.
Θα λάβει πολύ ενεργό ρόλο και μάλιστα ζήτησε κι ο μπαμπάς μου να είναι στην ομάδα.
Πραγματικά δεν ξέρω πως να πρωτοεκφραστώ!
Τα συναισθήματα πληρότητας, συγκίνησης κι υπερηφάνειας με κατακλύζουν ασύλληπτα πολύ!
Εύχομαι το ίδιο και με τ@ς δικ@ς σας γονείς και οικογένεια/-ες.
Η Θετική Αλλαγή είναι εδώ.
Τη νιώθετε;"


 Εμείς στις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» νιώθουμε μεγάλη χαρά που είμαστε ένα μικρό κομματάκι αυτής της στιγμής της ιστορίας του lgbtqi+ κινήματος της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse