Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ζητούν παρέμβαση κομμάτων για το άρθρο περί παρά φύση ασέλγειας μεταξύ ανδρών

OMOFYLA-ZEYGARIA
19/01/14


Δέκα οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ απευθύνουν έκκληση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με ανοιχτή επιστολή μέσω της «Εφ.Συν.», για το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα .

Έκκληση να καταθέσουν τροπολογία που θα καταργεί το απαρχαιωμένο άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα (ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αντρών) απευθύνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ με ανοιχτή επιστολή μέσω της «Εφ.Συν.» δέκα οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (PoustiRiot, Athens Pride, Colour Youth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας, Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, Thessaloniki Pride, Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες», Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι).
Η ανοιχτή επιστολή προς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής
Επιθυμούμε κατ’ αρχή να ευχαριστήσουμε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τις τροπολογίες ή την πρόταση νόμου που κατέθεσαν για την άρση της διάκρισης σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, μετά την άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετική τροπολογία.
Ζητούμε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν άμεσα τροπολογίες για την κατάργηση του άρθρου 347 ΠΚ (ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αρρένων), ώστε να συμμορφωθεί η Ελλάδα με σχετική σύσταση της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το 2005 μετά την άρνηση του Υπουργού Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετική τροπολογία, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 9 Ιανουαρίου 2014 (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8316668.pdf). Προτείνουμε οι τροπολογίες να κατατεθούν στο υπό συζήτηση από τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 «σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2010/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2010 σχετικά με το δικαίωμα σε διερμηνεία και μετάφραση κατά την ποινική διαδικασία (L 280) και 2012/13/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Μαΐου 2012 σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο των ποινικών διαδικασιών (L 142)»» (http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Evdomadiaio-Deltio).

Ενημερωτικό σημείωμα
Στις «Καταληκτικές Παρατηρήσεις για την Ελλάδα» της 25 Απριλίου 2005, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μεταξύ άλλων περιέλαβε και την ακόλουθη παρατήρηση και σύσταση: (http://www.unhchr.ch/tbs/doc.nsf/%28Symbol%29/CCPR.CO.83.GRC.En?Opendocument) «19. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για αναφερόμενες συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος ατόμων στη βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό τους (άρθρα 17 και 26). Το Κράτος μέλος πρέπει να παράσχει ένδικα μέτρα κατά των πρακτικών διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και μέτρα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση προτύπων προκατάληψης και διακρίσεων.»

Ένα από τα σχετικά στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη της Επιτροπής του ΟΗΕ από ελληνικές ΜΚΟ για να καταλήξει σε αυτή τη σύσταση ήταν η ακόλουθη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου της 16 Δεκεμβρίου 2004 (http://elawyer.blogspot.gr/2008/03/h_12.html) μετά από αίτημα οργανώσεων ΛΟΑΤ:
«Άρθρο 347 ΠΚ: Την «ασέλγεια παρά φύση» (μεταξύ αρρένων) τιμωρεί το άρθρο 347 ΠΚ και προβλέπει προϋποθέσεις για το αξιόποινο (την κατάργησή του ζητούν και η ΔΑ και η ΟΛΚΕ, η οποία και παραθέτει και σχετική νομική τοποθέτηση) . Για καμμία από τις προϋποθέσεις που το άρθρο αναφέρει, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος εξειδικευμένης ρύθμισης, αφού οι προβλεπόμενες πράξεις τιμωρούνται ή ρυθμίζονται στο πλαίσιο του κολασμού αδικημάτων που αφορούν τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις (η κατάχρηση σχέσης εξουσίας και η αποπλάνηση προσώπου κάτω των 17, συνιστούν ποινικό αδίκημα που ρυθμίζεται από τα άρθρα 343 και 339 ΠΚ).

 Ακόμη στο άρθρο υπάρχει σαφής διακριτική μεταχείριση έναντι της ανδρικής ομοφυλοφιλικής πορνείας, την στιγμή που η ίδια πράξη στην περίπτωση ετεροφυλοφιλικών σχέσεων δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, υπάρχει μάλιστα πρόσφατος νόμος (Ν 2734/1999/ Α-161) που ρυθμίζει τα σχετικά με τα «Εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα». Η πρόβλεψη διαφορετικού κατώτερου ορίου ηλικίας συγκατάθεσης (τα 17 χρόνια, έναντι των 15 σε άλλες διατάξεις) στην συγκεκριμένη ποινικά κολάσιμη πράξη, συνιστά επίσης διακριτική μεταχείριση. Η ύπαρξη της διάταξης, εκτός του ότι στιγματίζει ποινικά μια κατηγορία ατόμων, κάτω μάλιστα από έναν εξαιρετικά υποδηλωτικό τίτλο, προκαλεί δραστηριότητες των αστυνομικών αρχών (έλεγχοι στοιχείων, έφοδοι σε χώρους όπου συχνάζουν ΛΟΑΤ κλπ), οι οποίες καθίστανται ενοχλητικές, αλλά και επικίνδυνες για τους ομοφυλόφιλους (έχει παρατηρηθεί πως αυτού του είδους οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας κλπ). Ενώ δηλαδή η συμμετοχή των ομοφυλόφιλων σε άλλες μορφές παράνομης δραστηριότητας είναι εντελώς ασήμαντη για να τεκμηριώσει πρόβλημα κοινωνικής επικινδυνότητας, η ύπαρξη αυτού του νόμου έχει σαν αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων τους, ακόμα και αν αυτοί σπάνια υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις. (…) Συνεπώς, η ΕΕΔΑ προτείνει τα ακόλουθα: (…) Προτείνεται η κατάργηση του άρθρου 347 ΠΚ.»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse