ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αδυναμία πληρωμών, η απόγνωση και η απογοήτευση «ραγίζουν» την καρδιά των Ελλήνων και κόβουν χρόνια από τη ζωή τους, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι όσα χρόνια τούς μένουν να ζήσουν θα είναι χωρίς ποιότητα!
Η εφαρμογή των μνημονίων και οι σκληρές πολιτικές που επιβάλλουν οι δανειστές μας «δοκιμάζουν» σημαντικά την υγεία των περισσότερων πολιτών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 40% τα καρδιαγγειακά επεισόδια και δεκάδες ασθενείς πληρώνουν ακόμη και με τη ζωή τους τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας και τα μέτρα της κυβέρνησης, αφού το στρες και η κατάθλιψη είναι δύο ιδιαίτερα απειλητικοί παράγοντες για την υγεία της καρδιάς.
Το μνημόνιο «κουρεύει» και τη ζωή των Ελλήνων, οι οποίοι θα ζουν από πέντε έως έξι χρόνια λιγότερο! Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης θα έχουν την επόμενη δεκαετία επίπτωση στο μέσο όρο ζωής των Ελλήνων, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί μέχρι και έξι χρόνια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, έξι στους δέκα ασθενείς καθυστερούν να επισκεφτούν το γιατρό τους, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των επισκέψεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σοβαρά η κατάσταση της υγείας τους. Μάλιστα, αρκετοί ασθενείς φτάνουν στο σημείο να εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους, καθώς δεν έχουν χρήματα για την αγορά των φαρμάκων.
Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, Γιώργος Θεοδωράκης, «ακόμη και τα 50 ευρώ το μήνα που πρέπει να δώσει ένας ασθενής από την τσέπη του για να πληρώσει τη συμμετοχή και να πάρει τα φάρμακά του είναι για πολλούς απαγορευτικά». «Οι καρδιοπαθείς αναγκάζονται να περιορίσουν τα φάρμακά τους, δηλαδή λαμβάνουν από μόνοι τους μικρότερη δόση ή σταματούν πλήρως τη φαρμακευτική τους αγωγή, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν ένα νέο έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης και προσθέτει ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που ζητάνε από το γιατρό να τους συνταγογραφήσει ένα πιο φτηνό φάρμακο για λόγους οικονομίας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κρίση και η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ έχουν άμεση σχέση με την αλματώδη αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας αναφέρουν ότι τα εμφράγματα δεν κάνουν πλέον ηλικιακές διακρίσεις και πλήττουν ολοένα και συχνότερα νέους, ακόμη και 30χρονους, ενώ εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά έχουν τριπλασιαστεί στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
«Η τρομερή άνοδος της ανεργίας, οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν λογαριασμούς και ''χαράτσια'' προκαλούν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, που στέλνουν ερεθίσματα στην καρδιά, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες αρρυθμίες ή σε έμφραγμα του μυοκαρδίου», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.
Εξάλλου αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αυξάνονται σε περιόδους δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και ότι άτομα που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αύξηση της διάρκειας των ισχαιμικών επεισοδίων σε περιόδους έντασης, στενοχώριας και ψυχοκοινωνικής πίεσης.
Παράλληλα, οι γιατροί κρούουν το καμπανάκι και για τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζει σχεδόν ένας στους πέντε Ελληνες, τονίζοντας ότι η κατάθλιψη τετραπλασιάζει την εμφάνιση εμφραγμάτων και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα δε θα περιλαμβάνονται πλέον μόνο όσοι εμφανίζουν διαβήτη, παχυσαρκία και καπνίζουν, αλλά και όσοι έχουν… δάνεια, χρέη και είναι άνεργοι!