Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Απόφαση «σταθμός»: Οι gay μπορούν να υιοθετούν τα παιδιά των συντρόφων τους

Καθεστώς διακρίσεων και παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή συνιστά η απαγόρευση στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, να υιοθετούν ο ένας το παιδί του άλλου, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδικάζοντας χθες την προσφυγή δύο γυναικών που ζούν σε σταθερή ομοφυλοφιλική σχέση στην Αυστρία και η πρόθεση της μιας να υιοθετήσει το παιδί της άλλης προσέκρουσε στην άρνηση των αυστριακών αρχών, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εν λόγω απαγόρευση συνιστά διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Η απαγόρευση αυτή συνιστά δυσμενή διάκριση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έναντι των ανύπαντρων ζευγαριών διαφορετικού φύλου, που έχουν το δικαίωμα υιοθεσίας του παιδιού των συντρόφων τους, υπογράμμισε στην απόφασή της η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
‘Οπως προκύπτει από το ιστορικό της υπόθεσης, που αναφέρεται εκτενώς στην απόφαση του Δικαστηρίου, η μία από τις δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες είχε αποκτήσει έναν γιο εκτός γάμου το 1995, ο οποίος ζούσε μαζί τους και απολάμβανε την φροντίδα και των δύο τους, μιάς και η μητέρα του είχε την αποκλειστική επιμέλεια του.
‘Οταν η πρώτη εκ των δύο αποφάσισε εμπράκτως να προχωρήσει στην υιοθεσία του γιου της συντρόφου της προκειμένου να τον κατοχυρώσει νομικώς, τα αυστριακά δικαστήρια, μέχρι τον ανώτατο βαθμό, αρνήθηκαν την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος.
Οι δύο γυναίκες, μαζί με τον 18χρονο σήμερα γιο της δεύτερης, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24 Απριλίου 2007 και στις 5 Ιουνίου 2012, αποφασίσθηκε η υπόθεση να εκδικασθεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου.
Καταδικάζοντας την Αυστρία το Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει να καταβάλει 10.000 ευρώ από κοινού και στους τρεις προσφεύγοντες και να πληρώσει και 28.420, 88 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
 πηγή: imerisia.gr

 Ομως η νέα απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, παρότι χαιρετίστηκε ως ιστορική από τις οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, δεν έχει καθολική ισχύ για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς αφορά εκείνα μόνο τα κράτη όπου επιτρέπεται η υιοθεσία σε ετερόφυλα ανύπαντρα ζευγάρια.

Πηγή: Τα Νέα




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse