Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Βασικές πληροφορίες για HIV/AIDS

                      
 http://www.10percent.gr/component/banners/click/2.html

Βασικές πληροφορίες για HIV/AIDS

Πιθανές Ερωτήσεις    Απαντήσεις / Γεγονότα
1.    Πώς επηρεάζονται τα παιδιά από τον HIV;    1.    Τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν με τον HIV κατά τη γέννησή τους, ή μπορεί να μολυνθούν αργότερα στη ζωή τους, μέσω μιας μετάγγισης αίματος, ή μέσω σεξουαλικής βίας. Σε μερικές κοινωνίες, τα νέα κορίτσια είναι σεξουαλικά ενεργά σε πολύ μικρή ηλικία, συνήθως με μεγαλύτερους άνδρες. Έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας να μολυνθούν από τον HIV.Το AIDS μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά που δεν είναι οροθετικά στον ιό HIV. Όταν ένας γονέας ή ένας στενός συγγενής ασθενήσει από AIDS, τα παιδιά συχνά επιβάλλεται να συνεισφέρουν στη φροντίδα. Οι οικογένειες που έχουν προσβληθεί από AIDS έχουν λιγότερα χρήματα για να παρέχουν στα παιδιά μόρφωση και σίτιση. Όταν ένας γονέας αποβιώσει τα παιδιά ίσως σταλθούν να μείνουν με κάποιο μακρινό συγγενή και πιθανόν να χωριστούν από τα αδέρφια τους.
2.    Τι είναι ο ιός HIV;
3.    Τι είναι το AIDS;
4.    Τι μπορεί να συμβεί όταν έχεις τον ιό HIV;
5.    Τι μπορεί να συμβεί όταν έχεις AIDS;
    2.    Το AIDS προκαλείται από τον ιό HIV
Το AIDS προκαλείται από τον HIV, τον ιό ανθρώπινης  ανοσολογικής ανεπάρκειας, ο οποίος καταστρέφει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι που έχουν AIDS γίνονται πιο αδύναμοι επειδή το σώμα τους χάνει την ικανότητα να καταπολεμήσει όλες τις ασθένειες. Αν δεν δοθεί φαρμακευτική αγωγή, τελικά  πεθαίνουν. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV. Θυμηθείτε, οι παραδοσιακοί θεραπευτές δεν μπορούν να θεραπεύσουν τον HIV ή το AIDS!  
6.    Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι κάποιος έχει AIDS;    3.    Η εξέλιξη της νόσου του AIDS μπορεί να πάρει μέχρι και 10 χρόνια.
Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει κοιτάζοντας το άτομο. Η εξέλιξη της νόσου του AIDS  μπορεί να πάρει μέχρι 10 χρόνια από τη στιγμή της μόλυνσης με τον ιό HIV. Επομένως, ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον HIV  μπορεί να φαίνεται και να αισθάνεται υγιές για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί ακόμα να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο. Τα νέα φάρμακα βοηθούν έναν άνθρωπο να παραμείνει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά θα εξακολουθήσει να έχει τον HIV και θα μπορεί να τον μεταδώσει.
7.    Πώς μπορεί κανείς να μολυνθεί από τον ιό HIV;

8.    Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μολυνθείς από τον ιό HIV;


9.    Πώς μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον ιό HIV;

10.    Ποιος είναι ο μόνος 100% εγγυημένος τρόπος για να μην μολυνθείς από τον ιό HIV;
    4.    Ο ιός HIV μεταδίδεται μέ τα μολυσμένα με HIV βιολογικά υγρά.
Ο HIV μεταδίδεται μέ την ανταλλαγή οποιονδήποτε μολυσμένων με HIV βιολογικών υγρών. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της μόλυνσης/ασθένειας.Ο ιός HIV βρίσκεται στα ακόλουθα υγρά: αίμα, σπέρμα, υγρά αίμα περιόδου, μητρικό γάλα.Αυτό σημαίνει ότι ο HIV μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, μέσω κοινής χρήσης ενέσιμων τοξικικών ουσιών, με μεταγγίσεις αίματος και από τη μητέρα στο έμβρυο και στο νεογνό.
    5.    Ο ιός HIV μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή.
Ο ιός HIV συνήθως μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή με τα υγρά ο ιός μπορεί να εισαχθεί, ειδικά στα σημεία όπου υπάρχουν ρήξη της συνέχειας του κολπικού ή πρωκτικού ιστού, πληγές ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον HIV επειδή ο βλεννογόνος (το τοίχωμα) του κόλπου τους είναι πιο λεπτός και πιο δεκτικός σε μολύνσεις από αυτόν των ώριμων γυναικών.
    6.    Τα άτομα που έχουν κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
Τα άτομα που έχουν κάποιο ΣΜΝ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και μετάδοσης της μόλυνσης στους άλλους. Τα άτομα με ΣΜΝ πρέπει να αναζητήσουν άμεσα θεραπεία και να αποφεύγουν σεξουαλική επαφή ή να έχουν ασφαλέστερες σεξουαλικές επαφές (επαφή χωρίς διείσδυση ή με χρήση προφυλακτικού) και να ενημερώσουν τους συντρόφους τους.
    7.    Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV με τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μειωθεί.
    Τα προφυλακτικά και τα άλλα «περιοριστικά μέτρα» ελέγχου γεννήσεων μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού με τη σεξουαλική επαφή, δεν εγγυώνται απόλυτη προστασία ενάντια στο HIV/AIDS. Κάποιος μπορεί να μολυνθεί από τον HIV  με την απροφύλακτη στοματική, πρωκτική και κολπική επαφή. Η αποχή είναι η μόνη 100% εγγυημένη μέθοδος να προστατευτεί κανείς από το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο HIV/AIDS.
    8.    Οι χρήστες ενέσιμων τοξικών ουσιών διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης.
Ο ιός HIV μπορεί επίσης να μεταδοθεί όταν το δέρμα έχει κοπεί ή τρυπηθεί με χρήση μη αποστειρωμένης βελόνας, σύριγγας, ξυραφιού, μαχαιριού ή οποιουδήποτε άλλου κοφτερού εργαλείου. Τα άτομα που κάνουν χρήση ενέσιμων τοξικών ουσιών ή έχουν σεξουαλικές επαφές με χρήστες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Επιπλέον, η χρήση τοξικών ουσιών αλλοιώνει την ανθρώπινη κρίση και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως τη μη χρήση προφυλακτικού.

11.    Τι πρέπει να κάνεις εάν εσύ ή κάποιος που ξέρεις νομίζει ότι έχει τον ιό HIV;    9.    Επικοινωνήστε με κάποιο γιατρό ή μονάδα για το HIV/AIDS για να ζητήσετε συμβουλές και ιατρική εξέταση.
Οποιοδήποτε άτομο υποπτεύεται ότι ίσως έχει μολυνθεί από τον HIV θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιο γιατρό ή μονάδα για τον ιό HIV/AIDS για να λάβει εμπιστευτική πληροφόρηση και ιατρική εξέταση. Είναι δικαίωμά του( Άρθρο 24 της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του παιδιού).
12.    Μπορείς να κολλήσεις τον ιό HIV από το να μοιραστείς φαγητό;
      Από την αγκαλιά;
      Από το φτάρνισμα;
    10.    Ο HIV δεν μεταδίδεται με την καθημερινή επαφή.
 Ο ιός HIV δεν μεταδίδεται μέ την αγκαλιά, τη χειραψία, την καθημερινή επαφή, την κοινή χρήση πισίνας, τουαλέτας, σεντονιών, μαχαιροπήρου
νων, φαγητού, μέ τα κουνούπια και τα τσιμπήματα άλλων εντόμων, το βήξιμο και το φτέρνισμα.
13.    Ποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό HIV;    11.    Όλοι δικαιούνται συμπάθεια και υποστήριξη.
    Το AIDS/HIV δεν κάνει διάκριση στο χρώμα του δέρματός σου, τη θρησκεία σου, τις σεξουαλικές σου επιλογές, την ηλικία  είναι για όλους εξίσου, ένας θανατηφόρος ιός! Οι διακρίσεις ενάντια στους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV ή οποιουδήποτε πιστεύεται ότι κινδυνεύει να μολυνθεί παραβιάζει τα ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οποιοσδήποτε έχει μολυνθεί και προσβληθεί από τον ιό HIV και το AIDS δικαιούται συμπάθεια και υποστήριξη

 Φύλλο Εργασίας- Ιδέες για δράση!



Γιατί θα πρέπει τα παιδιά και οι νέοι να αναλάβουν δράση;
Όπου και αν μένετε, τα παιδιά έχετε δύο πλεονεκτήματα:

    Είναι πιο πιθανό να είστε αρνητικοί στον HIV αντίθετα με τους ενήλικες της κοινότητάς σας και να έχετε όλες τις πληροφορίες και τις ικανότητες να αποφύγετε τη μόλυνση από τον ιό HIV για το υπόλοιπο της ζωής σας.
    Δεν φοβάστε το AIDS και μπορείτε να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε τους συνεργάτες και τους φίλους σας που ζουν με τον ιό HIV ή που έχουν επηρεαστεί από το  AIDS στην οικογένειά τους.

Είκοσι πέντε χρόνια πριν, παιδιά από σχολεία της Ζάμπια δημιούργησαν οργανώσεις ενάντια στο AIDS, μια κίνηση που διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οργανώσεις ενάντια στο AIDS ήταν ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη μόλυνση από τον ιό HIV και το AIDS. Όμως, καθώς εμφανίστηκε η πανδημία του AIDS, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Σήμερα, τα παιδιά και οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο ενώνονται σε ομάδες και οργανώσεις ώστε να συζητήσουν τις συνθήκες και τους παράγοντες που μας κάνουν ευάλωτους στην επιδημία του ιού HIV. Τα ζητήματα αυτά ποικίλουν από χώρα σε χώρα, από κοινότητα σε κοινότητα. Τα ερωτήματα που τίθενται από τις ομάδες νέων περιλαμβάνουν:

    Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που ζουν με τον ιό HIV;
    Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τη σεξουαλική παρενόχληση και βία από ενήλικες;
    Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση για τα κορίτσια και τα αγόρια στην κοινότητά μας;
    Πώς μπορούμε να κάνουμε να ακουστούν οι απαιτήσεις μας για τα δικαιώματα των παιδιών από την κυβέρνηση;
Η αλληλεγγύη και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια είναι το κλειδί για τη διακοπή της εξάπλωσης του ιού HIV στις κοινότητές μας.



 Πώς  αναλαμβάνουν δράση τα παιδιά στις κοινότητές τους;

    Οργανώστε θεατρικά έργα, παραστάσεις κουκλοθέατρου, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα για τα δικαιώματα των παιδιών, που να πραγματεύονται ζητήματα όπως το κατά πόσο είναι ευάλωτα στον ιό HIV/AIDS, την επίδραση του ιού HIV/AIDS στην κοινωνία και το πώς μπορεί να αυξηθεί η κατανόηση των αναγκών των κοριτσιών και των αγοριών στην κοινότητα.
    Εξασφαλίστε ότι όλοι γνωρίζουν τα γεγονότα- οργανώστε μια ανώνυμη έρευνα στην κοινότητα και παρουσιάστε τα αποτελέσματα με τη μορφή διαλόγου, αναφοράς ή θεατρικού έργου στην τοπική κοινότητα ή στο σχολείο.
    Συζητήστε με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσαν τα παιδιά να έχουν μια μόνιμη θέση στο τοπικό ραδιόφωνο ώστε να συζητούν ζητήματα που αφορούν τα παιδιά; Για παράδειγμα τα δικαιώματα των παιδιών, η πρόσβαση στο σχολείο, το HIV/AIDS κλπ.
    Δημιουργήστε «ασφαλείς χώρους» για εσάς και τους φίλους σας στην κοινότητά σας, όπου θα μπορείτε άνετα να συζητάτε για ζητήματα που σας απασχολούν. Για παράδειγμα λέσχες δραστηριοτήτων, ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων, χορωδίες κ.α
    Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα «Μεγάλος Αδελφός/Μεγάλη Αδελφή», όπου τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να συμβουλεύουν και να υποστηρίζουν τα μικρότερα ώστε να έχουν θετικά πρότυπα, να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και να αποκτήσουν καλύτερη γνώση περί σεξουαλικής υγείας.
    Να είστε θετικοί όταν μιλάτε για τον ιό HIV/AIDS και να ενθαρρύνετε άτομα με κύρος από την κοινότητά σας να κάνουν το ίδιο.
    Συζητήστε με τους τοπικούς άρχοντες συμπεριφορές ενηλίκων που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά (όπως η κατάχρηση αλκοόλ και η σεξουαλική παρενόχληση από άνδρες, ανοχή στην εκμετάλλευση νεαρών αγοριών και κοριτσιών, ή αποσιώπηση φυσικής και σεξουαλικής βίας).
    Σχεδιάστε δραστηριότητες για να προκαλέσετε συζήτηση γύρω από το στιγματισμό και τις διακρίσεις ενάντια σε οικογένειες που ζουν με τον ιό HIV ( ή την ασθένεια του AIDS), σε ορφανά, ή άλλα νοικοκυριά φτωχά σε πόρους.
    Ανακαλύψτε εάν υπάρχει προνοιακή οργάνωση για τα παιδιά, οργάνωση για το HIV/AIDS ή κάποια άλλη ομάδα που να αποφασίζει για τα δικαιώματα των παιδιών στην περιοχή σας. Ελέγξτε κατά πόσο κάποιο παιδί ή ομάδα παιδιών μπορούν να αντιπροσωπεύσουν μια ομάδα από εσάς και τις απόψεις σας.
    Προσπαθείστε και οργανώστε μια συνάντηση με κάποιο τοπικό άρχοντα ή πολιτικό της περιοχής στην οποία θέλετε να επιφέρετε αλλαγές. Εάν μπορείτε να ενωθείτε με άλλους οργανισμούς για παιδιά ή που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών πιθανόν να έχετε μεγαλύτερη επιρροή.
Πείθοντας κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση
Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Εάν η κυβέρνησή σας έχει υπογράψει τη Διακήρυξη, έχει δεσμευτεί να διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά της χώρας έχουν το δικαίωμα να :

    Προστατεύονται από κάθε είδος κακού
    Τους παρέχονται όλα τα απαραίτητα για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν
    Συμμετέχουν στην κοινότητα και την πολιτική ζωή
    Αναπτύσσονται μέσα στη δική τους οικογένεια, κουλτούρα, γλώσσα και θρησκεία όποτε αυτό είναι δυνατόν



Όπως όμως έχετε ανακαλύψει στο Μάθημα Ζωής, οι κυβερνήσεις συχνά δεν επιτυγχάνουν να διαφυλάξουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Οι λόγοι είναι πολλοί, από την έλλειψη θέλησης για προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, έως την πίεση από άλλες ομάδες να επικεντρωθεί η προσοχή σε άλλα ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση, μία από τις λύσεις είναι να υπενθυμίζουμε συνεχώς στις κυβερνήσεις τη δέσμευσή τους προς τα παιδιά και να απαιτούμε πολιτικές που να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών. Ιστορίες από παιδιά είναι πιο κατανοητές και πειστικές από τους λόγους που εκφωνούν ενήλικες. Ξέρετε τι χρειάζεται για να αλλάξετε τις συνθήκες της ζωής σας και μπορείτε να κάνετε τη διαφορά με το να οργανωθείτε και να μιλήσετε για τα δικαιώματά σας. 
Άλλες συμβουλές για να αναλάβετε δράση στην κοινότητα ή τη χώρα:
    Συνεργαστείτε με ανθρώπους με επιρροή για να σας υποστηρίξουν
    Οργανώστε ένα σχέδιο. Θέστε το αντικείμενό σας. Ενημερωθείτε οι ίδιοι για το θέμα. Επιλέξτε την κατάλληλη χρονική στιγμή.
    Να είστε ξεκάθαροι και σύντομοι όταν ζητάτε από πολιτικά πρόσωπα να κάνουν κάτι. Μην τους δίνετε τη δικαιολογία να μην καταλάβουν τι τους ζητάτε να κάνουν.
    Σιγουρευτείτε ότι μιλάτε στους κατάλληλους ανθρώπους. Βρείτε ποιος έχει τον έλεγχο πάνω στις αποφάσεις που επιθυμείτε να επηρεάσετε.
    Κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο,τιδήποτε κι αν θέλετε να επιτύχετε, τα Μέσα μπορούν να συμβάλλουν εξαιρετικά στο να ακουστεί η φωνή, η γνώμη και οι ιστορίες σας.
    Χρησιμοποιείστε συμβολικές πράξεις για να προκαλέσετε προσοχή. Χρησιμοποιείστε τις λευκές κορδέλες ‘οπως έγινε για παράδειγμα το 2005, για την καταπολέμηση της φτώχειας.
    Ελέγξτε το δικτυακό τόπο της GMC (www.gmfc.org) εάν μπορείτε, για υποστήριξη πάνω στα θέματα που επηρεάζουν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο και για να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τους άλλους πάνω σε κοινές πρωτοβουλίες που αφορούν πολλούς.
  
 Φύλλο εργασίας-Φροντίδα για όλα τα παιδιά



1. Ποια είναι η παρούσα κατάσταση;
Δεν υπάρχει θεραπεία για το AIDS, αλλά με κατάλληλη ιατρική φροντίδα, τα παιδιά με HIV μπορούν να ζήσουν μακρόχρονη και υγιή ζωή. Τα αντιρετροïκά φάρμακα είναι σημαντικό τμήμα αυτής της ιατρικής φροντίδας. Σήμερα, παρόλα αυτά, λιγότερα από ένα παιδί στα 100 που χρειάζονται αυτή την φροντίδα τη λαμβάνει στην πραγματικότητα.

 Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών να έχουν την καλύτερη υγεία και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η πραγματικότητα όμως για τα παιδιά που ζουν με AIDS είναι πολύ διαφορετική.Το Μάθημα Ζωής  κάνει έκκληση να γίνει η ιατρική φροντίδα προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή για όλα τα παιδιά.
2. Τι προκαλεί αυτήν την κατάσταση;
Τρεις βασικές αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι:

α) Μη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά αντιρετροïκά φάρμακα κατάλληλα για παιδιά: Φάρμακα για τη φροντίδα των παιδιών συνήθως δεν είναι διαθέσιμα.Όταν είναι, μπορεί να κοστίζουν μέχρι και έξι φορές περισσότερο απ΄ ότι τα φάρμακα για ενήλικες. 

β) Έλλειψη Υπηρεσιών Υγείας για τα παιδιά: Η φροντίδα του AIDS στα παιδιά απαιτεί αποδοτικά και λειτουργικά Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, με ικανό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, ένα καλά εξοπλισμένο φαρμακείο, ένα λειτουργικό εργαστήριο και ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα κοντά στην περιοχή που διαμένουν τα παιδιά αυτά και πρέπει να είναι οικονομικά προσιτά ακόμη και στα πιο φτωχά παιδιά ανάμεσά τους. Οι υπάρχουσες ιατρικές υπηρεσίες στις φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής αδυνατούν να παρέχουν ποιοτική ιατρική φροντίδα στα παιδιά που ζουν με τον HIV, σκόμη και αν είχαν όλα τα φάρμακα.

γ) Έλλειψη δικηγόρων για τα παιδιά που ζουν με τον HIV: ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να μπορούν να τα εφαρμόζουν πλήρως, να τα απαιτούν και να τα υπερασπίζονται.



3. Τι χρειάζεται να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση;
Με σκοπό να παρέχεται πρόσβαση στη θεραπεία σε όλα τα παιδιά, υπάρχει ανάγκη να:
α) Αποφευχθεί η διασπορά του HIV.
Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που ζουν με τον HIV είναι να παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, να προλαμβάνεται η μόλυνση από τον HIV στους πιθανούς γονείς και να παρέχονται υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού σε ζευγάρια που ήδη ζουν με τον HIV. Αυτό σημαίνει διασφάλιση της πρόσβασης στις πληροφορίες σχετικά με τον HIV, ευρεία και ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες συμβουλευτικής και εξέτασης, καταπολέμηση του στιγματισμού και των διακρίσεων ενάντια σε άτομα που ζουν με τον HIV και ενίσχυση των γυναικών και των κοριτσιών στην αυτοπροστασία ενάντια στη βία. Όλα τα παιδιά και οι νέοι έχουν δικαίωμα στην ενεργή υγιή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε να μπορούν να έχουν κατάλληλες επιλογές.
β) Γίνουν τα φάρμακα φθηνότερα και προσβάσιμα.
Τα αντιρετροïκά φάρμακα για τη φροντίδα παιδιών κοστίζουν αρκετές φορές περισσότερο από τα ίδια φάρμακα για ενήλικες. Η ιατρική φροντίδα ενός παιδιού κοστίζει το ίδιο με τη φροντίδα έξι (6) ενηλίκων.
Για να γίνουν τα φάρμακα φτηνότερα απαιτείται να υπάρχουν κανόνες εμπορίου που προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών και όχι αυτά των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχουσες πρακτικές περιορισμού της παραγωγής και εισαγωγής οικονομικών γενερικών φαρμάκων πρέπει να αναδιαμορφωθούν για να διασφαλίζεται πρόσβαση στα φάρμακα για όλους. Ο γενερικός ανταγωνισμός είναι αυτό που θα κάνει τις τιμές να μειωθούν.
γ) Αναπτυχθούν καλύτερες και οικονομικότερες διαγνωστικές μέθοδοι για τα παιδιά.
Τα εργαστηριακά τεστ για τη διάγνωση του HIV στα παιδιά είναι δαπανηρά και δεν είναι ευρέως διαθέσιμα. Είναι απαραίτητα για τη χρόνια φροντίδα και την ποιοτική ιατρική παρακολούθηση. Θα έπρεπε να επενδύονται περισσότερα στην έρευνα για την ανάπτυξη οικονομικών εργαστηριακών τεστ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την φροντίδα παιδιών που ζουν με τον HIV σε ασθενείς οικονομικά κοινότητες.
δ) Κατασκευαστούν ειδικά αντιρετροïκά φάρμακα για παιδιά
Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα σε διαφορετικές ποσότητες και διαφορετικούς συνδυασμούς απ΄ ότι οι ενήλικες. Κι όμως, τα αντιρετροïκά φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα έχουν σχεδόν όλα σχεδιαστεί για χρήση από ενήλικες. Οι διεθνείς φαρμακευτικές εταιρίες δεν διαθέτουν επικερδή αγορά για τα φάρμακα αυτά, επειδή η πλειοψηφία των παιδιών με HIV ζουν σε φτωχές χώρες. Επομένως, εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να επενδύσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για παιδιά.
ε) Υπάρξει εξασφάλιση βασικών Υπηρεσιών Υγείας, προσβάσιμων σε όλους
Η ιατρική φροντίδα για το AIDS μπορεί να είναι επιτυχής εάν υπάρχει ένα σύστημα υγείας το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σημαντικές ανάγκες όλων των παιδιών. Όταν τα παιδιά ακόμα και σήμερα πεθαίνουν από ασθένειες που είτε εύκολα μπορούν να αποφευχθούν είτε να θεραπευθούν, όπως η ιλαρά, η γαστρεντερίτιδα, ή η πνευμονία, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια αποτελεσματική θεραπεία για το AIDS. Υπάρχει η ανάγκη για μαζικές επενδύσεις προκειμένου να βελτιώσουμε τα συστήματα παροχής υγείας των φτωχών χωρών. Αυτό απαιτεί, από τη μια πλευρά, ακύρωση του εξωτερικού χρέους των πολύ φτωχών χωρών και αύξηση στο ποσό της διεθνούς βοήθειας. Από την άλλη, απαιτεί ο τομέας της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών να έχουν προτεραιότητα στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών, την εξάλειψη της κυβερνητικής διαφθοράς και τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών.
στ) Νομικές υπηρεσίες ώστε να έχουν τα παιδιά πρόσβαση στη θεραπεία.
Τα εθνικά και διεθνή ιδρύματα συχνά ξεχνούν την κατάσταση των παιδιών που ζουν με τον HIV. Δεν τα λαμβάνουν σχεδόν ποτέ υπόψη. Τα παιδιά του κόσμου πρέπει να μιλήσουνε για τους συνομιλήκους τους.



  Δώσε την υπόσχεση: Μετά το Μάθημα Ζωής

‘’Εάν πρόκειται να ανατρέψουμε την εξάπλωση του HIV/AIDS, αυτό θα οφείλεται στην ανάμειξη των παιδιών και των εφήβων’’ Dean Hirsch, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κίνησης για τα παιδιά.

Ο κύριος σκοπός του Μαθήματος Ζωής είναι να δώσει στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να αναλάβουν δράση για τον ιό HIV/AIDS στην κοινότητά τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο τέλος του μαθήματος τα παιδιά ενθαρρύνονται να δουλέψουν πάνω σε προγράμματα δράσης για τον ιό HIV/AIDS και να προστατέψουν τα δικαιώματα των παιδιών που είναι μολυσμένα με τον ιό HIV/AIDS.
Δώσε την υπόσχεση!
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι πρέπει να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας για να καταπολεμήσουμε τον ιό HIV/AIDS. Είναι στα χέρια μας, κάθε μέρα, να πολεμήσουμε τον ιό HIV/AIDS με τους ακόλουθους τρόπους:
α. Εξαλείφοντας το στίγμα και τις διακρίσεις.
β. Κάνοντας τις σωστές επιλογές για την υγεία και την υγεία των άλλων.
γ. Φροντίζοντας και προστατεύοντας αυτούς που ζουν με τον ιό HIV/AIDS ή αυτούς που έχουν χάσει τους γονείς τους από τον ιό HIV/AIDS.
δ. Βοηθώντας άλλα παιδιά να γνωρίζουν τι είναι το HIV/AIDS και πως να το εμποδίσουν.

Μπορούμε όλοι να κάνουμε τη διαφορά.

Στο Μάθημα Ζωής, προσκαλούμε όλους τους συμμετέχοντες να δώσουν μια υπόσχεση να πολεμήσουν τον ιό HIV/AIDS και να εφαρμόσουν τα σχέδια δράσης που έχουν συγγράψει.

Τι είναι οι ‘λευκές κορδέλες’ και η Παγκόσμια Πρόσκληση σε Δράση ενάντια στη Φτώχια;


Η μάχη ενάντια στον ιό HIV/AIDS είναι επίσης μια μάχη ενάντια στη φτώχια. Τη 10η Δεκεμβρίου 2005, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φόρεσαν λευκές κορδέλλες για να απαιτήσουν από τους παγκόσμιους ηγέτες να βάλουν τέλος στη φτώχια, ως μέρος της Παγκόσμιας Πρόσκλησης Για Δράση Ενάντια στη Φτώχια. Γράφοντας τα σχέδια δράσης σε λευκές κορδέλες, και φορώντας τη λευκή κορδέλα στο Μάθημα Ζωής μπορούμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στην Παγκόσμια Πρόσκληση Για Δράση Ενάντια στη Φτώχια.

Αυτά τα σχέδια δράσης που θα έχουν γραφτεί πάνω σε λευκές κορδέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυλίξουν τα παιδιά την σχολική τάξη ή ολόκληρο το κτίριο. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μέρος της επίδειξης για το τι υποσχέθηκαν να κάνουν τα παιδιά προκειμένου να καταπολεμήσουν τον ιό HIV/AIDS.


Από την τοπική στην παγκόσμια δράση
Το Μάθημα Ζωής μπορεί να βοθήσει την τοπική κοινωνία, αλλά και να  έχει επίδραση σε διεθνές επίπεδο με διάφορους τρόπους:

    Υποσχέσου, κράτα την υπόσχεση:. Ζήτα από την κυβέρνηση της χώρας σου να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Τα παιδιά θα πιέσουν τις κυβερνήσεις να τιμήσουν τις υποσχέσεις που ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών που επηρεάζονται από το AIDS. Τα Σχέδια Δράσης θα γίνουν ισχυρά εργαλέια στα χέρια εθνικών και διεθνών οργανισμών προκειμένου να πείσουν τις κυβερνήσεις  να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους
    Έκκληση στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν Αντιρετροική Θεραπεία για όλα τα παιδιά. Μέσω των παιδιών και των σχεδίων δράσης τα οποία θα συγγράψουν, θέλουμε να δείξουμε στους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας ότι πρέπει να ανάλάβουν δράση!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse