Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Άννα Κουρουπού η ακτιβίστρια ― Μάθημα σε ένα δύσκολο τεραίν @Tatianalive


Daphne Chronopoulou

Δεν είναι εύκολο να πας σε εχθρικό περιβάλλον και να θριαμβεύσεις. Η Άννα Κουρουπού χθες εμφανίστηκε στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου. 
Δε μίλησε για τα άρθρα και το (εξαιρετικό) βιβλίο της ή τις εμφανίσεις της στις Κούκλες, δεν επέτρεψε δακρύβρεχτο μελό, δεν παρουσιάστηκε σα θύμα. Εμφανίστηκε, σ΄ αυτή την τηλεοπτική ζώνη που βλέπουν μαμάδες και γιαγιάδες και μικρά παιδιά, για να βοηθήσει κάποιο από αυτά με το παράδειγμά της και μιλώντας για τη δική της μητέρα να δείξει σ' αυτή τη συνήθως  συντηρητική και υποταγμένη μερίδα της κοινωνίας ότι γίνεται κι αλλιώς.
Η συγκεκριμένη παρουσιάστρια παλιότερα έχει πληρώσει πρόστιμα για ομοφοβικές δηλώσεις και χάχανα και μόλις πρόσφατα έδειξε τον τρόπο που σκέπτεται αναφερόμενη στην Caitlyn Jenner  (τον Ολυμπιονίκη πατέρα που αποφάσισε να αναπροσδιορίσει το φύλο του κι από Μπρους έγινε Καίητλιν).
  
Κάποτε είχε προσκληθεί και μια δική μας κοπέλα, πρώην χρήστρια που σπουδάζει κι ασχολείται με τον ακτιβισμό και που δεν κρύβει πόσα πέρασε ως πρεζάκι και πόσο η απόρριψη από την οικογένεια που της κόστισε το παιδί της την έριξε πιο βαθιά. Ήμουν από εκείνους που έτρεμαν μη δεχθεί την πρόταση. Διότι ξέρω το πατρονάρισμα, ξέρω τη δύναμη που έχει ο τηλεοπτικός κόσμος και την ευκολία με την οποία ξεφτιλίζεται ο καλεσμένος, αναγνωρίζω κι αυτό το επικίνδυνα εκνευριστικό συγκαταβατικό ύφος σα να μιλούν σε παιδιά ή ηλίθιους.

«Θέλει αρχίδια για να κόψεις τα αρχίδια σου» γράφει η Κουρουπού στο εξαιρετικό βιβλίο της και χθες απέδειξε πόση μαγκιά θέλει το να είσαι κυρία διότι χθες, σε ένα δύσκολο τεραίν έδωσε μάθημα συμπεριφοράς κι ακεραιότητας.
Σας μεταφέρω την εκπομπή και τα σχόλια:
Τώρα: Η Άννα Κουρουπού
σκίζει καλεσμένη στην Τατιάνα Στεφανίδου.
Σκίζει λέμε- και δεν αφήνει τη γνωστή καπηλεύτρια να αρθρώσει λέξη.
Kudos αγαπημένη Άννα Κουρουπού
@TatianaliveE
Μετά το 58 :
https://vimeo.com/143277412


και στο: https://youtu.be/oHWM7s1IaTQ από το 4.43΄ δείτε πώς παίρνει τα ηνία
  Από το 58¨ και μετά, η υπέροχη Άννα Κουρουπού μας κάνει όλους περήφανους ως ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί μια νέα, καλύτερη, πιο ανθρώπινη και εξελιγμένη πραγματικότητα. Η Τατιάνα ως συνήθως....τέλος πάντων. https://vimeo.com/143277412


  Panagiotis Hadjistefanou "Τον άνθρωπο που έχει αλλάξει φύλο, εσάς ας πούμε, πως σας αποκαλούμε?" ρωτάει η Τατιάνα παριστάνοντας ότι δεν ξέρει, προβοκατόρικη μέγαιρα που είναι. ΑΝΝΑ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΜΩΡΗ ΓΕΛΟΙΑ.
  Panagiotis Hadjistefanou Την αποκαλεί και gay. Η Τατιάνα παριστάνει ότι δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών. Δεν αντέχω σου λέω.
Dimitris Trigkas συμφωνώ με την Άννα και την κάθε Άννα που χειρίζεται έτσι την ζωή της 101 % και μπράβο ..ΑΛΛΑ το να απευθύνεσαι και να λες πράγματα για την ζωή σου στην Στεφανίδου (με ότι συνεπάγεται αυτό)..το θεωρώ τραγικό...ΓΙΑΤΙ εν τέλει το κοινό της Στεφανίδου, δεν θα καταλάβει-νιώσει τίποτα απ αυτά που είπε η Άννα...είναι ακριβός τέτοιος πόνος για να τον μοιράζεσαι με την Στεφανίδου κ το ηλίθιο κοινίο της..

Panagiotis Hadjistefanou Κάνετε λάθος, επιτελεί κοινωνικό έργο η Άννα και η κάθε Άννα με το να βγαίνει σε μια εκπομπή που παρακολουθείται ευρέως από ένα κοινό που δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες περί του ζητήματος, το οποίο είναι και περίπλοκο και χρειάζεται κάθε είδους ορατότητα και πληροφόρηση προκειμένου να γίνει αποδεκτό και κατανοητό. Υπάρχουν οικογένειες με διεμφυλικά παιδιά που ζουν σε πανικό και συσκότιση και κάτι τέτοιες εκπομπές και προσπάθειες βοηθάνε πολύ.
Fili Olsefski Δεν θα πουμε εμεις στις ΗΡΩΙΔΕΣ πως να χεριζονται τα γκιγκαμπαητ της βιογραφιας τους.


Giorgos K.... ρε αννουλα αγαπη γιατι πηγες σε αυτη τη μαλακισμενη.αφου την εχουμε κραξει .
Άννα Κουρουπού Αχ Giorgos K..... δεν πιάνεις το νόημα και με στενοχωρείς.

Daphne Chronopoulou Η Τατιάνα Στεφανίδου είναι αυτό που είναι. Μάταιο οι σχολιαστές να επαναλαμβάνουν τα γνωστά. 
Το ζήτημα εδώ είναι πώς η Άννα Κουρουπού έδωσε μάθημα:
Δεν ψάρωσε, δεν τουμπαρίστηκε, μόνο άρπαξε τα ηνία από το πρώτο λεπτό, ξέροντας πως θα αντιμετώπιζε το 
γνωστό πατροναριστικό ύφος συμπόνιας (δείτε στο τέλος, προς την αδελφή της Άννας), αυτό που υιοθετούν οι παρουσιαστές σα να μιλάνε σε παιδιά. 

Kudos Άννα Κουρουπού για τη μαγκιά.

Άννα Κουρουπού Panagiotis Hadjistefanou σ ευχαριστώ τόσο πολύ.΄Ήξερα πως λίγοι θα καταλάβουν το νόημα αυτής της κίνησης

Michael Paribodha Christopoulos Για αλλη μιά φορά αποδυκνέιεται ότι το να έχεις "΄άντερα" ειναι πέραν των "τύπων" και των φύλων.Συγχαρητήρια στην Κυρία @'Αννα Κουρουπού την ειδα εδώ για πρώτη φορά

Στην ανάρτηση του καναλιού στο youtube έχει κοπεί η ορμητική αρχή με την οποία η Άννα Κουρουπού έδωσε τον τόνο και έβαλε την παρουσιάστρια σε θέση άμυνας. Για να καταλάβετε πρέπει να το δείτε στο vimeo (όπως το πόσταρα πιο πάνω- από το 58https://vimeo.com/143277412Άννα Κουρουπού Τόσα μηνυματα, τόσα μπράβο για το δικό μου αυτονόητο. Σας ευχαριστώ πολ'υ. Για όσους δεν κατάλαβαν τη συγκεκριμένη επιλογή..ίσως με τον καιρό.....
Daphne Chronopoulou Για όποιον δεν κατάλαβε:
Ή 'Αννα Κουρουπού έδωσε μάθημα χθες.


Γνωρίζουμε την Τατιάνα Στεφανίδου, το ρατσισμό και την ομοφοβία της και τον τρόπο με τον οποίο καπηλεύεται ό,τ θεωρεί 'τσίρκο' (μάλιστα την είπε τη λέξη κάποια στιγμή). Γνωρίζουμε το πατροναριστικό ύφος -σα να μιλάνε σε παιδιά- που παίρνουν τέτοιες παρουσιάστριες. Αν η Άννα την άφηνε θα παγιδευόταν σε μια ακόμα δακρύβρεχτη ανοησία και για να βγει θα αναγκαζόταν να αγριέψει- κάτι που θα ήταν υπέρ της παρουσιάστριας και θα επαλήθευε ότι οι διαφορετικοί είναι για το περιθώριο κι όχι για σαλόνια.

Η Άννα ήταν κυρία στους τρόπους της αλλά δε χαρίστηκε. Από το πρώτο λεπτό πήρε τα ηνία κι έκανε εκείνη την εκπομπή, βάζοντας την παρουσιάστρια σε θέση απολογούμενης. Μέχρι τον Άνθιμο ανέφερε (φρικάροντας την παρουσιάστρια).
Η Άννα μίλησε ανοιχτά δίχως φωνές και περιττή επιθετικότητα κι έτσι πέτυχε το στόχο της: Την άκουσαν προσεκτικά οι μάνες παιδιών που αυτή τη στιγμή υποφέρουν. 

Την καμάρωσα. Εκπροσώπησε επάξια και μαχητικά την τρανς κοινότητα κι ήταν η στάση της κι οι τρόποι της απόδειξη πως γυναίκα γίνεσαι μα κυρία γεννιέσαι (κι αυτό ισχύει για όλες μας).

____ Μην παρεξηγηθώ: Το 'γυναίκα γίνεσαι' το λέω ως φεμινίστρια για το κοινωνικό φύλο που όλες μας το διδασκόμαστε.
___________________
Για την Caitlyn Jenner που τόλμησε: http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2015/06/caitlyn-jenner.html

Αν θέλετε να μάθετε για την Άννα Κουρουπού,
υπάρχει η ακτιβιστική δουλειά της, υπάρχει κι ο λόγος της. 
Αξίζει να τη γνωρίσετε.


  Δεν κοινοποιώ Protagon κ.λ. αλλά η Άννα Κουρουπού είναι εξαίρεση...

  https://plus.google.com/.../posts/RGcyzoKecxM

  25 Ιαν 2014 - Δεν κοινοποιώ Protagon κ.λ. αλλά η Άννα Κουρουπού είναι εξαίρεση.

  Η Αννίτα και οι Μπάμπηδες, της Άννας Κουρουπού | Protagon

  https://plus.google.com/.../posts/NNnhnMxqVjM

  6 Νοε 2014 - Η Αννίτα και οι Μπάμπηδες, της Άννας Κουρουπού | Protagon  Δημόσια κοινή χρήση  -  6 Νοε 2014

  Η Πάνια έδειχνε να γουστάρει τη διαφορετικότητα. Αλλά κάπως έπρεπε να ανέβουν τα νούμερα. Μια εκπομπή μέσα στο ψέμα και όλες τις φοβίες μαζί σε μία ώρα.
_____________________________

1 σχόλιο :

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse