Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Θα Γίνει στην Αμφίπολη το Επόμενο Gay Pride; / Είναι Πολύ Ακριβό να Πεθαίνεις στην Ελλάδα





October 2, 2015
Αριστείδης Πολυμένης









Φωτογραφία από το άρθρο του VICE «Το Φωτογραφικό Άλμπουμ της Αμφίπολης Μεγαλώνει»
Την υπόθεση της Αμφίπολης την παίζεις τριπλή και τη χάνεις, που λένε. Δεν ήταν μόνο η αποτυχημένη προσπάθεια Σαμαρά να αποκομίσει εκλογικά οφέλη πέρυσι το καλοκαίρι, ούτε μείναμε στην βουβή απογοήτευση των μακεδονομάχων όταν έγινε επίσημα γνωστό πως δεν επρόκειτο για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου. Το μνημείο των Σερρών φαίνεται ότι επιφύλασσε τη μεγαλύτερη τρολιά για τους μάτσο ομοφοβικούς. Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση ότι το ταφικό μνημείο χρηματοδοτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο προς τιμή του αδελφικού φίλου του, Ηφαιστίωνα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε μια υπόθεση, στην οποία όλα πήγαν λάθος από την αρχή, με αποτέλεσμα στο τέλος να αδικείται μια σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής των εργασιών στον Τύμβο Καστά, Κατερίνα Περιστέρη, ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποιήθηκαν τρεις οικοδομικές επιγραφές, οι οποίες είχαν εντοπιστεί στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο Λέων της Αμφίπολης, λίγα χιλιόμετρα νότια του τύμβου. Αυτές έφεραν τη λέξη "ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ" και στο τέλος ένα σύμπλεγμα γραμμάτων που σχηματίζει το όνομα «Ηφαιστίωνος» (σε ελεύθερη μετάφραση: Εγώ, ο Αντίγονος, παρέλαβα οικοδομικό υλικό για την ανέγερση μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος).

Είναι Πολύ Ακριβό να Πεθαίνεις στην Ελλάδα


Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ δεν έπεφτε καρφίτσα, μάλιστα κάποια στιγμή οι φύλακες απέκλεισαν τις εισόδους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικρή ένταση με άτομα που ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις ανακοινώσεις. Στην πρώτη σειρά των επισήμων διακρίνονταν ο Υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, καλοχτενισμένοι τοπικοί βουλευτές, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, αλλά και ιερωμένοι και στρατιωτικοί και πολλοί κάτοικοι των Σερρών. Νωρίτερα, μέλη του «αυτόνομου σχήματος ιστορικού – αρχαιολογικού» είχαν τοιχοκολλήσει παντού στον περίβολο ροζ αφίσες με τίτλο «Το κουφάρι της Αμφίπολης βρωμάει εθνικισμό» και κείμενο που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η αρχαιολογία στην Ελλάδα ανέκαθεν εξυπηρετούσε εθνικά συμφέροντα, ως ένας από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους».




Στο μεταξύ, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με την εγκυρότητα των τελευταίων ανακοινώσεων, ενώ όπως προκύπτει, η επιστήμη περιπλέκεται με την πολιτική σε δεύτερη βερσιόν.
Κάπου εδώ εξαντλείται το επιστημονικό και το φολκλόρ. Και ξεκινάει το ροκ εν ρολ. Αρχικά, η εκκεντρική Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει την άποψη ότι ο Τύμβος Καστά δεν κρύβει τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου, αλλά μνημείο πιθανότατα αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα, ανέβασε στο Twitter τη φωτογραφία μιας γυναίκας με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο και το μήνυμα "And this still applies to the idiots still trashing Amphipolis today" (μτφ. Αυτό για τους ηλίθιους που εξακολουθούν σήμερα να "βρωμίζουν" την Αμφίπολη).
Την ίδια ώρα, το ελληνικό twitter στο hashtag #amfipoli, όχι χωρίς διάθεση εφηβικού γκανγκ και σεξισμό, «έπεφτε» από σχόλια για τις ερωτικές επιλογές του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα. Ενδεικτικά.

http://www.vice.com/gr/read/anaskafes-amfipoli-megas-alexandros-ifaistionas


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse