Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχει παιδική λογοτεχνία για ΛΟΑΤ οικογένειες στην Ελλάδα.There is no children's literature for LGBT families in Greece.


Μέχρι τώρα, δηλαδή.
Έχουμε γράψει και εικονογραφήσει ένα βιβλίο για να γεμίσουμε αυτό το κενό. Μία ιστορία - ποίημα με δύο αβγουλάκια που μιλάνε για διαφορετικές μορφές οικογένειας, με ένα απλό αλλά ζεστό μήνυμα: άσχετα με το πώς μοιάζει η οικογένεια, το βασικό που χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει χαρούμενο είναι αγάπη.


Ακόμα κι αυτό είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Στη χώρα μας οι μη-ετεροκανονικές οικογένειες είναι αόρατες, ακόμα διεκδικούμε βασικά ΛΟΑΤ δικαιώματα και η ομοφοβία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα μας. Γι'αυτό πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό πραγματικά μας χρειάζεται. Η ομαδα Οικογένειες Ουράνιο Τόξο,  αποφασισμένη να κάνει αυτό το βιβλίο πραγματικότητα, έχει επιλέξει να ακολουθήσει το δρόμο της αυτοέκδοσης.
Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το κάνουμε αυτό!
Μία ομάδα φοιτητών από το Κεντάκι που μας συνάντησαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην Ελλάδα, συγκινήθηκαν από το έργο αυτό και αποφάσισαν να μας βοηθήσουν με το να στήσουν μία σελίδα για δωρεές για τα έξοδα του βιβλίου. 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.
Σκοπός είναι να εκδοθεί το βιβλίο στα μέσα του Φεβρουαρίου. Κάθε ευρώ μετράει! Θα μας βοηθήσει πολύ αν μοιραστείτε τη σελίδα με ανθρώπους ή ομάδες που θα ενδιαφέρονται για αυτό. Ευχαριστούμε :)


«Τα δύο μικρά αυγά»:
 Δράση με παιδιά και γονείς.

Στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ διαβάσαμε με συνοδεία φλάουτου την ιστορία  «Τα δύο μικρά αυγά»  που μιλά και για άλλες μορφές οικογένειας και όχι μόνο για την πυρηνική . Την ώρα της ανάγνωσης παιδιά και γονείς μπορούσαν να κοιτούν την εικονογράφηση του βιβλίου ενώ ταυτόχρονα δύο μεγάλες κούκλες –αυγά αναπαριστούσαν κουκλοθεατρικά όσα ακούγονταν. 



Στο τέλος της ανάγνωσης μιλήσαμε με τα παιδιά για την γονεϊκότητα , όλοι συμφώνησαν ότι η αγάπη είναι το απαραίτητο στοιχείο που ενώνει μια οικογένεια και  ότι τα μωρά και γενικά τα παιδιά είναι ευαίσθητα και θέλουν φροντίδα, αγάπη, και αποδοχή από τους γονείς τους για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα. Η Δράση τελείωσε με μια εικαστική δράση: τα παιδιά πήραν από ένα αυγό το ζωγράφισαν ώστε να το προσωποποιήσουν, είπαν ότι το αυγό αυτό είναι το παιδί τους και υποσχέθηκαν ότι θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν. 



Until now, that is.
We have written and illustrated a book to fill this gap. A rhyming story of two eggs that talk about different types of families with a simple but heart warming message: no matter what the family looks like, all that a child needs to grow up well and be happy is love.
Even this is too much of a risk for Greek publishing houses, though. In Greece, non-heteronormative families are invisible, basic LGBT rights are still being fought for and homophobia is deeply rooted in our culture. We therefore believe that a book like that is really needed. Rainbow Families, a non-profit grassroots organization committed to making this book happen no matter what, has taken up the challenge of going the self published route.
 But we need your help to make this happen!


A group of students from Kentucky that met us during their study abroad trip in Greece were really touched by this project and decided to help us by setting up a donation page 

You can read more about the project here.


Our goal is to get the book printed by mid-February. Every

 dollar counts. Help us by sharing the news with any groups 

or people that will be interested! Thanks :)


“Two small eggs” – An activity for children and parents

During the Antiracist Festival we read the story “Two Small Eggs” that talks about other forms of families, not necessarily the nuclear one, with the company of a flute. 


Children and parents could go through the illustrations of the book, during the narration, and at the same time, two large eggs-dolls were depicting the story, just like in puppets. After the story, we started a dialogue with the children about parenting, where everyone agreed that love is the essential element that unites a family and that babies and children are generally sensitive and need their parents’ care, love, and acceptance in order to have a happy life. The discussion ended with an artistic activity: each kid took an egg and paints and made a personalized painting out of it. Children said that the egg is their kid and promised to love and care for it. 


Συνέντευξη

-πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας

Ποιοι Είμαστε:
Οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο του 2012 από έναν μικρό, αρχικά, πυρήνα ΛΟΑΤ γονέων.
Θέλαμε να αποδείξουμε ότι οι οικογένειές μας αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μια υπαρκτή πραγματικότητα  για την ελληνική κοινωνία, όσο και αν αυτό ακούγεται αρχικά παράδοξο. Ότι οι οικογένειες με λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς γονείς δεν κινούνται κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την επιθυμία αλλά στην πραγματικότητα.
Στην Ελλάδα, οι οικογένειες με ΛΟΑΤ γονείς και τα παιδιά τους βρίσκονται από κάθε άποψη εκτεθειμένες σε νομικό κενό, εφόσον δεν προστατεύονται από κανένα νόμο και απλώς εκλαμβάνονται ως μονογονεϊκές. Αυτό το νομικό κενό δημιουργεί πλήθος ανασφαλειών σε όλα τα μέλη των οικογενειών μας με ολέθριες επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ισότιμη νομική αναγνώριση των ζευγαριών του ιδίου φύλου και της οικογενειακής τους ζωής, έτσι όπως θέλουν να την διαμορφώσουν, ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου σε επίπεδο ίσων ευκαιριών, αλλά και σε επίπεδο δικαιωμάτων (νομικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών ή άλλων). Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη θέση που έχουν οι ΛΟΑΤ οικογένειες σήμερα και προς αυτή τη κατεύθυνση προσανατολίζονται οι δράσεις μας. Η ομάδα μας έγινε ΜΚΟ (πήρε νομική μορφή) στις 17 Ιανουαρίου 2014

-μιλήστε μας για το βιβλιαράκι
- ποιά θέματα καλύπτει το βιβλίο και σε τι ηλικίες απευθύνεται;

Τα δύο μικρά αβγά είναι ένα βιβλίο που μιλάει για  διάφορες μορφές οικογένειας. Μέχρι τώρα στην χώρα μας δεν υπάρχει βιβλίο ή παραμύθι που να μιλάει για άλλες οικογένειες εκτός από την πυρηνική ετεροκανονική οικογένεια του ενός μπαμπά και της μίας μαμάς. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η μορφή, κάθε άλλο, απλώς δεν είναι η μοναδική. Ήταν ανάγκη λοιπόν για μας να έχουμε και δικά μας βιβλία ώστε τα παιδιά μας να μπορούν μέσα σε αυτά να αναγνωρίζουν και τη δική τους οικογένεια. Στην αρχή τους διαβάζαμε μεταφρασμένα κείμενα από ξενόγλωσσα βιβλία (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά κλπ) αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.  Το βιβλιαράκι αυτό απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Επίσης μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να μιλήσει για άλλες μορφές οικογένειας ή να εντάξει στην ομάδα της τάξης του παιδιά που προέρχονται από άλλες μορφές οικογένειας
 -πώς δουλέψατε πάνω στο πρότζεκτ; ποιές ήταν οι διαδικασίες που χρειάστηκε να ακολουθήσετε σαν ομάδα;

Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά οικογενειακά σχήματα. Είναι βέβαιο ότι δεν τα έχουμε συμπεριλάβει όλα. Στο μέλλον ελπίζουμε να είναι ποιο πλουραλιστικό το αποτέλεσμα
-τι σημαίνει το να είσαι ΛΟΑΤ γονιός στην Ελλάδα;

Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες, ζούμε μέσα σε απόλυτο νομικό κενό που μας δημιουργεί  ένα σωρό προβλήματα και ανασφάλειες και συχνά εισπράττουμε έντονη κοινωνική  απόρριψη.  Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά μας ,που  συχνά γίνονται θύματα διακρίσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο και αυτό έχει άμεση σχέση με την έλλειψη νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει την οικογενειακή μας ζωή.
-τι άλλες δραστηριότητες έχετε σαν ομάδα;

Κάνουμε μια συνάντηση τον μήνα συνήθως ώστε να κρατάνε επαφή τα παιδιά μας μεταξύ τους και να βρίσκονται με άλλα παιδιά με αντίστοιχη με την δική τους οικογενειακή δομή.  Οργανώνουμε διάφορα workshop για να παράγουμε και άλλο πρωτότυπο υλικό (βιβλία, παιχνίδια κλπ) Συμμετέχουμε συχνά με κείμενα σε δράσεις άλλων ομάδων ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα αλλά και να δημιουργήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης με άλλες ομάδες που διεκδικούν όπως κι εμείς ανθρώπινα δικαιώματα που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταπατούνται (όχι μόνο lgbt ομάδες αλλά και αντιρατσιστικές, φεμινιστικές κλπ) Επίσης οργανώνουμε συναντήσεις των μελών μας  με επιστήμονες που ασχολούνται με θέματα ομογονεϊκότητας για αυτομόρφωση και καλύτερη δική μας πληροφόρηση.
Προσπαθούμε επίσης με ανοιχτές εκδηλώσεις να ανοίξουμε την συζήτηση πάνω στο θέμα της ομογονεϊκότητας.

 Σε αυτό το πλαίσιο κινείτε και η ημερίδα που έχουμε οργανώσει για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 1014 από τις 5.00μ.μ. ως 10.00μμ στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 32) με τίτλο: «Η αγάπη δημιουργεί τις οικογένειες»  Σε αυτήν την ημερίδα με διάφορους εισηγητές (Δήμητρα Κογκίδου ΠΤΔΕ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Θεανώ Παπαζήση Νομική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Βενετία Καντσά –Άσπα Χαλκίδου και  Κώστας Γιαννακόπουλος Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αθηνά Αθανασίου Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο , Αλεξάνδρα Χαλκιά Τμήμα Κοινωνιολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο και  Άλκηστις Κοντογιάννη Κοσμητόρισα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών του ίδιου Πανεπιστημίου ) θα συζητήσουμε για το θέμα της ομογονεϊκότητας στην χώρα μας εστιάζοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του(νομική, κοινωνική, ψυχολογική, εκπαιδευτική κλπ)

 Επίσης, οργανώνουμε από τον Μάιο του 2013 και κάθε Μάιο την Ετήσια Γιορτή των Οικογενειών – που γίνεται μέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Ισότητας των Οικογενειών – με δράσεις, παιγνίδια, θεατρικά δρώμενα κλπ.

- υπάρχουν σχέδια για συνέχιση του πρότζεκτ; τι άλλα θέματα θα θέλατε να καλύψετε σε επόμενες εκδόσεις;

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πρωτότυπο υλικό (βιβλία, παιχνίδια κλπ) στο οποίο τα παιδιά μας  να μπορούν να δουν και τη δική τους οικογένεια και όχι μόνο ετεροκανονικές πυρηνικές οικογένειες. Μας έχει απασχολήσει πολύ σαν ομάδα το θέμα των τρανς γονέων καθώς και το θέμα την συν-γονεϊκότητας και ελπίζουμε μέσα από κάποιο workshop να προκύψει υλικό που να μιλάει για αυτές τις οικογενειακές πραγματικότητες,


7 σχόλια :

  1. Γειά σας, πώς θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιος; Που πρέπει να απευθυνθεί; Μπορεί κάποιος να γνωρίσει την ομάδα σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος που μπορείτε να συμμετέχετε οικονομικά: http://www.gofundme.com/RainbowFamilies Επίσης οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητές μας κοινοποιούνται τόσο εδώ όσο και στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/pages/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%A4%CF%8C%CE%BE%CE%BF/237655113006036

      Click here to support Rainbow Families Children's Book Fund by James Ryan Coomer
      www.gofundme.com

      Διαγραφή
  2. στηρίζουμε την προσπάθεια για το πρώτο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας για LGBT οικογένειες στην Ελλάδα http://wp.me/p361kh-43

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω μια απορία. Γιατί έχουν μπει ενδιάμεσοι (εκείνοι οι φοιτητές) για να μαζευτούν τα χρήματα για την έκδοση και δεν το οργανώσατε εσείς από μόνοι σας; Πώς είστε τόσο σίγουροι ότι δε θα τα πάρουν και θα φύγουν; Πάντως, αν τα καταφέρετε, θα είναι σπουδαίο και πραγματικά αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Αμερικανοί lgbt φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Louisville (louisville.edu/lgbt) μας συνάντησαν το καλοκαίρι του 2013 σε ταξίδι τους στην χώρα μας στην προσπάθειά τους να έρθουν σε επαφή με την lgbt κοινότητα της Ελλάδας. Μιλήσαμε για πολλά θέματα και τους έκανε μεγάλη εντύπωση ότι δεν υπήρχε ούτε ένα, μα ούτε ένα βιβλίο για παιδιά που να μιλάει για τις διαφορετικές δομές οικογένειας αφού στην χώρα τους υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων βιβλίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τους μιλήσαμε για την πρόθεσή μας να εκδόσουμε εμείς αυτό το βιβλίο. Όταν γύρισαν στην χώρα τους μας έστειλαν την σελίδα που είχαν ανοίξει για δωρεές. (http://www.gofundme.com/rainbowfamilies) Υιοθετήσαμε κι εμείς αυτήν την προσπάθεια αφού είναι ο μόνος (προς το παρόν) τρόπος να έχουμε αυτό το βιβλίο τυπωμένο στα χέρια μας. Αργότερα ελπίζουμε ότι θα βρεθούν και άλλοι τρόποι να χρηματοδοτηθούν τα project μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse