*
ΑΒΑΝΑ - Η Adela Hernandez, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε με αρσενικό βιολογικό φύλο στην Κούβα κι έχει ζήσει ως γυναίκα από την παιδική ηλικία, πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή τη δεκαετία του 1980 με την κατηγορία της "επικινδυνότητας" αφού η ίδια της η οικογένεια την κατήγγειλε για τη σεξουαλικότητά της.
Αυτό το μήνα έγραψε ιστορία με το να γίνει η πρώτη γνωστή τρανς γυναίκα η οποία κατέχει δημόσιο αξίωμα στην Κούβα, κερδίζοντας τις εκλογές ως εκπρόσωπος της δημοτικής κυβέρνησης του Caibarien στην κεντρική επαρχία Βίλα Κλάρα.¨
Σε μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι διώχθηκαν επί δεκαετίες σε στρατόπεδα εργασίας στην ύπαιθρο, η Hernandez σηματοδότησε την εκλογή της ως ένα ακόμη ορόσημο σε μια σταδιακή μετατόπιση και απομάκρυνση του καθεστώτος από τις τότε πρακτικές.
"Καθώς ο χρόνος εξελίσσεται, οι ομοφοβικοί άνθρωποι - αν και θα υπάρχουν πάντα - είναι η μειοψηφία," δήλωσε η Hernandez σε τηλεφωνική επικοινωνία από την πατρίδα της. Το να γίνω ένας εκπρόσωπος "είναι ένας μεγάλος θρίαμβος", πρόσθεσε.
Επειδή δεν έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, η Hernandez είναι νομικά ακόμη ένας άνδρας στα μάτια του Κουβανικού κράτους: Λέγεται Jose Hernandez Agustin, σύμφωνα με το ληξιαρχείο. Η Hernandez, που εναλλασσόταν μεταξύ θηλυκού και αρσενικού άρθρου, αναφερόμενη στον εαυτό της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είπε ότι δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για το αν θα επιδιώξει χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν το αποκλείει σαν ενδεχόμενο.
Η Hernandez κέρδισε το γραφείο στις αρχές Νοεμβρίου, με ψηφοφορία υπέρ της 280-170. Η θέση της είναι το ισοδύναμο ενός δημοτικού συμβούλου και η εκλογή της την καθιστά υποψήφια για να επιλεγεί ως εκπρόσωπος στο Κοινοβούλιο στις αρχές του 2013.
Για χρόνια μετά την κουβανική επανάσταση του 1959, οι αρχές καταδίωξαν τους ανθρώπους των διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων καθώς και άλλους οι όποιοι θεωρούνταν απειλητικοί, όπως ιερείς, μακρυμάλληδες νέους και τους λάτρεις της rock 'n' roll. Αλλά υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στις συμπεριφορές προς τη σεξουαλικότητα.
"Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να ξεπεραστεί", είπε ο Φιντέλ Κάστρο σε μια συνέντευξη του πριν από μερικά χρόνια.
Από το 2007 το νησί, με το δωρεάν σύστημα υγείας του, παρέχει κάλυψη για χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Πέρυσι, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας και μια τρανς γυναίκα των οποίων τα έξοδα της επέμβασης τους καταβλήθηκαν από το κράτος, έγιναν πρωτοσέλιδο ως ο πρώτος γάμος του είδους.
Η σημαντικότερη ακτιβίστρια της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η Μαριέλα Κάστρο, ανιψιά του Φιντέλ και κόρη του σημερινού πρόεδρου Ραούλ Κάστρο.
Ως διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Κούβας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η Μαριέλα Κάστρο έχει συστήσει εκστρατείες ευαισθητοποίησης και έχει εκπαιδεύσει αστυνομικούς σε σχέση με τα θέματα της lgbtqi κοινότητας, επίσης άσκησε πίεση στο κοινοβούλιο για να νομιμοποιήσει το γάμο των ατόμων του ιδίου φύλου.
Γεννημένη σε μια πόλη παραγωγής ζάχαρης στην κεντρική Κούβα, η Hernandez έχει αποκηρυχτεί από την οικογένειά της και δήλωσε ότι ήταν ο πατέρας της ο οποίος την ανέφερε στις αρχές κι αυτό οδήγησε στη φυλάκιση της. Έπρεπε να αλλάξει πόλεις και να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθέσεις.
"Οι γείτονές μου με ξέρουν ως Adela, η νοσοκόμα," είπε η Hernandez. Ως εκλεγμένος αξιωματούχος υποσχέθηκε να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ψηφοφόρων της, αλλά είπε ότι θέλει επίσης να είναι μια φωνή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. "Εκπροσωπώ μια κοινότητα, αλλά θα είμαι πάντα υπέρ της υπεράσπισης των ομοφυλόφιλων," είπε η Hernandez.
Μετάφραση για το transs.gr
* Πάρβη Πάλμου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.