Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

BEYOND THE HILLS (2012) Πίσω από τους λόφους


                                               Cristian Mungiu: Πίσω από τους λόφουςΠού μπορείς να φτάσεις για να “σώσεις την ψυχή” ενός ανθρώπου;

Ως ποιό βαθμό μπορούν να συνυπάρξουν βαθιά πίστη και ανθρώπινες αξίες;

Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνεται η νεότερη ταινία του Ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου

(που γνωρίσαμε στη χώρα μας ουσιαστικά με το πολυβραβευμένο “4 μήνες,

3 εβδομάδες και 2 μέρες”), παραγωγής 2012. Η μοίρα χωρίζει τις στενές φίλες

Αλίνα και Βοϊτσίτα που μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο. Στα 19 της, η πρώτη

αναγκάζεται να φύγει στη Γερμανία για να βρει δουλειά, ενώ η δεύτερη αποφασίζει

να μπει σε μοναστήρι και να αφοσιωθεί στην πίστη της. Η επιστροφή της Αλίνα

από τη Γερμανία προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια της φίλης της, ξαναενώνει

τις δυο τους, όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο πια. Η Βοϊτσίτα διχάζεται ανάμεσα

στη σχέση της με την Αλίνα και τη νέα της ζωή ως μοναχή, ιδιαίτερα από

τη στιγμή που ο ηγούμενος της δηλώνει πως αν φύγει από το δρόμο του Θεού,

έστω και προσωρινά, δεν υπάρχει επιστροφή, ενώ η άρνηση της Αλίνα να δεχτεί

τις αντιλήψεις του μοναστηριού και οι όλο και πιο συχνές κρίσεις της θα φέρουν

τα γεγονότα σε μια τραγική κορύφωση.


 Ο Μουντζίου αντλεί το θέμα του από μια αληθινή ιστορία που απασχόλησε

την κοινή γνώμη της Ρουμανίας πριν λίγα χρόνια. Πρόκειται για μια ταινία που,

αργά αλλά σταθερά, καθηλώνει το θεατή και παρά την αρκετά μεγάλη διάρκειά της

καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Με λιτό στιλ, αποστασιοποιημένη

αφήγηση που αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της θρησκείας –

να μην ξεχνάμε, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μετά την προβολή,

πως το θέμα αφορά μια χώρα με ιδιαίτερα έντονη τη θρησκευτική πίστη –

και ερμηνείες με ακριβώς την κατάλληλη δόση δραματικότητας (μακάρι να μπορούσαμε

να πούμε το ίδιο και για τους ηθοποιούς στην πλειονότητα των ελληνικών παραγωγών!),

το “Πίσω από τους λόφους” αποτελεί μια από τις πιο αξιόλογες ταινίες που έχουν

προβληθεί μέχρι στιγμής στο φετινό Φεστιβάλ.   Το “Πίσω από τους λόφους” προβλήθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου κέρδισε
τα βραβεία Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (εξ' ημισείας στις Cosmina Stratan και Cristina Flutur), ενώ αποτελεί και την επίσημη υποψηφιότητα της Ρουμανίας για τα επόμενα βραβεία Όσκαρ.

Κύρκος Αικατερινάρης
Η Αλίνα και η Βοϊκίτσα είναι δύο πολύ καλές φίλες από το ορφανοτροφείο. Η Βοϊκίτσα μένει πλέον σε ένα μοναστήρι και έχει αφοσιωθεί στο Θεό, ενώ η Αλίνα έχει φύγει στη Γερμανία. Όταν η Αλίνα επιστρέφει με σκοπό να επισκεφτεί τη Βοϊκίτσα και να την πείσει να φύγουν μαζί για δουλειά σε ένα πλοίο στη Γερμανία, η ζωή της Βοϊκίτσα αλλά και η ηρεμία στο μοναστήρι κλονίζεται.


    Η Αλίνα ζητάει από τη Βοϊκίτσα να μείνει μαζί της στο μοναστήρι. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα περιμένει. Το μοναστήρι δεν είναι ξενοδοχείο, ώστε να έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει, αλλά είναι ένας τόπος στον οποίο τα πάντα κινούνται γύρω από την πίστη στο Θεό και τη διδαχή του Πατέρα της εκκλησίας.


    Αρχικά ο Πατέρας δεν ήθελε να δεχτεί την Αλίνα, όμως την δέχτηκε υπό την προϋπόθεση να κάνει μετάνοια και να μην διαταράσσει την ηρεμία της μονής. Τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να φανούν. Η Αλίνα, όντας μια νέα με διαφορετικό τρόπο αντίληψης της ζωής αδυνατεί να κατανοήσει τον τρόπο ζωής των καλογριών, όπως αντίστοιχα και οι καλόγριες δεν μπορούν να κατανοήσουν την Αλίνα, καθώς όλα τα εξηγούν γύρω από τη σφαίρα της θρησκείας και της πίστης. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση και τη Βοϊκίτσα που φέρει την ευθύνη της φιλοξενίας της Αλίνα. Το μοναστήρι είναι ένας κόσμος εντελώς διαφορετικός από τον αληθινό κόσμο, από τον κόσμο που γνωρίζει η Αλίνα.


    Όταν η Αλίνα άρχισε να παθαίνει κρίσεις λόγω του εγκλεισμού και αποφασίζουν από το μοναστήρι να την πάνε στο νοσοκομείο, έρχονται όλοι αντιμέτωποι με την κακή λειτουργία του υγειονομικού συστήματος και ουσιαστικά η επιστροφή της Αλίνα στο μοναστήρι είναι μονόδρομος, καθώς ούτε στο σπίτι των θετών γονιών της θέλει να επιστρέψει.


    Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται εκ νέου. Η Αλίνα συνεχίζει να ζει με τις κοσμικές της αντιλήψεις και δεν μπορεί να προσαρμοστεί, ενώ οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη μαζί με τάσεις καταστροφής. Από το μοναστήρι θεωρούν ότι είναι δαιμονισμένη κι ότι πρέπει να βγάλουν από μέσα της το Σατανά.
 Ποια θα είναι η στάση της Βοϊκίτσα σε όλη αυτήν την ιστορία; Ποια κατάληξη θα έχει η Αλίνα στον κύκλο αυτό που πάει να μπει; Η φιλία και η αγάπη των κοριτσιών θα φανεί πιο δυνατή από την αφοσίωση στο Θεό;   Ο άνθρωπος είναι ένα μεγάλο μυστήριο από μόνος του. Από τη μια έχουμε την κοσμική κοινωνία που εξηγεί τα πάντα ορθολογικά, βάσει της επιστήμης και της απτής πραγματικότητας, ενώ από την άλλη έχουμε την κοινωνία της θρησκείας που εξηγεί τον κόσμο και τα πάθη του ανθρώπου θεολογικά. Οι δυο αυτές αντιλήψεις έρχονται σε σύγκρουση στην ταινία αυτή, δύο κόσμοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον. Η ασθένεια της Αλίνα μπορεί να εξηγηθεί ορθολογικά και επιστημονικά και να αντιμετωπιστεί, ώστε να θεραπευτεί, όμως λόγω της αναλγησίας των αρχών, η καταφυγή της στο μοναστήρι θα την φέρει δίπλα σε ανθρώπους που μπορούν να εξηγήσουν την ασθένεια μόνο ως επιβολή του Σατανά και ότι η μόνη της θεραπεία είναι ο εξορκισμός. Ο εξορκισμός, όμως, ουσιαστικά δεν θεραπεύει την υγεία του ανθρώπου και ίσως κάποια στάδιά του να είναι επίπονα και καταπιεστικά για τον ίδιο.


    Η ταινία εγείρει μια κριτική ταυτόχρονα προς την κοσμική και τη θεοκρατική κοινωνία με κεντρικό αντικείμενο τη ζωή μιας νεαρής κοπέλας. Τελικά ποια κοινωνία θα αποδειχτεί πιο ισχυρή;


    Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που περιγράφονται σε δυο βιβλία της Tatiana Niculescu Bran.


    Ο Κριστιάν Μουντζίου απέσπασε το βραβείο σεναρίου φέτος στις Κάννες, ενώ βραβείο ερμηνείας από κοινού απέσπασαν η Κοσμίνα Στράταν και η Κριστίνα Φλούτουρ για τους ρόλους της Βοϊκίτσα και της Αλίνα αντίστοιχα. Στη χώρα μας παρουσιάστηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.După dealuri (2012)
 Σκηνοθεσία: Cristian Mungiu
 Σενάριο: Cristian Mungiu, Tatiana Niculescu Bran
 Πρωταγωνιστούν: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu, Gina Ţandură, Vica Agache, Nora Covali, Dionise Vitcu
 Διάρκεια: 150'


 Σωκράτης Αληχανίδης
 ΣΙΝΕ-ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse