Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Μεσοφυλικότητα - Αναγνωρίζοντας το τρίτο φύλο


Από τον Smadar Reisfeld
    Μετάφραση για το transs.gr
    Πάρβη Πάλμου


    Ένα στα 4.000 άτομα γεννιέται μεσοφυλικό (με ένα σώμα που έχει αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά). Ενώ οι ιατρικές επιλογές είναι περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν, τα μεσοφυλικά άτομα συχνά υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους .

Στο σχολείο μας είπαν ότι τα αγόρια συλλαμβάνονται όταν τα εμβρυϊκά κύτταρα περιέχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ και τα κορίτσια όταν τα κύτταρα έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. "Οποιεσδήποτε ερωτήσεις;" ο δάσκαλος θα ρωτούσε. Δεν υπήρχε καμία, γιατί αυτό ακουγόταν απλό. Αλλά δεν είναι.

Δεκάδες γονίδια, ένζυμα και ορμόνες διαμορφώνουν το φύλο μας. Κάθε έμβρυο έχει το δυναμικό να αναπτυχθεί μεταξύ της μιας από τις δύο πρωτογενείς γραμμές -αρσενικό ή θηλυκό - και τα γονίδια, τα ένζυμα και οι ορμόνες βαθμιαία το οδηγούν σε μία από τις δυο γραμμές. Αλλά μερικές φορές κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο αναστέλλεται ή ένα ένζυμο καθίσταται απείθαρχο και ένα έμβρυο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σε μια συγκεκριμένη πορεία αλλάζει ξαφνικά γραμμή και συνεχίζει να αναπτύσσεται στην άλλη.

Αυτή είναι η προέλευση της μεσοφυλικότητας - μια κατάσταση στην οποία το σώμα εμφανίζει και τα δύο αρσενικά και θηλυκά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τόσο σπάνια: Ένα σε κάθε 4.000 άτομα είναι μεσοφυλικό. Και υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι γι΄ αυτό - σχεδόν τόσοι όσα και τα στάδια που υπάρχουν στις βιοχημικές πορείες που επηρεάζουν το φύλο μας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ φιλοξένησε την πρώτη συγκέντρωση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τους ανθρώπους με το πιο κοινό είδος μεσοφυλίας: συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων (CAH).

“Το ζήτημα αγόρι ή κορίτσι, άντρας ή γυναίκα είναι ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα στην κοινωνία μας, ίσως και σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες”, λέει η Καθ. Naomi Weintrob, διευθύντρια της παιδιατρικής ενδοκρινολογίας και της μονάδας Μεταβολικής νόσου του Νοσοκομείου Παίδων Dana-Dwek, η οποία οργάνωσε το συνέδριο. “Η απάντηση, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ασήμαντη, επειδή μπορεί να εξεταστεί σε διάφορα επίπεδα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε το γενετικό επίπεδο, το οποίο καθορίζεται από τα φυλετικά χρωμοσώματα: Ένας άνδρας είναι κάποιος που έχει XY, και μια γυναίκα έχει ΧΧ. Μπορείτε να μιλήσετε για το φύλο των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων, εάν είναι όρχεις ή ωοθήκες. Μπορείτε να δείτε το εξωτερικό επίπεδο των σεξουαλικών οργάνων- το πέος ή τον κόλπο - και πόσες τρίχες καλύπτουν το σώμα. Επιπλέον, υπάρχει επίσης η ταυτότητα του φύλου, το ψυχολογικό επίπεδο: αν το άτομο αισθάνεται άνδρας ή γυναίκα.”

Σε γενικές γραμμές, όλα τα επίπεδα είναι συμβατά: Η ΧΥ γενετική κατασκευή πηγαίνει με όρχεις, ένα αρσενικό σεξουαλικό όργανο, τρίχες στο σώμα και αρσενική συνείδηση: XX πηγαίνει με ωοθήκες, ένα θηλυκό σεξουαλικό όργανο και θηλυκή ταυτότητα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις μεσοφυλικότητας υπάρχουν αντιφάσεις. Για παράδειγμα, η CAH. Αυτή είναι η συνηθέστερη κατάσταση μεσοφυλικότητας και προκαλείται από πλεόνασμα της ανδρικής ορμόνης, τεστοστερόνη. Κανονικά, αυτή η ορμόνη εκκρίνεται από τους όρχεις που αναπτύσσονται κανονικά μόνο μεταξύ των αγοριών. Μεταξύ των ατόμων με CAH, ωστόσο, μια μεγάλη ποσότητα της τεστοστερόνης εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την έκκριση της αδρεναλίνης.

Για τα αγόρια που είναι ΧΥ, η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει όσον αφορά την σεξουαλική ανάπτυξη τους. Τα ΧΧ κορίτσια, ωστόσο, ξαφνικά πλημμύρισαν από την ανδρική ορμόνη που ενθαρρύνει την εξέλιξη του ανδρικού σεξουαλικού οργάνου επί πρόσθετα με το θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο. Στην εφηβεία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των τριχών του σώματος και την ανάπτυξη των μυών.

Ένα μωρό με CAH μπορεί να έχει χρωμοσώματα ΧΧ, μια μήτρα και ωοθήκες (μέχρι στιγμής θηλυκό), αλλά επειδή μία μεγάλη ποσότητα της τεστοστερόνης είναι παρούσα στο αίμα, υπάρχει επίσης ένα αρσενικό σεξουαλικό όργανο και τρίχες στο σώμα. Έτσι φαίνεται εσωτερικά μια γυναίκα, αλλά στο εξωτερικό, ένας άνδρας.

“Οι γονείς τέτοιων μωρών βιώνουν έντονη δυσφορία," εξηγεί η Weintrob. "Η γενετική αλλαγή που προκαλεί το φαινόμενο αυτό επηρεάζει επίσης τα αλατούχα επίπεδα στο σώμα και άλλες βιοχημικές λειτουργίες και απαιτεί άμεση θεραπεία, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που οι γονείς εισέρχονται σε μια τέτοια κατάσταση άγχους. Η ασάφεια του βιολογικού φύλου είναι μια δύσκολη εμπειρία. Επομένως, μια γέννηση intersex σήμερα θεωρείται μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί επείγουσες λύσεις.”

"Η υπόθεση πάνω στην όποια εργαζόμαστε," προσθέτει η Weintrob, “είναι ότι για τα intersex άτομα και τις οικογένειές τους - όπως και για όλα τα ανθρώπινα όντα - ένας σαφής ορισμός των δύο φύλων είναι μια βασική ανάγκη. Το πρώτο ερώτημα που ένας νέος γονέας καλείται να απαντήσει είναι αν το παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά των στερεοτυπικών επιλογών, όπως επιλέγοντας ένα όνομα ή αγοράζοντας ρούχα και παιχνίδια που θεωρούνται κατάλληλα για το κάθε φύλο. Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση του φύλου με ακρίβεια αλλά το συντομότερο δυνατόν, διότι από τη στιγμή που οι γονείς ενημερώνουν το περιβάλλον τους για το φύλο των νεογέννητων, είναι συνήθως απρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό - και τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια κατάσταση όπου να ανατεθεί στο μωρό λάθος φύλο."

Τι είναι “λάθος βιολογικό φύλο”; Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό βιολογικό φύλο;

“Αύτη πραγματικά δεν είναι μια απλή ερώτηση. Κάθε περίπτωση αξιολογείται βάσει της κατανόησης ότι η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου προέρχεται από ένα συνδυασμό του γενετικού, ορμονικού προφίλ και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτός ή αυτή μεγαλώνει. Γενικά, θεωρούμε ότι σε όλες τις καταστάσεις intersex, υπάρχει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα μεταβλητών που καθορίζουν το φύλο που θα πρέπει να ανατεθεί στο μωρό. Στο παρελθόν θα λαμβάναμε υπόψη κυρίως τη χειρουργική δυνατότητα , τις πιθανότητες να μπορούν να έχουν παιδιά στο μέλλον και την πιθανότητα να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με το φύλο που τους ανατέθηκε.

"Σήμερα, το αποφασιστικό στοιχείο είναι το τι θα ήθελε να είναι όταν αυτός ή αυτή μεγαλώσει, ποια ταυτότητα του φύλου θα ήθελε να έχει: αρσενικό ή θηλυκό. Για το σκοπό αυτό βασιζόμαστε σε μεγάλες μακροπρόθεσμες μελέτες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των διάφορων καταστάσεων μεσοφυλικότητας και την υποκειμενική ταυτότητα φύλου. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε, σε ένα πολύ υψηλό βαθμό πιθανότητας, τι θα ήθελε ένα συγκεκριμένο νεογέννητο να είναι στο μέλλον. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με τη βοήθεια της ιατρικής θεραπείας."

Συνήθεις μεταλλάξεις


Η μεσοφυλικότητα είναι το αποτέλεσμα πολύ συνηθισμένων γενετικών μεταλλάξεων – συχνά μικρές - ακριβώς όπως αυτές που προκαλούν διαβήτη, ευαισθησία στη γλουτένη και κόκκινα μαλλιά. Όλα είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα. Και όμως, ενώ οι άνθρωποι είναι εντελώς ανεκτικοί προς ένα πρόσωπο που έχει μια αλλεργία ή ευαισθησία στο γάλα, αισθάνονται δυσφορία όταν ακούνε για κάποιον που έχει μια μήτρα, αλλά και ένα αρσενικό σεξουαλικό όργανο. Αυτό είναι ένα πρωτόγονο είδος δυσπιστίας, όπου η προέλευση της είναι εξελικτική, κάτι που είναι έξω από τα συνηθισμένα και διαφορετικό; Ή ίσως είναι ένα πολιτιστικό θέμα, μια πνευματική ακαμψία που διαμορφώνεται από συνήθεια και από την κοινωνία;

Στην αρχαία Ελλάδα, η ομοφυλοφιλία ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αργότερα αυτό θεωρήθηκε άσεμνο και σήμερα είναι αποδεκτό και πάλι. Το άγνωστο είναι αυτό που αποτρέπει τους ανθρώπους, το ασυνήθιστο είναι αυτό που προκαλεί επιφυλάξεις. Πλέον οι άνθρωποι ταξινομούνται σε αγόρια ή κορίτσια και είναι εύκολο να πράξουν ανάλογα με το φύλο τους. Όπως είπε ο Claude Levi-Strauss, ο νους δεν μπορεί να συλλάβει τον κόσμο, εκτός αν τον συλλάβει ως διχοτόμηση. Αλλά ο κόσμος δεν είναι μια διχοτομία: Δεν είναι μόνο μαύρο ή άσπρο, καλό ή κακό, άνδρας ή γυναίκα.

Στη δεκαετία του 1970, έγινε δεκτό ότι αυτό που καθορίζει κατά κύριο λόγο την ταυτότητα του φύλου - τι μας κάνει να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε και να συμπεριφερόμαστε σαν κορίτσια ή αγόρια - είναι η εκπαίδευση και το περιβάλλον που μεγαλώνουμε. Συνήγορος για τη θεωρία αυτή ήταν ένας Αμερικανός ψυχολόγος το όνομα John Money. Για να επιβεβαιώσει τις υποθέσεις του, έκανε ένα σοκαριστικό πείραμα σε ένα αγόρι με το όνομα Bruce.

Στην ηλικία των 6 μηνών ο Bruce και ο δίδυμος αδερφός του έπασχε από ιατρικά προβλήματα, που απαιτούσαν διαδικασία περιτομής. Δυστυχώς για τον Bruce, το πέος του υπέστη σοβαρές ζημιές και έπρεπε να αφαιρεθεί. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Money, αποφασίστηκε να αφαιρεθούν οι όρχεις, ώστε να μεγαλώσουν το Bruce ως κορίτσι.

Ο Money παρακολουθούσε τη Brenda, όπως μετονομάστηκε ο Bruce και ανέφερε ότι φορούσε φορέματα, έπαιζε με κούκλες και συμπεριφερόταν σαν ένα κορίτσι με κάθε τρόπο, ενώ ο δίδυμος αδελφός της (που έγινε αμέσως η ιδανική περίπτωση ελέγχου) φορούσε παντελόνι, έπαιζε με τα αυτοκίνητα και λειτουργούσε σαν ένα αγόρι. Διέταξε τους γονείς να μην πουν το οτιδήποτε στα παιδιά για το τι συνέβη και άρχισε να δημοσιεύει άρθρα για την ευτυχή ζωή της Brenda.

Το περιοδικό Time προώθησε το επιτυχές πείραμα, το οποίο απέδειξε ότι φύλο είναι θέμα παιδείας και στη συνέχεια υποστήριξε την επικρατούσα άποψη ότι τα intersex παιδιά θα πρέπει να κάνουν επέμβαση το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Αλλά η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Σαν παιδί, η Brenda προσπάθησε να σχίσει τα φορέματά της και επαναστάτησε κατά των μακριών μαλλιών της. Στην εφηβεία, όταν έμαθε για το πείραμα, αποφάσισε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σεξουαλικής αλλαγής. Η Brenda επέστρεψε πίσω στο να ζει ως αγόρι, με το όνομα Δαβίδ, αλλά προφανώς ήταν πολύ αργά: Αυτοκτόνησε στην ηλικία των 38.

"Σήμερα είναι σαφές ότι τα βιολογικά δεδομένα έχουν καθοριστική επίδραση στην ταυτότητα του φύλου, "λέει ο Weintrob." Ως εκ τούτου, όταν προσπαθούμε να προβλέψουμε τη μελλοντική ταυτότητα των μεσοφυλικών, θα μελετήσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσεκτικά. Συνήθως προτείνουμε για τα μωρά που είναι CAH με χρωμοσώματα ΧΧ να ανατραφούν ως κορίτσια, σύμφωνα με τα χρωμοσώματα και τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα (μήτρα και ωοθήκες), παρά το γεγονός ότι έχουν ένα ανδρικό σεξουαλικό όργανο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να γεννήσουν στο μέλλον, γιατί ως άνδρες, δεν θα είναι σε θέση να γεννήσουν, διότι δεν υπάρχει αναπαραγωγικό σύστημα που να κατασκευάζει σπερματοζωάρια.

“Για να μπορέσουν να ζήσουν ως γυναίκες, κάνουμε επέμβαση και μετατρέπουμε το αρσενικό όργανο σε θηλυκό. Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι δεξιότητες σήμερα είναι εξαιρετικές και η διατήρηση της ευαισθησίας του νεύρου στην περιοχή επιτρέπει τη σεξουαλική ικανοποίηση. Με τη βοήθεια των ορμονικών θεραπειών, έχουμε περιορισμό της παραγωγής της περίσσειας ανδρικής ορμόνης και έτσι αποτρέπει το σώμα από το να καλύπτεται με μαλλιά."

Και η ψυχή; Είναι σύμφωνη;

"Μελέτες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το κάνει. Η πλειοψηφία των κοριτσιών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και ανατράφηκαν ως κορίτσια έχουν θηλυκή ταυτότητα φύλου. "

Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι γενετικά μιλώντας, είναι γυναίκες. Ωστόσο, μελέτες που εξέτασαν το φύλο συμπεριφοριστικά - ρόλος των δύο φύλων - διαπίστωσε ότι είναι “αρσενικά”. Καθώς τα παιδιά, τείνουν να είναι πιο επιθετικά και να παίζουν με αυτοκινητάκια περισσότερο από ότι με κούκλες. Ως ενήλικες, τείνουν να επιλέγουν "ανδρικά" επαγγέλματα (ορίζονται τα επαγγέλματα στα οποία λιγότερο από το 25 τοις εκατό των ατόμων που απασχολούνται με αυτά είναι γυναίκες), όπως οδηγοί φορτηγών, στρατιώτες και μηχανικοί. Πολλές από τις γυναίκες αυτές επίσης έλκονται από γυναίκες - εάν όχι στην πράξη, τότε τουλάχιστον σε σεξουαλικές φαντασιώσεις.

Είναι πιθανόν ότι η έκθεση στην ανδρική ορμόνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο και όχι μόνο τα σεξουαλικά όργανα;

Ο Καθ. Zvi Naor, από το τμήμα βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, έτσι ισχυρίζεται. Ως επιστήμονας που μελετά τους μηχανισμούς και τις ορμόνες του φύλου στον εγκέφαλο, παρουσιάζοντας άφθονα στοιχεία από τη συμπεριφορά των ζώων, που μπορούν να ρίξουν φως στο τι συμβαίνει στους ανθρώπους.

Naor: “Αμέσως μετά τη γέννηση ενός αρσενικού, το σώμα του είναι πλημμυρισμένο από ένα κύμα ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. Όταν η ορμόνη φθάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί αυτό που λέμε “αρρενοποίηση του εγκεφάλου”. Ο εγκέφαλος γίνεται αρρενωπός. Οι νευρικές οδοί οργανώνουν και δημιουργούν μοναδικά κέντρα που εμπλέκονται, για παράδειγμα, με τη σεξουαλική προτίμηση, την επιθετικότητα, την χωροταξική ικανότητα και στρατηγικές που καθοδηγούν την ερωτοτροπία. Τέτοια αλλαγή δεν συμβαίνει φυσικά στο θηλυκό."

Ο καθηγητής εξηγεί ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια: "Ένα ζευγάρι αρουραίοι έχουν απλή και τυπική σεξουαλική συμπεριφορά: το θηλυκό δημιουργεί μια καμπύλη με την πλάτη του, ενώ τα αρσενικά κάνουν μια μοναδική κίνηση αναρρίχησης. Χωρίς αυτές τις κινήσεις δεν μπορεί να υπάρξει καμία γονιμοποίηση, και αυτά συμβαίνουν σε μια συγκεκριμένη ημέρα του έμμηνου κύκλου και σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κοντά στην ωορρηξία.

"Παίρνετε αρουραίους που έχουν μόλις γεννηθεί και τους απαλλάσσετε από τα όργανα που εκκρίνουν ορμόνες του φύλου: Από το αρσενικό την αφαίρεση των όρχεων και από το θηλυκό τις ωοθήκες. Τώρα, τους δίνετε ορμόνες του αντίθετου φύλου: στα αρσενικά δίνετε οιστρογόνα και τεστοστερόνη στα θηλυκά. Δύο μήνες αργότερα, μια αντιστροφή των ρόλων παρατηρείται. Το αρσενικό κάνει την καμπύλη και το θηλυκό κάνει την κίνηση αναρρίχησης. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες του φύλου διαμορφώνουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια, τη σεξουαλική συμπεριφορά των αρουραίων."

Ωδικά πτηνά και μέλισσες

Μια παρόμοια διαδικασία συμβαίνει στα ωδικά πτηνά, προσθέτει o Naor: “Στον εγκέφαλο των αρσενικών υπάρχει ένα κέντρο που τους επιτρέπει να τραγουδούν υπέροχα τραγούδια ερωτοτροπίας στα θηλυκά. Η περιοχή αυτή έχει διαμορφωθεί από την ανδρική ορμόνη πριν από τη γέννηση. Η αντίστοιχη περιοχή στον γυναικείο εγκέφαλο καθιστά δεκτικό αυτό το τραγούδι και αναπτύσσεται με την παρουσία των γυναικείων ορμονών. Αν αφαιρέσετε τους όρχεις και τις ωοθήκες από το αρσενικά και θηλυκά αντίστοιχα και τους δώσετε ορμόνες του αντίθετο φύλου - οι ρόλοι αντιστρέφονται: Τα θηλυκά αρχίζουν το τραγούδι και τα αρσενικά ακούνε. Μελέτες όπως αυτές μας διδάσκουν ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στον εγκέφαλο, μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία τα εγκεφαλικά κέντρα που είναι αρμόδια για την ανδρική ή γυναικεία συμπεριφορά παίρνουν σάρκα και οστά. Είναι ένα βιολογικό παράθυρο και είναι αρκετά άμεσο."

Αλλά τι γίνεται με το περιβάλλον; Παίζει επίσης ένα ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς, τη σεξουαλική ταυτότητα και την επαγγελματική επιλογή του παιδιού.

"Το περιβάλλον έχει επίδραση, αλλά λειτουργεί πάνω στη βιολογική βάση που εγκαθιδρύθηκε στην εμβρυϊκή ηλικία."

Παρ 'όλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι CAH με τύπο ΧΧ που ανατράφηκαν ως γυναίκες αισθάνονται ότι είναι γυναίκες, παρά την τεστοστερόνη που βρισκόταν στα σώματά τους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής περιόδου.

"Πρώτα απ 'όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα πιο σύνθετο πλάσμα από τους αρουραίους και τα ωδικά πτηνά, έτσι ώστε η ανάπτυξή της σεξουαλικής ταυτότητας να συνεχίζει να εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Ωστόσο, στο προγεννητικό στάδιο η ανδρική ορμόνη είναι αναμφίβολα κρίσιμη και εκτελεί την αρρενοποίηση του εγκεφάλου.”

“Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των γυναικών που έχουν CAH και μια μεγάλη γκάμα αρσενικών επίπεδων των ορμονών στο σώμα τους, ο Naor προσθέτει. Υπάρχουν εκείνοι που εκτέθηκαν, στη μήτρα, σε πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης και άλλοι οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην πρώτη περίπτωση, η αρρενοποίηση του εγκεφάλου προφανώς έγινε και αυτές μπορεί να είναι λιγότερο ικανοποιημένες ως γυναίκες. Ίσως σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίπεδο της ανδρικής ορμόνης να ήταν επαρκές για να «ωθήσει» αυτές τις γυναίκες προς την κατεύθυνση ενός αρσενικού ρόλου, αλλά να μην ήταν επαρκές ώστε να δημιουργήσει μια θηλυκή ταυτότητα φύλου. "

Αν ο εγκέφαλος γίνεται αρσενικός, λόγω των αρσενικών ορμονών στους οποίους εκτέθηκε κατά την εμβρυϊκή ηλικία, ίσως είναι λάθος να ανατραφούν αυτά τα intersex άτομα ως γυναίκες; Ίσως θα πρέπει να ανατραφούν ως άνδρες, παρά τον γενετικό τους τύπο (ΧΧ) και το γεγονός ότι έχουν μια μήτρα;

Η Καθ. Yardena-Rakover, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας στο Ιατρικό Κέντρο, Afula, αντιμετωπίζει τέτοια κορίτσια που ήταν CAH και ανατράφηκαν ως άνδρες. Μερικά από αυτά ορίστηκαν ως αγόρια στην αίθουσα τοκετών λόγω του ό, τι η μαία είδε κάτι που έμοιαζε με πέος. Σε μεγαλύτερη ηλικία άρχισε να φαίνεται ότι αυτά ήταν κορίτσια με CAH. Επειδή η οικογένεια δεν ήθελε να αλλάξουν το φύλο, μεγάλωσαν τα μωρά ως αγόρια.

"Είναι πραγματικά ικανοποιημένοι με την ανδρική ταυτότητα τους”, λέει. “Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες αισθάνονται σαν άνδρες και τείνουν δημιουργούν οικογένειες, ενώ όσοι μεγάλωσαν ως γυναίκες έχουν δυσκολία στο να διατηρήσουν μια ρομαντική σχέση.”

Όποτε, το περιβάλλον έχει αντίκτυπο; Φαίνεται ότι αυτοί που είχαν ανατραφεί ως γυναίκες είναι ικανοποιημένοι σαν γυναίκες και εκείνοι που ανατράφηκαν ως άνδρες είναι επίσης ικανοποιημένοι.


“Το περιβάλλον και η βιολογία μπορεί να είναι αλληλένδετα. Βιολογικά, υπάρχει ένα φάσμα αρρενωπότητας - τόσο μεταξύ των «φυσιολογικών» καθώς και μεταξύ των ανθρώπων με CAH - υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των ανδρικών ορμονών. Στις πιο μέτριες περιπτώσεις της CAH που είναι XX - εκείνες των οποίων το επίπεδο της αρσενικής ορμόνης είναι σχετικά χαμηλή - είναι προτιμότερο να τους αναθρέψουν ως γυναίκες. Σε περιπτώσεις όπου το αρσενικό επίπεδο ορμονών είναι πολύ υψηλό, τα χαρακτηριστικά του σώματος είναι πολύ αρρενωπά και ο εγκέφαλος είναι προφανώς αρρενωπός, καθώς και στη συνέχεια, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανατραφούν ως άνδρες."

Λόγω της θέσης της κλινικής του, Ο καθ. Τενενμπάουμ-Rakover αντιμετωπίζει πολλές αραβικές οικογένειες, που προτιμούν να μεγαλώσουν τα ερμαφρόδιτα μωρά, ως αγόρια. “Στις αραβικές κοινωνίες υπάρχει σχεδόν πάντα μια προτίμηση για τα αγόρια. Συνεπώς, πολλές φορές οι γονείς επιμένουν στην ανατροφή του μωρού ως αρσενικό - ακόμα και αν είναι σαφές σε αυτούς ότι ο άνδρας θα είναι στείρος. Ως μέρος της προσπάθειας μας να καθορίσουμε ποιο φύλο θα ήταν προτιμότερο να ανατεθεί στο παιδί, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι - ένας άνθρωπος δεν μεγαλώνει μόνος του. Η ψυχική ευημερία ενός ατόμου και η αυτοεκτίμηση του εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους γύρω του, όποτε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστήριξη στο φύλο που θα επιλεγεί. Η γονική προτίμηση και το πολιτιστικό περιβάλλον είναι σίγουρα μέρος των σκέψεων μας, όταν σκεφτόμαστε για το τι είναι καλύτερο για το παιδί. "


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse