Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ισπανία: Τρανς γυναίκα δικαιώθηκε δικαστικά για την παροχή συντάξεως χηρείας.


   
María Rosa had been with her de facto partner for more than six years when he passed away. Photo:mrhayata/Flickr

Μετάφραση για το transs.gr
*Τζένη Πατεράκη


    Η María Rosa V.G., τρανς γυναίκα από την Ισπανία, κέρδισε δικαστική μάχη που κράτησε για δέκα ολόκληρα χρόνια από το 2003, για να πάρει σύνταξη χηρείας μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις σε αυτό το δικαίωμά της.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι στις προηγούμενες δίκες, το δικαστήριο αρνήθηκε την σύνταξη, διότι δεν είχαν αποκτήσει μαζί παιδιά με τον επί μακρόν σύντροφό της ο οποίος πέθανε το 2003. Έτσι μετά όλων αυτών η María Rosa απευθύνθηκε στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.


Η María Rosa, η οποία είχε προχωρήσει σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου της το 1997, προέβαλλε το επιχείρημα ότι τα προηγούμενα δικαστήρια εσφαλμένα δεν έλαβαν υπόψη τους ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει με φυσικό τρόπο παιδί και ότι αυτό συνιστά γι' αυτήν άνιση μεταχείριση.

Σύμφωνα με τον Ισπανικό νόμο, σύνταξη χηρείας δίδεται στον/στη σύντροφο εάν ζουν μαζί τουλάχιστο για έξι χρόνια και έχουν αποκτήσει παιδί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θεώρησε την έφεση της María Rosa δίκαιη δοθέντος ότι δεν θα μπορούσε το ζεύγος να αποκτήσει παιδί με φυσικό τρόπο και με δεδομένο ότι ζούσαν μαζί το χρονικό διάστημα που απαιτεί ο νόμος.


Έτσι πλέον σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναθεώρησε τις προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε ότι η τρανς γυναίκα δικαιούται συντάξεως χηρείας.

Σε μία παρόμοια απόφαση τον Φεβρουάριο για ζευγάρια του ιδίου φύλου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι -με το ίδιο σκεπτικό- και τα ομόφυλα ζευγάρια που συμβιούνε για έξι χρόνια μαζί δικαιούνται συντάξεως χηρείας. Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse