Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Πρόσφυγες Είναι Καλοδεχούμενοι


Οι φωνές των κατοίκων της Ευρώπης ενώθηκαν το Σάββατο, με συνθήματα υπέρ των προσφύγων και ενάντια στην στάση της Ε.Ε. στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις, με σύνθημα «Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε» (#RefugeesWelcome), με την Αθήνα να στέλνει το δικό της μήνυμα από την πλατεία Συντάγματος.


Οργανώσεις, όπως η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, η Colour Youth, κόμματα, συλλογικότητες και απλός κόσμος πραγματοποίησε πορεία με κατεύθυνση τα γραφεια της Ε.Ε. -τα οποία ήταν αποκλεισμένα από αστυνομικές δυνάμεις- με σκοπό να εκφραστεί η εναντίωση στις πολιτικές για το προσφυγικό. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν συνθήματα όπως «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Νομιμοποιείστε τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες», «Την FRONTEX κλείστε, τα σύνορα ανοίξτε»,«Έξω οι ναζί, μέσα οι προσφυγιά, σύνορα ανοιχτά για την εργατιά», «Στον φράχτη του Έβρου, στον πάτο του Αιγαίου, χτίζεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαϊου».

Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους πολιτικούς της Ευρώπης για τους πρόσφυγες;Γιώργος, άνεργος

Οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν την ανθρωπιστική βοήθεια κυρίως στα σύνορα και να δώσουν ό, τι χρειάζεται για να διευκολύνουν την πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη. Αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Συρία για τις οποίες ευθύνονται κινήσεις τις Δύσης. Αυτό είναι το βασικό. Εμείς σαν πολίτες θα πρέπει να φτιάξουμε ένα δίκτυο για να φιλοξενούμε και να βοηθούμε τους πρόσφυγες όπως μπορούμε.


Άγγελος, φοιτητής

Το μήνυμα που στέλνω εγώ και εκατομμύρια κόσμου παγκοσμίως είναι «Refugees are welcome». Η αιτία του ξεριζωμού είναι οι πόλεμοι για τους οποίους ευθύνεται η Δύση. Οι άνθρωποι φεύγουν και αναζητούν μία καλύτερη τύχη αλλά ένα μεγάλο ποσοστό δεν την βρίσκει ποτέ καθώς στον δρόμο για να κυνηγήσει τα όνειρά του έχει μοιραία κατάληξη στις θάλασσες. Σε πρώτο στάδιο πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη. Το σύνθημα ότι είναι καλοδεχούμενοι να μην μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να είναι συγκεκριμένο και να περιλαμβάνει τη στέγη, την περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη. Και βασικό αίτημα είναι ότι θέλουμε να είναι ανοιχτά τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες. Κανένας φράχτης και κανένα συρματόπλεγμα των κυβερνήσεων της Ευρώπης δεν μπορεί να φράξει την αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής γι' αυτούς τους ανθρώπους.


Ελίζα Γκορόγια, Διεθνής Αμνηστία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ευθέως υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Χρειαζόμαστε άμεσα ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες, επανεγκατάσταση από χώρες εισόδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι ανθρωπιστικές βίζες. Είναι αναγκαία η άμεση κινητοποίηση και συνεργασία των τοπικών αρχών για την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών αλλά και την προστασία των ακτιβιστών που παρέχουν όσα το κράτος απέτυχε να προσφέρει σε όσους δραπετεύουν από συνθήκες πολέμου, βιασμού και βίας.


Γιώργος Παπαδημητρίου, Colour Youth

Δεν θέλουμε μία Ευρώπη που έχει κλείσει τα σύνορά της και ανεβάζει συνέχεια φωτογραφίες με τα θύματα του πολέμου μπας και ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Εμείς θέλουμε δράσεις τώρα. Θέλουμε καθαρές και διαφανείς διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορούν να καταγράφονται οι άνθρωποι που μπαίνουν στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και να έχουν ελευθερία μετακίνησης. Κι εκτός αυτού, είμαστε εδώ σαν Colour Youth κυρίως γιατί μία μεγάλη μερίδα των προσφύγων, ανήκουν και σε άλλες μειονότητες. Μέλος αυτών είναι και οι LGBT πρόσφυγες, οι οποίοι βιώνουν πέρα από το ρατσισμό, και την ομοφοβία και την τρανσφοβία και τον σεξισμό. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους που έχουν πολλαπλές ταυτότητες.


Adeola, Generation 2.0

Πρέπει να ανοίξουμε και τα σύνορα και την καρδιά μας στους πρόσφυγες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα. Δεν θέλουμε να τους πούμε ότι είστε ανεπιθύμητοι. Θέλουμε να τους πούμε ότι είστε καλοδεχούμενοι στην χώρα μας. Αυτή δεν είναι και η φιλοσοφία της Ευρώπης υποτίθεται; Δεν είναι η ενότητα και η ανθρωπιά; Πού είναι αυτή η ανθρωπιά όταν κλείνεις τα σύνορα και λες δεν θέλω κόσμο; Κι επειδή για τους πολιτικούς τα πάντα είναι οικονομία, να πούμε ότι όταν δέχεσαι τον άλλον και τον εντάσεις στην κοινωνία, θα κερδίσεις.
Ακολουθήστε το VICE στο TwitterFacebook και Instagram.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse