Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Gay Ήρωες της Αλβανίας. Μέρος 1
dia LLCΟι Gay Ήρωες της Αλβανίας - Μέρος 1

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στην Αλβανία, αν ήσουν φανερά gay πήγαινες φυλακή. Αυτό δεν ισχύει πια, ωστόσο πολλά ομοφυλόφιλα άτομα σήμερα αντιμετωπίζουν το ρατσισμό και καμιά φορά τη βία, ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία 5 χρόνια ένα δυναμικό LGBTQ κίνημα έχει κατορθώσει να συσπειρωθεί και να σημειώσει κάποιες σημαντικές για τα δεδομένα της χώρας νίκες, ενάντια στις διακρίσεις. Η δημιουργία της «Streha», ενός ξενώνα σε μυστική τοποθεσία στα Τίρανα, που προσφέρει καταφύγιο σε νέα gay άτομα που έχουν δεχτεί βίαιες επιθέσεις ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς τους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχει καταφέρει.
Το VICE ταξίδεψε στην Αλβανία και κατέγραψε σπάνιες εικόνες από την ζωή των ανθρώπων που έχουν υποστεί το ρατσισμό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μια χώρα που θεωρείται μία από τις πιο ομοφοβικές της Ευρώπης.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του VICE «Gay Αλβανία», συναντάμε τους πρωταγωνιστές του κινήματος που μάχεται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα και αποκτούμε αποκλειστική πρόσβαση στον ξενώνα «Streha», που βοηθάει νέα gay άτομα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή έχουν υποστεί τη βία στο παρελθόν, για να σταθούν στα πόδια τους.
Σκηνοθεσία/Παραγωγή/Αφήγηση: Νίνα Φούφα
Παραγωγή/Δημοσιογραφική Έρευνα: Κώστας Κουκουμάκας
Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου, Νίνα Φούφα
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας

1 σχόλιο :

 1. Απίστευτο ντοκιμαντέρ!
  Πριν κάποιους μήνες είχε γίνει μια έρευνα απ' την ILGA - Europe για την αποδοχή των LGBTI δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Η Αλβανία συγκέντρωνε ποσοστό 42%, ψηλότερο από την Ελλάδα που συγκέντρωνε 39%. Βάσει αυτού του ντοκιμαντέρ αλλά και βάσει του τεράστιου ποσοστού της Κροατίας που από προσωπική μου εμπειρία, κατάλαβα ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι στραβά είχε πάει με τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας.
  http://rainbow-europe.org/

  Rainbow Europe
  Rainbow Europe is a unique virtual hub for information on the legal, political and social situation of LGBTI...
  RAINBOW-EUROPE.ORG
  Βαγγέλης Μοσχαπιδάκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse