Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Το καφέ που σερβίρει αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη




 
 Το πρώτο και μοναδικό καφέ στην Ελλάδα που προσφέρει εργασία σε άτομα ποικιλομορφα!    
Το «Μύρτιλλο" στη πλατεία Νέου Ηρακλείου είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που απασχολεί άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εκπαιδεύοντας τα και προσφέροντας τους μια θέση εργασίας αναδεικνύοντας τα χαρίσματά τους.

Απόφοιτοι πανεπιστημίων, νέοι με μεταπτυχιακά, αλλά και μέσης εκπαίδευσης που όμως η κοινωνία τους έχει γυρίσει την πλάτη λόγω των μειωμένων κινητικών δυνατοτήτων ή περιπτώσεων κώφωσης, πλέον βγαίνουν από την απομόνωση και διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, στη χαρά, στη προσφορά.



Η εκπαιδευτικός Γεωργία Βαμβουνάκη, εμπνεύστηκε την ιδέα της δημιουργίας του πολυχώρου, από την Σκωτία, εκεί που οι δημόσιοι φορείς συντελούν στην ένταξη των ΑΜΕΑ στην κοινωνία. Η φιλόλογος διέμενε εκεί καθώς είχε αποσταλεί από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ιδρύσει δύο ελληνικά σχολεία, μια αποστολή που όχι μόνο έφερε εις πέρας, αλλά ίδρυσε και ένα τρίτο σχολείο, εκμάθησης αρχαίων ελληνικών σε αγγλόφωνους.

 «Αυτός ο χώρος έκφρασης, λόγου και τέχνης είναι η απάντηση μου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που κατέστρεψε και συνεχίζει να καταστρέφει όχι μόνο τους νέους που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, αλλά ολόκληρες γενιές, καθώς παραμένει μια μηχανή του κιμά»  δηλώνει στο Κόκκινο.

Το «Μύρτιλλο» απασχολεί αυτή την στιγμή 10 άτομα με μισθό και 15 εκπαιδευόμενους, ενώ οι αιτήσεις για συμμετοχή, αυξάνονται καθημερινά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε θέσει σε εφαρμογή το δεύτερο σκέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος που συμπεριλαμβάνει καινούριες ιδέες βασισμένες σε προγράμματα της Σκωτίας, εφαρμοσμένες όμως στη δική μας κουλτούρα και αξιοποιώντας τες στην τεράστια παράδοση που έχουμε ως χώρα» 



Όντας μητέρα παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες, μίλησε στο Κόκκινο για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετώπισε αλλά και τα μαθήματα ζωής που παίρνει καθημερινά από τον γιό της, Δαμιανό, ο οποίος εκπαιδεύεται στο «Μύρτιλλο» και είναι άριστος στις δημόσιες σχέσεις.

«Ο Ντέμιν είναι ένα παιδί που μεγάλωσε στη Σκωτία, παρόλα αυτά αντιμετώπισε στην παιδική του κυρίως ηλικία τις αποδοκιμασίες των συνανθρώπων του. Κάποτε τον έστειλαν για τρεις μήνες στο νοσοκομείο. Όταν έγινε καλά, συγχώρεσε αυτά τα άτομα. Τα αδέρφια του παραμένουν πιστοί συμπαραστάτες του, ενώ αν και είναι πιο ευφυείς από εκείνον, ο Ντέμιν κερδίζει στην ευφυΐα της καρδιάς. Αγαπάει ακόμα και τους εχθρούς του, κάτι που εγώ δεν μπορώ να πω για τον εαυτό μου!»  

Το καφέ «Μύρτιλλος» βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου στο Νέο Ηράκλειο και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το βράδυ. Σερβίρει εδέσματα και είδη φούρνου, καφέ, πρωτότυπα ροφήματα και ποτά, ενώ είναι ανοιχτό για συνεργασίες με καλλιτέχνες, συγγραφείς ή εικαστικούς που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν στον χώρο.

Φωτογραφίες απο το Facebook του καφέ Μύρτιλλο

Χριστίνα Παπατριανταφύλλου  - See more at: http://stokokkino.gr/article/6981/To-kafe-pou-serbirei-aksioprepeia-kai-allileggui#sthash.wiRm0yHN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse