Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων






 Οικογένειες ουράνιο τόξο (Rainbow families) από όλη την Ευρώπη είχαν συγκεντρωθεί στο Στρασβούργο για να τονίσουν τη σημασία της υπόθεσης που εκδικάζονταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 Οι οικογένειες άνοιξαν  μια τεράστια σημαία  μπροστά από το κτίριο του Δικαστηρίου με στόχο την προβολή της έλλειψης  ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα παιδιά και τους γονείς που ζουν σε οικογένειες του ουράνιου τόξου. Οι οικογένειες ήταν επίσης παρούσες  στην ακρόαση της υπόθεσης του τμήματος Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου

Η υπόθεση που εκδικάζεται αφορά την αναγνώριση του δικαιώματος του δεύτερου γονέα στην υιοθεσία των παιδιών  στην Αυστρία. Η Αυστρία επιτρέπει σε άγαμα ζευγάρια διαφορετικού φύλου να κατέχουν εξίσου την γονεϊκή ιδιότητα μέσω της υιοθεσίας, αλλά όχι στα ανύπαντρα ζευγάρια του ίδιου φύλου. Το Δικαστήριο έχει αποφανθεί σε προηγούμενες υποθέσεις ότι τα κράτη δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των άγαμων ζευγαριών με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

"Αυτή ήταν μια σημαντική ημέρα για τις ευρωπαϊκές οικογένειες των ΛΟΑΤ. Ήταν σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία  να έχουμε όλο το τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου να εξετάζει τη νομική μας κατάσταση . Αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η υπόθεση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τα δικαιώματα των παιδιών μας να κερδίζουν μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη. Καμία ομάδα των παιδιών δεν θα πρέπει να υφίστανται διακρίσεις λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού , την ταυτότητα του φύλου ή του κοινωνικού τους φύλου των γονιών  τους ", δήλωσε ο Juha Jämsä, ο αντιπρόεδρος της NELFA (το Δίκτυο Συλλόγων ΛΟΑΤ οικογενειών), η οποία επίσης λειτουργεί ως τρίτη παρεμβαίνουσα στην υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο δικηγόρος για την αυστριακή οικογένεια, Helmut Graupner, τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα σχετικά με την ευημερία των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες ουράνιο τόξο δείχνει ομοιόμορφα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός γονέα δεν επηρεάζει αρνητικά το παιδί. Μάλλον, είναι άλλοι παράγοντες, π.χ. διαζύγιο, η οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά. Το ερώτημα δεν είναι, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Graupner προς τους δικαστές, αν η υιοθεσία θα πρέπει να επιτραπεί, αλλά αν όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διερευνηθεί η υπόθεσή τους από το κράτος στο πλαίσιο της έγκρισης. Στην προκειμένη περίπτωση η υπόθεση δεν εξετάστηκε καν  λόγω του φύλου τους γονείς του παιδιού και του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

 

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng-press/pages/search.aspx?i=003-4103650-4821933



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse