Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πριν μιλήσεις για εμάς, μίλα σε εμάς / Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn


Η Colour Youth απαντά στην Τατιάνα Στεφανίδου

colour-youth.jpg

colour youth«Αυτό πρέπει να σταματήσει...»

Μ'ένα βιντεάκι στο youtube («Πριν μιλήσεις για μας, μίλησε σ' εμάς»), μέλη της LGBTQ (Λεσβίες, Γκέι, Μπάι, Τρανς, Κουίρ) Κοινότητας Νέων Αθήνας - Colour Youth απαντούν στην Τατιάνα Στεφανίδου για το τρανσφοβικό της ξέσπασμα με αφορμή την Caitlyn Jenner, που δημοσιοποίησε τη γυναικεία ταυτότητα φύλου της στο εξώφυλλο του Vanity Fair, αφήνοντας πίσω την αντρική ταυτότητα φύλλου του διάσημου αθλητή, με την οποία είχε γίνει γνωστή.
«Ίσως να μιλάμε για περίπτωση πολύ βαριάς ψυχασθένειας. Αν ήθελες αγόρι μου να γίνεις γυναίκα, κάντο σιωπηλά, αν πια είναι το απωθημένο σου, κάντο, αλλά το να περάσουμε “μπράβο” και να χειροκροτεί όλη η οικογένεια, ότι ο πατέρας έξι παιδιών βγαίνει στο Vanity Fair σέξι γκόμενα στα 65, ε, όχι πια, ντάξει», είπε στην εκπομπή της η παρουσιάστρια.
«Στέκεσαι κοιτώντας την οθόνη απορώντας πώς εν έτει 2015 ακούγονται τέτοια πράγματα δημόσια στην τηλεόραση. Έχουν στήσει ένα πανηγυράκι από ανθρώπους και γελάνε. Κοροϊδεύουν. Εμπαίζουν. Προβάλλουν ολόκληρες εκπομπές κατά του μπούλινγκ, ενώ την ίδια στιγμή το κάνουν μπροστά στα μάτια χιλιάδων τηλεθεατών. Κατά τα άλλα, σχίζουν τα ιμάτιά τους ότι είναι σύμμαχοι των δικαιωμάτων μας. Και το ΕΣΡ τι κάνει; Σκοπός του είναι να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν θα ανεχτούμε άλλη τρανσφοβία. Ομοφοβία. Αμφιφοβία. Σεξισμό. Δεν είμαστε το καυτό θέμα που θες να πουλήσεις. Δε χρειαζόμαστε άλλον ένα ψευτοσύμμαχο στο πλευρό μας. Είμαστε άνθρωποι. Αξίζουμε το σεβασμό όλων. Οπότε την επόμενη φορά που θα μιλήσει κάποιος για εμάς ας προσπαθήσει πρώτα να μιλήσει σ'εμάς», λένε στο βίντεο τα μέλη της Colour Youth.
  http://www.drpapaioannou.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%8E%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF_vanity_fair/

Ποσες επιστημονικες "ανακριβειες" να αντεξει κανεις; Πόση τρανφοβία σε ένα άρθρο, έστω και αν ειναι καλές οι προθέσεις; Τετοια λόγια ειδικά όταν γράφονται από "ειδικούς" το λιγοτερο που κανουν ειναι να μας δινουν κουραγιο να υψωνουμε και αλλο την φωνή μας.
1. "εναλλακτική σκέψη της μειοψηφίας"-> Τα τρανς δικαιωματα ειναι ανθρωπινα δικαιωματα οχι "σκεψη μειοψηφιας".
2. "αλλαγή φύλου του Ολυμπιονίκη Bruce Jenner"-> Δεν υπαρχει αλλαγη φυλου καθως δεν ειναι κατι χαλασμενο για να το αλλαξεις η να το διορθωσεις. Επισης δεν μπορεις με το ετσι θελω να χρησιμοποιεις ενα ονομα με το οποιο δεν προσδιοριζεται πλεον το ιδιο το ατομο.
3. "Τα άτομα αυτά μπορούν (μετα την επεμβαση) να επανενταχτούν φυσιολογικά στο κοινωνικό σύνολο και να ζήσουν χωρίς να χρειάζεται να καταπιέζουν τη σεξουαλικότητά τους.-> Οι τρανς ανθρωποι χρειαζονται αναγνωριση των δικαιωματων τους στην εκπαδευση/ εργασια/ ασφαλεια/ υγεια και οχι "επεμβασεις και θεραπειες" για να ενταχθουν. Επίσης η ταυτοτητα φύλου ειναι κατι εντελως διαφορετικο απο τον σεξουαλικο προσανατολισμο!
4."επαφή με τον ειδικό ψυχίατρο ο οποίος πιστοποιεί την διεμφυλική διαταραχή"-> Ασχολιαστο! Η διεμφυλικοτητα εχει παψει να θεωρειται εδω και δεκαετιες "διαταραχη"
5. "ο τρανσεξουαλισμός δεν είναι ταυτισμένος με την πορνεία, αλλά μια νέα ζωή αξιοπρεπής και σεβαστή" -> Τα τρανς ατομα διεκδικουν αξιοπρεπεια και σεβασμο ανεξαρτητα απο επεμβασεις , "νεες" ζωες αλλά και επαγγέλματος του οποίου ασκουν!

Nicole Renieris

Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn


«Νιώθω τόσο ευτυχισμένη μετά από έναν τόσο μακρύ αγώνα να ζω με τον πραγματικό εαυτό μου. Καλωσόρισες στον κόσμο Caitlyn». Αυτό ήταν το μήνυμα που άφησε στο τουίτερ της η απαστράπτουσα στο εξώφυλλο του «Vanity Fair» τρανς γυναίκα, Caitlyn Jenner. Μία περήφανη φιγούρα που έρχεται να μας κάνει γνωστή την προσωπική της ιστορία και συμπυκνώνει τον αγώνα πολλών τρανς ανθρώπων, που ενδεχομένως δεν ζουν τη δική της λάμψη, αλλά αναζητούν τη δική τους αναγνώριση, μία δική τους οικεία φωνή σε έναν ωκεανό σιωπής.
Μπρους ΤζένερΗ ιστορία του Μπρους Τζένερ, που δεν «έγινε» γυναίκα, αλλά ήταν και είναι, καλεί τους απανταχού νομοθέτες να δώσουν στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα | 
Σε έναν νέο κόσμο που έχει ανοίξει τα φτερά του, αυτόν μιας παγκόσμιας κοινότητας, με όλες τις ανισότητες και τις στρεβλώσεις της, η είδηση κινείται σαν αστραπή. Ολες και όλοι μπορούμε να είμαστε κοινωνοί της ιστορίας της, εξίσου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που λίγα λεπτά αργότερα κάνει ριτουίτ στην Caitlyn: «Χρειάζεται πολύ κουράγιο να το μοιράζεσαι μαζί μας».
Καμία έκπληξη, άλλωστε υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος που προσέλαβε την Αμάντα Σίμπσον, τρανς γυναίκα, σύμβουλό του σε θέματα εμπορίου, ενώ τον Απρίλιο που μας πέρασε έγινε γνωστό ότι στον Λευκό Οίκο άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες τουαλέτες ουδέτερου φύλου, προσβάσιμες για τους τρανς ανθρώπους.
Τα στεγανά που διαπερνά η ιστορία της Caitlyn έχουν τη σημασία τους. Στα 65 της χρόνια κοιτάζει στον καθρέφτη της και βλέπει το είδωλο που πέρασε μέσα από τα στάδια ως Ολυμπιονίκης του δεκάθλου, την προσωπική της πορεία μέσα από ένα φύλο που δεν ταίριαζε στην εσωτερική της αντίληψη γι’ αυτό, την πραγματική ταυτότητά της, τον Γολγοθά που πέρασε αναγκασμένη να την κρύβει από μια κοινωνία που αρνείται να αποδεχτεί τους τρανς ανθρώπους, αλλά και τα παιδιά που απέκτησε από τον προηγούμενο γάμο της με γυναίκα. Η 89χρονη μητέρα της δείχνει να μην κατανοεί, τα παιδιά της όμως την καλωσορίζουν, είναι δίπλα της στον δρόμο της δικής της αλήθειας.
Θυμάμαι τις τρανς φίλες μου με παιδιά
Τέσσερα χρόνια πίσω, ανακαλώ τη θύμηση μιας φίλης που με κάθε ευκαιρία με καλούσε στο σπίτι της να την επισκεφτώ. Τρανς, είχε παιδί, ένα κουκλί πιτσιρίκι επτά-οκτώ ετών, με μία φίλη της. Μου εκμυστηρεύτηκε: «Κάθε φορά μού λέει το παιδί μου ότι τα άλλα παιδιά δεν έχουν μαμά όπως εκείνο». Ηθελε να πειστεί ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, τρανς γυναίκες, όπως η μαμά του. Οτι η δική του μαμά δεν είναι «εξωγήινη». Οτι δεν είναι πρόβλημα, είναι εντάξει, να νιώσει τρόπον τινά οικεία.
Αναγνωρίζω στην ιστορία τής Caitlyn την εικόνα φίλης μου τρανς που κι εκείνη προχώρησε στη μετάβασή της σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού πρώτα είχε παντρευτεί και αποκτήσει παιδιά, που πλέον σε ενήλικη ζωή την αγκαλιάζουν, είναι δίπλα της. Και πολλές ακόμη ιστορίες τρανς ανθρώπων, παντού στον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας.
Συχνά, όσες και όσοι εναντιώνονται στην ιδέα της απόδοσης δικαιωμάτων προς τους τρανς ανθρώπους οχυρώνονται πίσω από τις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα, που διαπερνά σύνορα και κοινωνίες, αυτή των τρανς οικογενειών. Των γενναίων αυτών ανθρώπων που, παρ’ όλες τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις, την έλλειψη κατανόησης, τη μη αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητάς τους από την Πολιτεία, δεν μπορούν να περιορίσουν τις ζωές τους στη δυϊστική αντίληψη που υπάρχει για το φύλο. Και ξεδιπλώνουν τα όνειρά τους, δίνοντας στη ζωή και την αλήθεια τη σκυτάλη.


Η ιστορία της Caytlin ανοίγει ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο και μας καλεί να δούμε με έναν πιο ανοιχτό τρόπο την πραγματικότητα, αλλά και τους απανταχού νομοθέτες να ανταποκριθούν σ' αυτήν αποδίδοντας στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα. Σε 14 χώρες της Ευρώπης και 17 Πολιτείες των ΗΠΑ ήδη δίνεται το δικαίωμα αλλαγής των εγγράφων στους τρανς ανθρώπους, χωρίς τις προϋποθέσεις στείρωσης ή επέμβασης. Σύντομα θα γίνουν 15, καθώς ακολουθεί η Ιρλανδία. Και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Αυτή η Ευρώπη, που στην Ελλάδα αγαπάμε να μισούμε, η δική μας Ευρώπη, προχωράει!
Πέρα όμως από τις νομοθεσίες, ο αγώνας για δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, έστω και σε διαφορετικό πλαίσιο, θυμίζει αυτόν των γυναικών για ισότητα και ελευθερία πριν από πολλές δεκαετίες. Δίνει το έναυσμα να πιάσουμε το νήμα του φεμινισμού μέσα από μια δυναμική εξελισσόμενη, με ευρεία αντίληψη για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, που θα συμπεριλαμβάνει και τους τρανς ανθρώπους. Γιατί η Caitlyn, δεν «έγινε» γυναίκα. Ηταν και είναι.
Συντάκτρια: 
Μαρίνα Γαλανού 

Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ - Comment Here

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Contact Us

Name *
Email *
Subject *
Message *
Powered byEMF Web Forms Builder
Report Abuse